Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.27. 19:23 Tévésámán

Jönnek a Kacsák, avagy Mighty Ducks-trilógia

Mozsárágyúval közös gyerekkorunk meghatározó filmjei a Kerge kacsák-trilógia darabjai. Egyrészt remek vígjátékok, másrészt sportfilmek - talán ezek (is) vezettek ahhoz, hogy megkedveljem a sportmozikat! A három részt egymás után néztük meg, így ismét, mint A nagy csapatnál, egy cikkben írok róluk. Lássuk az elsőt:

1. Kerge kacsák (The Mighty Ducks vagy Champions, 1992)

A rámenős ügyvédet, Gordon Bombay-t (Emilio Estevez) 500 órányi közmunkára ítélik ittas vezetésért, és a főnöke kitalálja, hogy Gordonnak meg kell tanulnia a csapatjátékot, ezért rábízza a város Ötös körzetének gyerek-hokicsapatát. A mindig utolsó, szedett-vedett társaság és a munkamániás új edző (aki ráadásul kiskorában maga is jégkorongozott) kezdetben elég rosszul jönnek ki, ám a melegszívű csapatkapitány Charlie (Joshua Jackson) és a bölcs sportszerárus Hans (Joss Ackland) segítenek az összerázódásban. Gordon lassan egyre inkább magáénak érzi a csapatot, ezért ráveszi egykori munkaadóját, hogy szponzorálja a lelkes ifjakat - az Ötös körzetből így megszületnek a Kacsák, akik elindulnak a siker felé vezető úton. Ám a városi bajnokság döntőjében a legyőzhetetlennek látszó Sólymok várják őket, az a csapat, ahol anno Bombay játszott, és az a Reilly edző (Lane Smith), aki tanította... A srácok rossz emlékű addigi pályafutása és a Gordon lelkét évek óta nyomó régi sérelmek pedig tovább gátolják őket a bajnoki cím megszerzésében - ám a névadó állatuk, a vadkacsa arról híres, hogy sosem adja fel és mindig csapatban harcol. Vajon hűek lesznek a nevükhöz vagy az ígéretes kezdet után ismét a kudarc jön?

Disney-filmről van szó, így egy igazán humoros családi vígjátékot kapunk, amit azért itt-ott megspékelnek némi erős túlzással és komikus, rajzfilmszerű hanghatással. A történet a szokásos: csapat megalakul, csapat sikereket arat, aztán valaki(k) miatt megint rosszabbul megy, de összefognak, és végül elérik a céljaikat. Ami mégis nagyon jó filmmé teszi a Mighty Ducks-ot, az a kitűnően megírt karakterek sora. A fiatal közönség (hiszen elsősorban nekik szól) találhat magának egy-egy szereplőt, akivel azonosulhat, akiért rajonghat és itt még egyik főhős sem ellenszenves úgy, mint a mai trendek filmjeinél, így akár az egész csapatért lehet szurkolni. Az ellenfelek nagyobbak, erősebbek, gonoszabbak és még a mezük is csúnya fekete, így őket meg könnyebb utálni:)

A '90-es évek elején járunk - akkor voltam iskolás, szóval anno még közelebb érezhettem magamhoz ezeket a srácokat - tehát, a kornak megfelelő karaktereket kapunk: itt van a főszereplő kisfiú, a már említett Charlie, aki kedves, jó fej és könnyen azonosulhatunk vele. Aztán ott a kövér Goldberg (Shaun Weiss), ő talán főképp túlsúlya miatt csak kapus lehet; a vicceskedő Averman (Matt Doherty), akit mindig ellöknek vagy leugatnak; az átlagos Germaine (Garette Ratliff Henson); a banda egyetlen lánytagja, Connie (Marguerite Moreau) és a kedvencem, a többiek közt óriásnak számító, nagyon erős, de szelíd Fulton (Elden Henson). Ők, valamint a később érkező Banks (Vincent Larusso) alkotják a csapat magját, akik mind a három filmben szerepelnek.

Itt még fontos szerephez jut a keménygyerek Jessie (Brandon Quintin Adams); a nagy dumás, ám aprócska Peter (J.D. Daniels) és a szintén dagi Karp (Aaron Schwartz).  Mellékszerepekben felbukkan még a Nickelodeon ismert arca, Danny Tamberelli (a Pete és kis Pete-ből az utóbbi); a Lostban is látható örök mellékszereplő M.C. Gainey, mint Gordon sofőrje; a szponzort és névadót életre keltő Josef Sommert pedig az X-Men 3-ban láthattuk Angyal apjaként. Az idősebb nézőknek Estevez, a kitűnő Joss Ackland, meg a Kerge kacsák-széria tipikus ellenséges edzőjének megteremtője, Lane Smith szolgáltat megfelelő drámai játékot. (Megjegyzés: Smith anno a hazánkban is nagy sikert aratott Lois & Clark-sorozat egyik oszlopos tagja volt, így szerintem méltatlan, hogy 2005-ben bekövetkezett haláláról a hazai sajtó nem emlékezett meg...) A rendező Stephen Herek, aki a Szemtelen szemtanúkat és a Rocksztárt dirigálta; az író pedig Steven Brill - neki A kismenő rendezését, valamint a Sátánka, a Ha szorít a szorító és a többi Mighty Ducks-film forgatókönyvét köszönhetjük.

Az egyetlen (a kettőben visszatérő) fingós poént leszámítva tényleg vicces ez a film, és a témából adódóan izgalmas, viszont egyetlen dolgot fel lehet hozni ellene: néhol picit túl csöpögős. Ugyanakkor megjelennek az akkori kissrácokat érintő fontos kérdések, mint a gazdagok-szegények ellentéte (Banks), a gyengék-erősek párbaja (Fulton megvédi a kisebbeket, de a Sólymok tagjai bántják őket), a felnőttek-gyerekek egyet nem értése (Bombay), valamint az érintőlegesen bemutatott Guy Germaine és Connie Moraeu közti kapcsolatban a gyerekkori szerelem.

Néhány érdekesség: Steven Brill szerepel az elején, ő a rivális ügyvéd, aki elítélteti Estevez karakterét. A szerződtetett gyerekszínészek közül többen is hazudtak arról, hogy tudnak korizni, így őket a forgatás előtt meg kellett tanítani. Elden Henson és Garette Ratliff Henson testvérek, de ahhoz, hogy együtt szerepelhessenek, Eldennek meg kellett változtatnia a nevét (Ratliffként szerepel) és szőke haját be kellett festeni feketére. Banks-et a többiek gyakran spenóthuszárnak nevezik, ez angolul Cake Eater, ami egy minnesotai szleng a gazdag sznobra. A Sólymokon és a Kacsákon kívül a többi csapat nevét nem fordították le. A St. Cloud városában felvett tárgyalótermes jelenetekhez hangulat-keltésül az épület mennyezetére kis fekete köröket szereltek fel, amik jégkorongoknak tűnnek - ezek a mai napig ott vannak:) A Disney által megvett anaheimi hokicsapatot a filmben szereplő után Anaheim Mighty Ducks-nak nevezték el. A Kerge kacsák 10 millió dollárból készült és csak az USA-ban több mint 50 és fél milliót hozott. Vegyes kritikákat kapott, bár elsősorban inkább negatívokat, de pénzügyi sikere elég volt ahhoz, hogy folytatása készüljön.

Ha a sorozaton belül kell értékelni, akkor azt mondom, ez az előzmény, ahol megismerjük a hét főszereplő gyereket és a főhős pasast; látjuk, hogy áll össze a csapat és ezek után jöhetnek az igazi kalandok a következő részekben! Ennek ellenére ez egy jó film, nyugodt szívvel ajánlom!

Pontozás:

imdb: 6.4 (5 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

Szerintem: 5/5

 

2. Kerge kacsák II (D2: The Mighty Ducks, 1994)

Az első film tökéletes egészet alkot, bár a végén Gordon azt mondja: "Jövőre találkozunk!", tehát mégiscsak ott a lehetőség egy folytatásra - ami két évvel az eredeti bemutatója után meg is valósult. Vágjunk hát bele, nézzük a történetet:

Egy év telt el azóta, hogy az Ötös körzet különös társaságából megalakult a Kacsák nagyszerű csapata. Gordon Bombay (Emilio Estevez) már a kisliga játékosa, ám a nemzeti ligába való bejutás kapujában lesérül és kényszerpihenőre ítéltetik. Ezalatt a Hendrix sportszergyár behízelgő modorú képviselője felkéri, hogy szedje össze a Kacsákat és még néhány új játékost is kap, hogy megalakítsa belőlük az Amerikai Ifjúsági Jégkorong-válogatottat a Jóakarat-játékokra. A régi csapat és az új tagok (Colombe Jacobsen-Derstine - Julie, Aaron Lohr - Portman, Ty O'Neal - Dwayne, Mike Vitar - Mendoza, Justin Wong - Ken és Kenan Thompson - Russ) kezdetben nem igazán jönnek ki egymással - a két kapus és a két erőember is rivalizálnak - ám aztán összefognak és képesek lesznek jól együttműködni. Közben Gordont megcsapja a dollár szaga és a játék élvezetét felcseréli a pénzhajhászásra, ez pedig betesz a válogatottnak. Szerencsére Hans távollétében testvére, Jan (Jan Rubes) segítséget nyújt Bombay-nek a nehéz időkben, Russ pedig összehozza a profikat az utcai görhoki királyaival egy barátságos meccsre, gyakorlásként - ám vajon elég lesz ez a kőkemény izlandiak és edzőjük, az Államokból kiutasított Stansson (Carsten Norgaard) legyőzésére? 

Ez a sorozat legjobb darabja. Itt ugyanis az első részben megismert figurák mellé jön egy-egy kiegészítő karakter, aki az adott poénforrást erősíti. Julie jelenléte segít, hogy még jó pár szituációban nevetségessé tegyék Goldberget; Dwayne már magában elég vicces, Kennel együtt pedig a külhoni jellegű, a helyi beszéddel és szokásokkal nehezen megbirkózó pofákat képviselik. Portman még talán Fultonnál is erősebb, ráadásul őrületes mind a pályán, mind a való életben - kettejükből alakul meg az Ütőképes Páros (Bash Brothers), akik rockzenét üvöltetnek és bármely ellenfél bármely játékosát megeszik reggelire:D Mendoza egyetlen visszatérő poénja, hogy nem tud megállni, ezt jó sokszor kiaknázzák; Russ meg a vicceivel méltó riválisa lehet Avermannek, a Russ-csavar nevű ütési technikájával pedig Fultonnak.

Most is megjelenik a csapatváltás okozta konfliktus: az újaknak be kell illeszkedniük a régiek közé, utóbbiaknak pedig el kell fogadniuk, hogy most nem Kacsákként, hanem az Egyesült Államok képviselőiként játszanak. Ez a két dolog az, amikből a legtöbb látványos állatkodás és humoros pillanat születik, de ezek miatt válik az amerikaiakra oly jellemző túlzott patriotizmus hirdetőjévé a D2. Az utolsó meccs gyakorlatilag a valóságban elképzelhetetlen jelenetek füzérévé válik: temérdek szabálytalanság; látványos, ám ostoba megmozdulások és a szokásos "csoda" a végén. Meg aztán itt van egy-két hiba is: Az utcai hokis résznek nem sok értelme van, mert Kenen kívül senki nem tanul belőle - ilyenkor a néző azt várná, hogy ellesnek pár trükköt, amit aztán a pályán alkalmaznak, de ilyen nincs. A másik értelmetlen dolog, hogy Oroszországot kivéve kizárólag mediterrán éghajlatú államok az ellenfelek az elődöntőkben (Trinidad?!, Olaszország?) - a ruszkik legyőzésének pedig nagyobb kihívásnak kellene lennie, mert azért szerintem ők ott vannak a hoki élvonalában. A mellékszereplők közt találjuk a szép Maria Ellingsent (az izlandiak trénere, ő tényleg oda valósi), Kareem Abdul-Jabbart, Wayne Gretzky-t és az író/producer Steven Brillt (a partin bukkan fel). A rendező ezúttal Sam Weisman, aki a Négybalkézt, a Párosban a városbant és Az őserdő hősét dirigálta - ez azért mindegyiknél jobb.

Néhány érdekesség: Colombe Jacobsen-Derstine szakács is, manapság saját főzőcske-weboldalt és blogot (Colombe du jour) írogat színészkedés helyett. Jan Rubes 2009-ben hunyt el 89 évesen. Fulton az egyetlen, akinek a mezén a keresztneve szerepel - szerintem viszont ez hiba, mert az egyben még Reed van a hátára írva, a folytatásokban viszont már nem. Elvileg azért mindig Goldberg a kezdő kapus, mert ő jobban véd az ütővel, minden másban viszont Julie jobb - jobban is néz ki:D:D A végefőcím alatt (amit szerintem még sohase láttam, hála a kereskedelmi televíziózásnak) a srácok egy kempingben ülnek és a We Are The Champions-t éneklik. A Kerge kacsák 2. több mint 45 és fél millió dollárt hozott, ugyanakkor a kritikusok nagyon rossznak értékelték. 

Szerintem izgalmasabb, mint az első rész, remek poénok és még több király karakter (és jó csaj:D) van benne, nekem ez a kedvencem a három közül!

Pontozás:

imdb: 5.9 (5 év alatt 0.8-at emelkedett!)

Szerintem: 6/5

 

3. Kerge kacsák III. (D3: The Mighty Ducks, 1996)

A kettő után már tényleg érdekes kérdéssé vált, hogy lehet-e ezt még tovább nyomatni? A válasz igen egyszerű: hogyne lehetne, hiszen a szereplők lassan felnőttek lesznek, és most bemutathatják viszontagságaikat a középsuliban!

Az Eden Hall Középiskola tanulmányi ösztöndíjat ajánl fel a Jóakarat-játékokon igen eredményesen részt vevő Kacsáknak (majdnem mindenkinek), így a srácok egy új környezetben, a felnőtté válás kapujában a régiektől eltérő problémákkal szembesülnek, de megint meg kell felelniük. A legújabb kihívás a felsősök csapata, a Harcosok, akik nem hajlandóak bevenni maguk közé az újoncokat - elindul egy oda-vissza csínytevés-háború, ami viszont lassan kezd elmérgesedni. A helyzetet nehezíti, hogy Bombay (E.E.) ezúttal elutasítja az edzőséget, a helyébe lépő Orion (Jeffrey Nordling) pedig teljesen másféle játékot vár tőlük. A felsősök vezéregyéniségének apja az iskolatanács tagja, így félő, hogy a Kacsáknak aljas módon megpróbálják majd kitenni a szűrét. Szerencsére közel a segítség, mert Hans (Joss Ackland) és Gordon mindig a legjobbkor jönnek. És hamarosan elérkezik a nagy összecsapás napja, a Harcosok pályára lépnek a Kacsák ellen - vajon ki nyer, ki veszít, ki megy és ki maradhat?

Ismét a csapatcsere, néhány régi társ (pl. Jessie) eltűnése, plusz még edzőváltás, morális problémák (becsület vagy ingyen tanulás), lógás és a másik nem iránti érdeklődés jellemzi a történetet. Ismét ellövik a Banks = ellenség-kártyát; Julie és Goldberg között újfent éleződik a verseny; Orion miatt pedig mindenki dühöng, értetlenkedik, senki sem hajlandó befogni a száját és a dolgát csinálni. A hokis külső mögött most inkább az általánosból a középiskolába kerülés és a felnőtté válás nehézségeit mutatja be a D3 - a barátok elvesztése, a szerelem megtalálása, az elvek melletti konok kitartás, meg az újhoz való hozzászokás mind-mind benne vannak. Itt már nincsenek új szereplők, hanem az előző részek legjobbjait hozták össze egy filmbe; ugyanakkor az ellenséges edző figurája áttevődik Orionra, ennek folyományaként a nagy, végső legyőzendő csapat eddig mindig karizmatikus vezetője hiányzik.

Jessie karakterét fölöslegessé tette Russ megjelenése - plusz ugye Keenan Thompson neve anno nagyon jól csengett a fiatalok számára, ez még inkább felé döntötte a mérleg nyelvét. Connie, Guy és még Averman is háttérbe szorulnak, Charlie, Fulton és Goldberg pedig rivaldafénybe kerülnek. Dwayne brillírozik a cowboyosdival, Julie végre normálisan is pályára léphet, Ken állandó piszkálásnak van kitéve, Mendoza pedig teljes erőbedobással csajozik. Akik elolvasták a bejegyzés előző részét, azokban felmerülhet a kérdés, hogy hol van Portman? Nos, erre is magyarázatot kapunk:) A mellékszereplők közt egyetlen jelenetig feltűnik az első részbeli igazgatónő, plusz Steven Brill, utóbbi ezúttal a vidámparkban a standos pofa, aki azt mondja, hogy hőseinkhez hasonlóan szintén sokat járt anno az iskola mellé. A harmadik rész harmadik rendezője Robert Lieberman, aki elsősorban tv-filmek és sorozatok készítője.

Még néhány érdekesség: A Harcosokat nagyrészt az első rész Sólymait alakító srácok játsszák. A Julie-nak udvarló Scotty nevű arcot életre keltő Scott Whyte a kettőben az izlandi Gunnar volt - csak ott hosszú szőke hajjal. Charlie azt mondja, hogy allergiás a mogyoróra, Joshua Jackson a valóságban is allergiás erre. A Kerge kacsák 3. az USA-ban majdnem 23 millió dollárt hozott, de a kritika földbe döngölte - a látványos bevételi visszaesés miatt nem lett több Mighty Ducks-film.

Érdekes darabja a triónak, de ellentétben más, hasonló kaliberű sorozatokkal, ez legalább olyan jó, mint az elődei - csak kicsit másképp.

Pontozás:

imdb: 5.3 (6 év alatt 0.7-et emelkedett!)

Szerintem: 5/5

Pár érdekes adat az egész trilógiához kapcsolódóan: Az ellenfél mindig nagyobb, erősebb, hasonló külsejű játékosokból áll, akik feketében vannak. A bölcs öreg (Hans és Jan) egyfajta lelkiismeretül szolgál Gordonnak és Charlie-nak. Banks sérül a legtöbbet, Charlie és Fulton pedig minden alkalommal kiállnak a csapatért. Az első és második részben a finoman érzékeltetett Guy-Connie-pároson kívül semmilyen módon nem jelenik meg a diákszerelem - fura módon épp a harmadik részben kissé mintha elhidegülnének egymástól. A Kerge kacsák sikerei nemcsak a már említett Anaheim Mighty Ducks csapatnévhez, de a Mighty Ducks című kacsa-szupercsapatos Disney-rajzfilmek létrejöttéhez is hozzájárultak. Az első részben a Sólymok egyik játékosát ugyanúgy hívják, mint a rendezőt (Herek), az egyik ünneplős jelenetnél látszik a név a mezén.

Hírek:

- Joss Ackland felbukkan majd a Prisoners of the Sunban: ez az akció/horror a felébredő egyiptomi istenek elleni harcról szól.

- Keenan Thompson szólaltatja meg a Hupikék törpikék mozifilmben a Greedy Smurf nevű karaktert.

- Carsten Norgaard A három testőr 3D-ben szerepel legközelebb. (Erről írtam azóta.)

Várható írások: Rémálom az Elm utcában, A lány és a farkas, Sucker Punch Rendezői Változat. (Gondolom ez a régi Rémálom, amit itt beharangozok, nem az új, mert az korábban már megírtam. A középső filmet pedig azóta se néztem meg.)

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr13019700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása