Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.02. 13:24 Tévésámán

Sucker Punch Extended Cut (Álomháború: Bővített Változat, 2011)

(Korábbi és későbbi írásaimban erre a filmre gyakran Rendezői Változatként hivatkozom.) Aki három hónapja olvasta az írásomat az Álomháborúról, az tudhatja, hogy azon kevés filmmel foglalkozó emberek egyike vagyok, aki pozitívan értékelte Zack Snyder legutóbbi művét. Sőt, az egekig magasztaltam:) Mert ha megnézted, akkor március végén vagy úgy hagytad el a mozit, hogy azt mondtad: ez egy hihetetlen film volt; vagy úgy, hogy istenem, ekkora szart évek óta nem láttam. Nos, akinek van esze, fantáziája és nem egy a begyöpösödött agyú, a munkába és a valóságba temetkező tömegből, az IMÁDJA a Sucker Punch-ot - pláne ha férfi az illető:)

Bővebben a filmről ITT. 

A harmincadikáról elsejére virradó éjjel néztem meg a nemrég hozzáférhetővé vált Bővített (vagy Rendezői) Változatot, amit már a mozis bemutató óta látni akartam. A Watchmennél ugyanis (Snyder 2009-es nagy műve) a rendezői verzió óriási mértékben javított a már így is remek minőségen és még közel vitte a mozgóképet az alapul szolgáló képregényhez. Ebből kiindulva itt egy újabb hatalmas léptékű élményfokozást vártam - és ezt megkaptam. Már a premier után nem sokkal kiderült, hogy két jelenet majdnem teljes egészében kimaradt a levetített kópiákból - ezek és még néhány extra kép együtt 18 perccel rövidítették meg az eredeti alkotást, amit itt visszaállítottak nekünk. Az a két rész viszont szerintem elengedhetetlen, rendkívül fontos, főleg a második. Emellett az Extended Cut nézése közben kiderült, hogy mennyivel jobb eredeti nyelven végignézni - a magyar fordítás az egyes mellékalakok nevénél borzalmas lett, hogy mást ne mondjak.

Kicsit bővebben a helyreállításról: Nem hinném, hogy akárki bent maradt volna a moziban a stáblista alatt, mi is kimentünk a barátaimmal, de az akkor a nevek felsorolása mellett futó összemontírozott képsorok az első kimaradt részből, a nagyszerű táncos jelenetből vannak. A betétdalokat tartalmazó album utolsó száma, az Oscar Isaac és Carla Gugino által előadott Love Is The Drug dallamára az említett két színész énekel és táncol; plusz Emily Browning kivételével mindegyik főszereplő lányt láthatjuk pár pillanatra egy saját táncszámban (Vanessa Hudgens és Jena Malone elképesztően szexis ebben a pár felvillanásban:P). Egy apró észrevétel: az a fazon, akit ezen idő alatt kidobnak a klubból szerintem ugyanaz, aki a világháborús részben a futár.

A másik, ami kimaradt, az a High Roller (vagyis A Pénzeszsák - John Hamm) és Baby Doll (E.B.) találkozása. Ez a jelenet annyira különös, van benne valami szép, valami boldog - platinaszőke hősnőnket itt láthatjuk egyetlen alkalommal mosolyogni. Ami pedig hihetetlenül fontossá teszi ezt a pár percet, az a tartalma mellett az utána következő néhány pillanat, ami így leírhatatlan hatású... Egy érdekesség: Hamm a forgatás legvégén jött csak felvenni a jeleneteit, ezért a többi szereplőnek nem alakult ki kapcsolata, ismertsége vele - ez a közös jelenet Browning kisasszonnyal így még hitelesebb, hiszen ahogy Baby Doll nem ismeri a High Rollert, úgy Emily sem ismerte Johnt; a kölcsönhatásuk így szinte teljesen természetes.

Utólagos szerkesztés: Az a "néhány plusz kép" legalább 20 vagy 30... A mozis kiadás nagyon lecsupaszított ehhez képest, itt mindegyik csata sokkal részletesebb és hosszabb, minden lány több teret kap a vagdalkozásra, szóval ez sokkal-sokkal jobb...

Az utóbbi két napban minden részletre kiterjedő kutatást végeztem az Álomháborúval kapcsolatban és sok új gondolatom támadt, valamint több érdekes nézetet/véleményt hallhattam/olvashattam a szereplőktől és alkotóktól. Most ezeket osztanám meg veletek:

Saját felfedezéseim: A már említett hírvivő személye mellett szinte biztos vagyok abban, hogy az ork vezér és a német főtiszt szintén ugyanaz a pali. (Mármint nem ugyanaz, mint a futár, csak a két vezér maszkja alatti ember egyezik.) Ha figyeltek, észrevehetitek, hogy amikor a bordély valóságában először beszélik meg a lányok, hogy miket kell megszerezniük, akkor a valós valóságban láthatjuk a tárgyakat, amikről éppen beszélnek - ezt onnan lehet tudni, hogy azok a bevágások sokkal sötétebbek, mint a bordély fényes részletei. A vonatos akciónál nézzétek meg a helikopter orrát: az van rajta, hogy Cherry Bomb - kutya legyek, ha ez nem a The Runaways híres befutó számára való utalás, hiszen ők egy pontosan öttagú, csak nőkből álló csapat voltak, és szexi kommandósaink pont öten vannak, szintén csak nők. Felmerült egy kérdés bennem: Ki a kisfiú, aki mind a lövészárokban, mind a buszon ott van? Akinek akad valami gondolata erről, nyugodtan ossza meg velem:)

Utólagos szerkesztés: Tegnap este Balázs barátommal elbeszélgettünk erről a kérdésről, megnéztük az ide kapcsolódó jeleneteket és megfejtettük a rejtélyt:) [Kár, hogy nem írtam le...]

A youtube-on található rengeteg interjú a főhősök alakítóival és a rendezővel - ezekből, valamint a Sucker Punch: Art of the Movie című könyvből (amihez sajnos csak ebook formájában tudtam hozzájutni) az alábbi érdekességeket tudtam meg: [2016-ra ez a könyv már fizikai valóságában van meg!]

A fényes nyilvánosházi valóság Baby Doll legnagyobb félelmének, a szexuális tárgyiasításnak megjelenítése - a nevelőapja ugyanis így tekintett rá. Mindenképpen fogoly, de ebben a létben van értéke, némi szabadsága és ez segíti őt abban, hogy felvegye a harcot elnyomóival. Főhősnőnk négy társa az ő egy-egy tulajdonságát testesíti meg: Sweet Pea (Abbie Cornish) az erő, Rocket (Jena Malone) a remény, Amber (Jamie Chung) a hűség, Blondie (Vanessa Hudgens) pedig a félelem. Ugyanakkor egy másik nézőpont szerint Baby Doll kivetíti az érzéseit/tulajdonságait "nővéreire" és mivel mi azt látjuk és úgy, ahogyan ő, emiatt a többi lánynak a már említett aspektusai kerülnek leginkább előtérbe. Egy harmadik megállapítás szerint ők a nőkre oly jellemző összetettség, komplexitás, csak rétegekre lebontva. Rocketben a remény mellett megtestesül az összes többi lány fájdalma és elszántsága is. A középkori fantasy-csatában az ostromló lovagok nem emberek.

Most pedig reagálnék néhány, a filmet ért negatív vagy furcsa állításra:

1. Sokan azzal támadták, hogy olyan, mint egy videojáték. Nekem, aki rengeteg Diablo II-t, Heroes III-at és Warcraftot nyomatott anno, ESZEMBE NEM JUTOTT ez a dolog a nézése közben. A legtöbb díszlet és az ember méretű ellenségek szinte mindig valósak voltak, vagyis felépített helyszíneken kaszkadőrök játszották őket, a játékidő kb. 85%-ában. Bár tény, hogy sok videojáték van, amiben robotokat, orkokat és hasonlóakat lehet karddal vagy lőfegyverekkel irtani, mégis az Álomháború sokkal nagyobb mértékben épít a színészekre és a maszkmesteri munkára, mint mondjuk a világ legjobb filmjének kikiáltott Avatar. Szerintem az Avatar sokkal jobban hasonlít egy játékra, mint ez - külsőségeiben mindenképp.

2. "A forgatókönyvet mintha egy kanos 12 éves fiú írta volna." Hogyne. Akinek az egészből az jön le, hogy ez testhez simuló ruhákban lövöldöző csajokról szól, az rohadtul nem látja, hogy mi miért van benne, és hogy mi a történet. Igenis, szerintem pont az a jó benne, hogy ha a tudományos-fantasztikum kedvelője (is) vagy, akkor megtalálod benne a kedvencedet; ha szerepjátékos vagy, láthatsz egy a kedvelt világaidhoz hasonlót; ha pedig manga-megszállottként élsz, akkor sem csalódsz majd. De lehet rá drámaként/tragédiaként tekintetni, szóval igencsak összetett – lehetetlenség besorolni, „nem lehet rá felkészülni”.

3. "Tárgyiasítja a nőket." Hát, aki ezt írta, az is csak nézésre használja a szemét, nem látásra... Pont az egyik fő lényeg az, hogy a tárgyiasítás ELLEN harcolnak a lányok! Azért akarnak megszökni abból a házból, ahová bezárták őket! Ráadásul ezt a vádat úgy mondják, mintha egy mai, szinte bármilyen átlagos reklám nem éppen a nők szexuális tárgyként való bemutatásából állna; mintha egy éppen piacra kerülő új film bemutatója után nem az éppen futtatott színésznő arca nézne ránk MINDEN lap elejéről tökéletesre montírozva; mintha nem élne az összes "celeb" a szexualitásából. Például a nagyszerű magyar zenecsatornán agyonsugárzott Lola vagy Miley Cyrus klipjeit készítő rendezőket miért nem vádolják meg nyilvánosan ugyanezzel? Ha a Sucker Punch szereplői, ezek a hölgyek azt mondják, hogy nekik a tárgyiasítás; a gyenge, sebezhető, áldozatnak tekintett nő sztereotípiája elleni harcról szól a film, akkor miért lenne ez másként? Ha ők így értelmezték, így játszották el, akkor ez az üzenet. Kíváncsi vagyok a hölgy olvasók véleményére ezzel kapcsolatban, aki akar, írjon kommentet!

4. "Szarok a párbeszédek, meg az öreg pasi bölcsességei." Most erre mit mondjak? Szerintem a képek már önmagukban is mesélnek... Huszonéves lányok bezárva egy elmegyógyintézetbe, vagy csata közben egy irreális világban - itt bizony nem Shakespeare-t kell szavalni... Az öreg (Scott Glenn) pedig egy tipikus bölcs mentor, és mint ilyen, szeret rébuszokban és klisékben beszélni. Plusz, ha kicsit végiggondoljuk a narrációt és az eseményeket, akkor érdekes dolgok derülhetnek ki erről a figuráról; és ha eljutunk a következtetéshez, hogy ki lehet ő, akkor pláne érthető, hogy miért ilyeneket mond. Meg még ugye az átlagos nézőre leginkább a látvány hat, pláne ha ismerjük Snyder korábbi munkáit - szerintem mégis már elsőre felfogható a történet lényege és minden egyes újranézésnél felfedezhetünk valami új, kis részletet benne. Vagyis mivel a látványvilág nagyon erős, sokan úgy érezhetik, hogy a párbeszédek elmaradnak emellett, de én úgy érzem, pont jó úgy, ahogy van.

5. Olvastam olyanokat, hogy Baby Doll képzeletében létezik a többi lány. Az újranézés és a fentebb már taglalt vélemények miatt ezt a kérdést újból átgondoltam, és van némi valóságalapja a feltevésnek, de még így sem értek egyet vele. Erről hosszasan lehetne írni, persze rengeteg szpojlerrel, de ettől most eltekintenék:)

Összefoglalva az eddigieket: Az alapvetően kurvajó Sucker Punch az Extended Cuttal még magasabbra helyezi a lécet. Hihetetlen hatása volt rám, pedig tudtam, mi fog történni. Eddig semmi ilyet nem láttam és szerintem ehhez hasonló nem is lesz soha. A legjobb filmek egyike, amit valaha megnézhettem. 

Frissített adatok: 82 millió dollárból készült, a mai napig majdnem 90 milliót hozott. A kritikusok általában utálják, de nem mind. 

Pontozás:

imdb: 6.1 (5 év alatt 0.2-t csökkent.) (2021: 6/10.)

Szerintem: 6/5 (Itt tényleg szinte muszáj lenne feljebb menni, de nincs pofám hozzá:D)

Ja és még valami ("And one more thing"): Az Álomháború magyar szinkronnal ellátott DVD-formátumban július 27-étől lesz kapható. [Aki megvette, az ráfaragott, mert nagyon béna, fapados kiadás, a fenti linken olvashattok róla...]

Várható írások: Rémálom az Elm utcában, Portugál, Batman: Under The Red Hood

4 komment

Címkék: akció fantasy bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr993032434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.02.22. 01:13:00

Hm, "azon kevés filmmel foglalkozó emberek egyike vagyok, aki pozitívan értékelte Zack Snyder legutóbbi művét."

akkor már vagyunk ketten, és ezen kijelentésed alapján be is teszem a honlapom linkjei közé a blogod, amint holnap felébredtem. :D

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2013.12.25. 16:04:39

Nekem is nagyon tetszett és nem rég néztem meg a bővített változatot. Nekem az első csata tetszik a legjobban, a szamurájok mindent visznek. A sárkányos részben találhattuk a legtöbb kivágott jelenetet szerintem (ami a csatás részeket illeti). Nem tudom megfigyeltétek-e, amikor a lányok a smink tükör előtt beszélgetnek és a kamera körbe megy...szerintem zseniális ötlet volt, bár apró hibák elárulják a kivitelezést, amin még csiszolhattak volna.

Az utolsó képen nagyon hülyén néz ki Baby Doll meg a jobbról a második.
süti beállítások módosítása