Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.04.30. 21:01 Tévésámán

A három testőr (The Three Musketeers, 2011)

Messze van még július 19, amikor a The Dark Knight Rises jön, addig pedig az akut Juno Temple-hiányomat kénytelen vagyok olyan mozikkal kielégíteni, amik alapvetően kevésbé érdekelnek. Viszont a múltkor a Glorious '39-ról kiderült, hogy tök jó, így A három testőr legújabb feldolgozásának már nagyobb lelkesedéssel álltam neki. Eddig a Milla Jovovich-Paul W.S. Anderson-párosban nem kellett csalódnom, szóval ők egyfajta garanciát nyújtottak a jó szórakozáshoz, és már a nyitó akciójelenettel sikerült megnyerniük, de a véleményemről később, először inkább a történetről ejtenék pár szót: 

A legendás muskétások legnagyobbikai Athos (Angus Macfadyen), Porthos (Ray Stevenson) és Aramis (Luke Evans). A kardforgatás és az ivászat bajnokai ők, de az utóbbi időkben rájuk jár a rúd. A trónon ülő ifjú XIII. Lajos (Freddie Fox) Richelieu bíboros (Christoph Waltz) bábja, a vörösbe öltözött egyházfő pedig titokban hosszú ideje munkálkodik azon, hogy átvegye a még gyerekkorú király helyét. Ezúttal a fondorlatos mesterkém és csábító, Mylady de Winter (Jovovich) segítségét veszi igénybe, hogy együtt besározzák Anna királynőt (Juno Temple), ezzel háborút kirobbantva Lajos és esküdt ellensége, Buckingham herceg (Orlando Bloom) között. De nem számolnak azzal, hogy Párizsba érkezik az ifjonti hév által hajtott, fantasztikus vívási tehetséggel megáldott D'Artagnan (Logan Lerman), aki újra rádöbbenti a három testőrt, hogy vannak még dolgok, amikért érdemes harcolni. A csata tehát kezdetét veszi, a tét Franciaország trónja, sok ember élete és D'Artagnan számára a szép Constance (Gabriella Wilde) keze - vajon ki nyeri meg végül a titkos háborút? És mi lesz az újonc muskétás sorsa: dicsőség vagy halál? 

Az alapul szolgáló Alexandre Dumas regény valamelyik filmes feldolgozásával már biztosan mindenki találkozott, elég csak A vasálarcosra gondolni; de itt most Anderson rendező/producer úr azt a "szentségtörést" követte el, hogy modernizálta az egész történetet és kicsit elvitte a fantasy irányába. Szerintem ez egy remek ötlet volt, mert így sikerült új életet lehelni ebbe a majdnem 160 éves történetbe. Az akciók nagyon izgalmasak, az alapkonfliktus egy remekül megalkotott összeesküvés, az egyetlen apró hiba, hogy valójában a címszereplők szinte háttéralakokká degradálódnak. A hangsúly olyannyira a harcra terelődik, hogy minden figura egysíkúvá válik - nekem mindössze D'Artagnan, a király és persze a királynő emelkedett ki. A színészek közül a legjobb egyértelműen Jovovich, aki kicsit Resident Evilös, kicsit UltraViolás, de így is fantasztikus - és baromijól néz ki:) Juno Temple nagyon cuki királynő, ugyanakkor tetszett, hogy milyen remekül érzékelteti, hogy Anna mennyire képes uralkodni az érzelmein és sokkal több, mint amennyinek látszik. Orlando Bloom és Freddie Fox viccesek, a muskétások közül Ray Stevenson viszi a pálmát, Logan Lerman szimpatikus, de nem nyújt annyira látványos teljesítményt. A poénok kitűnőek, a harcok adrenalin-emelőek és még a rosszfiúk közt is vannak megnyerőek (pl. Buckingham, meg most a bíboros se maga az ördög). Külön tetszettek a makettszerű átvezető animációk, főleg az elején, amikor úgy tűnik, mintha két ólomkatona-sereg lőné egymást; de ugyanígy kedvemre valóak voltak a Mylady "hitech" kémcuccai meg a speciális fegyverek. A "hajós" csatánál pedig rohadtul elrugaszkodunk a valóságtól, az egész szekvencia annyira képtelen, hogy lehetetlenség nem szeretni. De a készítőknek még ezt is sikerül űberelniük a befejező képsorral, amire szavakat is nehéz találni:D 

Érdekességek: Dumas regénye 1844-ben jelent meg először nyomtatásban, az első filmfeldolgozása 1911-es. Matthew Macfadyen A katedrálisban alakította a perjelt, aki mindenben ellentéte Athos-nak; a többiek közt pedig csupa "isteni" alakot találhatunk: Luke Evans Apollo volt A titánok harcában; Mads Mikkelsen (Rochefort) ugyanitt egy Drákó nevű úriembert keltett életre; Logan Lerman maga Percy Jackson, aki az olimposziakkal találkozik; Ray Stevenson meg a mennydörgés istenének egyik társát, Volstaggot játszotta a Thorban. A szőke hajú/szakállú rosszfiú Carsten Norgaard, aki Stansson edző volt a Kerge kacsák 2-ben; Juno Temple, Gabriella Wilde és Freddie Fox pedig mind együtt szerepeltek a St. Trinian's 2-ben, még közös jelenetük is van, ahol mindhárman ott vannak (Juno - Celia, Gabriella - Saffy, Freddie - a fiúiskolai fiúk vezetője).

Versailles-t a würzburgi Fürstbischöfliche Residenz nevű kastély helyettesítette, a forgatás nagy része Németországban zajlott, a költségvetés jelentős százalékát német forrásból kapták a készítők. Mads Mikkelsennek ez a harmadik filmje, amiben félszemű vagy fél szemét elvesztő karaktert játszik (lásd még: Casino Royale, Valhalla Rising). Milla Jovovich erőteljesen kritizálta a terjesztő Summit Entertainmentet, amiért szerinte nem úgy reklámozták A három testőrt, mint egy családi mozit, a stúdió viszont cáfolta ezt, sőt, kikérték maguknak a szép színésznő vádjait. Quentin Tarantino azt nyilatkozta, hogy ez az egyik mozgókép, ami a legjobban tetszett neki 2011-ben. A The Three Musketeers készítési költsége 90 millió dollár volt, 132 milliót hozott be, de a kritikusok utálták.  

Nekem nagyon tetszett. Egy kitűnő, izgalmas sztori, sok harccal, humorral, elképesztő látvánnyal, szimpatikus férfi-hősökkel és csodás szépségű hölgyekkel:) Egy kis Karib-tenger kalózait, némi Mátrixot és egy csipetnyi Resident Evilt csempésztek Dumas regényének világába - leginkább így tudnám összefoglalni. Akinek ez alapján megtetszett, az nézze meg, de akik történelmi/irodalmi hűséget akarnak látni, azok messzire kerüljék el!

Pontozás: 

imdb: 5.8 

Szerintem: 5/5 (Szívesen látnám újra!) 

Hírek: 

- A három testőrben benne van a folytatás lehetősége (látva a befejezését, naná), ám a stúdió azóta sem erősítette meg, hogy készítenék a következő részt. 

- Juno Temple ismét királyi személyt testesít majd meg a Girls' Night Outban, ahol II. Erzsébet nővérét, Margaret hercegnőt fogja megformálni. (Külön poén ez úgy, hogy előtte feltehetőleg pornószínésznőt alakít Amanda Seyfried oldalán a Lovelace-ben:D) (Megjegyzés: A Lovelace-ben a címszereplő barátnőjét, egy teljesen hétköznapi lányt alakítja; a Girls' Night Outból pedig végül kihagyták...)

- Orlando Bloom A hobbit 1-ben ismét Legolas bőrébe bújik. 

- Luke Evans szintén benne lesz A hobbitban, ám ő mindkét részében - egy Bard nevű fickóként. Ezen kívül még láthatjuk a No One Lives névre hallgató horrorban. 

- Ray Stevenson másodszorra is pocakot ereszt Volstagg megformálásához a Thor 2-ben és beszáll még egy kis lövöldözésbe Bruce Willis, Dwayne Johnson meg a többiek oldalán a G.I. Joe: Megtorlásban. 

- Logan Lerman újból Percy Jacksonként domborít jövőre a vásznon, ezúttal a Percy Jackson és az Olimposziak - A tengerek szörnyeiben. (Ez biztos kell?) 

Aki látta a Vágy és vezeklést és/vagy az Egy botrány részleteit, az nyilatkozzon, hogy melyik a jobb, melyiket lenne érdemes megnézni, mert már csak ez a két olyan Juno Temple-mozi maradt, amikben jelentősebb szerepet játszik és még nem láttam. Azóta elkészült a Jack and Diane meg a Small Apartments is, de mire ezek elérhetőek lesznek itthon, addigra lehet, hogy a világnak már vége lesz... (Ezt azért írtam anno, mert akkoriban mindenki imádta ezt a maja naptáras apokalipszis próféciát, ami szerint 2012-ben vége a világnak. AZóta egyébként mindegyik említett alkotásról írtam.)

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr474481296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása