Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.07. 20:59 Tévésámán

Mr. Nobody (2010)

Májusban érkezik hozzánk A Sötét Lovag: Felemelkedés és ennek kapcsán a széles tömegek is megismerik majd Juno Temple-t. (Sajnos nem így lett...) Addig viszont tovább publikálom elemzéseimet a filmjeiről, aztán ha többen fogják ismerni, jöhetnek ide olvasni róluk:) Három olyan mozija maradt, amit szeretnék látni és meg tudok nézni, ám ezek közül a Glorious '39 kevésbé érdekel, mert valami ósdi dráma; A három testőr 3D meg csak végső esetre van, ha már semmi egyebet nem találnék tőle. (Tévedtem, mind a kettő remek volt!) Aztán pedig maradt ez, amiről annyit tudtam, hogy Junonak barna benne a haja, a műfaj fantasy és valaki azt írta róla a tumblrön, hogy "elszáll majd tőle az agyad, ha megnézed". Ennyi már éppen elég ajánlásnak és mikor belenéztem, rögtön láttam, hogy itt valami igen érdekessel lesz dolgom. Ez a lehető legenyhébb kifejezés rá, konkrétan keresem a szavakat, amikkel le tudnám írni...

A jövőben az emberiség gyakorlatilag elérte a halhatatlanságot, mivel újra tudják építeni az elhaló sejteket. Nincs már szex, nincs szerelem, minden fehér, steril és furcsa. Ebben a világban él az utolsó halandó, Nemo Nobody (Jared Leto), aki éppen ma tölti be 118. életévét. A televízió nagy felhajtást csinál körülötte, mert Nemo hamarosan meg fog halni - utolsóként a világon. Érdekes módon azonban rendkívül hosszú élete ellenére senki se tudja, ki ő, még talán saját maga sem. Egy vállalkozó kedvű fiatal újságíró besurran az öregember kórházi szobájába és megkéri, mesélje el neki az életét, amit egy antik szalagos magnóra rögzítene. És Mr. Nobody elkezd mesélni, a történetéből pedig mindent megtudhatunk róla a születése előtti időtől egészen mostanáig. De amit mond, csupa zagyvaságnak tűnik, tele ellentmondásokkal. Hogy lehet egyszerre három különböző felesége? Hogy lehet itt, ha már többször meghalt? Egyáltalán igaz egy szó is abból, amit hallunk tőle?

"Én nem létezem. De te honnan tudod, hogy létezel-e?" 

Először is, le kell szögeznem, hogy ez nem amerikai alkotás, hanem belga-francia-német-kanadai. Én az Extended vagy Director's Cutot néztem, ami két és fél óra, de mégis odaszögezett a monitor elé. Képtelen vagyok megfogalmazni, hogy mi van benne, mert annyira elképesztő. Fantasztikus, leírhatatlan hatású mozi, amiben a lenyűgöző látványvilág és a szépség mindennemű formája mellett a csavaros sztori, a humoros jelenetek, meg a szerelem jó és rossz oldalának tökéletes bemutatása is ámulatba ejtheti a nézőt. Az elején sokat lehet nevetni, később egyes jelenetekből csak úgy árad a szomorúság, de mindenek felett az egész baromira meglepő. Olyan fordulatok vannak benne - legalább öt alkalommal tátva maradt a szám, egyszer hangosan ki is mondtam, hogy "aztakurva", szóval értitek? Több idősíkon, több helyszínen és "dimenzióban" játszódik a cselekmény, de mindent összeköt a főhős személye, aki látja a jövő egyes pillanatait. Elsődlegesen Juno miatt akartam látni cikkem tárgyát, de a történet annyira magával ragadott, hogy még majdnem ő is beleolvadt a nagy egészbe számomra. Akinek tetszett a Donnie Darko meg a Pillangó-effektus, az nézze meg ezt, mert mindkettőt lazán lemossa a pályáról!

"Minden út jó út. Bármi lehetett volna bárhogyan. És pontosan ugyanannyit jelentene."

Jared Letot eddig aligha tartottam nagyra, mivel a zenéje nem tetszett és bár filmen már találkoztam vele (Rémségek könyve), teljesítménye elsikkadt. Itt viszont nagyon király volt, Nemo minden egyes arca, amit megformált, hiteles lett, például szemüveggel és azzal a félhosszú hajjal kicsit Jim Carrey-re emlékeztetett:D A nők közül elsőnek Temple kisasszonyt méltatnám: cuki, mint mindig; ő az első valódi szerelem megtestesülése, a barna lány piros ruhában. Bár alig szerepel, de tetszett. Diane Kruger tökéletesen ábrázolja Juno karakterét felnőttként, szerintem sokkal szebb barnán, mint szőkén és tényleg, az volt benne a legjobb, hogy a figurája mennyire hasonlít tinédzser önmagára. Sarah Polley is jól formálja meg a depressziós anyát, de elég fájdalmasak a jelenetei, így most annyira nem volt számomra szimpatikus, mint a Holtak hajnalában. Kiemelném még Natasha Little-t, az Anyát, aki egyrészt szép, másrészt mellékszereplő mivolta ellenére kitűnő teljesítményt nyújt; meg az Elise-t 15 évesen játszó Clare Stone-t, mert tetszett:) A férfiak közt Leto mellett a tini Nemo bőrébe bújó Toby Regbo remekelt, akiről el lehetett hinni, hogy magányos, zárkózott; vagy szerelmes és boldog; lányos arcával pedig igazán különös párja Junonak. Van még egy ismert pofa, az Apa, Rhys Ifans, aki itt visszafogja magát, de azért rossznak mégse nevezném. Az író-rendező a belga Jaco Van Dormael volt, aki egy rövid időre látható is, a tojást főző brazil munkanélküliként.

Érdekességek: Nemo teljes neve magyarul azt jelenti, hogy Névtelen Senki, ugyanakkor a keresztneve visszafelé omen, vagyis jel, amiből következtetni lehet a jövőre (ez utal a képességére). Az időben oda-vissza haladására utal Anna és lánya Eve neve, amik oda-vissza ugyanazok. Minden egyes élet, amit a főhős átél, más színű, másként fényképezték és másmilyen zene szól bennük. A három domináns szín: kék - Elise (depresszió, bánat), sárga - Jean (élet, gazdagság) és vörös - Anna (igaz szerelem, szenvedélyes kapcsolat). A fehér (ami az élet előtti és az élet végi részeket uralja) az összes többi szín együttvéve, így a végtelen lehetőségek allegóriája. A külsőségeket többek közt Martin Parr fotográfus munkái ihlették. Az alap események mellett Nemo tévéműsorában szóba kerülnek olyan dolgok, mint a galamb-kísérlet, a Nagy Bumm-elmélet, a Szerelem, az ősi Félelem és az Entrópia [aki nem tudja, mi micsoda, az nézze meg a mozit, abból választ kap a kérdéseire].

A mai napig ez a legdrágább belga film a világon, a pénzt viszont már akkor megadták a készítőknek, amikor mindössze csak a forgatókönyv és a rendező személye volt meg, színészeket pedig még nem is szerződtettek. Furcsának hatott, hogy a Belgiumban használatos nyelvek közül egyiken sem beszélnek a szereplők, helyettük angolul dumálnak, a rendező ezt így kommentálta: "A történet angolul fogalmazódott meg bennem. Hatalmas térbeli és időbeli távolságokat szel át. Az egyik legfontosabb részlet benne egy kisfiú, akinek döntenie kell, hogy az anyjával megy Kanadába, vagy az apjával marad Angliában. Meg aztán volt egy pár nagyszerű angol anyanyelvű színész, akivel szerettem volna együtt dolgozni." (Magyarul: Az angolt a világon mindenütt beszélik, Kanadában és Angliában pláne.) A direktor a Mr. Nobody cselekményét így foglalta össze: "Az embernek felkínálkozó végtelen számú lehetőségről szól. Nincsenek jó vagy rossz döntések az életben. Egyszerűen csak minden döntés egy másik életet eredményez számodra. Ami valójában számít, az az, hogy élsz." Van Dormael a készítés alatt nyilvánosságra hozta a teljes forgatókönyvet.

Ez az utolsó film, amiben Jared Leto színészként részt vett, 2009 óta teljes mértékben együttesének, a 30 Seconds to Mars-nak szenteli az idejét. (Aztán később mégis visszatért a filmekhez, Oscart kapott, stb.) Egy interjúban olvastam, hogy elvileg nem Juno látható, amikor meztelen, hanem egy dublőr (mivel akkor még kiskorúnak számított). Toby Regbo volt a Harry Potter és a Halál Ereklyéi első részében a fiatal Dupladurr professzor. A Mr. Nobody-ban nagyon fontosak a zenék, főként a különböző verzióban visszatérő Mister Sandman. Emellett hallható még néhány számomra kedves sláger, amikről elsősorban Zack Snyder munkái ugranak be, konkrétan a 99 Luftballons Nenától (Watchmen), a Sweet Dreams a Eurythmics-től meg a Where is My Mind? a Pixies-től (utóbbi kettő Sucker Punch). Az egyik vágó egy külföldre szakadt hazánkfia, Veress Mátyas volt, aki elsősorban francia nyelvű filmeken szokott dolgozni.

A Mr. Nobody 58 millió dollárból készült, de mivel főleg filmfesztiválokon mutatták be, meg kevés moziban játszották, így alig 2 és fél milliót hozott vissza. Azonban már a kezdetektől fogva óriási elismerésben részesült a kritikusoktól, sokan közülük 2010 legjobb mozgóképének nevezték. Az első premierje a 66. Nemzetközi Velencei Filmfesztiválon volt, ahol megnyerte a Biografilm Awardot és a Golden Osellát, utóbbit a legjobb technikai megoldásokért ítélték a filmen dolgozó Sylvie Olivének. A Torontói Filmfesztiválon pozitívan fogadták, a 23. Európai Filmdíj-átadón pedig elnyerte a közönségdíjat. A rangos belga mozis elismerést, a Magritte-díjat legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, legjobb fényképezés, legjobb zene és legjobb vágás kategóriákban is megkapta. Jaco Van Dormaelnek ítélték munkájáért az André Cavens-díjat, ami a legkitűnőbb belga direktornak járó elismerés. A Mr. Nobody mára kultfilm lett, filozófiai tartalma, zenéje, jól kidolgozott karakterei és Christophe Beaucarne fényképezése miatt.  

Csak annyit mondanék róla, hogy ELKÉPESZTŐ és hihetetlen ereje van. Aki teheti, nézze meg, engem lenyűgözött. 

Pontozás: 

imdb: 7.9 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 6/5 

Hírek: 

- Rhys Ifans A csodálatos Pókemberben kelti életre dr. Curt Connors-t, vagy ismertebb nevén The Lizardot. (Láttam, írtam róla.)

- Diane Kruger a The Host című sci-fiben lesz Saoirse Ronan partnere. A sztoriról: " Egy lelket, a Vándort, beleolvasztják egy fogságba esett ember, Melanie Stryder testébe, akinek a feladata innentől fogva a Földön élő utolsó emberi kolónia felkutatása lesz." (Erről meg kiderült, hogy Stephanie Meyer újabb szennyes műfaj-megcsúfolási kísérlete...)

 

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy dráma sci fi bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr864296305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása