Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.01. 18:25 Tévésámán

Rocksztár (Rock Star, 2001)

Tegnap "nagy dilemma" előtt álltam, nevezetesen: mit nézzek este? A Film+2 adta ezt, amit már nagyon rég újra látni akartam; a Coolon viszont jött a Terminátor 3, és mivel az előző kettőt megírtam, az is jól illett volna ide. Meg aztán a Film+2-t az én tévémen nem lehet fogni, ezért egyeztetnem kellett a szüleimmel, hogy kimehessek, megnézni a Rocksztárt. Szeretem ezt a filmet, korábban meg akartam írni a Majdnem híres mellé, viszont nem tudom, vajon jobb lett volna-e A gépek lázadását választani? Aki esetleg látta mindkettőt, az világosítson fel, de addig is nézzük az aktuális alanyt: (A jövőből üzenem, hogy lehet, hogy jobb lett volna a harmadik Halálosztó.)

A '80-as évek közepén járunk. Hősünk a fiatal rocker, Chris (Mark Wahlberg), aki óriási Steel Dragon-rajongó. A banda minden dalát ismeri, minden lemezük megvan neki, minden interjút elolvasott velük, minden tagról mindent tud; sőt, egy tribute bandben énekli a dalaikat. Rengeteg barátja van a Dragonosok között, minden koncertre együtt járnak, ám meg kell harcolniuk a legjobb hasonmás-együttes címéért és még saját belső konfliktusaikkal is le kell számolniuk. Amikor aztán Chris-t kirúgják az általa alapított zenekarból, úgy tűnik, összedől számára a világ; ám ekkor megcsörren a telefon és a vonal túlsó végén Kirk (Dominic West), a Steel Dragon gitárosa szólal meg és behívja a megilletődött fiút egy próbára. Ugyanis a hosszú ideje éneklő Bobby (Jason Flemyng) kilépni készül a csapatból, kell a helyére valaki és Kirk hallott egy demoanyagot, amin Chris dalol. Emberünknek pedig teljesül az álma: együtt zenélhet legnagyobb kedvenceivel! De vajon hogyan fogja mindez érinteni az addigi életét, a barátnőjével (Jennifer Aniston) való kapcsolatát és a számára fontos dolgok alakulását? Vajon meg tud-e birkózni a hirtelen jött hírnévvel és sikerrel?

Ez (a már említett Almost Famous mellett) a másik olyan film, ami szerintem tök jól bemutatja a rocker-életmódot. Igaz, 1985 nem volt annyira régen (én mondjuk még nem is éltem akkor:D), de azért nagyon más világ létezett akkor. Ma már nincsenek igazi ikonok - akiket a tévék nyomatnak, azok 99%-ban pénzből vannak, kevés köztük, aki nem a külsejével és a belé fektetett lóvéval kerül a képernyőkre. Na, de vissza a témához. Szóval a Steel Dragon egyike a hair-metal bandáknak, akiknél a stílus meg a külsőségek nagy szerepet játszottak. Az alapötletet az élet szolgáltatta, a zenekar, amiről a Dragont mintázták, nem más, mint a legendás Judas Priest. 1991-ben Rob Halford kilépett a bandából, mert (ahogy a filmbéli alteregója, Bobby) más irányba akart menni és ekkor vallotta be, hogy homoszexuális. 1996-ban érkezett a helyére Tim "Ripper" Owens, aki addig a British Steel nevű tribute bandben énekelt. Owens 2003-ig maradt a csapattal, ezalatt két stúdió- és két dupla koncert-albumot adtak ki vele, tehát az ő esete inspirálta Chris sztoriját.

A csapat csupa zenészből állt össze: Wahlberg rapper volt, az egyik gitáros Zakk Wylde (Ozzy bácsi gitárosa és a Black Label Society énekese), a másik Jeff Pilson (a Dokkenből, akik a Rémálom 3. zenéjét nyomták), a dobos meg Jason Bonham (John Bonham, az egykori Led Zeppelin-dobos fia). Chris bandájában is csupa zenélő ember van, a Robot alakító fickó pedig Timothy "Hitman" Olyphant. A menedzsert a Harry Potter-szériából ismert Timothy Spall kelti életre, nagyszerű módon; a Kirk bőrébe bújó Dominic Westtel pedig a Felejtésben meg a 300-ban találkozhattunk. Jennifer Aniston sokkal szimpatikusabb ezzel a magyar hanggal, mint a jóbarátossal és sikerült csupa csinos, színes ruhát adni rá, amik jól állnak neki. Ismertebb arc még az említett, mindössze pár jelenetben szereplő Jason Flemyng (pl. A szövetség) és Matthew Glave (Corky Romano). A rendező a Kerge kacsákat jegyző Stephen Herek, a producerek egyike pedig George Clooney volt.

Érdekességek: Nem Wahlberg énekli a számokat, amiket karaktere előad, hanem Miljenko Matijevic, aki a Steelheart énekese volt. Kirk híres gitárjánál állva Chris azt mondja: rózsafából van a nemtommije, és ezt úgy, mintha nagyon ritka dologról beszélne. Valójában a gitárok 95%-ának rózsafából van a bizonyos része, így ez egyáltalán nem különleges. A befejező stáblista alatt bakikat láthatunk és a filmbeli együttes közös táncát egy Marky Mark-dalra:D (Kár, hogy erről lemaradtam...). Felhangzik többek között a Lick It Up a Kiss-től, a Devil Inside az INXS-től és a Let's Get Rocked a Def Leppardtól, csak hogy a legjobbakat említsem. Zakk Wlyde írt egy számot a filmhez, ez a Crown of Falsehood. Két vicces név a háttérszereplők közül: Mylo Ironbear (Acélmedve Mylo, egy rajongót játszik) és Nicki Sixteen (Tizenhat Niki, ő is hasonló szerepben). A Rock Star 57 millió dollárból készült, de csak 19 milliót hozott vissza, a kritikától vegyes fogadtatásban részesült.

Nem rossz film ez, a zenéje meg a karakterei elviselhetőek és felvonultatja a rockmozik összes kötelező kliséjét. Egyetlen baja talán annyi, hogy a legemlékezetesebb jelenet a vége felé van, meg hogy néhol kicsit unalmas.

Pontozás:

imdb: 6.2 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Azért a Majdnem híres jobb.)

Hírek:

- Dominic West a Marson bukkan fel jövőre a John Carterben. (Megbukott.)

- Timothy Spallt a Love Bite című (feltehetőleg vámpíros) horror/vígjátékban láthatjuk legközelebb.

Most volt a Szörnyek az Űrlények ellen: A mutáns tökök támadása a tévében, így ezt összevonva a Megaagy-kisfilmmel készítek egy animációs bejegyzést, aztán pedig visszatérek a tervhez a horrorokkal.

Szólj hozzá!

Címkék: zene vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr533345549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása