Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.08.06. 21:47 Tévésámán

A szörny (Lake Placid, 1999)

lake placid poster.jpg

Ritkán nézek állatos horrort, csak akkor, amikor valami király dög a gonosz, például a cápa (Háborgó mélység), vagy mint itt, a krokodil. Három dolog jut eszembe erről az ősi időkből itt maradt hüllőről: Renekton, a League of Legends egyik legjobb hőse, aki krokodilember; Szobek, az egyiptomi krokodilfejű isten és az a tény, hogy ezeknek a lenyűgöző ragadozóknak olyan erős az immunrendszerük, hogy az simán legyőzi az AIDS-vírust! Szóval ez a tökéletes gyilkológép van a középpontban a Lake Placid esetében, ám nem csak érte érdemes megnézni a filmet, hanem a nagyszerű színészgárda miatt is, akik garantálják a nevetést, az izgalmakat és azt, hogy mindig legyen kiért szorítani! 

Brendan Gleeson Lake Placid.jpg

Black Lake unalmas kisváros Maine államban, ahol semmi sem történik. Azonban egyik nap a helyi tóhoz érkező állatvédelmis búvárt a sheriff (Brendan Gleeson) jelenlétében valamilyen láthatatlan lény kettéharapja! A szerencsétlen áldozat testében benne marad egy fog, ami viszont méretéből ítélve csakis egy őshüllőé lehet... Ezt hallva a New Yorki Természettudományi Múzeum a helyszínre küldi munkatársát, Kelly-t (Bridget Fonda), aki hamarosan az események középpontjában találja magát, ugyanis kiderül, hogy a városka lakóit egy gigászi krokodil terrorizálja! A nő és a rendőr összefog a vadvédelem emberével (Bill Pullman) meg a hívatlanul érkező, tahó, flúgos professzorral (Oliver Platt), hogy aztán együtt próbálják elkapni a hatalmas állatot. Vajon sikerrel járnak vagy mind a szörny gyomrában végzik? 

photo-Lake-Placid-1999-6.jpg

Röviden: véres és vicces. Az első fél órában rengeteget lehet röhögni, később pedig szurkolhatunk a szimpatikus karaktereknek, akik közül kiválaszthatjuk a kedvencünket. Fonda aranyos, félénk tudósnőjét; Gleeson morcos, gúnyolódó rendfenntartóját; Pullman jóképű, mindenkihez pozitívan viszonyuló vadőrét vagy Platt eszelős, szókimondó és bunkó krokodil-tudorát - én mindnyájukat a szívembe zártam. (Pullman alakja azért kissé a háttérbe szorul a humor nagyágyúi és a csinos hölgy mellett.) A sztori nagyon egyszerű: adott a helyszín, ahol ott rejtőzik a gyilkos teremtmény, akit el kell kapni úgy, hogy lehetőleg senki se hagyja ott a fogát. Közben viszont felmerül a kérdés, hogy egyáltalán hogy került oda? Na itt jön be még Betty White bolond öregasszonya, az a csavar hatalmas:) Végül újabb dilemmával kell szembenéznünk, ugyanis egyesek kitalálják, hogy ez a bestia a természet csodája, nem szabad megölni. Akkor most mi lesz? 

Oliver Platt.jpg

Az alpári- és feketehumorban bővelkedő forgatókönyv a produceri feladatokat is ellátó David E. Kelly tollából származik, aki elsősorban tv-sorozatok készítőjeként ismert. A rendezéssel a B-kategóriás horrorban jártas Steve Minert bízták meg, aki már letette névjegyét az asztalra a Péntek 13 II. és III. részével, a Warlockkal, valamint a Halloween H20-szal. Az óriási ragadozót és a többi speciális effektet Stan Winston stúdiója kreálta, ami szintén garanciát jelent a nagyszerű trükkökre és élethű szörny(ek)re. 

Bridget_Fonda-007p.jpg

Érdekességek: Steve Minert láthatjuk egy rövid ideig, ő vezeti ugyanis a helikoptert, ami a tóhoz viszi Kelly-t. Bridget Fonda Peter Fonda lánya és Danny Elfman felesége, 2003-ban visszavonult a színészettől. A szörny 27 millió dollárból készült és kis híján 57 milliót hozott vissza, a kritikusok közül kevesen írtak róla pozitívat, a legtöbben vegyes vagy negatív értékeléssel méltatták. A nagy pénzügyi sikerre való tekintettel tévére készült két folytatása, a harmadik pedig hamarosan szintén meglesz. (Korábban ezt nem is tudtam!) 

Összefoglalva: Ha szereted a horrort, a szörnyeket, a krokodilokat, a jó poénokat és a remek színészeket; ráadásként mindezt egy moziban akarod látni, akkor válaszd a Lake Placidet, garantálom, hogy nem fogod megbánni! Az egyik legjobb borzongatós vígjáték, amit valaha láttam, mindig megnézem, ha adják! 

Pontozás: 

imdb: 5.6 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Csak azért nem adok rá 6-ost, mert a vadőr-tudósnő-páros közös jelenetei kicsit unalmasak.) 

Hírek: 

- Bill Pullman következő munkája a Beyond Apollo névre hallgató sci-fi thriller, ami egy balul sikerült Vénusz-expedícióról szól. 

- Brendan Gleeson szerepet kapott a megbukott Hupikék törpikék folytatásában, a The Smurfs 2-ben - gondolom, mivel a figurák megvannak, csak írni kell egy sztorit és majd ők "színészkednek", így relatíve olcsón lehet még egy fölösleges következő részt csinálni egy barmó animációs filmhez... 

- Oliver Platt szinkronizál a Dorothy of Ozban, ami a klasszikus Óz, a csodák csodája musical-rajzfilm-feldolgozása lesz; valamint egy mitologikus komédiában, a Gods Behaving Badly-ben Apollón bőrébe bújva (többek közt Christopher Walken oldalán) próbál meg összehozni/szétszakítani egy szerelmespárt napjaink Amerikájában. (Sajnálom, hogy ez nem készült el...)

Picit lelassult a tempóm, mert rengeteg dolgom van és pluszban még a youtube-on már tűkön ül a több mint 200 feliratkozóm, várva az új videómat, amit még el sem kezdtem... Ennek ellenére továbbra is tervezem megnézni a Woyzecket és a Paranomal Activity-t - valószínűleg az utóbbit olvashatjátok majd előbb.

Ja és még valami: SZPOJLER! Most láttam vagy negyedszer ezt a mozit, de még mindig nem értem, hogy ha már évek óta ott volt a tóban a kroki, akkor miért nem támadt rá korábban senkire? Aki sejti, az kommenteljen!

Szólj hozzá!

Címkék: horror vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr204699195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása