Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.18. 17:17 Tévésámán

Sherlock Holmes (2009)

Az a jó az HBO-ban, hogy egy csomó olyan filmet ad, amiket megnéznék, de annyira nem érdekelnek, hogy pénzt is fizessek értük:) Ha valamit a magyar mozik bemutatnak, az szinte biztosan 2 éven belül lesz az HBO-n! (Immár ez az idő 3-6 hónapra rövidült, és amit a 3 HBO valamelyike nem mutat be, arra ott van a hozzá tartozó két Cinemax.) Apró szépséghiba, hogy néha akadnak olyan hónapok, amikor semmi értelmes nem megy ezen a mozicsatornán... Szóval nekem ilyen "ingyen nézés" volt a Sherlock Holmes: Downey Jr. a Vasemberben nagyon jó volt, Guy Ritchie óriási filmeket rendezett eddig; de az alap, a Conan-Doyle-féle Holmes hidegen hagy, emiatt nem érdekelt annyira. Végülis pozitívan csalódtam benne, de erről majd később, először a sztoriról:

1891, London. A bohém életet élő, rendkívül intelligens magánnyomozó (R.D. Jr.) éppen az utolsó pillanatban ér oda hűséges társával (Jude Law) egy fekete misére, hogy megmentsék az emberáldozatnak szánt lányt. A félelmetes hírű Lord Blackwood (Mark Strong) végre rács mögé kerülhet, ám ezzel még semmi sem oldódik meg, mert bár kötél általi halálra ítélik és azt végre is hajtják rajta, a sötét lelkű nemes temetése után pár nappal visszatér a sírból! Holmes, Watson és a köröttük sertepertélő Adele (Rachel McAdams) a természetfeletti erőknek parancsoló gonosz nyomába ered; útjukon sok veszélyes és még több vicces esemény kíséri őket:) De vajon meg tudnak állítani egy embert, aki legyőzte a halált - és vajon milyen trükkök lapulnak még a gonosztevő tarsolyában?

Az elején már el lehetett dönteni, hogy ez jó film lesz, abból a részletből, mikor Sherlock egy lépcső tetején állva figyel egy pofát és kielemzi őt, majd ez alapján készít tervet az ártalmatlanítására. Aztán amikor megláttam Mark Strongot, egyszerűen 90%-ig biztos voltam benne, hogy Stanley Tuccit látom - ez a két pasas úgy hasonlít egymásra! Másnak is feltűnt? De mint látható, mégse voltam teljesen biztos benne, hogy ez Tucci, és ez végig kicsit zavart... Az éttermes jelenet eléggé Dr. House-osra sikerült, a kutya megjelenése mindig vicces, de említhetném még a poénos kísérleteket, a "hegedülést", meg a kitűnő bunyós részt. Amikor jött ez az újjáéledésesdi, azt gondoltam, valami trükkről van szó vagy valaki kiadja magát Blackwoodnak - de nem! Egyre több jel utalt arra, hogy Holmes barátunk most bizony mágusokba kötött bele! Röviden összefoglalva: a történet fordulatokban gazdag és megjelenik benne a rendezőre oly jellemző remek humor, csak kevésbé alpári formában.

Főszereplőnk kitűnően játszik, mintha Tony Stark és Greg House lenne egy személyben; Jude Law is jól teljesít, bár furán áll neki a bajusz; Rachel McAdams meg cuki, szerintem bármelyik férfitársam szívesen futna utána:D Strong ördögi, csak a karakterének kialakított hibás első fogat nem értem, hogy miért olyan lényeges az elején, később nincs semmi szerepe... A mellékalakok közül kiemelném Eddie Marsant, aki a törvény jó oldalán álló, ám végig gyanús Lestrade felügyelőt játssza; és a 213 centis Robert Maillet-t, aki pedig a hőseinket üldöző, franciául beszélő óriás.

Miközben haladunk előre, mindig egyre több titokzatos esemény történik és nagyszerű fogás a készítőktől, hogy sosem kapunk egyszerre mindenre magyarázatot, így folyamatosan érdekes marad a mozi. Még nem is beszéltem az akció-elemekről: A középpontban elvileg a nyomozás van, de már rögtön az első percekben adrenalin-pumpáló akcióban lehet részünk. Később aztán robbantások közepette, vágóhídi halálcsapdában és az angol Parlament alatti folyosók útvesztőiben szurkolhatunk három főhősünknek. Tetszett, hogy nincsenek idegesítő mellékfigurák és hogy milyen jól kihangsúlyozták a Holmes-Watson-barátságot. Ők is azokon a próbákon mennek keresztül, mint a már említett House és Wilson haverja - persze ez korántsem véletlen, mert Sherlock Holmes volt a legfőbb minta a mogorva doki megteremtésekor.

Még néhány érdekesség: Ez Ritchie első filmje, amit nem ő írt, meg az első, ami nem 16-os karikás. Csak úgy vállalta a feladatot, ha levetetheti Holmes-ról jellegzetes kabátját és kivetetheti a szövegéből az idejétmúlt frázisokat. Bár a kész film sokban más, mint a regények, mégis számtalan utalás van egyik-másik kalandra. A rendező elsőre túl öregnek találta Downey Jr.-t a szerepre, mert alapvetően a Batman: Kezdődik!-hez hasonló eredet-sztorit akartak, de azért adott neki egy esélyt, miután rádumálták:D Hogy kellőképpen felkészülhessen a szerepére, Downey elolvasott egy csomó Holmes-könyvet és megnézte a Sherlock Holmes kalandjai című sorozatot. Jude Law a regényekből készített magának egy jegyzetfüzetet, ami a tipikus Watson-mondatokat tartalmazta, így néhány fordulatot belevehetett a szövegébe. Rachel McAdams mindenféle trükköt vetett be, hogy ne kelljen túl szorosan viselnie a neki szánt fűzőket, ám az öltöztetők egy idő után rájöttek ezekre:) A három főhős nagyrészt maga végezte a kaszkadőrmutatványokat.

Robert Maillet az egyik harcjelenet felvételekor véletlenül kiütötte a címszereplőt:D Lord Blackwood alakját Aleister Crowley inspirálta. Az eddigi Holmes-sorozatokban mind Lestrade-ot, mind Watsont bugyuta karakternek ábrázolták, itt azonban mindketten rátermett férfiak. Ritchie nem árulta el, ki volt a filmben többször is felbukkanó, rejtélyes "megbízó" hangja és az sem biztos, ki játszotta őt. A producerek közt találjuk Robert feleségét, Susan Downey-t, és Joel Silvert. A Sherlock Holmes 90 millió dollárból lett és 524 milliót hozott, nagyrészt pozitív kritikával illették. Downey Jr. megkapta ezért az alakításáért a Legjobb Vígjátéki Férfiszínésznek járó Golden Globe-ot; maga a mű pedig az Empire Awards-on nyerte el a Legjobb Thrillernek járó díjat.

Szimpatikus főhősök, karakteres gonoszok, jó poénok, látványos akció és izgalmas történet - így lehetne összefoglalni ezt a filmet. Nekem tetszett.

Pontozás:

imdb: 7.6 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Ez év végén mutatják majd be a következő részt, a Sherlock Holmes: Az árnyékok játékát; melyben a legtöbb itt látott szereplő visszatér; valamint Jared Harris és Stephen Fry csatlakozik a csapathoz. A producer marad Joel Silver, a rendező marad Guy Ritchie. Ha lesz olyan jó, mint ez, akkor megnézem! (Utólagos szerkesztés: micsoda hülyeséget írtam ide... Honnan tudhatnám, mennyire jó, ameddig nem láttam?:D) [Ebből lett az Árnyjáték, amit láttam és tényleg remek, írtam róla cikket.]

- Guy Ritchie következő rendezése az Excalibur címet viseli - talán annak a filmnek az újrája, amit sosem tudok megnézni...

- Robert Downey Jr. hamarosan ismét páncélt ölt az Avengers-ben. [Láttam, írtam is róla.]

- Jude Law a Drakula-sztori legújabb feldolgozásában, a The Last Voyage of Demeterben és a Rise of the Guardians című jópofának tűnő animációs filmben vállalt szerepet.

- Mark Strong a Marson bukkan majd fel jövőre, a John Carter című sci-fiben. [Nagyot bukott.]

- Eddie Marsan két gyermekmeséből készülő fantasy-ban játszik most. Az egyik a már itt sokat emlegetett Jack the Giant Killer (a Babszem Jankóból lett, rendezi Bryan Singer), a másik pedig a Snow White and the Huntsman (a Hófehérkéből, főszerepben Kristen Stewart és Chris Hemsworth). [Előbbi szintén elhasalt a pénztáraknál, utóbbiból született bejegyzés.]

- Robert Maillet a nagyon királynak ígérkező Monster Brawlban Frankenstein szörnyét kelti életre, az Immortals-ban pedig egy minotaurusz bőrébe bújik.

- Joel Silver az alábbi alkotásokat pénzeli a jövőben: Logan futása (a klasszikus sci-fi újrája), Ben 10 (a gyerekek körében nagyon népszerű rajzfilm élőszereplős változatban), The Apparition (kísértetes horror), Dark Moon (horror/thriller).

Várható írások: Rémálom az Elm utcában 3.

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr363077507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása