Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.07.25. 16:19 Tévésámán

A tökéletes trükk (The Prestige, 2006)

 

Megint itt. Az utóbbi pár napban két ember is kommentelt a blogra negatív kritikák miatt, ami annyiban jó dolog, hogy két olyan filmhez írtak, amikről máshol tutira nincs bejegyzés. Így tudom, hogy bár soha nem reklámoztam sehol a blogot, azért mégiscsak egyediek vagyunk és olvasnak minket - egyes esetekben magyarul csak mi írtunk meg bizonyos műveket. A tökéletes trükköt már hosszú ideje meg akartam nézni, de most, hogy szinte csak úgy tengek-lengek az életben, volt rá lehetőségem is. Egy mágusokról szóló film nem lehet rossz, pláne nem Hugh Jackmannel! És hogy így tényleg van-e? Olvass tovább és megtudod!

 

Angier (H.J.) és Borden (Christian Batman Bale) mindketten egy idős színpadi varázsló segédei. Egy veszélyes, víz alatti szabadulási trükknél segédkeznek neki - és Angier feleségének (Piper Perabo). Borden viszont úgy gondolja, meg kéne változtatni a "varázslat" menetét, ezért egyik este másmilyen csomót köt, mint megszokott - az események pedig tragikus fordulatot vesznek... A két mágus ezután egymás halálos riválisa lesz, mindkettő azért él, hogy tönkretegye a másik műsorát, és hogy ellopja a titkait ellenlábasától. Amikor pedig egyikük kitalálja "A teleportáló ember" nevű trükköt, vérre menő hajsza kezdődik a rejtély megoldásáért és a mutatvány tökéletesítéséért. És hogy végül kié lesz a dicsőség és ki marad alul? Elárulom, hogy nem az, akit vártok!

 

Christopher Nolan nem is olyan régen igazi bombát robbantott a mozikban, mikor bemutatták a The Dark Knightot, ami a rendezőnek örök hírnevet hozott és biztosította a halhatatlanságot Heath Ledgernek - átvitt és nem átvitt értelemben is, ha vágjátok, mire célzok... Nolan ez előtt olyan filmeket tett le az asztalra, mint az általam sosem látott kult-klasszikus Memento vagy A forrás - mindkettőről ódákat zengenek azóta is. [Közben a Mementoról szóló cikkem már megjelent a blogon.] A The Prestige pedig szintén a direktor úrra jellemző sötét, végzetes, lebilincselő alkotás lett! Irodalmi alapanyagból készült, Christopher Priest regényéből. A forgatókönyvet a Nolan-tesók (Christopher és Jonathan) éveken keresztül írták, az eredmény magáért beszél; a fordulatok és nem várt események, a bonyolult összefüggések és a misztikummal vegyes fantasztikum egészen egyedivé teszik. A híresebbik fivér pedig még producerként is részt vett az egészben, így 3 feladatkörben állta meg egyszerre a helyét.

 

 

Bale és Jackman mindketten fenomenálisak, mellettük pedig még felbukkan Michael Caine, Scarlett Johansson és David Bowie (!) is. Utóbbi valami óriásit alakít... Ismertebb színész a Bowie karakterének asszisztensét életre keltő Andy Serkis, aki Gollumként vonult be a filmtörténetbe. Meg kell még említenem a Borden feleségét alakító Rebecca Hallt, szerintem szép és jól játszik.

 

 

Visszatérve a sztorira, mindkét illuzionista elveszti a szeretett asszonyát, testileg és lelkileg belerokkannak a harcba, személyiségüket is feláldozzák. A végén pedig nem marad el a "jutalom", azonban ezek után feltehetjük a kérdést: vajon megérte-e? (Van most valaki, akitől egyébként én is megkérdezném ezt a kérdést, de félek, hogy mit válaszolna...) Voltak pillanatok, amiket sikerült kitalálnom, de nagy többségben meglepő, általam egyáltalán nem várt események következtek be - szóval garantáltan senki sem fog unatkozni, ha leül megtekinteni ezt a művet!

 

Érdekesség, hogy Priest regénye a Drakulához hasonlóan napló-regény, és ezt a filmben is sikerült visszaadni, ami még érdekesebbé teszi az egészet. Maga Priest egyébként legalább háromszor megnézte a kész mozgóképet és nagyon tetszett neki - végre egy elégedett író:) Az egyik jelenetben látott Chung Ling Soo pedig valóban létezett - egy William Ellsworth Robinson nevű amerikai mágus volt, a 20. század elején, aki saját magát kínainak adta ki, soha nem lépett ki nyilvánosan a szerepéből és óriási sikere volt. Igazán híressé viszont a filmben is bemutatott golyófogó trükkje tette, ugyanis élete utolsó előadásán ez okozta a halálát... 2006 egyébként 3 varázslós filmet is hozott: az itt tárgyalt mű mellett Woody Allen Fülese (Scoop) és A mágus (The Illusionist) voltak azok. [Már mindegyikről olvasható cikk a Filmrajongón.] The Prestige 40 millió dollárból készült és 109 milliót hozott vissza, a kritikusok szinte mind nagyon jónak értékelték.

 

Sötét, nyomasztó, ijesztő, de mégis varázslatos alkotás ez, ajánlom mindenkinek, akinek a jó film kategóriája nem a háj szkúl mjúzikelnél és a megön fáksz-moziknál indul.

 

Pontozás:

 

imdb: 8.5 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 (Bár nyilvánvaló, hogy egynél többször értelmetlenség megnézni.)

 

Hírek:

 

- Nolan úr ugyanazt a három feladatot látja majd el a 2 év múlva elkészülő, egyelőre cím nélküli Batman-folytatásban, mint itt, valamint producere lesz egy, ha jól számolom 5. vagy 6. Superman-filmnek, a Superman: Man of Steelnek, amit szintén 2012-ben mutatnak be. [Mindkettőt láttam és megírtam a róluk szóló bejegyzéseket.]

 

- Jonathan Nolan íróként segíti tesóját a gothami igazságosztó új kalandjának kivitelezésében. [Ez lett A Sötét Lovag: Felemelkedés.]

 

- Hugh Jackman hamarosan ismét eljátssza Rozsomákot/Farkast a jövőre látható X-Men Kezdetek: Farkas 2.-ben. [Ebből lett a Farkas, aminek hamarosan érkezik a folytatása is.]

 

- Christian Bale megint Bruce Wayne lesz, valamint a Megváltás csúfos bukásával mit sem törődő stúdióknak hála szerepelni fog az ötödik Terminátorban. Emellett pedig egy egyelőre homályba burkolózó, de ígéretesnek tűnő The Revenant című alkotásban is benne lesz. [A Terminator: Genisys-be végülis mégsem került be, ahogy A visszatérőbe sem.]

 

- Megint Michael Caine kelti életre az új Alfredet a már említett következő Denevéremberben, valamint hangját adja egy biztosan vicces animációs filmhez, a Gnomeo and Juliethez:) [Ezt nem láttam, de most jön majd a második része.]

 

- Rebecca Hallal hamarosan a The Awakening című világháború után játszódó, kísértetes horrorban találkozhatunk.

 

- Scarlett Johansson a Vasember 2.-ben eljátszott Fekete Özvegy karakterébe bújik majd a 2012-es Nick Fury-ben és a szintén abban az évben elkészülő Avengers-ben is. [Az önálló Nick Fury-mozi 2016-ig nem készült el, a Bosszúállókról pedig már van cikk itt az oldalon.]

 

- Andy Serkis legújabb mozijában Ian Dury-t kelti életre, a film címe Sex & Drugs & Rock & Roll. Valamint egy sírrablókról szóló fekete komédiában, a Burke and Hare-ben alakítja az egyik címszereplőt. Ezeken kívül feltűnik még a Tintin-filmben, a Rise of the Apes nevű Majmok bolygója előzményben és A hobbit mindkét részében is.

 

Elbaszták a google képkereső-rendszert... Nem tudom, miért jó ez így, aki szerint jobb, mint volt, az nyugodtan szóljon be:) Továbbá egyedülálló hölgyek leveleit is várom, akik hozzám hasonlóan kedvelik a filmeket;)

1 komment

Címkék: fantasy kaland sci fi bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr742174911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása