Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.06. 20:30 Tévésámán

Baseballozzunk - A nagy csapattal!

Már sokszor mondtam, hogy szeretem a sportfilmeket, azokon belül pedig leginkább a csapatjátékokról szólóak a jók. Még kiskoromban láttam A nagy csapatot először, meg a második részét is, de a harmadikat eddig még sosem. Olyan 1-2 évvel ezelőtt megint adták az általam már látott kettőt, de akkor lemaradtam róluk, így most örültem, hogy újra megnézhetem őket. Amikor pedig kiderült, hogy a 3-at is bemutatják, akkor gondoltam, hogy egyben megírom őket, úgyhogy most következzen a három Nagy csapat!

 

 

 

1. A nagy csapat (Major League, 1989)

 

A sztori nagyon egyszerű: A 34 éve vesztes szériában játszó Clevelandi Indiánok csapatát az új tulajdonosnő át akarja költöztetni Miamiba, ehhez pedig le kell züllesztenie a klubot, hogy a város felmondja a szerződést a stadionra. Hogy elérje célját, szerződteti a legpocsékabb játékosokat, meg a senkinek se kellő, kiöregedett profikat és bízik a vesztésben. De amikor a fiúk megtudják, hogy bukásra ítéltettek, fogják magukat, a sarkukra állnak és elkezdenek keményen dolgozni, hogy csak azért is megnyerjék az összes meccset! A játékuk egyre jobb lesz, egyre több néző jön és sorra következnek a győzelmek - még a végén az Indiánok lesznek a bajnokok?

 

Remek karaktereket írt össze David S. Ward, aki a rendező is volt - egyéb művei még: Ne folytassa felség! (rossz), A szerelem hullámhosszán (nyálas). Van itt sittes keménylegény (Charlie Sheen), öreg profi (Tom Berenger), vudu-sámán izomkolosszus (Dennis Haysbert), nagypofájú seggfej (Corbin Bernsen), laza/vicces néger (Wesley Snipes), trágárkodó edző (James Gammon) és az egészre a koronát feltevő bemondó (Bob Uecker, aki a valóságban is játszott baseballt). Remek poénok és izgalmas játszmák, a régi filmek hangulata, igazi színészek, eredeti ötletek - mindössze az erőltetett Tom Berenger-Rene Russo szerelmi szál az, ami ront az egészen. Sajnos ez a játékidő legalább 30%-át teszi ki, ezért egy pont levonást mindenképpen eredményez....

 

A történettel nincs gond, a sok problémás hülyéből összekovácsolódó brigád tök jól nyomja, legyen szó sportról, bulizásról vagy marhulásról:) Egyetlen dolog van, amit nem értek, hogy honnan szerezték meg a tulajdonosnő életnagyságú, pucér fotóját? De ez végülis nem fontos. A legjobb a főszereplők közül Dennis Haysbert (vagyis Cerrano), ő az, aki leginkább megmaradt nekem a gyerekkori nézésekből, olyan egyedi, vicces, szerethető figura. Még kiemelném James Gammont, aki Kránitz Lajos hangjával megtámogatva egy vérbeli EDZŐt alakít:D Gammon sajnos éppen egy éve hunyt el, 70 éves korában, rákban. Charlie Sheenről pedig most már minden nap lehet hallani valami új baromságot, hogy így alkoholista, úgy veri a feleségét vagy tudom is én miket csinál, de ügyködésének hála kirúgták az egyedül általunk nem nézett Két pasi meg egy kicsi című rémdrámából. Érdekesség, hogy a mellékszereplők közt van Ted White kaszkadőr, aki a Péntek 13. IV. részében alakította Jasont – itt pedig egy háttérben lévő játékost kelt életre.

 

Néhány egyéb dolog, amit érdemes tudni a Major League-ről: Az Indiánok csapata valóban létezik és a mai napig büszkék e filmre és a második epizódra, úgy tekintenek rájuk, mint a történelmük részére. A sztorihoz hasonló lezüllesztési-terv egyszer a valóságban is megtörtént: 1899-ben, a Clevelandi Pókokat tulajdonosa gyakorlatilag szétszedte, hogy a jó játékosokat egy másik csapatában szerepeltesse és ennek eredményeképp a Pókok lekerültek a másodligába. Ráadásul a baseball-történet eddigi legrosszabb évadját teljesítették: 20-134 (asszem szerzett pontok-ellenük szerzett pontok). Nekik nem sikerült a győzelmi széria úgy, mint filmbeli hasonló társaiknak...

 

Sheen karakterének, a Vadócnak rockzenére való belépése mostanra a dobójátékosok sajátjává vált, ma már szinte mindegyiküknek van saját belépési muzsikája. Emellett a karakter inspirálta Mitch Williams valódi baseballos Wild Thing becenevét - Williams a Sheen által alakított fickóhoz hasonló problémákkal küzdött karrierje elején. A hasonlóság odáig fokozódott, hogy Mitch lecserélte addigi 28-as számát a filmbeli Vadóc 99-esére, később azonban nem ismerte el, hogy ezért választotta az új mezszámot. Az itt nagyon fiatalon látható Wesley Snipes-t és Rene Russot gyakorlatilag senki nem ismerte még a bemutatókor, vagyis ez volt az a film, ami mindkettejüket elindította pályájukon - Dennis Haysbertet pedig a 24-sorozatban való szerepléséig Pedro Cerranoként ismerte a világ:) Ami még számomra mindenképpen érdekes: Mikor Berenger karaktere megzavarja azt a bizonyos partit, amire elmegy, ott megkérdezik tőle, hogy mennyit keres: ő azt válaszolja, a minimumot és ezek után a társaság eléggé lesajnálóan tekint rá. De! Az imdb szerint az akkori minimum 62 500 dollár volt, ami még így is duplája az akkori átlag amerikai fizetésének, vagyis tulajdonképpen nagyon jó keresetnek számított - tehát a hölgyek-urak reakciója eléggé érthetetlen.

 

A nagy csapat 11 millió dollárból készült és kis híján 50 milliót hozott, a sorozat legsikeresebb darabja volt. (Meg kell említenem, hogy most először van az, hogy mind az imdbn, mind a wikipedian ugyanazok az összegek szerepelnek a kiadás-bevétel-részben.)

 

Összesítésben egy vicces, izgalmas sportfilm, eredeti karakterekkel, egyetlen baja az unalmas szerelmi szál.

 

Pontozás:

 

imdb: 7.2 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

 

Szerintem: 4/5

 

 

 

2. A nagy csapat II. (Major League II, 1994)

 

A győzelmi sorozat után a már híres Indiánok a szezon kezdetén gyengén indítanak. Valahogy senki nincs formában, csak az újonnan szerződtetett kőprofi Parkman (David Keith). Az edző szívrohamot kap, Vadócból (Charlie Sheen) öltönyös pénzeszsák válik, Cerrano (Dennis Haysbert) buddhista lesz, és a csapat szépen lassan elindul lefelé a lejtőn. A dolgokat nehezítendő felbukkan a régi tulajdonosnő, és a törzsszurkolók egyike is ellenük fordul, ráadásul a néhány újonc játékos inkább csak hátráltatja, semmint előbbre viszi a bandát. Vajon egyenes az út a bukáshoz vagy az Indiánok újból megmutatják, hogy ki az úr a wigwamban?

 

Az elsőnél Tom Berenger figurájának rém unalmas szerelmi életével traktáltak minket, itt pedig ugyanezt játssza el Charlie Sheen, csak még megfejelve a "gyerekek felnéznek rád" és a "pénzt keresel, vagy azt teszed, ami helyes"-klisékkel. A régi karakterek közül a már említettek mellett Dorn (Corbin Bernsen) és a bemondó (Bob Uecker) is visszatér, sajnos Vezli Snájpszot viszont lecserélték Omar "Dr. Eric Foreman" Epps-re. A problémás újonc szerepkörében tetszelgő Eric Bruskotter nem túl szimpatikus, viszont őt ellensúlyozandó megjelenik az angolul rosszul beszélő, szamuráj-baseballos Taka Tanaka (Takaaki Ishibashi), akinek az egyik legnagyobb poént köszönhetjük. Rene Russo egyetlen jelenetben újra látható (stáblistában nincs feltüntetve), az ideges szurkolót pedig Randy Quaid alakítja (aki szereti a sokat káromkodó arcokat, az kedvelni fogja). Visszatérnek még az első részben látható ázsiai pályamunkások (akik szarzsákoknak nevezik az Indiánokat - Keith és Kurt Uchima), valamint látható az önmagát játszó Jay Leno és a pl. a Négybalkézben vagy a Zsaru pánikbanban szereplő Richard Schiff is (ő a reklámforgatáson a direktor). A színvonal romlása nagy valószínűséggel betudható annak, hogy bár David S. Ward rendezett, de a sztorit és a forgatókönyvet már nem ő írta, hanem három másik pali.

 

Pár érdekesség: Bruskotter karakterének hibáját (nem tudja visszaküldeni a labdát a dobójátékosnak) a valóság inspirálta: A New York Mets-ben játszó Mackey Sasser is ezzel küszködött. A Cerrano-féle madárleütési jelenet szintén megtörtént: 2009-ben Shin-Soo Choo-val, a különbség csak annyi, hogy ő egy sirályt talált el és hogy nem szaladt oda "újraéleszteni" a szárnyast. Végezetül egy vicces név: Bob Mumma (egy mellék-játékost/edzőt alakít). A nagy csapat II. több mint 30 és fél millió dollárt hozott be, ami mindenképpen sikeres. Bár a készítés költségei nem ismertek, az elsőt 11 millióból hozták össze, szóval ez is kb. ennyi lehetett.

 

Ami miatt az első rész szerethető volt, azt itt nem sikerült újrateremteni, a poénok közt is alig van olyan, ami tényleg vicces és hogy őszinte legyek, a Sheen-vonal nagyon sokat ront rajta. Ennek ellenére nem olyan rossz, de inkább megnézném újra a Major League-et, mint ezt.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.5 (Nézzétek meg az első pontszámát, magáért beszél!) (5 év alatt 0.6-ot emelkedett.)

 

Szerintem: 3/5 

 

 

 

3. A nagy csapat III. (Major League: Back to the Minors, 1998)

 

Megint eltelt négy év és valaki kitalálta, hogy készüljön egy újabb Major League-mozi. Ezúttal viszont David S. Wardot teljesen kihagyták az alkotói folyamatból, helyére John Warren jött, aki mind az írást, mind a rendezést magára vállalta - oly sikeresen, hogy '98 óta nem is kapott semmilyen munkát az álomgyárban...

 

Itt még csak nem is a Cleveland Indians a főszereplő csapat, hanem a magyarul nagyszerűen Züminek fordított, másodligás Buzz. A sztori szerint Roger Dorn (Corbin Bernsen), aki anno Indián volt, egy ideig pedig a csapat tulajdonosa is, most két különböző bandát birtokol: a főligás Twins-t és a másodligás Zümit. Az utóbbi csapatnak edzőre van szükség, így esik a választás a Scott Bakula által játszott, visszavonulását fontolgató komára, akinek már a nevét is elfelejtettem. (Ő tehát Tom Berenger eddigi karakterének klónja.) Vele együtt pedig jön egy új, ígéretes tehetség, Billy "Belváros" Anderson (akit ügyesen magyarul Belvárnak neveznek...) és hamarosan indul a felkészülés. Itt van még a már ismert Bugris (Eric Bruskotter) és az elmaradhatatlan bemondó (Bob Uecker).

 

Az első 35 percben SEMMI nincs. Egy rohadt poént, egy vicces helyzetet nem láthatunk, nincsenek eredeti figurák, nincsen SEMMI az égvilágon. Viszont a negyvenedik perc körül megjelenik Cerrano (Dennis Haysbert), aztán Tanaka (Takaaki Ishibashi) és utána szépen lassan beindul a mű. Kezd lassan vígjáték-formát ölteni a cucc, egy-két alkalommal már nevetni is lehet. De ez így nagyon nem járja, hiszen egy fél filmet végig kell szenvedni, hogy láthassunk valamit, ami nyomokban hasonlít az eddigiekre. Ha Warren úr kevesebb időt baszott volna el a ciki és felesleges felvezetésre, aztán esetleg nem teszi meg egyértelmű és kizárólagos főszereplőnek Bakulát, akkor el lehetett volna kerülni azt a már-már elviselhetetlen harminc percet az elején. De sajnos az események másként alakultak, szóval kapunk egy rakás szart, ami alatt ott a termőföld, csak el kell lapátolni a bűzölgő ganéjt róla - erre a legtöbben nem fogják rászánni az időt.

 

A mellékszereplők közt azért van néhány fickó, akit már ismertem máshonnan, így legalább ők egy nagyon picit emelték a színvonalat, még ha csak úgy is, hogy eszembe juttattak ennél jobb mozikat, amikben láthattam őket. Például az ifjú titánt Walton Goggins játssza, aki a Ragadozókban volt a sittes fickó; a "főgonoszt" a Rém rendes családból ismert Jefferson, Ted McGinley kelti életre; a Papa becenevű úriember Thom Barry, aki az Osztály, vigyázz! emlékezetes egymondatosa; Lobo Sebastian, a szupersztár ütőjátékos a Twins-nél, pedig a Csontdarálóban volt egy hasonlóan kemény arc. Még két érdekesség: A Hog nevű srác szerepelt az egyik Babylon 5-filmben, a Baljós leletben; a Juan Lopez-ikrek pedig a valóságban hárman vannak: Tim, Tom és Ted DiFilippo.

 

A nagy csapat III. összesen 3 és fél milliót hozott, a készítési költsége pedig ennél nyilvánvalóan több volt. A sorozat leggyengébb darabja, akárhogy is nézzük, bármelyik másik Nagy csapat-film ezerszer jobb ennél!

 

Pontozás:

 

imdb: 4.5 (5 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

 

Szerintem: 1/5 (Hiába a jó utolsó fél óra, az első harminc perc élvezhetetlenné teszi.)

 

Hírek:

 

- David S. Ward bejelentette (valamikor), hogy dolgozik egy Major League 3. című mozin, amiben Wesley Snipes-ot, Tom Berengert és Charlie Sheent is szerepeltetné. A történet magját Vadóc adná, aki visszatérne a baseball világába, hogy egy fiatal játékos karrierjét egyengesse. (Sheen botrányai miatt ez biztosan sohasem valósul meg...)

 

- Rene Russot legközelebb a Thorban láthatjuk viszont. (Az erről szóló cikket olvashatjátok a blogon.)

 

- Dennis Haysbertöt a Zöld Lámpásban és a Kung-fu Panda 2-ben hallhatjuk szinkronhangként. (Előbbiről szintén írtam már.)

 

- Alison Doody (a kettőben Vadóc szőke csaja) adatlapján találtam ezt: The Asphyx - horror, a halál esszenciáját kinyerni akaró tudósokról, szerintem érdekesen hangzik!

 

- Walton Goggins (a háromban Anderson) a Cowboyok és űrlényekben szerepel most, amit nemsokára láthatunk már mi is. 

 

Összesítésben: A három film közül mindenképpen az első a legjobb, ami mind sportfilmként, mind vígjátékként baromijó. A második megpróbálta lemásolni az előzmény sikerét, ez viszont nem igazán jött össze neki; a harmadik pedig csak egy sikeresnek mondható páros trióvá bővítése, a már bejáratott címről egy újabb bőr lehúzása, ami szerintem semmilyen módon nem teljesítette a tőle elvártakat. A nagy csapatot ajánlom mindenkinek, a másik két epizódot inkább nem.

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr102805594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása