Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.08.11. 14:53 Tévésámán

The Falling (Eszmélet, 2014)

the_falling_poster.jpg

Ahogy azt a The Moth Diaries bevezetőjében említettem, van valami a bentlakásos lányiskolákban játszódó filmekben, ami azonnal megfog. Legyen szó horrorról, mint az előbb említett mű; vígjátékról, mint a Vadócka vagy drámáról, mint a Merülések; már maga a környezet tartogat egy csomó lehetőséget. Az elszigeteltségben mindenféle rejtély meglapulhat, a szigorú szabályok ideális céltáblái a lázadásnak és a hosszú ideig összezártságban élő fiatal nők között mindig akadnak érdekes karakterek, szép arcok és tragikus háttértörténetek. Éppen ezért nagyon vártam a The Fallingot, ahol ezúttal a Trónok Harcából ismert Maisie Williams mellett járhatjuk végig egy ilyen szigorú leánynevelő intézet folyosóit (igaz, ő és társnői ezúttal nem laknak bent, de a lényeg ugyanaz). A jó kritikák és az általam észlelt pozitív visszhang alapján azonban nem ezt vártam…

A filmről készült mélyreható elemzésem itt olvasható.

1969. A tizenéves Lydia (M.W.) és Abbie (Florence Pugh) a legjobb barátnők, előbbi furcsa, szeretetre éhes, meg nem értett; utóbbi pedig szépséges, kreatív és vonzó. A végzet hamarosan eléri Abbie-t, mikor váratlanul teherbe esik, komplikációk lépnek fel nála és meghal. Lydia egyedül marad, közben körülötte és benne is egyre több furcsa folyamat veszi kezdetét. Hamarosan a helyszínül szolgáló suliba járó lányok között terjedni kezd egy ijesztő betegség, amitől folyton elájulnak; mindenkinek fokozatosan tönkremennek az idegei; közben pedig a lassan megőrülő hősnőnknek meg kell küzdenie hőn szeretett barátnőjének elvesztésével, az anyja iránt érzett gyűlöletével, a tanárai ellenszenvével és az egyre jobban elhatalmasodó, beteges vágyaival. Az ájulási kórt meg kellene állítani, de a veszélyre figyelmeztető diákot senki se veszi komolyan, pedig halála előtt Abbie is produkálta a tüneteit. Vajon mi lesz a szerencsétlen fertőzöttekkel és Lydia megbomló elméjével?

the_falling_group.jpg

Hol kezdjem… Sajnos belefutottam egy súlyos szpojlerbe egy külföldi weboldalon és bár már volt némi elképzelésem arról, mit fogok látni, mert olvastam egy interjút Maisie-vel a Dazed & Confused magazinban, mégis emiatt már az elején rájöttem, mi fog történni a végén. Mármint nem a befejezéskor, hanem az előtte lévő kulcsjelenetben. Ez eléggé elrontotta az élményemet, de hát ez van.

A The Fallingot 3 részre lehetne felosztani: Lydia problémái, az ájulás-kór és Abbie. Ameddig Abbie él, a dolgok viszonylag normálisan folynak, de van egy csomó apró jel, ami utal rá, hogy baj lesz. Mindenkinek vannak fura kis megmozdulásai, aztán jön a nagy bejelentés, hogy a lány terhes, és megkezdődnek nála az ájulások. Az, hogy meghal, végülis nem annyira szpojler, mert ebből indul ki minden. Az események középpontjában Lydia áll, ő ugyanis szinte eggyé akart válni Abbie-vel, akinek a nemléte annyira megviseli, hogy szó szerint beleőrül, ám az őrülete ragályos – ebből lesz a betegség. A film azon része, ami a betegséggel foglalkozik, egyértelműen a legjobb és legérdekesebb. Mi lehet ez a kórság? Hogyhogy nem mindenki kapja el? Miként terjed? Mi a végstádiuma? Gyógyítható? Viszont már a cselekmény elején ott a válasz a kérdésekre, ami azonban mégsem igazol semmit.

sad_falling_maisie.jpg

„Mindenki három ember: Az, akinek hiszi magát; az, akinek mások hiszik és az, aki valójában.” 

NAGY SZPOJLER ITT 

A lényeg a testi szerelem: Abbie elveszti a szüzességét, terhes lesz, és az alapvető tünetek ennek tudhatóak be. A halála után a belé szinte szerelmes Lydia ugyanazokat a tüneteket kezdi produkálni, ám a körülötte lévő lányok közül van, aki egyenesen immúnis a kórra, ennek pedig van egy nagyon egyszerű (nem hivatalos) magyarázata: Ők mind szüzek még, ahogy Lydia is. Tehát aki már szexelt, az nem kapja meg a betegséget. De van ennél egy sokkal mélyebb magyarázat… 

SZPOJLER VÉGE 

Lydia alapvető problémája az, hogy nem tudja, kicsoda; valójában csak Abbie közelében érzi valakinek magát, és amikor ezt elragadja tőle a Sors, akkor összeomlik. De már korábban is tele volt gondokkal, hiszen nem ismeri a saját apját és az anyjával (Maxine Peake) való szörnyű viszonyát sem képes megmagyarázni. Barátnője halála után minden, ami rá emlékezteti, kinccsé válik, olyan dologgá, amit meg kell szereznie, és itt indul a szerintem elég beteges mellékszál, aminek főszereplője Kenneth (Joe Cole), hősnőnk bátyja… 

ÚJABB SÚLYOS SZPOJLER 

Abbie lefekszik Kenneth-tel, miközben Lydia kint várakozik rájuk. Ez súlyos törést okoz a kisebbik lányban, aki, miután Abbie meghal, természetellenes vágyat kezd érezni a saját testvére iránt. A durva az, hogy ezt ő is viszonozza; végül lefekszenek egymással, ám az anyjuk megszakítja az aktust. A film megnézése után nem értettem, miért éppen vele szexel Lydia, de másnap megkérdeztem a twitteren az író-rendező Carol Morley-t, aki pár órával később válaszolt: „Szia! Hogy közelebb kerüljön Abbie-hez – mert ő (Kenneth) közel volt hozzá – és ezzel megpróbálja visszaszerezni, visszahozni őt.” Ez mindjárt más megvilágításba helyezi az eseményeket, viszont nem magyarázza, hogy a fiú miért megy bele a játékba. Mindesetre a Trónok Harcával közös vonás ez a vérfertőző kapcsolat.

SZPOJLER VÉGE

b9qakeycqaapxbt.jpg

Figyelemre méltóak még a tanárok karakterei: Az igazgatónő (Monica Dolan) megpróbál tudomást sem venni a kórról, azt hiszi, hogy kitaláció; az egyik idősebb tanárnő (Greta Scacchi) súlyos titkot rejteget és érzi, hogy a betegség valódi probléma, de szembeszáll a fertőzöttek igazával, közben lassan felmorzsolódik; a fiatal művészettanárnő (a különös nevű Morfydd Clark) pedig áldozatául esik a kórnak. Miért nem akarják elfogadni, hogy a veszély valós, még akkor se, amikor egyikük megbetegszik? Vagy talán tudják, amit tudnak és bíznak benne, hogy előbb-utóbb a lányok abbahagyják egymás utánzását? De lehet-e ilyesmit megjátszani?

ÚJABB SZPOJLER 

A The Fallingban végig ott van egy nagyon elegánsan érzékeltetett alig valós természetfeletti aspektus, egészen pontosan Abbie szelleme, jelenléte. Talán ő szabadítja fel és őrjíti meg Lydiát meg a többieket, ebből lesz az ájulósdi. Persze a felnőttek nem hiszik el, a lányok meg nincsenek teljesen tudatában az egésznek, ám az utolsó jelenetsorban Lydia anyja „találkozik” Abbie jelenlétével – vagyis az tényleg létezik! Erre utal az is, amikor a fiú, aki rájuk ordít a fánál, elesik a biciklijével, látszólag a semmibe ütközve. Amikor az orvosok megmagyarázzák, hogy az egész csak hisztéria („a rendetlenkedő méh” okozta) volt, az még nem vet véget Lydia kálváriájának, egészen addig, amíg meg nem tudja az igazságot az apjáról, és aztán egy „öngyilkossági kísérlet” után talán végleg elengedi halott barátnőjét. Az anyja viselkedése teljesen érthetővé válik, miután elárulja, ki volt Lydia apja és ez utólag visszagondolva csak fele olyan betegessé teszi a szexjelenetet. 

SZPOJLER VÉGE

smile_maisie4.jpg

A film elején lévő szupergyors montázs-pillanat meg a végén előtörő horror-hangulat egyfajta ismétlődő motívum, és míg az első arra figyelmeztet, hogy a laza felvezetés ellenére ez nem egy könnyű kis akármi lesz, addig az utolsóban kiteljesedik a mondanivaló egyik fele: Az élet megy tovább, az embereket el kell fogadni olyannak, amilyenek, és nem mindenki hibás azért, amilyen állapotban van. Amellett persze nem lehet elmenni, hogy az egész központjában a testi szerelem áll. Már a 11. percnél szóba kerül a szex, több jelenetnek egyértelmű szexuális felhangjai vannak, és azt hiszem, hogy az előbb leírtak mellett a The Falling azt is üzeni nekünk, hogy a szex kell az élethez, jó, fontos és mindenki számára szabad dolog. (Éppen ezért gondolom, hogy Magyarországra valószínűleg sosem fog eljutni. - Ebben tévedtem.) Vannak visszatérő képek: a tó, a falevelek a tavon, a hattyú, de mintha ezek egy idő után eltűnnének. A képek, amiket láthatunk, lenyűgözőek, a természet és a fiatalság szépségének emlékművei; az ájulások egy része nagyon vicces, sokszor váratlan és meglepő; az alaphangulat komor, a végén kifejezetten rémisztő, de aztán minden megoldódik.

maisie_williams_the_falling_26.jpg

„…every orgasm is like a small death… a black out…” 

Az író-rendező egy személyben Carol Morley, aki eddig két dokumentumfilmet, két rövidfilmet és egy Edge című nagyjátékfilmet csinált. Florence Pugh énekesnő és dalszerző, nekem már a beszédhangja is tetszik, de a játékidő alatt hallhatjuk énekelni és az se rossz; ez az első filmje. Kiemelném még a hosszú, vörös hajú Susant alakító Anna Burnettet, aki cuki és tetszett a játéka. A cselekményhez remekül passzoló, szokatlanul megvágott zenét Tracey Thorn szerezte, a muzsikát csak a forgatás befejezése után kezdték el felvenni. 

A The Falling 750 ezer angol fontból készült, hazájában 359 ezret hozott vissza, az USA-ban a múlt héten mutatták be, valamint most vált elérhetővé VOD-n. A kritikusoknak mindenütt tetszett, bár nem tartják tökéletesnek. A The Independent brit weboldalnak író Geoffrey Macnab ezt írta róla: „Carol Morley The Fallingja csábító és felkavaró, csodálatosan megcsinált és nagyon finom dolog, ami igazán érdekfeszítő módon egyesíti magában a melodrámát, a beavatási rítusokat (a felnőtté válást) és a természetfeletti elemeket.” 

maisie_williams_the_falling_39.jpg

Meg kell hagyni, ehhez hasonló filmmel még sohasem találkoztam. A sztorija nagyon jó, a karakterei hús-vér emberek, a hangulata leírhatatlan és bár vannak benne dolgok, amik nem tetszettek, tény, hogy elképesztő alkotás. Nem tudom, kinek lehetne ajánlani, mindenesetre az angolul jól tudó, szokatlan drámákat és/vagy Maisie Williams-et kedvelők nézzék meg! 

Pontozás: 

imdb: 5.5 (Úgy látszik a nép tetszését nem sikerült megnyernie.)(2 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Biztosan megnézem újra valamikor.) 

Hírek: 

- Maisie Williams következő filmje a jövőre érkező The Devil and the Deep Blue Sea, amiben egy hajléktalan lányt alakít, aki hajót épít, hogy eljusson egy szigetre; de még ez előtt újfent találkozhatunk vele a Ki vagy, Doki? két részében is, ahol egy titokzatos karaktert játszik. (Ezeket mind láttam, előbbiről írtam is.)

- Greta Scacchi a The White King című sci-fiben szerepel majd, ami Dragomán György regényéből készül. 

Ezen a héten még valamit megnézek majd, de még nem biztos, hogy mi lesz az.

4 komment

Címkék: dráma bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr967698522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerryco 2016.02.09. 21:54:37

Pár hónapja olvastam a kritikádat és nagyon örültem, hogy végre a filmet is meg tudom nézni!
onlinepont.cc/eszmelet/online

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2016.02.10. 10:37:44

@Jerryco: Örülök, hogy megnézted! Hamarosan írok még ehhez a filmhez, az értelmezéseiről szóló cikkhez, mert a magyar nyelvű megtekintése után még számos új gondolat jutott eszembe!

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2017.11.15. 07:45:23

@tényállás: Nem akarok szpojlerezni, úgyhogy annyit kérek tőled, hogy olvasd el a másik ezzel a filmmel kapcsolatos cikkemet, amit oda linkeltem be ennek a bejegyzésnek az elejére! Ha nem derül ki belőle, akkor írj egy emailt, a címem ott van a jobb felső sarokban!
süti beállítások módosítása