Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.23. 21:56 Tévésámán

Ha szorít a szorító (Ready to Rumble, 2000)

Tegnap elég hülye napom volt, úgyhogy akartam egyet röhögni. A videokazettás listámból erre esett a választás - nagy kedvencem, csak Mozsárágyúval együtt akartam megnézni, de hát őt nem érdekli... Ismét egy sportfilmről van szó egyébként, ha ugyan a pankrációt lehet sportnak nevezni. Ez az első jó pont, a második pedig a főhőst megszemélyesítő Oliver Platt, aki egy időben a kedvenc férfi színészem volt. Olyan remek mozijai vannak, mint a Zsaru pánikban, A szörny, vagy éppen ez. Lássuk csak, miről is szól a Ready to Rumble:

Gordie (David Arquette) és Sean (Scott Caan) megszállott pankráció-rajongók. Már időtlen idők óta kedvelik ezt a szórakoztató verekedést, fő kedvencük pedig a legnagyobbak legnagyobbika, Jimmy King (Platt). A srácok elmennek, hogy lássák a következő meccsét élőben, ahol azonban váratlanul a hosszú ideje veretlen bajnokot legyőzi gaz ellenfele, Gyémánt Dallas Page. És ennek a napnak a borzalmai még csak most kezdődnek, így a gondokban jeleket látó Gordie ráveszi haverját, hogy induljanak el és keressék meg a trónjáról elüldözött bunyós-királyt. Közben azonban rájönnek, hogy imádott favoritjuk korántsem olyan jó ember, mint hitték, és hogy nem lesz egyszerű munka visszaszerezni neki a bajnoki övet. Az iszákos Kinggel együtt trióvá bővülő csapat közösen nekivág a csúcsra vezető útnak, de rengeteg veszéllyel kell szembenézniük közben - vajon Jimmy King megint világelső lehet, vagy az újabb vereség miatt végleg kitiltják a szorítóból?

Pár altesti poén, sok hülyéskedés, kigyúrt férfitestek, pár jó csaj és egy sztori a bálványozásról - kb. ennyi ez a film. Ami nagyon érdekes benne, az egy legenda hátterének bemutatása. Sean és Gordie számára Jimmy King egy isten, de hamar kiderül, hogy ő is csak ember, ráadásul talán többet hibázott életében, mint te vagy én. A pozitív szellem és a fanatikus rajongók belé vetett hite végül segít neki felkelni a padlóról, de csak nagy áldozat árán. Az egyik mellékszál a szülő-gyermek kapcsolat bemutatása: Jimmy és fia, Jimmy és szülei, Gordie és az apja viszonyának bemutatása - ez például egészen komoly téma. Megjelenik még benne az álláskeresés/állástalanság dilemmája, a viszonzatlan szerelem, a hitért való kiállás és a "pénz beszél"-elv is. Viszont a komolyság elveszik a komolytalanság miatt. Az elején kifejezetten ostoba viccek vannak: ilyen a szippantós autó, ami a wc-poénok királya; a zsaru-sztereotípia; a vesztes-alapfigura és így tovább. Később a jókedv forrása az egymás elagyabugyálása és a pankráció lesznek, mint megoldások bármire.

David Arquette egy igazi seggfej, a magyar szinkronját adó faszikám hangját se kedvelem, de maga a figura egészen szimpatikus, főleg a komolyabb megnyilvánulásai. Scott Caan egy senki, ezt a szerepet bármely hasonló korú pasi eljátszhatta volna. Oliver Platt remekel, bár a testalkata nem valami pankrátor-szerű. A mellékszereplők közt ott van Rose "BűbájosboszorkamajdRodriguezrendezőúrmúzsája" McGowan, Martin Landau (aki mindenkit eltángál), meg a valódi bunyós Bill Goldberg (Csontdaráló), aki a sportág egyik reklámarca. A vörös hajú Isaac alakítóját, Chris Owent láthattuk a Kőagy őrnagyban, Kathleen Freemant meg a Csupasz pisztoly 33 1/3-ban. Érdekesség még Jimmy apja, Lewis Arquette, aki Patricia és David Arquette apja; valamint a címben lévő legendás mondatot mondó Michael Buffer szintén megjelenik, és mondja is a végén, hogy "Let's get ready to rumbleeeeeeeee!"

A rendező az a Brian Robbins, akit színészként láthattunk a Turbózombi, véruszkár című opuszban; azonban e mozi mellett csupa trágyát rendezett csak. A forgatókönyvet meg a Kerge kacsák atyja, Steven Brill hozta össze. A sztori jó, az akció látványos, a Nitro-lányok se semmik, és végülis a két fiúval lehet szimpatizálni. Azért van pár ostoba részlet, főleg az elején, de ezek még így sem idegesítőek; a vicces dolgok nem mindig ütnek, de az akció kárpótol értük. Nekem maga az ötlet tetszik a leginkább, hogy a két legnagyobb rajongója felkarolja a lecsúszott sztárt és segítenek neki újból a dobogó tetejére kerülni.

Néhány érdekesség: A Ready to Rumble alapját a Turner tévétársaság azóta megszűnt músora, a World Championship Wrestling (WCW) adta. Scott Caan maga csinálta minden kaszkadőrmutatványát. Oliver Platt egyszer véletlenül tényleg behúzott a híres pankrátor Randy Savage-nek a játékidő első felében lévő fantázia-jelenetben. A végső harcban megjelenő tripla ketrecet két alkalommal használták a WCW adásaiban. David Arquette maga is birkózott ebben a tévés bajnokságban, társa pedig az itt negatív figurát játszó Dallas Page volt - David megnyerte a bajnoki övet, később pedig egy ilyen ketrecharcban veszítette el - az ezekért a meccsekért kapott pénzt elhunyt birkózók és bemondók családjainak ajánlotta fel. A végefőcím alatt bakik és kivágott jelenetek futnak (ezeket még sohasem láttam), majd végül kiírják, hogy "Egyetlen pankrátor sem sérült meg a forgatás során.":) A Ha szorít a szorító 24 millió dollárból készült, máig 32 milliót hozott be. Negatív kritikákat kapott - a rossz bevétel és megítélés miatt a tervbe vett folytatása nem készülhetett el.

Én kedvelem, szerintem jó film, bár a megvalósításba bele lehet kötni. Az agyatlan vígjátékok kedvelőinek viszont biztos tetszeni fog.

Pontozás:

imdb: 5.3 (5 év alatt 0.5-öt emelkedett!)

Szerintem. 5/5

Hírek:

- David Arquette rendezi és pénzeli a Glutton című horrort, melyben nővére, Patricia lesz a főhős, mellette pedig felbukkan a Vészhelyzetes Abraham Benrubi.

- Dallas Page a Pizza Man névre hallgató családi akció-sci-fiben lesz látható. Milyen lehet egy ebbe a műfajba tartozó film?:)

- Scott Caan az izgalmasnak tűnő Geezers!-ben szerepel legközelebb, többek közt Tim Allennel.

- Martin Landau az új Frankenweenie-ben szinkronhangként működik közre, a tök jó címmel rendelkező, rejtelmes témájú Mysteriaban pedig látni is lehet majd. (Előbbiről írtam cikket, akit érdekel, keressen rá itt jobbra!)

- Rose McGowan jelenleg az itthoni mozikban futó Conan-újrában pompázik; jövőre pedig az ijesztgetős Rosewood Lane-ben és a könnyed vígjáték Fortune-ben játszik - utóbbiban Heather Graham és Kim Basinger a partnernői.

Várható írások: A másik Boleyn-lány.

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr13174549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása