Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.21. 13:45 Tévésámán

Négybalkéz (What's the Worst That Could Happen?, 2001)

 

Egy igazi szombat esti vígjáték!

Egyre jobban kedvelem a Filmmúzeumot. Régebben folyamatosan, minden nap és minden héten ugyanazokat a régi európai filmeket adták, de egy ideje elkezdtek nyomni régi amerikai mozikat is, azóta minden hétvégén találok rajta valami néznivalót. Ami még nagyon tetszik benne, hogy nem nyomatnak rajta 10000000 sorozatot, csak egy párat és azok sem unalmas kliséhalmazok (pl. itt megy még mindig a Kojak). Ezen a hétvégén egy nem annyira hűderégi filmet vettek elő, de mindenképpen ez volt a tegnapi kínálatban a legjobb! A dicséretre majd még visszatérek, előbb lássuk, miről szól:

 

Kevin (Martin Lawrence) besurranó tolvaj. Nem nagy balhékban utazik, csak kisebb kockázatúakban, kisebb haszonnal. Egy árverésen összeismerkedik Amberrel (Carmen Ejogo), akibe azonnal beleszeret. Hamarosan össze is jönnek, és a nő megajándékozza újdonsült párját egy kabalagyűrűvel...

Ezalatt ugyanebben a városban Max (Danny DeVito), a gátlástalan milliárdos kezdi elveszteni a pénzét és a türelmét: egyre több biznisze megy gallyra, mialatt a szeretője és a felesége is idegesítik. A bajt csak tetézi, hogy az egyik hatalmas házában rendezett titkos légyottja alatt betörnek hozzá - ő azonban elkapja a gazfickót. A rendőrség elvezeti a betörőt, azonban előtte még Max bosszút áll rajta és elveszi tőle a rajta lévő gyűrűt, mondván az is az övé és a koma el akarta lopni... Kevin (hiszen ő volt a tolvaj) megszökik a rendfenntartók fogságából és megfogadja, hogy visszaszerzi a gyűrűjét, mert az jelképezi a szerelmét Amber iránt - közben Max pedig szintén ettől a kis csecsebecsétől várja sorsa jobbra fordulását, mert szerinte meg szerencsét hoz. Kezdetét veszi a csiki-csuki, a rabló-hadjárat és az egymás piszkálása, de egy idő után a dolog már túlnő az ellopott ékszer visszaszerzésén: a két fickó most már párbajozik, és nem számít, mekkora a tét! De mégis, kié lesz végül a dicsőség és a "mágikus" ékszer?

 

Elöljáróban annyit, hogy nekem tetszett, most láttam kb. harmadszorra, de még mindig tudok röhögni rajta! A történet alapjául Donald E. Westlake azonos című regénye szolgált, a rendező pedig Sam Weisman, aki eddig olyan filmeket tett le az asztalra, mint a Kerge kacsák 2. (szeretem), Az őserdő hőse (fárasztó, de vicces, csak már túl sokszor láttam) és a Párosban a városban (nagyon szar). A What's the Worst That Could Happen? egyik baja számomra az, hogy az első 10-15 perc rémesen unalmas. Az aukciós rész egy picit érthetetlen, mert akkor Kevin azért megy, hogy kinézze magának az áldozatait vagy miért? A gyűrű elrablását követően viszont végre beindulnak az események!

 

 

Danny DeVitoval nehéz szar filmet összehozni, mert még az egyébként nem annyira jó alkotásokat (pl. Kutyaütők, Csak az a szex) is fenomenálissá teszi! Itt is az övé szinte az összes poén, gyakorlatilag érte érdemes megnézni az egészet. Martin Lawrence a szokásos formáját hozza, csak itt most nem annyira a hűdelazavagyok-csávót alakítja, hanem inkább egy profit, aki nem csak poénból teszi azt, amit tesz. Remek mellékszereplői gárdát sikerült összehozni, kezdve William Fichtnerrel, aki egy androgün nyomozót alakít nagyon viccesen; aztán ott van az azóta már a mennyei színpadon fellépő Bernie Mac; valamint John Leguizamo; Larry Miller (pl. a Neveletlen hercegnőben a fodrász) és Richard Schiff (pl. Zsaru pánikban, Nevem Sam).

 

Érdekességek: Két darab felfedezhető párhuzam is van a Négybalkéz és a Nekem 8 között: Lawrence mindkettőben mondja, hogy elzsibbadt a segge, valamint észrevettem, hogy mindkettőben felszólítja éppen aktuális társát, hogy ne tököljön. Cikkem tárgya 45 millió dollárból készült, de csak 38 milliót hozott vissza, pénzügyi és kritikai téren is megbukott... Szerintem pedig vicces! A poénok 98%-a üt, kivéve a két darab fingós poént, és ha az elején lévő unalmas részt, valamint a néhol látható kisebb hibákat és észrevehető vágásokat nem vesszük, akkor egy jó kis filmet kapunk. Ahogy az első mondatban is írtam, ez olyan, amit szívesen nézek szombat este: agykikapcsoló, nevettető film, egy fárasztó nap után biztosan jól eshet:)

 

Pontozás:

 

imdb: 5.5 (6 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

 

Szerintem: 4/5 (Az az első negyed óra sajnos levesz egy pontot.)

 

Hírek:

 

- Martin Lawrence harmadszor is képes öregasszony-jelmezt ölteni a Big Mommas: Like Father, Like Sonban, amit jövőre nézhet meg az, akit érdekel...

 

- John Leguizamo nemtomhányadszorra szinkronizálja a lajhárt a mittoménhányadik Jégkorszakban, ami 2012-ben lesz kész.

 

- A DeVito filmbeli feleségét alakító Nora Dunn-nál találtam rá erre a filmre: LOL: Laughing Out Loud... Elvileg ez valami vígjáték lesz jövőre, olyan nagyszerű színészekkel, mint Májli Szájrüsz és Ashton Kutcherné Demi Moore. Kell ez? Biztos kell?

 

- William Fichtner vállalkozott arra, hogy a minden évben legalább két filmmel előálló, egyre kevesebb hajjal és jó hírnévvel rendelkező Nick Cage mellé beszálljon egy projektbe: a magáért beszélő című Drive Angry 3D (Vezess dühösen Háromdimenzióban) szintén 2011-ben jön... Egy évre rá viszont érkezik majd a Take Back című poszt-apokalitikus thriller, amiben Fichtner mellett Danny Trejo, valamint állítólag Bruce Campbell és R. Lee Ermey is benne lesz - ez már sokkal izgalmasabban hangzik! [Előbbi mégis baromijó lett, akit érdekel a véleményem, az keressen rá itt jobb oldalt a Keresőben!]

 

Ma délután a St. Trinian's-t nézzük majd, amit szerintem lepasszolok Mozsárágyúnak, este meg sorra kerülhet a Star Wars extrákkal tömött 4. dvdje. Akinek pedig esetleg felkeltettem az érdeklődését ezzel a filmajánlóval, az ma 16.10-kor elcsípheti a Négybalkézt a Filmmúzeumon!

Szólj hozzá!

Címkék: krimi vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr312462987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása