Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2018.10.10. 23:54 Tévésámán

Teen Titans Go To The Movies (Tini Titánok: A film, 2018)

teen_titans_go_to_the_movies_2018_1080p_web-dl_dd5_1_h264-fgt_1116.jpg

Anno a Cartoon Network a ’90-es években olyan kitűnő sorozatokkal örvendeztette meg a gyerekeket, mint a Dexter laboratóriuma; a Pindúr Pandúrok; a 2 Stupid Dogs; a Freakazoid, a Boci és Pipi/Én vagyok Menyus; a Bátor, a gyáva kutya; vagy az Ed, Edd és Eddy. Ez a trend aztán folytatódott és volt néhány egészen jó kis sorozat (pl. a Juniper Lee, az eredeti Ben 10 vagy a RobotBoy) és a komolytalan ökörködések között azért akadtak kissé komolyabb, érdekesebb szériák is. Utóbbiak közé tartozott a Tini Titánok, ami öt fiatal szuperhős harcait mutatta be különböző gonoszok ellen – amikor még nem voltak szuperhősök minden sarkon és a moziban sem találkozhattunk velük minden hónapban. Bevallom, semmire se emlékszem ebből az említett, 2003-as sorozatból, ám még pár éve felírtam magamnak, hogy egyszer majd le kellene tölteni és megnézni az egészet. Szóval volt egy találkozásom ezekkel a karakterekkel a múltban.

Aztán ez év elején a Spektrum sugárzott egy háromrészes dokumentumfilmet a fegyverek fejlődéséről. Mikor ezt néztem, a reklámok alatt (amiből a Spektrumon nagyon sok van és iszonyúan repetitív) elkezdtem kapcsolgatni, aztán a Cartoon Networkön belefutottam a Tini Titánok, harca fel!-be. Rögtön felismertem a figurákat és jókat nevettem rajtuk, aztán ahogy az említett ismeretterjesztő széria véget ért, elkezdtem nézni ezt a rajzfilmet. Igazán megtetszett a rengeteg kis belső poén és háttérutalás a DC-Univerzumra; a felnőtteknek szóló viccek sora; az animációs stílusok váltogatása; a jó zenék meg a sokszor egészen agyament történetek egymás utánja. Itt le kell szögezni, hogy a Teen Titans Go! sem hibátlan, néhány epizód (pl.: a mókusos) kibírhatatlan, de összességében igazán szórakoztató rajzfilm, ami felüdülést jelent a szuperhős-dömping közepette, hiszen kifigurázza a zsánert, a szokásos alakjait, a készítőit és még a rajongóit is. Persze éppen emiatt nagyon sokan utálják, de én nem tartozom közéjük. Ennél fogva örültem, amikor bejelentették, hogy egész estés film készül a sorozatból. Eltartott néhány hónapig, de végülis éppen tegnap (október 9.) megjelent az interneten a letölthető változat, úgyhogy gyorsan beszereztem és megnéztem. Lássuk akkor, hogyan mennek a Tini Titánok a mozikba (ez az eredeti cím szó szerinti fordítása, ami egyben jópofa szójáték a széria címével): 

teen_titans_go_to_the_movies_2018_1080p_web-dl_dd5_1_h264-fgt_0078.jpg

Jump City-t újból veszély fenyegeti, ám ameddig a „félelmetes” Felfújható Ember lecsap a városra, a Tini Titánok (Robin – Scott Menville, Cyborg – Khary Payton, Beast Boy/Gézengúz – Greg Cipes, Starfire/Csillagfény – Hynden Walch és Raven – Tara Strong) elhülyéskedik a harcot, így az Igazság Ligájának kell közbelépnie. Superman (Nicolas Cage hangján szólal meg) elmondja, hogy a többi hős viccnek tartja ezt a kis csapatot, akiknek még csak saját filmjük sincs. Robin ezt eléggé a szívére veszi, így elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, elkészítteti a mozit, aminek ő lesz a sztárja! Igen ám, de szuperhősként csak akkor vesznek komolyan Hollywoodban, ha van egy halálos fő-ellenséged. Éppen kapóra jön a velejéig romlott Slade (Will Arnett), aki, kihasználva, hogy a többi hős el van foglalva a mozgóképek készítésével/nézésével, éppen most akarja átvenni a hatalmat a világ felett. Szerencsére a Tini Titánok itt vannak, hogy megállítsák – de hogyan? 

Ha röviden akarom összefoglalni a TTGTTM-t, akkor ennyi a fontos: Benne van minden, ami miatt a sorozat jó és néhány olyan dolgot is felsorakoztat, ami miatt rossz. Következik a bővebb kifejtés… 

teen_titans_go_to_the_movies_2018_1080p_web-dl_dd5_1_h264-fgt_0180.jpg

Ez a film másfél órás, ami azt jelenti, hogy 8 átlagos résznyi időt kellett megtölteniük az alkotóknak. A főszál rémesen egyszerű: Robin akar egy filmet, aminek ő a főhőse, a társai pedig segítenek neki, hogy elérje célját. Közben Slade sem rest, építi világuralmi tervének eszközét, és aztán a két szál találkozik. Közben görbe tükröt tartanak a szuperhős-mozik készítői, szereplői és rajongói elé, nevetségessé teszik a leghíresebbtől a legismeretlenebbig a DC-Univerzum emberfeletti hatalmú lakóit és kikarikírozzák a hollywoodi álomgyárat. A néző meg közben röhöghet a poénokon és élvezheti a muzsikát. 

Megjelenik a jellegzetes animációs stílusok közti váltás is, néhány helyen 3D-s hatást keltő képeket láthatunk. Azt viszont le kell szögezni, hogy cikkem tárgya nem számítógéppel rajzolt, hanem a régi típusú, kézzel készültnek látszó módon kel életre. Felhangzik a Teen Titans Go! főcímzenéje, illetve láthatjuk a toronynál élő állatokat meg a végén jönnek a nyitánynál táncoló főhősök. Érdemes figyelni a háttérben lévő elrejtett vicceket (pl. Apokolips:D), plusz a nagy riválisra, a Marvelre tett rengeteg utalást (a 27:15-nél érkező szereplő óriási). A dalok nem csak a szórakoztatás végett vannak, hanem ténylegesen előbbre viszik a történetet (ezt Cyborg jelképezi, ő játssza le majdnem az összes muzsikát), és igen érdekes a Jade Wilson-figura, akit többféle módon lehet értelmezni.

teen_titans_go_to_the_movies_2018_1080p_web-dl_dd5_1_h264-fgt_0453.jpg

A sztori több részre tagolható: Az első harminc perc a felvezetés, ahol azok is megismerhetik a főhősöket, akik egyetlen részt sem láttak a sorozatból. Utána jön az időutazásos rész (ez most itt nem szpojler, mert a TTG-ben rengetegszer csinálják), majd Slade és a csapat első nagy párbaja. Ezek után kezdődik a tényleges filmes vonulat, ami aztán a nagy harccal ér véget. Ha felnőtt vagy, akkor a „nagy csavar” kitalálható (Raven ki is mondja, hogy „egy mérföldről kiszúrtam”), de ezzel semmi baj nincs. Az igazi gond a néhány olyan viccel van, amit egy kicsit túlerőltettek (pl.: a főgonosz nevének mondogatása – ez csak félig saját gondolat), meg azzal, hogy az öt figurából igazán csak Robin személyisége kidolgozott. Cyborg = a zenés figura, Raven = a csapatot egyik helyről a másikra mozgató „jármű”/a titkos fegyver, Starfire és Beast Boy szinte teljesen háttérbe szorul. 

Pár szót a készítőkről: Két rendező volt, az egyik a Tini Titánok, harcra fel! két vezérfigurájának egyike, Aaron Horvath (valószínűleg magyar származású), aki író meg producer is volt. A másik Peter Rida Michail, aki többféle feladatot lát el a sorozatnál; karakter-tervező, storyboard rajzoló, producer, felügyelő rendező (supervising director) és egyes mellékalakok hangja. Michail szintén támogatta pénzzel a produkciót, ahogy a széria másik irányítója, Michael Jelenic (nevéből adódóan szintén Kelet-Európából mentek át Amerikába az ősei), aki szintén írói feladatokat látott el itt. A fő támogató viszont Will Arnett (pl.: Szörnyek az Űrlények ellen, A Lego-kaland) volt. Mellette olyan ismertebb hangokat hallhatunk, mint Kristen Bell (Jade Wilson), a „talkshowmadár” Jimmy Kimmel (Batman) és Michael Bolton (az éneklő fehér Tigris). Megemlítendő még, hogy a visszatérő poén Challengers of the Unknown-csapat vezetőjét Dave Stone szólaltatta meg; a fiatal Bruce Wayne-ként pedig Nicolas Cage fiát, Kal-El Cage-et hallhatjuk (bizony, Superman valódi nevét adta a fiának). A zenét Jared Faber szerezte. 

teen_titans_go_to_the_movies_2018_1080p_web-dl_dd5_1_h264-fgt_0995.jpg

Érdekességek: A TTGTTM 14 év óta az első hagyományos, egész estés Warner Bros. rajzfilm. 2018 júliusában mutatták be, ami éppen a Tini Titánok-sorozat 15 éves évfordulója volt (mellesleg a TTG-ben ugyanazok szólaltatják meg a figurákat, akik a korábbi inkarnációban). Ez a negyedik olyan, filmszínházakban bemutatott mozi, ami egy Cartoon Network-rajzfilmen alapul; és a hatodik a DC-Univerzum animációs alkotásai közül, ami megkapta ugyanezt a megtiszteltetést. A mozis vetítések során cikkem tárgyát egy rövidfilm kísérte, a The Late Batsby, amely a DC Super Hero Girls rajzolt sorozat előfutára (ebben Csillagfény is benne lesz, csak éppen négerként). 

Az eseménysor a TTG ötödik évadának része, a 3-4. részek felvezetik, míg az 5. rész közvetlenül folytatja. Slade már korábban szerepelt a második évadban, igaz, akkor csak beszéltek róla, hogy hogyan győzték le (az a rész például igen pocsék), plusz feltűnt a harmadik évad speciális ötrészes kalandjának legvégén, de csak egy pár pillanatra. A karakter eredeti neve Deathstroke, ám itt átnevezték, mert „egy gyerekeknek szóló alkotásban senkit se nevezzenek Halálcsapásnak”. Viszont valamiért a hozzá kapcsolódó Marvel-vicc belefért és a sorozatban konkrétan megjelenik maga a Halál/a hősök többször is meghalnak… Egyébként ez az egyetlen DC-film, amiben utalnak a nagy riválisra és annak karaktereire, sőt, konkrétan utánozzák is.

teen_titans_go_to_the_movies_2018_1080p_web-dl_dd5_1_h264-fgt_0245.jpg

A stáblistán található még egy magyaros név: Timothy Szabo. Robin énekhangja nem Scott Menville, hanem Jacob Jeffries (nagyon hasonlóak). Tara Strong imdb-profiljában 544 szerepet listáztak. A már említett Challengers of the Unknown-formációt 1957-ben Jack Kirby találta ki, még a DC-nél. Miután átment a Marvelhez, róluk mintázta Stan Lee-vel együtt a Fantasztikus Négyest. A filmet három, a közelmúltban elhunyt rappernek dedikálták (Craig Mack, Lil Peep és Fredo Santana). 

Kis Tini Titánok-történelem: Az első ilyen nevű csapat 1964-ben lépett a képregények oldalaira, eredeti tagjai közül csak Robin van benne a TTG-bandában, amit az 1980-as New Teen Titans-ről mintáztak. A tagok eredeti nevei: Robin = Dick Grayson, Cyborg = Victor Stone, Beast Boy = Garfield Mark Logan, Starfire = Koriand’r, Raven = Rachel Roth. Robin nevére többször utalnak a Tini Titánok, harcra fel!-ben, Cyborg konkrétan bemutatkozik az egyik részben, Gézengúz neve rajta van az alsónadrágján, Starfire-é pedig kétszer ki van írva. 

teen_titans_go_to_the_movies_2018_1080p_web-dl_dd5_1_h264-fgt_0349.jpg

A Teen Titans Go To The Movies megközelítőleg 10 millió dollárból készült, ehhez képest 51 és fél milliót hozott vissza! A kritikusoktól pozitív értékeléseket kapott, a szinkronszínészek teljesítménye, meg a humor miatt. Tegnap jött ki digitális formátumban, és a hónap végén lesz kapható DVD-n meg Blu-Ray-en. 

Utólagos szerkesztés némi szpojlerrel: Tegnap éjjel másodszor is megnéztem ezt a remek rajzfilmet és mivel már tudtam, mi a történet, figyelhettem a sok apró részletre. Rengeteg említésre méltó dolgot észrevettem: 

A nyitánynál a DC nemrég adoptált logóján az Igazság Liga tagjai TTG-rajzfilmes alakjukban jelennek meg, Cyborg azonban nem a kétrészes speciális epizódbeli külsejét kapta (ami szerint akkor már tagja a Ligának), hanem sima Tini Titánként tűnik fel. A Felfújható Ember támadásakor a lufit fogó kisfiú polóján DC-logó van. Az iroda, ami mellett Felfújható Ember elmegy, olyan mint a Daily Planet: idős fickó ül középen (Perry White), mellette egy nő (Lois Lane) és egy vörös hajú krapek (Jimmy Olsen). Ez és mikor a rózsaszín gonosztevő elfújja a rendőrkordont, megidézik a ’98-as Godzillát. Pár vicces kis elrejtett részlet a háttérből, üzletfeliratok, amik más képregényhősökre utalnak: Broom Patrol (takarítószer-üzlet, Doom Patrol, broom = seprű, akkor van, mikor Cyborg elmeséli a legutóbbi „hősies” kalandot), Nygmatech (Közvetlenül a Wayne Művek mellett, a Batman-film premierjénél), Red Hood, Hoodra ráírva Todd’s (szintén a Batman-premiernél, utalás Jason Todd, az egyik Robin rosszfiú alteregójára), Dork Seid Toys (játéküzlet, utalás Darkseidra, dork = nyomi, vesztes). 

A figurák bizonyos helyzetekben tisztában vannak azzal, hogy egy film szereplői. Legelőször Slade töri át a negyedik falat, mikor közvetlenül a mozinézőkhöz beszél, amiért egy részük nem kapcsolta ki a telefonját; ezután Cyborg neki szólva azt mondja, hogy „nézz a kamerába”, pedig ekkor a sztori szerint nem forog semmilyen film. A végén meg már mindenki tudja, hogy mozgóképben vannak, Robin egyenesen hozzánk szól. A Hollywoodba való megérkezés előtt balra egy hatalmas Cartoon Network-logót láthatunk egy óriásplakáton. Slade Mr. T.-t idézi, amikor azt mondja a jófiúknak (és lányoknak), hogy „I will pity you fools”. Később elhangzik egy egészen furcsa és megmagyarázhatatlan mondat a szájából: „We always have a backup plan, girlfriend.” – Mindig van egy B-tervünk, csajszi. Ezt viszont teljesen úgy tűnik, mintha Robinnak mondaná… Egyébként meglepő, hogy a mai világban belefért egy sikeres egész estés rajzfilmbe, hogy a ’90-es évek trendjét követve a rosszfiú nőnek öltözik. Érdekes módon senki sem támadta meg a készítőket ezért, pedig már sokkal kevesebbért rikácsolást rendeznek a Twitteren. 

58.jpg

A karakterek megjelenítése bizonyos szempontok alapján nagyon más, mint a sorozatban. Robin leveszi a köpenyét, Raven nem húzza le a csuklyáját, holott ez általában fordítva szokott lenni. A díszlet wc-jelenetnél látható, hogy Ravennek lila szemöldöke van a csuklya alatt; az orra, ami elvileg csak árnyék, beráncosodik, mikor száguld, hogy elkapja Gézengúzt. A sorozatban ezekből egyik sincs benne, lévén ott van valódi arca, itt azonban nincs. Cyborg repülővé alakul, hogy Robin tudjon repülni; Gézengúz pedig át tud alakulni Muppetté és sárkánnyá. Az előbbihez hasonló esetben sosem segítenek egymásnak; utóbbiból a sárkány egyszer megtörténik, de az is elhangzik, hogy a zöld srác mitikus lények alakját képtelen felvenni. A győzelmi táncnál GG és Csillagfény a közös szülinapi részükből lévő mozdulatokat csinálja, Cyborg meg a Pirates című epizódbeli „elefánt”-táncát járja. Gézengúz egyszer se nevezi mamának/kislánynak Ravent. A jelentősen megemelt költségvetést a fényeffekteken lehet igazán lemérni, főleg a két lány világító szeménél meg az energialövedékeiknél. Ezek a Titánok sokkal összetartóbbak, mint a sorozatban; kevésbé antipatikusak; Robin sokkal-sokkal szerethetőbb és társai ténylegesen jobban is szeretik. 

Az eredeti elemzésemben két hibáról írtam, de most, a második megnézéskor rájöttem, hogy valójában egyik sem az. Ugye elsőnek azt említettem, hogy az üldözésnél szemben van velük a Doomsday Device, aztán balra fordulnak, de utána megint szemben lesz. Nos, előtte valójában még kétszer jobbra fordulnak, tehát pontosan szembe kerülnek vele. A második az üldözőjük, aki felszívódik. Igazából az történik, hogy pont akkor kényszerülnek megállni és az összes üldöző egyszerre éri be őket, vagyis az az egy igazából még mindig ott van, csak éppen elveszik a tömegben. Nyilvánvaló a ’80-as évek nosztalgia, de az eredeti Batman-rajzfilmekre emlékeztető nagy logó a premiernél, meg az onnan származó Batmobil emlékeztet a ’90-es évekre is. 

A készítők közt felfigyeltem egy Samantha Arnettre. Róla nem találtam semmi közelebbit, de nyilvánvalóan kötődik a producerhez/Slade hangjához, Will Arnetthez. Felfedeztem egy vicces nevet is: Ginger Brown (Vörös Barna). A kisebb alegységek egyikét Titmouse Inc.-nek nevezik, ennek kétféle fordítása lehetséges, de mindkettő nagyon fura. A végén a Külön köszönet-rovatban számos ismert, képregénnyel/képregényes mozikkal foglalkozó ember neve feltűnik: Steve Ditko, Dave Gibbons, Bon Haney, Todd McFarlene, Jack Kirby, Geoff Johns, Don Heck, Glen Murakami, Bruce Timm. 

A Teen Titans Go To The Movies tulajdonképpen a fennálló hollywoodi rendszer kritikája, és ez ide belefér, mert nincs annyira nagy nyilvánossága. Továbbra is fenntartom, hogy nagyon jó kis film, és azoknak is tetszhet, akik nem nézik/nem szeretik a Tini Titánok, harcra fel!-t.

A Tini Titánok, harcra fel!-film egy jópofa mozi, ami a kitűnően megcsinált harc-jelenetekkel, a fülbe mászó dalokkal és a nagyrészt működő poénokkal gond nélkül elszórakoztatott. Aki szereti a sorozatot, annak ez is tetszeni fog! 

Pontozás: 

imdb: 6.8 

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Jön az első élőszereplős Tini Titánok-sorozat. A Titans jövőre debütál valamelyik internetes portálon, egyelőre nem fűzök nagy reményeket hozzá (Cyborg nincs benne, Starfire néger). [Végignéztem, valójában 2018 utolsó felében adták, nekem tetszett, de nagyon sok baj van vele.]

- Will Arnett A Lego-kaland 2–ben újból megszólaltatja Batmant. 

- Kristen Bell a Jégvarázs 2-ben és a Rontó Ralph folytatásában megint Anna hangja lesz (ezek amúgy miért kellenek?), valamint jövőre egy új Veronica Mars-miniszériában láthatjuk. 

SZPOJLER ITT: A teljes stáblista alatt érdemes maradni, az első extra jelenetnek a 2003-as széria rajongói örülhetnek, a végén pedig van még egy utolsó poén.

Szólj hozzá!

Címkék: paródia vígjáték szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr7314294927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása