Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.15. 19:48 Tévésámán

Rob Zombie: Halloween I-II (2007, 2009)

Nemrég láttam videóról a 8. részt (Resurrection) és ettől megjött a kedvem a Rob Zombie-féle Halloween II-höz. De előtte, hogy felfrissítsem az emlékeimet, megnéztem a rég nem látott 2007-es Halloweent is, így most a kettőről egyszerre olvashattok!

Halloween (2007)

Ha jól sejtem, a legtöbben ismerik az eredeti, 1978-as Halloween: A rémület éjszakája által életre keltett Michael Myers-t, vagy minimum a film mára már klasszikussá vált zenéjét (ami igen gyakori csengőhang). Nos, 2007-ben jött Rob Zombie, aki addigra Az 1000 halott házával meg a Devil's Rejects-szel a horror-berkeken belül már hírnevet szerzett magának (jót vagy rosszat, ez mindegy) és harmadik alkalommal is rendezésre szánta el magát. A rémület éjszakájának eredeti alkotója, John Carpenter zöld utat adott Zombie mesternek az alkotáshoz, aki maga írta a forgatókönyvet, dirigálta a színészeket, pénzelte a produkciót, felügyelte a zenék kiválasztását/felhasználását és amellett, hogy korszerűsítette a legendás borzongatós mozit, a horror igazi szerelmeseinek szóló, a műfaj nagyjai előtt tisztelgő művet készített.

Ahhoz, hogy megértsd, miért tetszett nekem annyira ez a film, ismerd meg véleményemet az alapokról!
Mi a gondom az eredeti Halloweennel? Ez a mozi a mai kor emberének már nem ijesztő. A zenéje óriási, a színészek se rosszak és az egyik első slasherként mindenképp tisztelet övezi, de az össz-vissz két gyilkosságot mutatnak (ha jól emlékszem annyi van benne - Tévedés.) és azok kivitelezése a Fűrészen és ázsiai rémfilmeken felnövő generációnak már nem nyújt igazi élményt. Valójában inkább pszicho-thriller, mint horror: az arctalan gyilkos üldözi az ártatlan lányt, de - és itt jön a lényeg - SOSEM derült ki az elkészült 8 (!) rész alatt, hogy Michaelnek mi a motivációja. Rendben, meg akarja ölni a húgát, ő maga a gonosz - de elég ez? Rob Zombie felismerte, hogy a mozikban éppen akkoriban induló, a természetfeletti lények és különleges hősök emberi szintre hozásának trendje jól alkalmazható a rémisztgetős művekben; így megtette azt, amit anno Carpenter is akart, de nem tudott: hátteret, lelket, személyiséget adott a falfehér maszk mögé rejtőző gyilkosnak. Vagyis, ha megnézzük a 2007-es Halloweent, akkor megtudhatjuk, ki valójában Michael Myers.

Először láthatjuk azt a borzalmas gyerekkort, ami még kiskorában gyilkossá tette őt (Daeg Faerch játssza a 10 éves Myers-t). Átélhetjük vele a pszichiáterrel (Dr. Loomis - Malcolm McDowell) folytatott terápiát, a bezárása utáni ritka találkozásokat édesanyjával (Sheri Moon Zombie) és láthatjuk, hogyan süllyed egyre mélyebbre az őrület mocsarában. Az évek pedig telnek és a hatalmas termetűre megnövő, néma Mikey-t (Tyler Mane) mindenki veszélytelen, ostoba őrültnek tartja - ő azonban csak az alkalomra vár. Ez a nap elérkezik, Michael Myers kiszabadul az elmegyógyintézetből, melynek 15 éve rabja és elindul szülővárosa, Haddonfield felé, hogy megkeresse utolsó élő rokonát, a kishúgát. Laurie (Scout Taylor-Compton) viszont mit sem tud a rá leselkedő veszélyről, származásáról, vagy az élet igazán komoly dolgairól - hiszen még csak 16 éves. Az elkövetkezendő Halloween-éjszakát azonban soha nem fogja elfelejteni sem ő, sem Haddonfield többi lakója - már ha valaki túléli az elszabadult gyilkos tombolását!

Én már annak idején, a Devil's Rejects után elkönyveltem, hogy Rob Zombie nagyon jó horror-alkotó. A House of 1000 Corpses nem volt annyira rossz, de sok hülyeség van benne, az említett folytatás viszont minden tekintetben viszi a pálmát - legalábbis így emlékszem rá, bár már nagyon rég láttam. De ha csak annyit mondok, Captain Spaulding, már sokaknak beugrik a Sid Haig által életre keltett bohóc-figura, aki azóta valamilyen szinten beépült a popkultúrába. Élőholt úrnak tehát megadatott, hogy bemutassa azt, amit még senki sem láthatott; és ezzel újraformálja a nézőkben a már majdnem 30 éves konyhakéses, maszkos mészáros alakját! Vagyis felderíthette azt, hogy miért lett elmebeteg ebből a srácból, miért gyilkolta meg azokat az embereket és miért éppen őket - a későbbiekben pedig utalásokat kapunk, amikből mindenki maga döntheti el, hogy vajon mi a szándéka a lánnyal...

Oké, szóval itt vagyunk, megvan a hozzáértő rendező/író, megvan a pénz, megvan a remek alapanyag, de még így is könnyen lehetett volna szart csinálni, ha nem lettek volna a remek főszereplők és a horror nagy neveinek számító mellékszereplők! Michael maszkját az egykori pankrátor, Tyler Mane kapta, aki már dolgozott együtt Zombie-val Az 1000 halott házának folytatásában - valamint számomra különösen emlékezetessé tette Kardfogat az X-Menből. Az új Myers minden eddiginél hatalmasabb, erősebb és ijesztőbb - főként, mivel tudjuk, miken ment keresztül! A legjobb dolog benne, hogy az alapvetően jellegtelen külsejű fiatalemberből egy hosszú hajú, mindig másmilyen maszkot viselő kolosszust csináltak, akinek ráadásul sosem láthatjuk az arcát. Vele szemben áll az apró, kedves arcú és hangú Scout Taylor-Compton (A rocker csajok, Ottalvós buli), aki olyan ártatlan, vicces, édes lány, azonnal meg lehet kedvelni. Emellett pedig baromijól játszik, szóval kitűnő választás volt! A köztük fennálló óriási ellentét feszültséggel tölti meg összes közös képsorukat. Az eredeti sorozatban a gonosz főellenségének számító dr. Loomis itt segíteni akar, mindent megtesz, amit csak tud, hogy megmentse a fiút és majd belerokkan, hogy elbukik - egyfajta apai érzéseket táplál az elfajzott ifjú iránt, még az utolsó pillanatban is nehezére esik fegyvert fogni rá - teljesen ellentétes az eredeti '78-as karakterrel. Malcolm McDowellt, Loomis életre keltőjét pedig remélem nem kell senkinek se bemutatnom.

Az első kb. 45 percet egyértelműen a fiatal Daeg Faerch (Hancock) viszi el a hátán, aki lányos vonásaival, ártatlannak tűnő külsejével csak még sokkolóbbá teszi Mikey rémtetteit és őrületét. Ez a gyerek óriási tehetség, ha bárki mást választottak volna (erről később még lesz szó), akkor könnyen lehet, hogy az egész film megbukik. Laurie barátnőjét, a sheriff lányát az a Danielle Harris játssza, aki már a Halloween 4-ben és 5-ben is szerepelt, mint Jamie Lee Curtis karakterének gyermeke; a sheriff pedig Brad Dourif (Chucky hangja a Gyerekjátékból). Ismert arcok még: Danny Trejo (az idős ápoló), Bill Moseley (Az 1000 halott házából, nem ismertem fel), Leslie Easterbrook (Rendőrakadémia, őt se ismertem fel), Clint Howard (Grincs, Sátánka), Udo Kier (Penge, Paranoia 1.0), Dee Wallace (a Cujo női főhőse), Ken Foree (az eredeti Holtak hajnalának egyik "túlélője") és Sid Haig (Captain Spaulding, róla már írtam feljebb). Meg kell még említenem Skyler Gisondot, aki a kis Tommy, ő vicces; meg Hanna Hallt, aki Judith Myers, ő meg jól néz ki:P A producerek Malek Akkad és a Weinstein-tesók voltak.

Még néhány érdekesség: A forgalmazó Dimension eredetileg a Freddy vs. Jason mintájára összeeresztette volna Michaelt a Hellraiser Pinheadjével, ám az előzetes felmérések szerint a rajongóknak ez nem tetszett volna, így hamvába holt az ötlet. E filmet ugyanott forgatták, mint az eredeti Halloweent. Négy nappal a bemutató előtt egy félkész változat kiszivárgott a netre és a készítők közt akadt, aki attól tartott, hogy ezek után a film megbukik - ám nem így lett. A Michael kripli mostohaapját alakító William Forsythe a munkálatok megkezdése előtt valóban eltörte a lábát, így az eredetileg csak törött karúnak szánt figura végülis egy tetőtől-talpig begipszelt fazon lett. A felbukkanó középiskolás lányok közül csak Scout Taylor-Compton volt igazából annyi idős, amennyi az általa játszott csaj - pontosan úgy, ahogy annak idején Jamie Lee Curtis is egyedül volt valóban tiniként '78-ban. Laurie felsője Sheri Moon Zombie saját ruházati kollekciójából, a Total Skullból származik. Daeg Faerch a saját kaszkadőrje is volt. Tyler Mane azt nyilatkozta, hogy nagyon nehéz feladat egy maszk mögé bújtatott színésznek csak a szemével játszania. A filmben több ismert, régi dal hallható, így a Love Hurts, a Don't Fear The Reaper és az Only Women Bleed.

Cikkem tárgya 15 millió dollárból készült és 80 milliót hozott világszerte. Ez volt a legnagyobb bevételű az összes Halloween közül és ezt mutatták be a legtöbb moziban a nyitóhetében (3472-ben). A kritikusok nagyon leszólták, bár Daeg Faerch és Malcolm McDowell játéka sok dicséretet kapott - előbbi felkerült a Horrornews minden idők 10 legjobb gyermek-horrorsztárjának listájára is.

A 2007-es Halloween egy kurvajó rémisztgetős film: pszicho-horror és slasher egyben, véres, tele káromkodással, jó nőkkel, tragédiákkal, a műfaj nagy színészeivel és még sorolhatnám. Nagyon tetszett, második nézésre is, semmit nem vesztett az erejéből - csak ajánlani tudom!

Pontozás:

imdb: 6.0 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.) [2023-ra visszasüllyedt ugyanennyit.]

Szerintem: 6/5

Halloween II: Vágatlan Rendezői Változat (2009)

A pénz beszél, főként Hollywoodban, így nincs semmi meglepő azon, hogy az óriási bevétel miatt Malek Akkad folytatást akart Michael Myers utolsó gyilkos ámokfutásának. Bár a 2007-es mű tökéletes egészet alkot és teljesen jól lezárul, egy fogalommá vált mészáros esetében sosem lehetetlen a visszatérés... Két évvel a bemutató után tehát elkészült a Halloween II, amit ismét Rob Zombie írt és rendezett - anno azt mondta, nem akarja, hogy a film folytatódjon, ám mivel a stúdió mégis így döntött, ezért inkább beszállt, nehogy valaki más elrontsa az általa létrehozott rémlátomást. Vele együtt visszajött Scout Taylor-Compton, Danielle Harris, Sheri Moon Zombie, Tyler Mane, Malcolm McDowell és Brad Dourif is, tehát megvolt szinte minden, ami az előző alkotásnál. De nem minden... Lássuk miről szól:

Két évvel a haddonfieldi véres éjszaka után járunk. A tömeggyilkos Michael Myers holtteste még anno a hullaházba szállítás során eltűnt és azóta sem került elő... Az árván maradt Laurie (S.T.C.) beköltözött Brackett sheriff (Dourif) és lánya, Annie (Harris) mellé, hárman úgy élnek, mint egy fura család. Az egykori ártatlan tizenéves Laurie nagyon megváltozott az évek során, mind külsejében, mind viselkedésében. Rémálmok, látomások gyötrik, képtelen aludni, hangulat-ingadozásai vannak, rengeteg gyógyszert szed, pszichiáterhez jár - élete kész szenvedés... Az az éjjel viszont nem csak őt változtatta meg: a "jó" dr. Loomis (McDowell) nagyképűvé és önzővé vált, a pénzt és a hírnevet hajhássza, amik ebből a tragédiából fakadnak számára. Legújabb könyvében pedig elárul minden rettenetes titkot a Myers-sztoriból, ami addig rejtve maradt a világ elől: így azt is, kicsoda valójában Laurie... Mindeközben pedig egy torzonborz, koszos, szakadt ruhájú fickó (Mane) járja az elhagyatott mellékutakat, erdőket és földeket, arcát csuklyája alá rejtve. Szeme előtt egy szellempár lebeg: régen elhunyt édesanyja (S.M.Z.) és saját gyermeki énje (Chase Wright Vanek), akik arra buzdítják, hogy egyesítse családját... A szálak pedig összefutnak Haddonfieldben, ahol a végzet ismét lesújt fehér maszkja mögé rejtőzve, és a megbomlott elméjű testvérpár egymásra találásához újabb véres mészárláson át vezet az út!

Nagyon fontos leszögezni: én a Vágatlan Rendezői Változatot láttam! Az első után nem értettem, vajon hogyan folytatódhat ez az egész? Nos, hamar rájöhet a néző, hogy a 2007-es történetnek a szereplők életére gyakorolt hatását mutatják be nekünk, elsősorban a Michaelt és Laurie-t összekötő őrületre és kapcsolatra fókuszálva. Az előző epizódban nem lehetett egyértelműen eldönteni, hogy mi a gyilkos szándéka a húgával - mindenki saját szájíze szerint értelmezhette a dolgot; ráadásul az addig a misztikum/megmagyarázhatatlanság ködébe burkolózó hogyanok és miértek napvilágra kerültek, érthető módon bemutatva. Itt viszont a sorozat eddigi részeihez hasonlatosan bezavar a természetfeletti és vannak olyan részek, amikor a valóság meg a látomások összefolynak. Ha az alapszituációt elfogadjuk - vagyis, hogy a maszkos hóhér nem halt meg -, akkor is szemtanúi lehetünk egypár fura dolognak.

A lényeg az, hogy már tudjuk, hogyan nőtt fel Michael, tudjuk, miket tett eddig, most pedig megnézhetjük, mit lát, mit hisz, merre tart és miért - de még mindig vannak dolgok, amiket többféleképpen értelmezhetünk. Most először láthatjuk őt maszkja nélkül, felfedi nekünk a valódi arcát, megfigyelhetjük, ahogy eszik és az általam látott verzióban még meg is szólal! Tudjuk, ki volt Laurie a két évvel ezelőtti Halloween-éjjelig, és most szemtanúi lehetünk leépülésének, ahogy testileg és szellemileg egyre lejjebb süllyed. Főleg a külsejében bekövetkező látványos változás és az elképesztően nyomasztó rémálom-jelenetek tudatják velünk, ahogy ennek a fiatal nőnek lassan megbomlik az elméje. Tovább mélyíti a borzongás élményét, hogy fivér és húg ugyanazt látja, érzik egymást és ugyanazon rémálom részesei még akkor is, mikor nem találkoznak. Taylor-Compton játéka lenyűgöző, nekem nagyon tetszett!

A visszatérő mellékszereplők közül Brad Dourif most több teret kap, megcsillogtathatja drámai tudását; Malcolm McDowell pedig bemutatja, hogy mennyire meggyőző lehet ugyanabban a szerepben, mégis szöges ellentétben az előző alakításával. Sheri Moon és Danielle Harris ezúttal kevésbé vannak előtérben, ám ők is fontosak. A baj az, hogy az eltelt idő alatt a kis Daeg Faerch jelentősen megnőtt, így őt már nem lehetett ismét felvenni Mikey szerepére - a helyére érkező Chase Wright Vanek viszont a nyomába sem érthet, ez pedig rányomja a bélyegét a játékidő egy részére. A mellékalakok közt felbukkan Margot Kidder (az eredeti Lois Lane, ő a pszichiáter), Richard Riehle (Kőkemény igazság, ő az éjjeliőr), Sean Whalen (Predators, ő a festett arcú tag asszem) és önmagát játszva 'Weird Al' Yankovich. A történettel nincs baj, főként a látomások lettek baromijók és ijesztőek, a gyilkosságok rondák meg véresek, és valahogy az egész annyira brutális! Végig sikerül fenntartani egy nyomasztó, rendkívüli atmoszférát, ami a kegyetlenség és a szenvedés nagyon erőteljes bemutatásából jön össze.

Egyéb érdekességek: Rob Zombie elmesélte egy interjúban, hogy kimerítette az előző forgatás és ezért sem akart igazán újra rendezni. Második Halloween-filmjéről azt nyilatkozta: "Ultra erőteljes, ultra intenzív és nagyon valós." (A valóssággal nem értek egyet teljesen, de a többivel igen.) Elmondása szerint minden karakter megváltozott, Michaelt kivéve: "Michael nem változott; ő pont olyan, amilyen tízévesen volt, mikor megölt mindenkit [...] Nincs semmilyen képe az őt körülvevő világról, így az nem is hathat rá."  Az előző epizódban is hallott betétdal, a Love Hurts ismét "szerepet kapott", ezen kívül hallhatunk még Motörheadet (The Chase Is Better Than The Catch), a legmeghatározóbb szám viszont a Nights in White Satin lett. Az ismert Carpenter-féle zene csak a végén, a stáblista alatt szól, mert a készítők nem találtak neki helyet a játékidő alatt. Ez a rész is 15 millió dollárból készült, de "csak" 40 milliót hozott, a kritikusok utálták. Az eddigi összes Halloween-filmből bevételi szinten a 4. lett.

Az előző epizódban megismert szereplők itt újfent találkoznak egy még ocsmányabb, még nyomasztóbb, még brutálisabb eseménysorban és most mindenki elnyeri méltó jutalmát. (Fú, ebben a pillanatban ugrott be, mit jelenthet az utolsó jelenet:O Ha azt, amire gondolok, akkor meg kell nézni a Halloween III-at!) Aki látta a 2007-est, és tetszett neki, annak ajánlom, nem fog csalódni - bár korántsem annyira jó, mint elődje.

Pontozás:

imdb: 4.8 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.) [Ez is ugyanúgy, ugyanannyit süllyedt vissza 2023-ra, mint a másik.]

Szerintem: 5/5

A készülő Halloween III-ról: Rob Zombie helyett Patrick Lussier rendez majd. Scout Taylor-Compton és Brad Dourif biztosan visszatérnek szerepeikbe, talán Tyler Mane is újból maszkot ölt. Idő és pénz hiányában nem készült el 2009-ben, pedig már akkor meg akarták csinálni. A producerek ragaszkodnak Patrick Lussier-hez, ezért megvárták, amíg megcsinálja a Drive Angry 3D-t... A harmadik új Halloween 23 millió dollárból készül, 3D-s lesz, 2012-ben láthatjuk. Én biztosan megnézem majd! (2016-ot írunk és még mindig csak készül...) [2023-ra már más irányba halad a széria, ez a mozi végül sose készült el.]

2023-as kiegészítés: Ebben az évben úgy döntöttem, adok még egy esélyt az eredeti Halloweennek, amit még a blog indulása előtt láttam egyszer, de akkor nem tetszett. Most, hogy újból megnézhettem, sokkal jobban tudtam értékelni és meghozta a kedvem, hogy ismét megtekintsem az itt tárgyalt kétrészes feldolgozást.

Már a bemutatásakor támadások érték Rob Zombie első filmjét azért, mert kedvelhetővé tette Michaelt. Amikor ez a cikk született, még nem értettem, hogy ez miért probléma, de miután alaposan utánanéztem A rémület éjszakájának, most már érthető: Michael lényege a titokzatosság, a homályos eredet és „körvonal”. Bárki lehet, senki se tudja, miért olyan, amilyen, senki se értheti, mitől képes áthágni a valós világ szabályait. Lehet a Samhaim megtestesülése vagy valami egészen más, a lényege a megállíthatatlan vágy az ölésre. Ő csupán ennyi, nem bosszút áll vagy igazságot szolgáltat, csak öl.

Ennek ellenére a 2007-es Halloween még mindig nagyon tetszik, mert az első harminc-negyven perc, ameddig a gyerek Myers-t látjuk, marhára az elevenembe vág. Tudtam, mi fog történni, mégis végig feszült voltam és amit itt látunk, az ezerszer brutálisabb, mint a ’78-as első rémtett. Ezek után még most is valahogy szurkoltam a srácnak, hogy épüljön fel, ne adja át magát a benne lakozó sötétségnek – ez Rob Zombie művének nagy erőssége, itt a pszichológiai terror sokkal jobban hat a nézőre, mint a gyilkosságok gyomorforgató valóságossága. Igen jó az is, hogy bár a cselekményt áthelyezték 2007-be, a néha, ritkán felbukkanó mobilokon kívül semmi se utal erre, vagyis sikerült benne reprodukálni a ’78-as előd időtlenségét.

Azonban összehasonlítási alappal a tarsolyomban már feltűntek dolgok, amik eddig elkerülték a figyelmem: A helyszín elképesztően hasonló a régihez, az elhangzó zenék és szövegek sokszor 100%-ban megegyeznek, az események egy része szinte egy az egyben megismétlődik (pl.: Laurie elvisz valamit a Myers-házba; Michael a karjaiban tartott halott lánnyal végigsétál a házon; Lynda azt hiszi Michaelről, hogy Bob; stb.), a karakterek közül még a mellékszereplőknek is ugyanaz a neve, de mindenki tök másképp viselkedik. Laurie egyfolytában szex-poénokat durrogtat, a bébiszittereket láthatóan idegesítik a gyerekek, Judith egy hülye kurva, és mindenki tahó, egymással szemben tiszteletlenek, mintha automatikusan utálnának mindenki mást. Ez alól nem kivétel a két kisgyerek se! Az összes szereplő közül csak a sheriff az, aki teljes mértékben kedvelhető, mert a másik kettő (a gyerek Michael és az anyja) sok elbaszott dolgot tesz, amivel ártanak másoknak meg maguknak is.

Megkedveltem a gyilkos gyereket, szorítottam érte, de aztán amikor felnőtt lesz, az összes cselekedete aláássa azt a szimpátiát, amit addig a film igyekezett felépíteni. Mert ha önállóan, a folytatástól elvonatkoztatva nézzük, akkor nincs logika abban, hogy az elvileg megállíthatatlan, válogatás nélkül ölő Michael miért hagyja életben Annie-t és Loomis-t, miközben mondjuk végez Danny Trejo jóságos mindenesével. Az ok akkor válik érthetővé, ha ismerjük a folytatást, itt ugyanis szükség volt Danielle Harris-re (aki legendás státuszban van a sorozaton belül a 4.-5. részek folytán) meg Malcolm McDowellre is.

A második részről az a véleményem, hogy egyesíti magában a korábbi összes Halloween-folytatást, de korántsem csak a pozitívumaikat. Laurie szenvedését baromi megterhelő nézni, Scout Taylor-Compton elsőrangú munkát végez a karakter fokozatos megőrülésének bemutatásakor; a nyitó álom-szekvencia pedig igazán minden tekintetben brutális. Csakhogy ezen felül teljes érthetetlen, miért lesz Myers-mama gonosz szellemmé; az új gyerek Michael fele annyira se jó, mint a régi; a felnőtt Michaelnek már gyakorlatilag semmi köze nincsen az elődjeihez, még az első részbeli önmagához se; a legjobban viszont talán Loomis seggfejsége zavart. Miért kellett ezt a karaktert ennyire leépíteni és gyakorlatilag főgonosszá változtatni? Itt a színjátszói babérkoszút viszont egyértelműen Brad Dourif érdemli, Brackett sheriff a legemberibb, legvalóságosabb, legkedvelhetőbb figura; bár Danielle Harris Annie-je ezúttal sokkal szimpatikusabb, még ha irtó keveset látjuk is. Az egész Halloween II a zagyva természetfeletti izékkel meg a karaktereiktől eltávolodó klasszikus figurákkal megszűnik Halloween-film lenni és inkább valamiféle pszicho-thrillerbe oltott bosszúhadjáratba torkollik, amit viszont a hibái ellenére se tudok utálni. Horrornak jó, de Halloweennek már kevésbé…

Hírek:

- Rob Zombie következő munkája a The Lords of Salem - boszorkányos horror, rendező és író lesz, Sheri Moon Zombie szerepel majd benne.

- Scout Taylor-Comptonnal a The Gatekeeperben (zombiölős horror) és a Tagben (ősi átkos thriller) találkozhatunk legközelebb.

- Malcolm McDowell a következő mozikban bukkan fel az elkövetkezendőkben: L.A., I Hate You (akció/thriller/horror), Vamps (vámpírnős vígjáték, Alicia Silverstone-nal és Sigourney Weaverrel többek közt), Mischief Night (horror, valami szokatlan gyilkosos sztori), Zombex (találjátok ki:)), Silent Hill: Revelation 3D (lásd a Silent Hillről szóló írásomnál), Death Method (thriller, kicsit leírás alapján a Fűrész 1-re hasonlít, itt még producerkedik), Lords of Magic (történelmi fikció brit varázsló arisztokratákról 1900-ból), Vampires of Hollywood (egyértelmű), First Platoon (horror/komédia), The Spider (akció/horror) és Judge Ice (horror, az 1800-as évek végén játszódik, boszorkányüldözéses, címszereplő lesz). [A Vamps borzasztóan szar, a Silent Hill második része viszont egész jó lett.]

- Danielle Harris következő mozijai érdekesnek látszódnak: Nuclear Family (sci-fi), Night of the Living Dead: Origins 3D, Shiver (gyilkosos thriller, főszereplő), Theatre of the Devil (horror/romantikus, itt is főszereplő) és Hatchet III (állítólag a kettőben eljátszott szerepét kapja újból).

- Daeg Faerch a már elkészült, bemutatásra váró Sebastian című thriller címszereplője, amiben Dee Wallace-t is láthatjuk - de valami gagyinak tűnik a posztere alapján.

- William Forsythe az Inkubus-ban játszik együtt Robert Englunddal, benne van McDowell mellett az L.A., I Hate Youban és a The Ghost Clubban (kísértetes horror). Ezen kívül állítólag ő játssza Jake LaMottát a Dühöngő bika II-ben (ez tényleg kell?!)...

- Kristina Klebe (ő volt a szőke Lynda a Halloweenben) négy különböző műfajú alkotásban próbálja ki magát jövőre: a Bela Kiss-ben (horror), az Alter Egos-ban (szuperhősös vígjáték), a Jack in the Box-ban (fantasy) és a Manson Risingben (életrajzi film, Tony Toddal).

- Skyler Gisondot a Farrelly-fivérek rendezésében készülő The Three Stooges-ban (vígjáték a Marx-fivérekről) láthatjuk.

- Danny Trejo visszavonult motorost alakít majd a Tarantulában, akivel egykori főnöke és társai le akarnak számolni.

- Bill Moseley a férfi főhőse a már említett Theatre of the Devilnek, emellett Charles Mansont játssza a Manson Girls-ben, és szinkronizál a Night of the Living Dead: Origins 3D-hez.

- Clint Howard ugyanígy marad a borzongatós filmeknél: a Down the Road egy rémálommá váló vakációt mutat be.

- Dee Wallace az Exit Humanity címet viselő háborús, zombis horrorban játszik jövőre.

- Ken Foree a Cut/Printben jelenik meg legközelebb - ez egy horrorfilm-forgatásról szóló horrorfilm:D

- Sid Haig is benne lesz a Zombex-ben, valamint a Creature-ben (mocsári szörnyes borzongatós), a The Sacredben (szintén horror) és a Go Straight to Hellben (ez is).

Várható írások: Postal.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr362986974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása