Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.10. 21:28 Tévésámán

Halloween: Feltámadás (Halloween: Resurrection, 2002)

Számomra a slasher (sorozatgyilkosos) horror nagy négyese Jason Voorhees, Freddy Krueger, Michael Myers és Bőrpofa. Persze melléjük még simán be lehet sorolni Pinheadet a Hellraiserből, Jigsaw-t a Fűrészből és Ghost Face-t a Sikolyból - a listát pedig mindenki saját ízlése szerint folytathatja, ameddig jólesik. Viszont el kell ismerni, hogy az 1979-es A rémület éjszakájával John Carpenter teremtette meg ezt a műfajt és valójában így Michael vágott utat konyhakésével az utána jövő többieknek. Az első, óriási sikert hozó Halloween aztán a Péntek 13-hoz vagy a Fűrészhez hasonlóan rengeteg folytatást ért meg, én az elsőt, a másodikat, a harmadikat, az itt tárgyalt nyolcadikat és az első újrát láttam. (Az eltelt 5 év alatt még a 4. és 5. részt is.) Annak idején még az HBO-ról vettem fel videóra a Feltámadást, úgy, hogy akkor láttam először és úgy maradt meg, hogy szar volt, de most az újranézéssel egy kicsit jobban tetszett.

Az első fél órában egy hamisítatlan Halloween-részt kapunk, ahol Laurie (Jamie Lee Curtis) utolsó alkalommal néz szembe elfajzott bátyjával... Ezek után pedig éles váltás, egy középsuliba kerülünk és pár jelenet múlva egy netes valóságshowba, amit topmodellé tevő Tyra Banks és az akkoriban még dús rasztafrizurával rendelkező Busta Rhymes vezetnek. Hat kiválasztott tininek (3 lány és 3 fiú) kell túlélniük egy éjszakát a rettegett Myers-házban, ami évtizedek óta lakatlanul áll - állítólag. A tét a nagy lóvé, de miután a ház ura hazatér megünnepelni a halottak napját, elszabadul a pokol és a kérdés immár nem az lesz, hogy ki nyeri a fődíjat, hanem hogy ki éri meg a másnapot...

Van egy tippem. Nem akarok rasszista lenni, de szerintem ez a film nagy mértékben a fekete közönséget célozza meg. A versenyzők között lévő néger srác nagyon poénkodik és még késpárbajra is kihívja a maszkos kaszabolót; Tyra Banks-et gondolom senkinek se kell bemutatni, az ő dolga hogy szép legyen (és hát kiknek szépek elsősorban a fekete lányok?); a főgóré pedig maga Busta Rhymes, aki anno elég nagy fejnek számított (végülis ma is az, mert sikerült felszednie pár kilót és ettől nagy lett a feje:D). Tehát: szép néger lány, tökös fekete csóka jó dumával és szimpatikus néger srác a versenyzők közt - az ellenfél pedig egy falfehér álarcot viselő valaki. Ez csak egy gondolat, NEM TÉNY, de azért elgondolkodtató...

A cselekmény eleje nagyon hangulatos, megmutatkozik, hogy akármit is hiszünk el Myers-ről, ő mindig meg tud lepni minket valami újjal és egyáltalán nem olyan hülye, mint amilyennek gondolják. Utána pedig jön a kötelező tinifilmes tiszteletkörök futása, majd pedig végül az akció! Remek az alapfelállás, hiszen a hat ember (és akik még bemennek a házba, vagy a közelben vannak) nem tud kijutni, Michael pedig minden búvóhelyet/ajtót/ablakot ismer - magyarul ez az ő területe, itt ő a király. A versenyzők közt van intelligens kurvás csaj, buta szőke lány, perverz srác, kanos srác, vegetáriánus étkezés-mániás srác (aki mellesleg néger) és a főszereplőnk, aki ki is? Hát persze, hogy az okos, csendesebb, visszahúzódóbb (szűzies?) lány, akit ezúttal a sem akkor, sem most nem ismert Bianca Kajlich kelt életre. Mellékszálként megkapjuk az ő internetes levelezőtársát, aki a későbbiekben segíti a lányt smseivel a túlélésben - de ez úgy egyébként egy totál lényegtelen, tinihorror-elem.

A gyilkosságok elég változatosak és véresek, bár sokszor inkább csak az eredményt látjuk, a végrehajtást elfedik. Negatívum, hogy a "jófiúk" közül igazán senki sem szimpatikus, viszont szerencsére legalább egyikük se irritáló. Busta bácsit nagyjából az 50. perctől megteszik megmentőnek és szuperhősnek - lehet hogy nem hivatalosan beszállt némi pénzzel az alkotási folyamatba?:) Tyrát megtáncoltatták, az egyik csaj vetkőzik, szóval a szokásos B-filmes klisék megvannak. A legnagyobb gond az, hogy ez a mozgókép nem félelmetes és mivel nekem a szereplők se voltak rokonszenvesek, így aligha mondható izgalmasnak, mert nincs kinek szurkolni. Mondjuk megnéztem volna, hogy Michael a nagy rapper seggét jobban szétrúgja, mert végülis van benne valami, hogyha ezeket a sztárocskákat egy gyilkosos filmben kinyúvasztják:) További rossz dolog, hogy a házban mászkáló fiatalok fejére szerelt kamerák sosem azt mutatják, amit igazából kéne (vagy ha mégis, akkor másik szögből) és olyan nyilvánvaló hibákat lehet találni, mint az eltűnő holttestek - de aki még több hibára vágyik, annak ott az imdb listája:)

No, mit kell még tudni? A rendező az a Rick Rosenthal, aki a '81-es Halloween II-t dirigálta, sőt itt még színészkedik is, a fősulis jelenetben a professzorként jelenik meg. A producerek közt találjuk Moustapha Akkadot (az első résztől kezdve pénzelte a sorozatot, de ez volt az utolsó, amiben részt vett, mert nem sokkal később meghalt), Malek Akkadot (Moustapha fia, az új Zombie-féle újrákat is ő támogatja) meg a rossz hírű Bob és Harvey Weinsteint (ezúttal visszafogták magukat). Michaelt Brad Loree színész-kaszkadőr kelti életre, akit például az X2-ben láthattunk a fiatal Strykerként; valamint kaszkadőrként az X-Men 3-ban, a Watchmenben és az új TRONban is szerepelt - hogy csak egy párat említsek a munkái közül. Loree egyébként adott hozzá Myers egészéhez, mert a szeme tök ijesztő és ahogy a kést megfordítja a kezében, az olyan stílusos. A mellékszereplők közt egyedül a szőke csajszi, Katee Sackhoff érdekesebb, merthogy ő a Csillagközi romboló sci-fi-széria egyik oszlopos tagja - nem mintha nézném, de hátha valaki az olvasók közül mégis:)

Néhány egyéb érdekesség: A nekem nagyon tetsző '82-es Halloween III-hoz hasonlóan ezt is olyannak akarták megcsinálni, amiből kimarad a fehér álarcos, de végülis a rajongói visszajelzések alapján másként lett. Ennek ellenére a 4., 5. és 6. részektől teljesen függetlenül, a Halloween: 20 évvel későbbtől folytatódik a történet - a H20 pedig a második epizódhoz kapcsolódik közvetlenül. Erre több utalás is van, az egyik a döglődő patkányos részlet, ahol a kettőhöz hasonlóan megerősítik, hogy Michael vadállatokat ejt el és eszik meg. Négyféle különböző befejezés készült: elsőre úgy akarták, hogy minden moziban máshogy végződne, de aztán végülis nem így lett - a mozis verzióban látható lezárás egyébként a négyből a legjobb! Jamie Lee Curtis azért vállalta el a szerepet, hogy biztosítsa, hogy soha többé ne kelljen újra eljátszania Laurie-t. Bianca Kajlich sikítása utószinkron - a felvételek során nem ment neki... Cikkem tárgya 15 millió dollárból készült és több mint 37 milliót hozott, ám a kritikai fogadtatása elég rossz volt.

Mégse annyira szar a Resurrection, egy igazi B-kategóriás slasher, annak minden pozitívumával és negatívumával együtt. Kissé unalmas és nem sok újdonságot láthatunk, de egy igazi Halloween-rajongónak az első fél óra biztosan nagyon fog tetszeni! A többi meg elmegy...

Pontozás:

imdb: 4.1 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Brad Loree legközelebbi horror-munkája a Hallow Pointe- vérfarkasos mozi, benne Kane Hodder és Leslie Easterbrook!

- Katee Sackhoff a szintén farkasemberes Growlban és a nagyon fantáziadús című kísértetes The Haunting in Georgiában lesz benne. Ezen kívül társproducere a Sexy Evil Genius című sci-fi/thriller/komédiának, aminek Michelle Trachtenberg a főszereplője.

Várható írások: Csinibaba.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr222974075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása