Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.02. 21:24 Tévésámán

Machete (2010)

 

Amikor megnéztem a Terrorbolygót, tetszett. Nem mondom, hogy rossz, de mára már csak annyi maradt meg, hogy gusztustalan volt. Viszont anno az ahhoz készült bejegyzéshez belinkeltem a Robert Rodriguez által készített ál-trailert, a Machete című, akkor még csak ötletként létező filmhez és leírtam, hogy szívesen látnám. Most ennek is eljött az ideje:) Tehát, már adott egy jó alap, és ott van Danny Trejo, akit már 1000 moziban megnézhettünk, jellegzetes arcát mindenki megjegyzi, ha csak egyszer is látta. Mindig kedveltem őt, mivel bűnözői múltja és a börtönben lehúzott évei igazán hiteles arccá teszik a keményfiú-karakterekhez, amiket ráosztanak. Éppen ideje volt már, hogy kapjon egy főszerepet - tehát van már jó alap + jó főszereplő. Ha ehhez hozzátesszük a nagy ívben fröcskölő vért, a különböző szerszámokkal történő kaszabolást (amit még Jason koma is megirigyelhetne), a lövöldözést, a tuningolt kocsikat, a jó nőket és a mellékszerepekbe fantasztikus színészeket ültető rendezőt, akkor már minden adott egy király akciómozihoz! Ugyebár a Grindhouse két része direkt lett olyan, amilyen, a Bozótvágó (:D) pedig ezek eszmebeli folytatása. Azonban míg a Terrorbolygó sztorija végtelenül gagyi volt, itt egy egészen komoly történetet kapunk, komolytalan, de mindenképpen rohadtul látványos megvalósításban!

 

 

Feketemunka, bevándorlás - melyik országban nincsenek ezek a "gondok"? Nos, Texas legújabb képviselőjelöltje (Robert De Niro) zászlójára tűzi az illegális bevándorlók megállítását, amivel kezdetben nem lopja be magát a választók szívébe. De egy napon merényletet hajtanak végre ellene, amit túlél, és az orvlövészről kiderül, hogy egy Machete néven ismert mexikói (Danny Trejo). Ő azonban korántsem akárki, ahogy a megbízója (Jeff Fahey) se, de ők még mindig semmik azokhoz képest, akik az egészet pénzelik! Hamarosan pedig felbukkan a Hálózat néven ismert földalatti szervezet, ami a bevándorlókat védi/segíti; egy taco-árusnak álcázott lázadó-vezérnő (Michelle Rodriguez); egy csinos bevándorlásügyi nyomozó (Jessica Alba); egy egyszerű papnak látszó öregúr (Cheech Marin); egy csapat önbíráskodó; egy elkényeztetett cicamica (Lindsay Lohan); egy bérgyilkos (Tom Savini); egy csomó mexikói, meg Antal Nimród - és mindenki a jó öreg Machete nyomába ered! De ő bármilyen helyzetből kivágja magát, bármelyik nőt magáévá teszi és semmi sem állhat az útjába! Ezek után jaj annak, aki keresztbe tesz neki, még ha az illető kétméteres mexikói drogbáró (Steven Seagal) is!:)

 

 

Fú gyerekek, Rodriguez bácsi kurvára odatette magát ezzel a filmmel. Már az első jelenet nagyon jól indul: fröcsög a vér, repkednek a végtagok, van pucér nő, lövöldözés, és Seagal mester mellett feltűnik még a Sin City-ből ismert ázsiai kardozós lányka is. Ezután pár percig nem sok minden történik, csak Jessica Alba cuki pofiján és Michelle Rodriguez formás testén legeltethetjük a szemeinket; de aztán jön a "merénylet" és beindulnak az események! Megismerhetjük az amerikai társadalom alapját jelentő feketegazdaság működését; láthatjuk, hogy nincs kiút az erőszak-spirálból és hogy egy jó nagy késsel vagy akár egy megfelelően hegyes hőmérővel bármilyen vitás ügy elintézhető - de azért az se árt, ha van nálunk egy-két shotgun vagy egy darab C4-es. A történet izgalmas, és bár végülis egy már ismert motívumról, a bosszúhadjáratról van szó, de a megvalósítás feledhetetlenné teszi ezt a filmet. A gond az, hogy a kezdő rész utáni ténfergés jó pár percen át tart és ekkor szinte alig van valami, és persze akad egy-két olyan pillanat, amikor a néző azt mondja: azért EZ már tényleg túlzás - mondjuk a kórházi meneküléses részt, vagy a végső harcban az óriási kést látva.

 

 

Danny Trejonak készült ez a film, ő ihlette, rá szabták a figurát és maga is sokat tett azért, hogy Rodriguez megrendezze a Machetét. Miután ugyanis megtudta, hogy tervbe vettek egy ilyen ötlet, elkezdte találomra kiválasztott napok különböző napszakaiban hívogatni a rendezőt, hogy csinálja meg:) Mikor Rodriguez javasolta, hogy inkább írjon, Trejo csak ennyit mondott: "Machete nem ír" - ez pedig szó szerint belekerült a szövegkönyvbe.

 

 

Én már ott nagyon elégedett voltam, mikor megláttam Michelle Rodriguezt (csak nevében rokon a direktorral), aki a Lost óta tetszik; de mellette még itt van Jessica Alba (annyira nem az esetem, de hát ugye másoknak meg ő az álomcsaj); a csak az első jelenetben mindent megmutató Mayra Leal; és a Halálbiztosban is felbukkanó Avellan-ikerpár, és ez így már rohadtjó:D Plusz még Lindsay Lohan (ő a fele játékidő alatt szintén pucér), aki szinte saját magát alakítja és egyszerűen óriási poén volt szerepeltetni!

 

 

A férfiak frontját a már említett Seagal mester mellett Jeff Fahey (A fűnyíróember:)), Don Johnson (pl. Nash Bridges-sorozat), Robert De Niro ("Miután megnyered Robert De Nirot a filmedhez, a többiek már szinte maguktól jönnek."), a nagy öreg Cheech Marin (legendás latin-amerikai származású filmsztár, én pl. a Sárgaszakállban láttam) és Tom Savini effekt-guru erősíti. Mellettük megjelenik Antal Nimród (még magyarul is megszólal, hatalmas poén, hogy benne van:)) és Danny Trejo fia, Gilbert Trejo (ő a rajzolós srác).

 

 

Robert Rodriguez egyszemélyes filmgyárként maga volt a rendező, a producer, a vágó, az író, a hangmérnök, a főcímzene szerzője, a vizuális effektek felügyelője, a zenei producer, és a Chingon együttes tagjaként muzsikált is hozzá. A rendezésben segítette őt régi társa, Ethan Maniquis, aki szinte minden filmjén együtt dolgozik vele (általában vágóként); az írásban pedig Álvaro Rodríguez, az unokatestvére nyújtott segítő kezet. A Machete ötlete már 1993-ban, még a Desperado forgatása előtt jutott eszébe a rendezőnek, aki John Woo munkáit látva szeretett volna egy olyan mozit összehozni, ami után a néző azt gondolhatná: bárcsak én is latin-amerikai lennék! Nos, a Banderas nevével fémjelzett El Mariachi-filmek hatalmas sikert hoztak, de akik anno nem érezték ezt az érzést, azok talán a jelen írásban tárgyalt mű esetén mégiscsak fogják:)

 

 

Néhány érdekesség: Steven Seagal 2002 óta nem szerepelt olyan alkotásban, amit mozikban be is mutattak volna - egészen eddig. Jessica Alba meztelen-jelenete valójában trükkfelvétel: a színésznőn fürdőruha volt, amit digitális utómunkával távolítottak el (ez annyira tré...). Az első trailer nagy felháborodást váltott ki az illegális bevándorlás-ellenesek körében. (Hát még mit gondolhattak, miután az egész filmet látták!) Csak úgy egy nem teljesen ideillő információ, Rodriguez gyerekeinek nevei: Rocket (Rakéta), Racer (Versenyző), Rebel (Lázadó), Rogue (Kívülálló) és Rhiannon (ez meg csak simán fura).

 

 

A Machete 10 és fél millió dollárból készült, valamivel több, mint 44 milliót hozott vissza. Jessica Alba a 2010-es filmjeiért (köztük ezért) megkapta a Legrosszabb Mellékszereplőnőnek járó Arany Málnát:) Ha hihetünk a stáblistában látható feliratnak és Danny Trejonak, akkor Rodriguez már elkészítette a folytatás, a Machete Kills forgatókönyvét - nem hiszem, hogy ehhez foghatót tudna még egyszer alkotni, de ki tudja? (Azóta elkészült, láttam, megírtam róla a véleményemet.)

 

Röviden: Nézd meg, ha heteroszexuális férfi vagy!:) Lesz benne MINDEN, ami csak érdekelhet!

 

Pontozás:

 

imdb: 6.7 (5 év alatt 0.4-et csökkent.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Danny Trejo állítólag felbukkan a készülő legújabb Muppets-filmben.

 

- Jessica Alba ismét Robert Rodriguezzel dolgozik a Kémkölykök 4-ben.

 

- Michelle Rodriguez együtt szerepel Lindsay Lohannel az Underground Comedy című vígjátékban, ezen kívül felbukkan a The Home nevű horrorban is.

 

- Cheech Marin a Verdák közelgő folytatásában szinkronizál.

 

- Don Johnson Christina Riccivel játszik a Born To Be A Starban, ami egy lányról szól, aki pornószínésznő akar lenni... (Ebből lett a Bucky Larson...)

 

- Tom Savini a sokat sejtető címmel bíró The Sadistban lesz a főhős, valamint egy nácit alakít a The 4th Reich névre hallgató háborús akció-horrorban.

 

- Hamarosan talán elkészül a Machete vágatlan rendezői verziója - én szívesen megnézném!

 

Várható írások: A nagy csapat I-III, Darkness Falls.

1 komment

Címkék: akció bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr482794625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása