Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.07.27. 18:18 Tévésámán

Silent Hill: Kinyilatkoztatás 3D (Silent Hill: Revelation 3D, 2012)

silent_hill_revelation_3d_fan_poster_by_coffeeandshades-d555k5t.jpg

Engem könnyű lenyűgözni, pláne baszottnagy szörnyekkel, így imádtam a Silent Hill - A halott várost. Amikor megtudtam, hogy lesz folytatása, nem tudtam elképzelni, hogyan lehet azt a sztorit továbbvinni, de hát a Konaminak is sikerült, akik az alapjául szolgáló játékokat készítették, úgyhogy megtiszteltem bizalmammal a Universalos fiúkat és hosszas várakozás után tegnap éjjel végre megnéztem a Revelationt. Vágjunk is bele, mint démon-nővérke a páciensébe: 

silent-hill-revelation3d-img02.jpg

Talán egy évtized telt el az első rész furcsa, érthetetlen befejezése után és az akkor még kislány Sarah immár Heatherként (Adelaide Clemens), 18. születésnapja előtt pár nappal költözik egy új városba apjával (Sean Bean). A lány úgy tudja, édesanyját egy balesetben veszítette el és éjjelente iszonyatos lényekkel teli rémálmokat lát. Hamarosan a szörnyetegek azonban a valóságban is megjelennek, amikor rejtélyes alakok kezdik üldözni Heathert, akiket ráadásul úgy tűnik, csak ő láthat. Apja eltűnik, ő pedig a keresésére indul, a nyomok egy elhagyatott településre, Silent Hillre vezetnek. A megpróbáltatásokban társául szegődik a hozzá hasonló korú Vincent (Kit "Havas Jon" Harrington) és együtt indulnak a démonszerű kreatúrák által benépesített, őrület uralta városka felderítésére. Miközben lassan kibontakozik előttük egy borzasztó tragédia és a hozzá kapcsolódó szekta tevékenysége, fény derül a két fiatal valódi énjére, meg a sorsukra, amit be kell teljesíteniük. Vajon ki vagy mi vár rájuk Silent Hill legmélyén? 

Silent-Hill-Revelation-3D-–-Filmkretik.jpg

"Szarok a Facebookra!" 

Már az első, beteges rémálom-a-rémálomban-szekvenciával sikerül a készítőknek megalapozniuk a horror-hangulatot, amit az ismerős szörnyek felvonultatása csak tovább fokoz. A hősnő cuki és szimpatikus (dacára hogy az általam gyűlölt Péterfy Bori kiköpött mása), a srác is kedvelhető, az ikonikus Piramisfej pedig ezúttal a jófiúk táborát erősíti a maga félelmetes módján. Miközben néztem, mindig vártam a jeleket, hogy melyik dög fog felbukkanni, a két új ellenfél (a manöken-pók és a láncaiból szabaduló fogoly) ötletes és szurkoltam, hogy minden gonosztevőt rúgjanak seggbe a végére; de egy nappal később, komolyabban elgondolkodva rájöttem, hogy akadnak gondok a történettel. /Bár jelen esetben a látvány és az izgalom dominál, de egy-két dolog marhára bután alakul./ 

2-slent-hill-revelation.jpg

SZPOJLEREK INNENTŐL 

Először itt ez a magánnyomozó. A pasiban nincs semmi ijesztő, de ahogy követi a lányt, ahogy mindenhol ott van és tudja a nevét, az tetszett, viszont gondoljunk már bele! Azt mondja, hogy "Engem a /mittudoménmelyik/-szekta bízott meg..." - ez most komoly? Egy nyomozó elvállal egy ügyet egy szektának? Utánuk se néz? Megtalálja a lányt, megmondja nekik és csak aztán kezd el agyalni, hogy hoppá, kinek is dolgoztam? Ez annyira nevetséges, mert még ha pénz szűkében van, akkor se hiszem el, hogy nem méri fel a megbízóit... Akadnak még apró részletek, amiket elbénáztak: Miért csak a Testvériség tagjaira hat a sötétség levegője, hogyhogy a főpapnő meg minden más magas rangú ember nyugisan beszívhatja? Heather miért nem jegyzi meg, amit olvas, hogy Piramisfej az őrző? Merthogy Leonard azt mondja: "ez az egyetlen, amivel megidézhetjük az őrzőt", tehát magyarul szerintem hívni és irányítani is tudná a fémfejű rémet, de nincs ennyi esze. Miért? Miért pont a fiatal, tapasztalatlan és ideológiailag nem eléggé képzett Vincentet küldik ki? A misszionárius-lény hogy tudja elhagyni a várost? És így tovább... 

SZPOJLEREK VÉGE 

images_1.jpg

Ha nem figyelünk annyira a sztorira, akkor viszont egy kellemes, szörnyekkel zsúfolt, agykikapcsolós másfél órában lehet részünk. Jó húzás volt a korábbi szereplők visszahozása: Sean Bean, Radha Mitchell és Deborah Kara Unger újból megjelennek, Piramisfejet ugyanaz a Roberto Campanella alakítja, aki korábban, plusz az előrejutáshoz fontos Leonard szerepét is sikerült az elvárásaimnak megfelelően egy veterán, ismert színészre, Malcolm McDowellre bízni. Új szereplő a totál lényegtelen Carrie-Ann "Trinity a Mátrixból" Moss, aki meg sem közelíti az előző rész főpapnőjét. A látvány nagyon király, ám van pár kivetnivaló benne, például a felnőtt Alessa elég gagyin néz ki, valamint az első pernyehullás baromi furán mutat, de ezeken túl nem lehet panaszom a néznivalóra. Az eredeti rendező egyébként kiszállt a buliból, mert állítása szerint más lehetőségeket keresett; az írót meg börtönbe csukták, mivel tudatmódosító szer hatása alatt halálra gázolt valakit, így a helyüket egy személyben a Solomon Kane-t elkövető Michael J. Bassett vette át. /Ez sajnos már épp elég infó ahhoz, hogy tudjuk, mire számítsunk.../ 

silent-hill-3-wallpaper-heather-flashlight.jpg

Érdekességek: Konkrétan a Silent Hill 3 videojáték inspirálta ezt a filmet. Clemens-t és Moss-t a játékok rajongói választották ki szerepeikre a rendező blogján lévő szavazáson. Ez Kit Harrington első mozija, a színész beismerte, hogy kipróbálta a Silent Hillt, de olyan félelmetesnek találta, hogy nem tudta végigjátszani. A motelben lévő vörös, magassarkú cipő, ami tök feltűnő, a játék egyik eleme, ami a vidámpark egyik rejtvényének megoldásához kell. A manöken-pók kivételével mindegyik szörnyet kameratrükkökkel és maszkokkal keltették életre, minimális CGI-használattal. Piramisfejhez egy komplett testjelmezt csináltak Campanellának és így sikerült az első epizód alatt három órás átalakítási procedúrát 25 percre csökkenteni. Moss és Clement a felvételek előtt jól kijöttek egymással, azonban a munkálatok ideje alatt az idősebb színésznő direkt kerülte őt és nem is beszélt vele, ez pedig plusz feszültséget adott a karaktereik közti interakcióhoz. A kamionsofőr a végén Travis, a Silent Hill: Origins-játék főhőse, a rendőrkocsik pedig utalnak a Silent Hill: Downpourra. A stáblista után Piramisfej még egyszer megjelenik, átvonul a képernyőn. A Silent Hill: Revelation 20 millió dollárból lett, 52 milliót hozott vissza, a kritikusok utálták. 

Egyszeri nézésre nagyon alkalmas, tűrhető folytatás ez, jó szörnyekkel, cuki főhősnővel és az első részből ismert hangulat is visszaköszön néhol. A lényege, hogy ne gondolkozz el rajta, mert ha így teszel, rögtön feltűnnek a hibái. 

Pontozás: 

imdb: 5.0 

Szerintem: 5/5 

Hírek:

- Michael J. Bassett írja a Saint Mary's című horror forgatókönyvét - erről egyebet még nem lehet tudni, valamint pénzeli a nácis-második világháborús-szörnyes The 4th Reich-ot. 

- Kit Haringtont A hetedik fiú névre hallgató fantasy egyik főszereplőjeként láthatjuk legközelebb a mozikban, utána pedig hallhatjuk az Így neveld a sárkányod 2-ben. (MINDEN animációs filmnek KÖTELEZŐ második rész? Remélem akkor lesz Szörnyek az űrlények ellen 2 meg Megaagy 2 is...) (Előbbi csúnyán elhasalt, utóbbiból meg már kész a harmadik is...)

- Sean Bean játszik a The 4th Reich-ban, valamint Zeuszként szerepel a Percy Jackson: Szörnyek tengerében és egy akció/sci-fit, a Jupiter Ascendinget is erősíti 2014-ben. (Utóbbi szintén súlyos bukta lett.)

- Malcolm McDowell rengeteg moziban jelenik meg az elkövetkezendőkben. Horrorok: Zombex (a Katrina-hurrikán elhozza a zombi apokalipszist), The Spider (egy régész lányát megszállja egy ókorban élt nő szelleme, aki bosszút akar állni egy reinkarnálódott uralkodón), Vampires of Hollywood (erről nem sokat lehet tudni). Sci-fik: Mind's Eye (egy hegedűművész szemtanújává válik az idő és a tér összeomlásának), Wizardream (ez inkább fantasy-nek látszik), Cowboys & Engines (western/sci-fi, gondolom robotos). 

Ma este valószínűleg pihenek, holnap munka, de ettől függetlenül vasárnap este már nézhetek filmet! Szóval hamarosan jövök újra, de egyelőre még nem tudom, mivel.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr695429057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása