Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.10. 20:32 Tévésámán

The Runaways - A rocker csajok (2010)

 

Van, aki nem ismeri Joan Jettet? És ha azt mondom, hogy I Love Rock and Roll? Ugye, hogy ismeritek. Ez bizony az ő száma (vagyis hát feldolgozta, de ő tette ismertté), nem britni spriccé és nem a többi mocskosé, aki ellopta az évek során. Szóval, ezek után egyértelmű a kérdés, hogy ki az, akit nem érdekel a rockzene egyik legendás nőjének az élete - vagyis inkább a karrierjének kezdete? Engem nagyon érdekelt, pláne úgy, hogy a főszerepben Dakota Fanning, Joanként pedig Kristen Stewart - bizony, a tvájlájtos csaj... Úgy gondoltam, kezdetnek írok egy kis áttekintést a valódi Runaways-ről (nevük otthonról elszökött gyerekeket jelent - végülis mind 18 éven aluliak voltak...), hogy azért képbe kerüljünk, kik is voltak ők. Most ez következik:

 

1975-ben alakultak és 1979-ig léteztek. A bandát Joan Jett és Sandy West alapították Kim Fowley segítségével, mellettük volt még Lita Ford, Cherie Currie és Jackie Fox (őt a filmben Robinnak hívják, mert nem járult hozzá a neve használatához). Négy stúdióalbumuk jelent meg és egy élő koncertfelvétel - az Egyesült Államokban közepes sikert értek el, viszont Japánban óriási favoritok lettek, mivel akkoriban ők voltak a negyedik banda, akiknek a zenéje eljutott a Távol-Keletre.

 

 

Az első felállásban csak hárman voltak (Jett gitáros/vokál, West dobos és Micki Steele basszusgitáros/énekes), aztán négyen lettek (Steele kivált és a Bangles tagja lett, helyére Peggy Foster jött, de csak egy hónapot maradt), végül aztán Ford szólógitárosként, Currie énekesnőként és Fox basszusgitárosként csatlakozott, így alakult ki a filmben is látható ötösfogat. Az Edgeplay című dokumentumfilm szerint mindegyik lány a saját kedvenc zenészét utánozta külsejével és viselkedésével: Currie David Bowie-t, Jett Suzi Quatrot és Keith Richards-ot, Ford Richie Blackmore-t, West Roger Taylort, Fox pedig Gene Simmons-t (azért arcfestés nélkül:D). Csak Joan, Sandy és Lita voltak végig jelen a fennállás alatt, a többiek folyamatosan cserélődtek. Játszottak a Van Halen előzenekaraként és hamar megtalálták a közös hangot az akkoriban ismert punk-bandákkal (Blondie, Ramones, Sex Pistols) és ők is hasonló irányzatot kezdtek követni. (Többek közt a "kitűnő" Taylor Momsent és a "csodálatos" Courtney Love-ot is ők inspirálták állítólag...)

 

 

A nagy fordulat a Runaways életében a '77-es japán turné volt (ebből készült a Live in Japan című album, ami aranylemez lett). Addig sosem látott rajongói had ostromolta meg őket és erre nem voltak felkészülve (ezt jól visszaadja a film). Ottlétük alatt saját tv-showt kaptak és rengeteg egyéb műsorban is szerepeltek, ekkor vált ki Jackie Fox a csapatból. Először Jett helyettesítette, később pedig Vicki Blue érkezett a helyére. Cherie hamarosan szintén otthagyta a zenekart, Joan ekkor átvette az énekesnői szerepet, a Runaways pedig a Ramones-szel együtt indult turnéra. 1978-ban pénzügyi viták miatt megváltak a producer Kim Fowley-tól, Vicki Blue pedig betegsége miatt lépett ki, a helyére Laurie McAllister lépett. Ekkorra már elég erős lett a széthúzás a lányok között, amit főként az táplált, hogy nem tudtak dűlőre jutni a követendő zenei irányzat kérdésében. Joan punkot akart játszani, Lita és Sandy viszont heavy metalra szavaztak. A három fő tag közti feszültség végül a The Runaways megszűnéséhez vezetett: 1978 szilveszterén játszottak együtt utoljára San Franciscoban és 1979 áprilisában hivatalosan is feloszlottak.

 

Joan Jett megalakította saját bandáját, a Joan Jett & The Blackhearts-ot és mivel senki nem akarta kiadni a lemezüket, ezért létrehozta a Blackheart Records-ot, és saját maga szponzorálta lemezei megjelenését. Ő érte el a legnagyobb sikert a lányok közül: az egyik első nő volt, aki lemeztársaságot alapított; színészkedett is és a Rolling Stones-magazin beválasztotta minden idők 100 legnagyobb gitárosa közé. Érdekesség, hogy a filmben bemutatott leszbikus kapcsolatait hivatalosan sosem ismerte el, így a mai napig nem lehet róla tudni, hogy valóban saját neméhez vonzódik-e, vagy csak biszexuális.

 

Sandy West megalapította saját zenekarát, a Sandy West Bandet és egészen a '90-es évekig zenélt. 2005-ben tüdőrákot diagnosztizáltak nála, és a rengeteg kezelés dacára a betegség 2006-ban legyőzte őt. Emlékére 2006-ban koncertet szerveztek Los Angeles-ben, amin másokkal együtt a Sandy West Band, a Bangles és Cherie Currie is felléptek.

 

Lita Ford jelenleg is aktív, bár volt egy 14 éves kihagyása. 2009-ben pl. a Queensryche-csal turnézott.

 

Jackie Fox visszaváltoztatta nevét az eredeti Fuchs-ra, summa cum laude-val végzett a UCLA egyetemen, majd a Harvardot is elvégezte és ügyvéd lett, aki elsősorban médiaügyekkel foglalkozik. Emellett amatőr fotósként dolgozik, fényképezte például George Clooney-t. Producere és szereplője volt az Edgeplay dokumentumfilmnek, mely a Runaways-ről szól. (Erről azóta írtam egy cikket.)

 

Cherie Currie 1978-ban megjelentette szólóalbumát, a Beauty's Only Skin Deepet és 1980-ban nővérével együtt a Messin' With the Boys-t. Ő is színészkedett, majd drogtanácsadó és fitness-edző lett. Manapság láncfűrész-szobrászattal keresi a kenyerét, a Kaliforniában található Chatsworth-ben saját múzeuma van - és szerződéses jogviszonyban áll a Blackheart Records-szal.

 

 

Vissza a filmhez. Egy kis ízelítő a történetből: 1975-ben járunk. Cherie (Fanning) furcsa családban él, szülei elváltak, apja iszákos, anyja pedig nem igazán törődik vele és nővérével (Riley Keough). A lány meglehetősen egyedi ruháival és megjelenésével pedig csak további ellenszenvet vált ki kortársaiból...

Joan (Stewart) hasonló korú, szinte egész napjait az utcán tölti, rajong a rockzenéért és maga is elektromos gitáron akar játszani egy bandában - de akkoriban ez még elképzelhetetlen volt. Viszont egy este megpillantja a híres zenei producert, Kim Fowley-t (Michael Shannon) és jelentkezik nála, mint gitáros. Szerencséje van, ugyanis éppen akkor próbálkozik ugyanott a dobos lány, Sandy West (Stella Maeve). Fowley agyában megszületik a zseniális ötlet: egy csak tizenéves csajokból álló rockbanda! Jön még Lita Ford (Scout-Taylor Compton) gitáros és Robin (Alia Shawkat), a basszusgitáros, már csak az énekesnő hiányzik - és egy klubban megpillantják Cherie-t, aki extravagáns megjelenésével és szőke hajával éppen ideálisnak tűnik. A lányok elkezdik a próbákat egy lepukkant lakókocsiban és az első házibulis fellépés után jön az első turné, aztán a siker. Ezzel együtt pedig a drogok, a szex, a piálás, az éjszakázás, és minden, ami a '70-es években egy rockzenész életének velejárója volt. Az élvezeteket hajszoló Joan és az egyre jobban széteső Cherie között romantikus szálak szövődnek, a The Runaways pedig lassan egyre több problémával kell, hogy szembenézzen. Vajon meddig tarthat ki a sikerszéria - és meddig élhet a két lány közti törékeny szerelem?

 

 

Bevallom, eddig sosem tudtam, hogy Jett karrierje a Runaways-ből indult, de mindig is kedveltem a zenéjét, így érdekelt, hogyan kezdte a „szakmát”; aztán közben rájöttem, hogy a gitáros Lita Fordot szintén ismerem, mert van egy tök jó közös száma kedvencemmel, Ozzy-val. Dakota Fanning a generációja (egyik) legtehetségesebb színésznője, aki itt az eddig ismert édes kislányból egy érett(ebb) nővé válik szinte a szemünk előtt. Kristen Stewart meg érdekes volt számomra - végülis Vanessa Hudgens jó volt a Sucker Punch-ban, így neki is adtam egy esélyt.

 

 

Már az első pillanatokban lenyűgözött, hogy Stewart mennyire hasonlít Joan Jettre. A mozdulatai, a testtartása és még a hangja is egészen hasonlatos! Ráadásul nagyon dögösen néz ki - felejtsétek el a nyálas tinilányt az alkonyatból, itt egy kemény rockercsaj, aki nem hagyja, hogy bárki kibasszon vele, és mindent megtesz az álmai eléréséért! Dakota Fanning pedig még így, 16 évesen is olyan, mint egy angyal - hatalmas, kék szemével és szőke hajával. De ezek, és a tőle már megszokott alakítások ellenére nagyon hitelesen adja vissza Cherie lezüllését, és ahogy egyre mélyebbre süllyed, úgy kezdünk el egyre inkább más szemmel nézni rá. Viszont még sok munka lesz neki, hogy feledtesse velünk az édes csitrit, aki alig néhány éve volt - de már láttuk, hogy másoknak sikerült kitörni a skatulyából, például Christina Riccinek.

 

 

A mellékszereplők közül Michael Shannon a legjobb, ő is teljesen átlényegült rigolyás zenei producerré a kedvünkért. A Litát alakító Scout-Taylor Compton az egyetlen ismertebb arc (pl. Ottalvós buli, Rob Zombie Halloweenjei), bár olyan keveset szerepel, hogy nem lehet rájönni, hogy ő az. Azért mindenképpen meg kell említenem a bandát alkotó másik két lányt, Stella Maeve-et és Alia Shawkatot, hiszen mind az öt csaj egy hónap alatt megtanult együtt játszani és felénekelték a The Runaways legismertebb számait. Érdekesség, hogy a Currie nővérét alakító színésznő, Riley Keough nem más, mint Elvis Presley unokája; valamint egy kis szerepben játszik A világ legnagyobb tölcsérének férfi főhőse, Brendan Sexton III is. Az író-rendező az olasz származású Floria Sigismondi, aki eddigi karrierjét leginkább videoklipek készítésével alapozta meg - olyan zenészeknek készített klipet, mint Marilyn Manson, a White Stripes vagy David Bowie. Az inspirációt Cherie Currie könyve, a Neon Angel: The Cherie Currie Story szolgáltatta, a producer pedig Joan Jett volt.

 

 

Jett többször is találkozott Kristen Stewarttal és segítette őt a felkészülésben, később azt nyilatkozta, hogy amikor az első Kristen által énekelt betétdalt hallotta, azt hitte, hogy elcserélték a felvételt és saját magát hallja:) Az igazi Cherie Currie pedig saját elmondása szerint örömkönnyekben tört ki, mikor meghallotta, hogy Dakota Fanning alakítja majd őt, mivel a szőke leányzó a kedvenc színésznője.

 

A sztoriba nem nagyon tudnék belekötni, hiszen a "szokásos" rockegyütteses séma épül fel, de mégis máshogy, hiszen itt rejtve maradnak az egyes tagok problémái és nem igazán ismerjük meg őket, sem a körülöttük lévőket - csak Cherie és Joan karaktere kerül előtérbe, az ő érzéseik, motivációik, az események, amiket ők élnek át. Erősen művészies a megvalósítás, hiszen a legtöbb dolgot elrejtik előlünk, csak utalnak rájuk, vagy mindössze részleteket láthatunk belőlük. A koncertek nagyon jó hangulatúak (nekem tetszik a Runaways zenéje), a két főhős lány szimpatikus, bár nekem inkább Joan volt az.

 

 

Néhány érdekes tudnivaló még: Az első turnén látott hosszú hajú pasik, akik belekötnek a lányokba, a fő együttes tagjai, akiknek a Runaways csak előzenekara - a valóságban ők a kanadai Rush voltak. Jett kifogásolta, hogy a végefőcím előtti feliratokból nem tudhatjuk meg, hogy mi történt Sandy Westtel, annak ellenére, hogy Fowley, Currie és saját sorsának alakulását leírják a nézőknek - így aztán a dvds kiadáson az interjúk során kinyilvánította, hogy az akkor már elhunyt Sandy-nek szenteli az elkészült filmet. Végül egy vicces név a statiszták közül: Nebula Gu (az egyik üvöltő japán rajongó).

 

A The Runaways 10 millió dollárból készül, de csak valamivel több, mint 4 600 000-et hozott vissza. Viszont a kritika imádta, főként Stewart, Fanning és Shannon játékát dicsérték (ugyebár most is csak a dráma kaphat pozitívat...). A Variety-magazin beszámolója szerint A rocker csajok a túl kevés pénzből összehozott reklámkampánynak és a nem megfelelően nézői korosztálynak köszönhetően bukott. (Túl sok tvájlájt-fanatikus nézte meg és túl kevés olyan emberke, aki még láthatta az igazi The Runaways-t.)

 

A remek főszereplő színésznők, a jó zene és az érdekes sztori miatt ajánlom bárkinek - akik pedig szeretik a biográfiákat, azoknak pláne tetszeni fog. Ugyanakkor a tvájlájtos kislányok ne nézzék meg, mert úgyse fogják majd fel, miről szól...

 

Pontozás:

 

imdb: 6.6

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Kristen Stewart a legújabb Sztefáni Mejer-íráson alapuló szennyben, a bréking daanban lesz megint minden csillogó vámpírnak nevezett köcsög vágya tárgya; emellett pedig egy érdekesebbnek tűnő fantasy-ban, a Snow White And The Huntsmanben is szerepel - mint Hófehérke:) A sztori az ismert mesebeli hercegnő és a megölésével megbízott vadász különös kapcsolatát dolgozza fel, a gonosz királynőt pedig Charlize Theron kelti életre. (Utóbbit láttam és írtam róla.)

 

- Dakota Fanning szintén benne lesz a bréking daanban, valamint a Mississippi Wild című thrillerben, amiben többek közt Mickey Rourke, Robert Duvall és Forest Whitaker a partnerei.

 

- Stella Maeve a Manson Girls-ben alakítja majd az egyik gyilkos lányt.

 

- Scout-Taylor Compton harmadszor is eljátssza Michael Myers húgát a Halloween III-ban és játszani fog a The Gatekeeper névre hallgató horrorban, John Goodman, Bruce Campbell és Sam Huntington oldalán.

 

- Johnny Lewis-t, aki itt Scottie-t, a roadot játszotta, a The Possession címmel jövő, 100 000-ik megszállásos horrorban nézhetjük meg újból.

 

- Riley Keough lesz a Jack and Diane-ben Jack! (Diane pedig Juno Temple, ha már itt tartunk.) (Erről is van már cikkünk.)

 

Várható írások: Frequency, Darkness Falls.

2 komment

Címkék: zene dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr502815201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sage_ 2011.09.03. 14:50:56

Nagyon tetszik amit írtál
Én is megnéztem a fimet azóta imádom a Runaways-t

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2011.09.03. 21:28:50

@sage_: Köszönöm:)
Én is így vagyok vele, meghallgattam az összes albumukat. Ajánlom az Edgeplay: A Film About The Runaways-t, az meg egy dokumentumfilm róluk.
süti beállítások módosítása