Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.02.11. 14:13 Tévésámán

Ragadozók (Predators, 2010)

A Kontroll óta a legjobb kortárs magyar rendezőnek tartom Antal Nimródot és ráadásul ő az, aki megkapta a lehetőséget, hogy tudását/tehetségét a tengerentúlon eredményesen kamatoztassa. Ugyanakkor második rendezése (az első amerikai), az Elhagyatott szoba szerintem ritka szar film, viszont már itt nem kisebb neveket irányíthatott, mint Kate Beckinsale és Luke Wilson. Második külföldi műve A szállítmány, ami nagyon érdekel, de sajnos máig nem tudtam megnézni, ebben pedig Jean Renot és Larry Fishbourne-t instruálta. (Azóta erről is lett cikk, nem mondhatnám, hogy örülök, hogy megnéztem...) 

 

Tehát ezek után papíron jónak tűnik, ha Antal rendez, Robert Rodriguez pénzel/felügyeli a speciális effekteket, a főszerepben pedig az ismert rákpofájú űrszörnyek, Adrian "Zongorista" Brody, Larry Fishbourne és Danny Trejo. Persze itt jön minden Predator-film buktatója, miszerint nem a király szörnyek a valódi főhősök, hanem a béna emberek (kivéve ugye az egyszemélyes hadsereget, Arnold Schwarzeneggert az elsőben, őt ki merné bénának nevezni?); a befejezés már a kezdetkor borítékolható és csak azon izgul a néző, hogy vajon melyik koma éli majd túl a végén és melyik hal meg legközelebb. Ha viszont csak ennyi gondja lenne a Ragadozóknak, akkor még remek lenne, de sajnos a helyzet egészen más...

 

 

Az indító jelenetben láthatunk egy héber meggyőződésű urat (A.B.), amint zuhan, csak így a semmiből. Szerencsére van rajta ejtőernyő, így épségben ér földet. Hamarosan összeakad pár másik emberrel, akiknek (vele együtt) fogalmuk sincs, hogy hogyan és miért kerültek oda, ahol vannak - de még azt sem tudják, mi ez a hely. Akad köztük orosz szuperkatona, zsoldos, börtöntöltelék, jakuza, mesterlövész és egy különös orvos. A csapat pedig egyre több rejtéllyel szembesül, de lassacskán rájönnek, hogy ez a hely egy idegen világ, ahol szörnyetegek vadásznak rájuk. Egy idő után viszont felmerül a kérdés: ki a vadász és ki a préda?

 

Nekem borzasztó fura volt ez az in medias res-kezdés, amitől a nézőnek fogalma sincs, hogy hova csöppent, mert minden olyan gyorsan történik. Szerencsére néha-néha kapunk pár lassúbb részt, ahol a hangsúly az akcióról a karakterekre helyeződik át, ekkor mindig egy lépéssel közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. Adrian Brody-val elég nehéz volt azonosulni, hiába fantasztikus színész. Ő játssza azt a tipikus arcot, aki a Predator-regényekben is mindig a főhős; aki végül győz, annak ellenére, hogy egy az egy ellen, egy profi Ragadozóval szemben tutira meghalna. Érdekes még az orosz koma, Oleg Taktarov, aki a valóságban harcművész és ő volt az egyik kedvencem. Azt nyilatkozta, hogy karaktere az első, tényleg igazán pozitív orosz szereplő egy amerikai moziban - ebben van valami... Danny Trejo túlságosan keveset szerepel - őt érdekes módon nem Rodriguez hozta magával. A forgatókönyv szerint az általa játszott karakter "úgy néz ki, mint Danny Trejo" és amint ezt megtudta, telefonált a producernek, hogy "hé, olvastam, hogy valaki olyan kell, aki Danny Trejora hasonlít és én pont úgy nézek ki!" - ezek után ki ne vette volna fel őt?:D Üde színfolt még az évek súlyát erőteljesen magán viselő Laurence "Morpheus" Fishbourne, aki egy tőle szokatlan, őrült fickót játszik pompásan:D

 

 

A halálos sportot űző űrlényeket az alábbi úriemberek keltik életre:

- Carey Jones (Tracker Predator - az, amelyiknek agyarak vannak a maszkján), ő Stan Winston műhelyének tagja, speciális effekt- és maszkmester, 201 centi magas.

- Brian Steele (Berserker Predator - amelyiknek egy állkapocs van a maszkján/ Falconer Predator - amelyiknek az a kis repülő robotja van), remélem, őt senkinek nem kell bemutatnom, de ha mégis, akkor ezekben szerepelt: Hellboy II, Resident Evil, Underworld-széria, stb.

- Derek Mears (Classic Predator - a fához kötözött, az első részben szereplő Ragadozó szinte tökéletes replikája), őt pedig pl. a legújabb Péntek 13-ban láthattuk Jasonként. (Amúgy tracker = nyomkereső, falconer = solymász.)

 

Velük az egyetlen gond az, hogy átlagos magasságuk 2 méter körüli, míg a korábbi mozikban a főszörnyeket alakító színészek (Kevin Peter Hall és Ian Whyte) jóval 200 centi fölött voltak és ez nagyon feltűnő. Hall az első részben óriási termetének és az ezt csak még inkább felerősítő Predator-külsőnek köszönhetően Schwarzi fölé tornyosul, az AvP-ben is simán minden embernél magasabbak Whyte Ragadozói, ezekből itt viszont nem árad az a fenyegetés. Különben a külsejük nagyon jó, erre nem lehet panasz, viszont igen kevés fegyverük van, pl. sehol nincs a tök király bumeráng-penge, a hálóvető de még a dárda sem... A legjobb közülük a góré, Berserker, ő kibaszottul laza (űrhajó felszállós jelenet) és kellőképp "predátoros". A speciális effektek úgy egészében elég szépek, kapunk még pár űrbéli monsztát, földöntúli tájat meg sok robbanást, amiket azért el is várunk egy sci-fi akciófilmtől.

 

 

Négyen néztük a filmet és Dávid barátom kifogásolta a buta párbeszédeket. Valóban, ezek eléggé erőltetettek, de már nagyon régóta így megy ez a hasonló alkotásoknál, hiszen itt a történéseken van a hangsúly és egy alapvetően életszerűtlen helyzetben furcsa lenne, ha életszerű dumálás lenne. Sajnos sokan beleesnek abba a hibába, hogy ez kiveri náluk a biztosítékot és a későbbiekben bármilyen jó dolog is történik, nem marad meg, fel se tűnik nekik, csak az, hogy „de szarok voltak az emberek”. Én viszont a Ragadozókat akarom látni, az ő jeleneteik érdekelnek, szóval kit izgat, miről dumálnak a humánok:) Ennyi negatívum után szeretnénk látni pár durva belezést, de ilyenből csak a vége felé akad egy-kettő - ezekért viszont kárpótol a Predatorok fasza külseje, az egyéb ronda szörnyek és a különböző golyószórókkal és puskákkal történő gyors ütemű tereprendezés. Viszont még így is hiányzik a lélek a sztoriból. Rendben van, hogy mi a vadászok motivációja, rendben van, mi a végzetük és érthetőek a titkolózó, sötét múltú karakterek, de valami miatt ez mégsem működik. Erről még később, de előbb néhány érdekességet elmesélek még:

 

Az operatőr a szintén magyar Pados Gyula volt. Rodriguez a Kontroll és az Elhagyatott szoba miatt választotta Antalt. Az említett producer már 1994-ben kigondolta a történet magját, de akkor még nem adtak neki engedélyt a forgatásra, mert egyértelmű volt, hogy milyen óriási költségvetés kell egy ilyesféle mozihoz. A stáb kizárólag az első részből merített ihletet, később azt nyilatkozták többen is, hogy a '87-es Ragadozónak készítettek folytatást. A dokit kergető, fura hangokat kiadó lény, amit a mesterlövésznő leszed, az az egyik régi, elvetett Predator-koncepció életre keltése. Egy másik utalás a klasszikus kezdetekre a stáblista alatt hallható Little Richard-dal, a Long Tall Sally, ami a 24 évvel ezelőtti verzióban a kommandó helikopterében szól a kezdő jelenetek egyikében. Megjelent egy négy részes Predator-képregény-minisorozat a Dark Horse gondozásában, a promóciós kampányhoz - ironikus módon a készítők kihangsúlyozták, hogy nem tekintették forrásnak a már kiadott Ragadozó-képregényeket... Végezetül egy vicces név - a csapat egyetlen néger tagját játszó színészt Mahershalalhashbaz Alinak hívják:D

 

Ez a film 40 millió dollárból készült, 126 milliót hozott a mai napig, jót és rosszat is kapott a kritikusoktól. Az egyik legfőbb ellenérv vele szemben az, hogy az első (és még talán a második) rész csöndes suspense-horror-jellege kikopott belőle, itt már csak körítés, hogy az ellenfél egy földönkívüli faj, hiszen ugyanez a sztori játszódhatna bárhol másutt, bármilyen másik ellenféllel is: a lényeg az ember=ragadozó motívum, vagyis hogy mi sem különbözünk annyira tőlük, mint képzeljük.

Összesítek: Jó alapötlet, jó rendező, jó színészek, jó szörnyek, de rossz, lélektelen megvalósítás. Még egy dolog van, ami miatt mégis azt mondom, hogy remek volt, ez pedig a befejezés, ami nagyon király lett! Azért a Ragadozó-rajongóknak még így is kötelező darab!

 

Pontozás:

 

imdb: 6.5

 

Szerintem: 3/5

 

Hírek:

 

- Michael Finch (az egyik író) következő munkája a Theorem című horror, semmit nem lehet még tudni róla, de a címe tetszik, olyan baljós:) 2012-ben mutatják majd be. (Ez még 2016-ra se készült el.)

 

- Topher Grace (a "doki") a Keep Coming Back névre hallgató drámában lesz benne, Milla Jovovich és Steve Buscemi oldalán, a filmet William H. Macy rendezi!

 

- Danny Trejo a borzasztóan fontos Kémkölykök 4-ben (bvüee) és a szintén figyelemfelkeltő című sci-fiben, a Perfectus-ban tér vissza a képernyőkre.

 

- Brian Steele az egyik legújabb, Natalie Portman nevével fémjelzett kaland-vígjátékban, a Your Highness-ben (magyarul: Király!) játszik, biztos itt is valami szörnyként, mint mindig. (Drogos baromság lett...)

 

- Robert Rodriguez rendezi, pénzeli és írja a Kémkölykök 4-et (biztos kell?), valamint nevéhez fűződik még a Red Sonja Rose McGowannel, ami valami nagyon király kaszabolósnak tűnik, igencsak figyelemfelkeltő poszterekkel. (Utóbbi mégsem valósult meg.)

 

- Antal Nimród azt ígérte, hogy a Predators-nak lesz folytatása, Adrian Brody pedig szeretné újra eljátszani benne az itteni karakterét. Én kíváncsian várom!

 

Ma 3 éves a blog, ennek örömére készül egy különleges tripla bejegyzés, valamint a múlt évihez hasonló nagy összesítés. További várható írások: Rémségek Könyve, Az ötödik elem.

3 komment

Címkék: horror sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr62653904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galactus 2011.04.16. 22:35:56

végre egy predator film ahol ember vs predator megy egymásnak pengével és szamurájkarddal erre úgy vágják össze hogy véletlenül se lehessen semmit kivenni a látványból:(

Gubb 2012.08.07. 18:33:20

Számomra ez a legjobb predatoros film.
süti beállítások módosítása