Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.09. 11:13 Tévésámán

Kőkemény igazság (Jury Duty, 1995)

Pauly Shore neve a "mai generációnak" semmitmondó - ez az úriember volt a '90-es évek Ben Stillerje/Adam Sandlerje. Nem túl jó filmeket csinált és nagyjából mind egy kaptafára ment: a középpontban mindig az által alakított fura srác áll, aki akarva-akaratlanul bekerül egy számára totál idegen, személyiségével teljesen ellentétes környezetbe, amit aztán saját képére formál és nagyon is megfelel mindenféle elvárásnak, vagyis ő lesz majd a végén a nagy király. És amit még mindenképpen meg kell említeni: az ÖSSZES Pauly Shore-film magyar címében szerepel a "kő" szócska (Kő egy csapat, Kőbunkó, Kasza-kő, stb.).

Emberünk ezúttal kedves mamájának köszönhetően elveszti otthonát és mivel sztriptíztáncosként képtelen karriert befutni, ezért kénytelen valami új állás után nézni. Szerencséjére behívják törvényszéki esküdtnek, ő pedig kibulizza magának, hogy a lehető leghosszabbnak ígérkező tárgyaláson kapjon szerepet - nevezetesen a gyorséttermes gyilkos eseténél. Az élelmes főszereplő azt is eléri, hogy jobb szobát és kiszolgálást kapjon társainál, innentől fogva pedig már csak annyi a dolga, hogy az egyébként elképesztően hosszúra nyúló tárgyalást még inkább elnyújtsa valahogy. Azonban egy nap felmerül benne a kétség, hogy a megvádolt személy mégsem a keresett őrült gazember - de vajon meg tudja-e győzni a többi esküdtet igazáról, képes-e változtatni a szörnyű ítéleten és fel tudja-e göngyölíteni az ügyet egyedül?

Aki egy kicsit jártasabb a régi filmek témájában az már ennyiből rájöhetett, hogy a Jury Duty a legendás Tizenkét dühös ember (rosszul sikerült) paródiája. Persze, az "Another..." kezdetű akármicsodák és a Horrorra akadva-széria után az embereknek már mást mond a paródia szó, de jelentem, hogy tizenöt éve se mindig tudtak ebben a műfajban jó filmet csinálni.

Az első tíz percről lemaradtam, mert még az előző bejegyzéssel foglalkoztam, de a szobámba beszűrődő hangok alapján nem maradtam le semmiről - sőt. Odáig, hogy elkezdődik a tárgyalás, gyakorlatilag ez az izé nézhetetlen. Shore egy igazi tenyérbemászó hülyegyerek, a kutyája egy ronda patkányszerű dög és a legtöbb mellékszereplő se szimpatikus. A poénok mára már nagyon kopottak, de asszem saját korukban sem ütöttek igazán. Én konkrétan két jó viccet tudok felsorolni a filmből (ha nagyon akarom, akkor hármat). Onnantól fogva, hogy hősünk tényleg az igazságért kezd küzdeni, jó lesz az egész, de ez csak az utolsó fél óra, tehát a teljes mű háromnegyede értékelhetetlen. 

A mellékszereplők közt ott az akkoriban szexbálványnak számító Tia Carrere, a valahogy idekeveredett Stanley Tucci és a maffiózószerepeiről híres Abe Vigoda (Keresztapa, Balhé), aki ezúttal a törvény másik oldalán álló karaktert alakít. A többi esküdt közül ismerős lehet még Billie Bird, akit a Rendőrakadémiában láthattunk Tackleberry idős hölgy-másaként; Richard T. Jones, a Reneszánsz ember Leroy-a; Siobhan Fallon, akit pl. a Totál káoszban vagy a Négybalkézben nézhettünk meg, és Brian Doyle-Murray, az Idétlen időkigben a fő mormota-mester vagy mi:)

Néhány egyéb érdekesség: Stanley Tucci karakterét angolban Franknek nevezik, magyarul valamiért Tednek. Shore első szobatársát, a Richard Riehle által alakított Baisley-t angolban igazgató úrnak, magyarban tanár úrnak szólítják - Riehle egyébként jelenleg 11 filmen dolgozik. Egy vicces név a stábból: Y. Hero Abe (ő volt a japán riporter). A Kőkemény igazság 17 millió dollárt hozott, a költségeiről nem tudok. A neves kritikus, Roger Ebert úgy fogalmazott: "Pauly Shore ebben a moziban olyan, mintha hosszúra növesztett körmökkel nagyon lassan és rendkívül hangosan karmolásznának egy hatalmas táblát" valamint hogy "az ő humora azoknak az embereknek tetszhet, akiknek a magabiztossága és a szociális érzéke annyira a mélyponton van, hogy humort vagy kielégülést találnak abban, ha egy még náluk is sikertelenebb karaktert nézhetnek". A Rotten Tomatoes filmkritika-weboldalon 0, azaz nulla százalékot kapott a 100-ból:) Pauly Shore-t anno a Legrosszabb Színész Arany Málnájával jutalmazták ezért az "alakításáért".

Összefoglalva: Két-három poén, sok unalom, sok faszság, Tia Carrere, Stanley Tucci - ennyi az egész. Igazából nem ajánlom, viszont én magam is szívesen megtekinteném az ennél ezerszer jobb Kő egy csapatot, csak azt meg sosem adják...

Pontozás:

imdb: 4/10 (5 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 2/5

Hírek:

- Stanley Tuccit legközelebb az Amerika Kapitányban és a Jack the Giant Killerben nézhetjük majd meg.

- A vádlottat alakító Sean Whalen benne lesz a Vs. című készülőben lévő szuperhősös moziban, ahol is egy csapat hőst elrabolnak nemeziseik és egy halálos kihívás-sorozat elé állítják őket - szerintem jól hangzik!

Várható írások: Thor.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi paródia vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr862889415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása