Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.09. 20:33 Tévésámán

Superman (1978)

 

Sosem kedveltem annyira Supermant, ha hozzátesszük, hogy a figura elmúlt már 70 éves, akkor kiderül, hogy már az idő is eljárt felette. Ugyanakkor alkotói olyan képességekkel ruházták fel, amik miatt mindig és mindenkor megállja a helyét. Elképesztő testi erővel bír, hihetetlen sebességgel repül, röntgenlátása van, lézersugárat lő a szeméből - csak hogy a legalapvetőbb adottságait említsem meg. Meg még nagyon intelligens, udvarias, kedves és csupa-csupa jó szándék. Az Acélember (The Man of Steel) azért érdekes alak, mert óriási mennyiségű morális dilemma és belső vívódás kíséri útján. Bár nincs olyan ellenfél, akit ne bírna le végül, mégis például soha nem öl, függetlenül attól, hogy ki vagy mi az, ami esetleg megérdemelné a halált. 

 

A másik dolog, ami miatt számot tarthat az érdeklődésre, az a kettős személyiség esete. Civilben az eredetileg Kal-El nevű kriptoni Clark Kent újságíró bőrébe bújik, aki vidékről jött a nagyvárosba, kedves, naiv, teszetosza fickó. Clarkon mindenki átgázol, kihasználják, semmibe veszik. De amint felkerül az S-betűs uniformis és köpönyeg, máris Supermanné válik, akire felnéznek a férfiak és istenítik a nők. Őt mindenki szereti, tiszteli (kivéve persze a gonoszok:)), minden lány arról álmodik, milyen lehet vele és hálával ejtik ki a nevét Metropolis-szerte. Még Lois Lane, Kal-El titkos szerelme is oda van érte, viszont Clark énjén majdhogynem átnéz - persze csak amíg rá nem jön a titkára és össze nem jön vele:)

 

Jerry Siegel és Joe Schuster immár hét évtizede létező karaktere először 1941-ben lépett a vászonra egy Superman című rövidfilmben. Generációmnak legtöbbször talán a Dean Cain és Teri Hetcher nevével fémjelzett sorozat ugrik be Az Acélember említésére, de ha megkérdeznénk, ki volt a színész, aki Supermant játszotta, biztos, hogy a legtöbb embernek Chrisptoher Reeve lenne a válasza.

 

 

Reeve nagyjából az ismeretlenségből tört a csúcsra a kék-piros ruhájú képregényhős 1978-as feldolgozásával, amely még 3 folytatást ért meg, mindháromban ő volt a címszereplő, az utolsóban íróként is közreműködött. Ő a legfiatalabb (26 éves) és a legmagasabb (193 centi) azok közül, akik eljátszhatták Supermant, személyi edzője a szerepre való felkészüléshez pedig maga David Prowse volt. Sajnos Reeve nevének hallatára az is eszünkbe jut, hogy 1995-ben egy lovas balesetben nyaktól lefelé megbénult és hátralévő életét kénytelen volt tolókocsiban leélni. Hatalmas lelki erővel azonban nem hagyta el magát, a filmezést sem hagyta abba és létrehozott egy alapítványt a bénultak megsegítésére. 2004-ben, szívroham következtében hunyt el, világszerte gyászolták rajongói - rengeteg mozgásképtelen ember példaképe volt és maradt a mai napig is. Most pedig vissza a konkrétabb témánkhoz, nézzük meg egy pár mondatban, miről szól a Superman:

 

A távoli Krypton bolygót közelgő katasztrófa fenyegeti. A megsemmisülés küszöbén azonban a vezető Tanács bűnözők elítélésével foglalkozik és nem akarván pánikot kelteni, inkább elhallgatják a nép elől az elkerülhetetlen véget, melyet maguk is kitalációnak vélnek. A pusztulásban csak Jor-El (Marlon Brando) hisz, aki ezért egy űrhajóban elküldi újszülött fiát a galaxis másik végén lévő Földre - útravalóként minden tudását és tapasztalatát átadja neki... 1938-ban a hajó becsapódik kis planétánkon és a gyermeket Martha és Jonathan Kent (Phyllis Thaxter és Glenn Ford) találja meg. Az idős farmerházaspár aztán magukéként neveli fel a gyermeket, aki fokozatosan ráébred rendkívüli képességeire és fogadott apja halála után rátalál igazi apja örökségére a messzi, jeges északon...

 

Évekkel később Metropolis legnagyobb napilapjánál, a Daily Planetnél új újságíró kap állást: Clark Kent (Reeve), aki túl udvarias, túl gyáva és túl becsületes ehhez a munkához. Vele együtt pedig hamarosan feltűnik egy repülő, óriási erővel bíró, mellkasán S-betűt viselő férfi, aki szupererejét az igazságtalanság elszenvedőinek és a katasztrófák áldozatainak megsegítésére fordítja - eközben belopja magát Metropolis lakóinak szívébe... A hirtelen megjelent jótevő viszont szemet szúr a magát a legnagyobb bűnelkövetőnek tartó Lex Luthornak (Gene Hackman) és kompániájának (Valerie Perrine és Ned Beatty). Luthor kieszel egy tervet, amivel óriási pénzt kaszálhat, csupán pár millió embernek kell meghalnia érte... Az időközben Superman nevet kapott hős nem hagyhatja, hogy újdonsült ellenfele véghez vigye ezt az akciót, de nem is sejti, hogy Lex ismeri a gyenge pontját: mert bizony a zölden világító kő, a kryptonit elveszi a bátor földönkívüli minden erejét! Vajon győz a gonosz vagy Superman helytáll a nem mindennapi megmérettetésben?

 

A bevezetőben is olvasható okok miatt eddig nem igazán voltam kíváncsi erre a filmre, de most úgy gondoltam, ha már a Filmmúzeum leadja az egész sorozatot, akkor megnézem. Egyébként észrevette más is, hogy a Filmmúzeum egyre jobb mozikat kezd adni? Általában a hétvégi kínálata sokkal jobb már, mint a kereskedelmieké! Szóval leültem a Superman elé és azt gondoltam, ez egy igazi legendás alkotás, biztos tök jó lesz. Nagyon sokáig tényleg az volt.

 

 

Brando szerintem fantasztikusat alakít, bár ismert tény, hogy csak a pénzért vállalta a szerepet és az összes szövegét felolvasta valahonnan. 11 napnyi munkáért 14 millió dollárt kapott, később pedig beperelte a stúdiót újabb 50 millióért - erről később lesz még szó. A fiatal Clarkot életre keltő Jeff East is jól nyomja, de egészen a metropolis-i részekig nincs is rossz színész. Reeve maga szintén óriási ebben a szerepben. Az ő szuperhőse rendelkezik az első pár sorban ismertetett belső adottságokkal, ezek mellé az emberfeletti erők szinte csak pluszként vannak. Nem hiába ő ugrik be mindenkinek Supermanről, mert ő volt az, aki személyiséggel, élettel töltötte meg a karaktert.

 

 

Az eddigi ajnározás ellenére a film sajnos a közepén megbicsaklik, amint megjelenik Luthor. Aki látott egy résznyi Igazság Ligáját, vagy a rajzolt Superman-sorozatból valamit, annak fájdalmas néznie, hogy mivé aljasították le ezt a legendás képregény-gonoszt. Bírom Hackmant, de amit itt csinál, az borzalmas. Ez a Lex béna, nagypofájú, hülye és unalmas. A konfliktus, amit gerjeszt és a megoldása pedig már egészen szombat reggeli rajzfilmbe illő:D  Margot Kidder, mint Lois Lane viszont egész jó és szép is:) A mellékszereplők közt feltűnik Larry Hagman, ő a polgármester, de én nem ismertem fel. A rendező, Richard Donner nevéhez fűződik például a Halálos fegyver-széria, a zenét pedig John Williams szerezte.

 

A vizuális effektek jók, a repülés teljesen hihető, a vonat melletti futás viszont kicsit komikusan néz ki - ahogy a kryptonit is. Ezek a trükkök mégis az Oscar Special Achievement Awardját eredményezték a filmnek és nagy valószínűséggel ezek voltak a sikerének kulcsai. Az említett díj mellett rengeteg egyéb elismerést kapott, pl. Saturn Awardot a Legjobb Sci-Fi kategóriájában. A sztorival akad némi gond, például jó néhány plot hole található benne (lásd: imdb). Ami nekem feltűnt: Mit keres a Szabadság-szobor Metropolis-ban? Így van a képregényben is? Ha rövid akarnék lenni, akkor így mondanám: egészen Luthor felbukkanásáig semmi gondom nincs a cselekménnyel, onnantól viszont gagyivá válik...

 

Cikkem tárgyának többféle verziója létezik, a leghosszabb 3 óra 8 percnyi. A tv-s bemutatások alkalmával minden egyes esetben az egyes tévétársaságok számára újravágták az anyagot, így minden csatorna más-más verziót tudott bemutatni. A hosszúság is a producer Salkindék zsebét dagasztotta, mert perc alapú számlázással adták el a mozit bemutatásra. Hivatalosan egyetlen ilyen szuper-hosszú verziót sem adtak ki, de hozzájuk lehet jutni alternatív forrásokból:) Ezen tv-s Supermanekben látható Donner is, mint egy pasas, aki az utcán beszél Clarkkal és benne van A Birodalom visszavágból ismert emlékezetes nevű Bruce Boa, aki újfent tábornokot játszik. Én elvileg a mozis változatot láttam.

 

Most pedig kitérek a Supermant körülvevő mizériára is. A producerek Alexander és Ilya Salkind voltak (apa és fia), akikről kiderült, hogy nem igazán szerették kifizetni a rendezőiket és mindenbe belepofáztak, amibe csak lehetett. A készítők úgy döntöttek, hogy egyszerre forgatják le ezt a filmet a folytatásával - amennyiben az első megbukik, úgy a másodikat nem mutatják be. A forgatókönyv megírását A keresztapával sikeressé vált Mario Puzora bízták, aki kb. 500 oldalas, groteszk sztorit írt - Donnernek első dolga volt, hogy ezt kidobassa, majd írasson egy újat. A forgatás előrehaladtával egyre csak nőttek a költségek, mert pl. a repülési részeket hosszas kísérletezés után tudták csak hihetően létrehozni. Mivel egyre több pénzt kellett kiadni, ezért Salkindék egyre több dologba folytak bele, állandóan sürgették a befejezést, de sem ők, sem Donner nem voltak elégedettek az eredményekkel és egymással. A helyzet olyannyira elmérgesedett, hogy végül egy külön embert kellett fölvenni (Richard Lestert), aki közvetített a rendező és a producerek közt, mert ők már szóba sem álltak egymással.

 

Érdekesség, hogy a Superman II 75%-ban elkészült már, mikor Richard Donnert menesztették a projekt éléről, helyére Lester került és az egész addig leforgatott anyagot kihajították, majd mindent elkezdtek előröl. A rendező menesztése egyértelműen annak tudható be, hogy nyilánosan kritizálta a producereket - az őt támogató Margot Kidder úgyszintén emiatt csak egyetlen rövid jelenetig szerepelhetett a harmadik részben. Brando jeleneteit szintén kivágták a folytatásból a pereskedése miatt, mivel szerinte őt megrövidítették, nem a szerződésében szereplő összeget kapta meg. 2006-ban aztán Donner kiadta a Superman II: The Richard Donner Cutot, ami az ő verziója a filmből. Egyébként a 2-ben lévő főgonosz Zod tábornok (Terence Stamp) és társai az itt tárgyalt rész elején láthatóak, amint elítélik őket a Kryptonon.

 

Néhány egyéb érdekesség: Az Action Comics 1938-as első száma, melyben Superman először jelenik meg, a világ legdrágább képregénye, amelyet hihetetlenül nehéz megszerezni. A figura egyik alkotója, Jerry Siegel szerepelt a képregény-folyamban, mint a Funnyface nevű gonosz - mikor leleplezik, az arca egy az egyben Siegelé.  Gene Hackman 2004 óta nem játszott semmilyen filmben vagy sorozatban. Geoffrey Unsworth, akinek ajánlják a filmet, az operatőrök vezetője volt, a forgatás után nem sokkal hunyt el. Superman már „40 éves volt”, mikor bemutatták ezt a róla szóló művet. Létezik egy kilenc dvdből álló kiadása, a Christopher Reeve Superman Collection, de a csúcs a 14 (!) lemezes Superman Ultimate Collector's Edition - ezeken természetesen nem csak az első rész szerepel. A Superman 55 millió dollárból lett, 300 milliót hozott. A pénzügyi siker mellett a kritika is imádta, sőt Siegel és Schuster tetszését fejezte ki a végeredmény láttán. Nagyszerű teljesítménye a mozikban hozzájárult a sci-fik reneszánszához és elindította a szuperhős-filmek reneszánszát.

 

Semmiképpen nem lehet megkerülni az általam úgy kedvelt képregény-mozgóképek területén, mivel ezek nagyapjának számít. Remek színészek és a kor legjobb effektjei vannak benne, de számomra összességében csalódás volt a felétől uralkodóvá váló komolytalansága miatt. Viszont nagyon várom már a 2. részt, amiben a három kryptoni gazember lesz hősünk ellenfele!

 

Pontozás:

 

imdb: 7.3

 

Szerintem: 3/5

 

Hírek:

 

- 2011-ben készül majd el a Superman: Requiem, 2012-ben pedig a Superman: Man of Steel. Mindkettő élőszereplős mozi lesz. Érdekes, hogy a legutolsó Acélemberes mozi bukása után hogyhogy most megint filmre viszik őt? Valamint nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon ha a Requiem megbukik, a Man of Steel akkor is elkészül-e? [Az első nem készült el, a második óriási pénzügyi siker lett.]

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr332436924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása