Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.08.17. 13:02 Tévésámán

Freddy vs. Jason (FvsJ, 2003)

Utólag még egyszer Boldog Péntek 13-at mindenkinek!

 

(Furcsa egy nap volt ez a mostani tizenharmadika... Érdekes dolgokat tapasztaltam meg és úgy vélem, valami tönkrement a világban, vagy csak felnyílt a szemem és kezdem látni, hogy tényleg semmi nem működik, semmi nem maradhat meg, és hogy előbb-utóbb valamiért minden jó dolog véget ér...)

 

A Péntek 13.-széria 12 része közül még sokat nem elemeztem ezen a blogon (2016-ra ez már, hála Istennek, nem igaz), és van néhány, ami nincsen meg, de már mindet láttam legalább egyszer. Először a Jason X-et, aztán a Péntek 13-at, később az V. részt, majd dvdn sorban a II.,III.,IV.,VI.,VII.-et. A VIII.-at és a kilencediket az internetről rendeltem, egyenesen Angliából. A Freddy vs. Jasont nem is tudom, mikor láttam először, de arra emlékszem, hogy jó ideig nálam volt kölcsönbe egy másolt lemezen, később aztán az extrák miatt megvetettem anyukámmal az eredetit. Nos, tegnap ezt néztem meg, így most a Péntek 13. 11. és a Rémálom az Elm utcában 8. része kerül górcső alá. A messzi múltból indítom bejegyzésemet...

 

 

1987: Megszülettem és ebben az évben rajtam kívül még számos nagyszerű ember jött a világra. Valamint ekkor mutatták be a Rémálom az Elm utcában 3. részét, az Álomharcosokat. 1986-ban pedig megszületett még néhány jeles ember és a volt barátnőm is, valamint abban az évben jelent meg Jason Voorhees nagy visszatérése, a "zombi-Jason-sorozat" első része, a Péntek 13. VI. rész: Jason él!

Na, de vissza '87-be: A Friday the 13th-jogokat ekkor még az eredeti tulaj, a Paramount birtokolta, de már ilyenkor megfordult néhány fejben, hogy az Álmok Urát össze kellene ereszteni a Kristály-tavi mészárossal, azonban egy normális történet hiánya és a stúdiók önzősége miatt ez a dolog nem jött létre. '89-ben kijött a Jason Takes Manhattan, ami hatalmasat bukott, és ekkor a Paramount eladta a hokimaszkos figurához tartozó jogokat a New Line Cinemanak, akik történetesen Freddy-t is birtokolták. [Érdekesség, hogy a Rémálom ötletként már 1980-ban megszületett és mind ezt, mind az első Péntek 13-at elvitték a Paramountnak, akik az utóbbi mellett döntöttek - így végülis majdnem Freddy lett az első, sőt, ki tudja, mi lett volna, ha mellette döntenek? Ezek után Mrs. Voorhees már nem lett volna igazán ijesztő, és talán Jason soha nem "születik meg"...] 

 

Tehát a két nagy gyilkos ugyanannál a stúdiónál volt, ráadásul Jason eredeti producere, Sean S. Cunnigham jó ideje akarta az összecsapást, így aztán az illetékesek elkezdték megtenni a szükséges lépéseket. Azonban a dolgok úgy elhúzódtak, hogy ezalatt Cunnigham összehozhatta a nagy leszámolás előzményének szánt Jason Goes To Hellt, aminek végén egyértelmű az utalás a közeledő párbajra. Mindez 1993-ban történt, vagyis már 6 éve szórakoztak az urak az ötlet megvalósításával - mialatt elkészült a Nightmare utolsó három része is... 15 év, kb. 6 millió dollár és egy tucat forgatókönyvíró fel nem használt írása után aztán 2003-ban, mikorra már kijött Jason kalandjainak hivatalos lezárása, a Jason X is, végre előrelépés történt. A 12 éve porosodó pengés kesztyű és csíkos pulóver újból lekerült a polcról, Robert Englund ismét magára öltötte Freddy maszkját, és erről az oldalról már készen állt a forgatás. Viszont a rendezői székbe ültetett Ronny Yu és a New Line fejesei nem akarták a már veteránnak számító Kane Hoddert felkérni Jasonnek (Hodder rekordtartó, mert négyszer vehette magára a hokimaszkot, a VII.-től a X. részig játszotta a machetés gyilkost), és ekkor robbant ki egy azóta is emlegetett "botrány".

 

 

A rajongói tábor ugyanis nagyon felháborodott, amiért nem Kane Hodder alakította a szerepet (pedig többen is azt mondják, hogy ő maga Jason). Míg Freddy mindössze démonibb arcot kapott, társát egészen átalakították, mivel a kanadai kaszkadőr, Ken Kirzinger vette kezébe a bozótvágót és arcára a kapus-álarcot. Először is, ő sokkal magasabb Hoddernél és kevésbé izomkolosszus-szerű - szerepelt a VIII. részben, mint áldozat és 2 alkalommal állítólag helyettesítette is a "hőst". Ráadásul Jason most minden eddiginél zombi-szerűbb lett - fekete a bőre, dülöngél és lassú.

 

 

A történetről nem mondok semmit, legyen elég annyi, hogy Freddy a Pokolból feléleszti a békésen rothadó Jasont és elküldi Springwoodba, ahol megkezdődik a mészárlás. Azonban összeégett arcú poén-gyilkosunknak hiba csúszik a számításába, mert míg kezdetben a nagydarab pengés az ő malmára hajtja a vizet, később megállíthatatlanná válik. Így végül elkerülhetetlen, hogy a tudtán kívül szolgaságra kényszerített Voorhees és a mindent magának akaró Krueger összecsapjanak!

 

Visszatérve a részletekre: Kirzinger karaktere egyszerűen isteni, van benne valami alapvetően szimpatikus, mégis ijesztő. Baromi jók a szétrohadt ruhái, a kesztyűje, az a néhány hajtincs a feje hátulján, az egész feje, a szeme, szerintem kolosszális! Egy idő után tényleg elkezdesz neki szurkolni, pedig több embert ölt meg, mint Freddy - ez nem véletlen. Az alkotók azt szerették volna, hogy ismerjük meg a hokimaszkos "érzékeny" oldalát, merthogy neki ténylegesen van/volt valami motivációja, mikor elkezdett gyilkolni. Sem Freddy-nek, sem pl. Michael Myers-nek nincs egy elfogadható indoka, csak az, hogy őrültek. Voorhees-t azonban gyerekkorában sok kínzás, csúfolás érte, ráadásul elvették tőle az egyetlen szeretett személyt is, az édesanyját. Ő egy nagyon nagyra nőtt gyerek, aki nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól, csak bosszút akar állni mindenkin, aki valaha ártott neki vagy az anyjának. Vagyis bizonyos szempontból szánni való; érthető, hogy miért tette ezt a sok szörnyűséget. Érdekesség, hogy Glenn Ennis-t, aki K.K.-t helyettesítette pár rázósabb kaszkadőrmutatványnál, korábban láthattuk a Watchmen Csuklyás Bírájaként - mellette még pár részletben, amit utólag forgattak, Douglas Tait alakította a Kristály-tavi szörnyet, vagyis összesen hárman játszották el őt. Újdonság, hogy mindkét gonosz kapott egy-egy gyenge pontot, azt a valamit, ami a halálukat okozta: Freddy-nél a tűz, Jasonnél a víz az - viszont a megvalósításban ez konkrétan annyi, hogy utóbbi egyszer megijed a víztől, de például az esőtől nem fél, ami érdekes.

 

 

A címszereplőkön kívül is van pár figyelemreméltó figura, például Katharine Isabelle, akit leginkább a Ginger Snaps-sorozatból ismerhetnek a horror-imádók. Egyrészt jól néz ki, másrészt sikoly-királynő, szóval ideális választás volt:) Aztán ott van Chris Marquette, aki a Fanboys haldokló sráca volt, valamint a főhősnő, Monica Keena, aki pedig a Szemtelen szemtanúkban játszott. De meg kell említeni nagyon nagy sztár Kelly Rowlandet is, aki a bijonszé kilépése után megsemmisült Desztöníz Csáld másodhegedűseként kereste kenyerét valamikor. A fennmaradó, nagyrészt ismeretlen arcok közül kiemelném a hosszú hajú, füves komát életre keltő Kyle Labine-t és a halott bátyót, Jack Wardot - szerintem mindketten tök jók.

 

Érdekességek: Ahogy a Jason Goes To Hellt és az eredeti, első Pénteket, ezt is Sean S. Cunnigham pénzelte, valamint az egyik jelenetben benne van az akkor még ismeretlen színésznőcskének számító Evangeline Lilly - valamelyik suliban játszódó részben, zöld hosszú ujjú pólót visel, de én magam se vettem észre. Isabelle a meztelenkedős jelenetben nem volt hajlandó részt venni, ezért helyette egy másik nőt láthatunk. Ez a szekvencia egyébként összezördülést eredményezett közte és Yu között. Rengeteg a hiba cikkem tárgyának imdb-adatlapján, hihetetlen mennyi mindent találtak benne a rajongók.

 

Az FvsJ 30 millió dollárból készült, 114 milliót hozott, mind a Nightmare-, mind pedig a Friday the 13th-szériák eddigi legsikeresebb darabja lett. Sokan szidták, sokan üdvözítették, de mindenki egyetértett abban, hogy a harcjelenetek baromi jók, és ez így is van. Bár sajnos a buta tinihorror-elemek rontják az összképet; mind a démoni álomgyilkost, mind a gigászi hokimaszkost remekül eltalálták! Sokat szerepelnek, sokat harcolnak, sokat ölnek, mindkettejükből kihozták a legtöbbet. A hibák és szánalmas pillanatok ellenére nekem mindig is tetszett és a mai napig azt mondom, hogy a Freddy vs. Jason tök jó film.

 

Ha szereted Jasont, tetszeni fog, ha Freddy-ért vagy oda, akkor se maradsz hoppon. És hogy végül ki nyer? Hát azt nem árulom el:)

 

Pontozás:

 

imdb: 5.8

 

Szerintem: 5/5 - Péntek 13-ként is elsőrangú.

 

Hírek:

 

- Robert Englund a 2012-ben jövő The Gathering című horrorban lesz látható.

 

- A főszereplő srác szőke haverját, Markot életre keltő Brendan Fletcher a BloodRayne kitudjahányadik folytatásában, az ez év végén megjelenő The Third Reich-ban játszik majd. (Érdekes, hogy az első Rayne-mozi óriási bukta volt, mégis ez már lassan a negyedik folytatása. Vajon ki nézi őket?)

 

- Lochlyn Munro - ez egy pasi, a szőke zsaru volt - a szintén borzongatós Xtinctionben tűnik majd fel, ott is sheriff lesz.

 

A dvdről: Az én kiadásom egylemezes, de mégis remek. A filmet érdemes angolul nézni, Englund hangja nagyszerű és a hazai szinkron különben is ótvar. A Sajtó-konferencia című extra hihetetlenül jó, tulajdonképpen emiatt vetettem meg a dvdt. Szerintem minden rajongónak látnia kell, ahogy Freddy-t és Jasont nyilvánosan lemérik a sajtó előtt, mint a bokszolókat, kérdéseket tesznek fel nekik, stb:) A mozi betétdalául szolgáló How Can I Live nagyon béna, a klipből csak a leányzó tetszik. A rengeteg alternatív és kimaradt jelenet közül kiemelném Mark bátyjának halálát, az alternatív harcot és a fel nem használt befejezést. Azért sok szar van köztük, ajánlom, hogy miután megnézitek őket, hallgassátok meg a rendező magyarázatát hozzájuk; ugyanis elmondja, melyik miért maradt ki. Végül van még egy előzetes és egy audiokommentár, de utóbbit sosem hallgattam még meg. A film jó, az extrák jók és elegendő van belőlük, csak ajánlani tudom - bár kétlem, hogy még lehet kapni valahol...

 

Következik hamarosan: Sziklák szeme. (Ez a bejegyzés sosem készült el, a lemezt megnézés nélkül visszaadtam.)

 

Belefutottam egy érdekes listába a neten: egy blogger top 25 kedvenc színésznője. Érdekes módon az ízlése sok ponton egyezik az enyémmel, akinek van kedve, nézze meg!

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr202227856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása