Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.08. 17:56 Tévésámán

Dorian Gray (2009)

Szégyen vagy nem szégyen, de a régi klasszikus irodalmi remekek közül szinte egyet se olvastam - kivétel mondjuk a Monte Christo grófja (igaz, azt se sikerült befejezni:D). Így vagyok Oscar Wilde műveivel is. Az 1890-ben íródott Dorian Gray portréja című regényén alapul ez a film - talán felmerül a kérdés egyes olvasókban, hogy akkor mégis honnan ismerem a történetet, mi vett rá a megnézésére? Nos, a sokak által utált A szövetség egyik szuperhőse Wilde örökifjú figurája, aki ott az egyik legkirályabb szereplő és bármennyire rossz mozgókép is az, Gray alakja rendkívül jól sikerült benne. Úgyhogy kíváncsi voltam, mit tudnak még kihozni ebből a különös, démoni férfiból.

Címszereplőnk (Ben Barnes) egy öreg, mogorva milliomos örököse: szép, fiatal, ártatlan és gazdag. Azonban Londonban könnyen elsüllyedhet a fertőben az, akinek van pénze, pláne akkor, ha még az élvezetek hajszolását dicsőítő lord Henry Wotton (Colin Firth) is szárnyai alá veszi. Dorian szépsége megihlet egy tehetséges festőt (Ben Chaplin), aki lassan elkészíti mesterművét, az ifjú portréját - Gray pedig ezalatt a szenvedélyek örvényébe merül alá. Pedig mindene megvan a boldogsághoz, hiszen már udvarol egy nagyon csinos színésznőnek (Rachel Hurd-Wood), aki oda van érte, de neki ez nem elég. Az elkészülő festményt megpillantva hősünk lord Henry szavainak hatására tudatosan kimondja, hogy bármit megadna, ha örökre ilyen maradhatna, mint a képen - akár a lelkét is az ördögnek ajánlaná...

Az elején van egy gyilkosság - látjuk, hogy a fiú megöl valakit, de nem tudjuk kit és miért. Aztán egy nagy utazóládát belesüllyeszt a folyóba... Ezek után jó tizenöt percig alig történik valami, és amíg el nem mennek a kupiba, addig marhára unalmas. Utána jön Ms. Hurd-Wood, aki igencsak szemrevaló, de közben vártam, hogy na mikor jön már rá, hogy mi van a képpel?

SZPOJLER ÁLÖRT

Az van vele, hogy egy átok vagy valami ilyesmi miatt a portré öregszik Dorian helyett, az sebesül, stb. Vagyis emberünk örökké fiatal marad és sebezhetetlen is - hogy halhatatlan-e, az nem teljesen világos. Nem idősödik, de az nem derül ki, hogy meg lehet-e ölni (A szövetségben nem).

SZPOJLER ÁFF

Amint nyilvánvalóvá válik saját különleges helyzete, elindul, hogy megigyon/elszívjon mindenfélét és lefeküdjön bárkivel, aki az útjába kerül. Ez megy jó fél órán át - a szexjelenetek elég erotikusak, de egy idő után már unalmassá válnak. Ráadásul címszereplőnk elveszti a szerelmét még az elején (tragikus módon), ezért a játékidő háromnegyedénél üdítőleg hat Rebecca Hall megjelenése, akinek figurája ismét valódi érzelmeket kínál a megcsömörlött világutazónak. Eztán következik a nagy erkölcsi dilemma, ugyanis a Hall által életre keltett Emily két okból is tiltott gyümölccsé válik Gray számára és ez a körülmény egyre gyorsabban sodor minket a félelmetes(nek látszani akaró) végkifejlet felé... Mikor jön az első fordulat, akkor a néző azt hiszi, hogy most aztán nem lehet tovább így csinálni, de téved, Dorian elég gyorsan túlteszi magát az eseményen, aztán újult erővel veti bele magát a szexbe meg az öntudat-vesztésbe. Viszont lesz még egy fordulat - ekkor derül rá fény, hogy ki az elején látott gyilkosság áldozata. Amit nem értettem: miért kellett a film közepére betenni azt a buzulós jelenetet - az eredeti műben ugyanis ilyen nincs! Szerencsére kárpótlásul látjuk, mi van a ládában, ha csak futólag is - az elég sokkoló.

Amint megpillantottam Ben Barnes-t, arra gondoltam: tudok én azonosulni ezzel a nyálas képű ficsúrral? A válasz: igen is, meg nem is. Sokszor totál a józan ésszel ellentétesen cselekszik, meg nem azt teszi, amit én tennék a helyében. Barnes gyorsan kiteljesedik a karakter bőrében, az alakítása oké, de azért kiemelkedőnek nem nevezném. Az említett unalmas első negyed óra alatt úgy éreztem, hogy a romlatlan lelkű ifjút a sátáni és körszakállas Colin Firth minden áron bele akarja vinni a fertőbe. Aztán kiderült, hogy tényleg így van, Firth marhára ellenszenves, igazi gonosz alakot játszik - nagy meglepetés volt őt eképpen látni, le a kalappal előtte. Rachel Hurd-Wood (ő már a Parfümben megfogott, pedig alig szerepelt benne) és Rebecca Hall mindketten jól játszottak (főleg az utóbbi, akinek tehetségét A tökéletes trükknél már méltattam), mellettük pedig több másik szép nőt is láthatunk, például Emilia Foxot (Cashback) vagy Maryam d'Abot és még megemlíteném a nekem tetsző, bár kicsit csúnyácska Jo Woodcockot (d'Abo kivételével mindegyik hölgyről látható itt egy-egy kép). Egyetlen ismertebb mellékszereplő Fiona Shaw, akit a Harry Potter-filmekben és a Három férfi meg egy kis hölgyben láthattunk; a rendező a St. Trinian's-t, plusz a legújabb Johnny English-t jegyző Oliver Parker.

Érdekességek: A The Picture of Dorian Gray első filmes feldolgozása 1910-ből való. Oscar Wilde állítólag olyannak írta meg lord Henry Wottont, amilyennek saját magát hitte a világ szemében. A Dorian Gray 20 és fél millió dollárt hozott, kritikai fogadtatásáról, készítési költségeiről nem találtam adatokat.

Érdekes volt, néhány remek jelenettel, sok szép nővel, de összességében nem valami nagy szám - azért a Parfümnél sokkal jobb!

Pontozás: 

imdb: 6.3

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Ben Barnes következő munkája szintén fantasy lesz: A hetedik fiú egy mesén alapul, főbb szereplői Julianne Moore és Jeff Bridges. 

Várható írások: Apja lánya.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr693288038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása