Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.06.14. 12:22 Tévésámán

Men in Black - Sötét zsaruk 3 (2012)

men_in_black_iii_ver9.jpg

Gondolom mindenki látta a Rémálom az Elm utcábant, ugye? Egy igazi klasszikus, amiről annak dacára, hogy jövőre éppen 30 éves lesz, egy pici jóindulattal semmi rosszat nem lehet mondani és máig minden téren megállja a helyét - mondhatni tökéletes. És aztán jött a folytatása, az emberek meg csak néztek, meg még néznek ma is, hogy mi ez a szemét? Ám voltak és lesznek olyanok, akiket a Rémálom 2 nem riasztott el Az álomharcosoktól, ami /a Wes Craven's New Nightmare-rel együtt/ a sorozat legkirályabb darabja lett, minden ízében nagyszerű folytatása az elsőnek. Hogy hogy jön ez most ide? Ezzel a példával akartam éreztetni, hogy a helyzet teljesen ugyanez. 

Adott a Sötét zsaruk, ami egyike azon képregény-feldolgozásoknak, ami nem szuperhősökről szól, mégis sikeres lett; és minden benne van, ami kellhet: akció, humor, ronda űrlények, jó dumák, jó zene, szimpatikus pozitív szereplők és gyűlölhető gonoszok; röviden: szórakoztató! Erre jött folytatásul a MiB 2, ami bár izgalmas történettel bír, de a gagyi főgonosz és a túlerőltetett ökör űrlények (élükön a kétfejű Johnny "Jackass" Knoxville-lel) megölik az egészet. Ezek után biztosan sokan furcsállták, amikor bejelentették a harmadik epizód készítését, amiben ráadásul az időutazás az egyik fő cselekményszál - ezzel bizony nagyot lehetett volna bukni, pláne úgy, hogy továbbra is a Hollywoodban meg nem értett vígjáték-rendező-zseni, Barry Sonnenfeld maradt a rendezői székben. De ez /mármint a bukás/ szerencsére mégsem jött össze, helyette kaptunk valami baromijót! Erről van szó, egyébként: 

meninblack32012720pbrri.jpg

J ügynök (Will Smith) és K ügynök (Tommy Lee Jones) munkaviszonya a szokásosnál is ridegebb, mert az öregnek nyomja valami a lelkét, de nem hajlandó elárulni, hogy micsoda. Éppen ekkor szabadul ki egy szupertitkos, extra-biztonságos börtönkomplexumból a rendkívül veszélyes űr-bűnöző, Vadállat Boris (Jemaine Clement) és J sejti, hogy a két dolognak köze van egymáshoz, pláne mikor a társa megtiltja neki, hogy a szökevény nyomába eredjen. Másnap a dolgok csak még különösebbé válnak, amikor K hirtelen eltűnik, és mindenki úgy tudja, hogy 40 éve halott! Szerencsére az új főnök, O (Emma Thompson) rájön, hogy valaki belezavart a múltba és ez okozta a mogorva feketeruhás felszívódását. Éppen akkor megjelenik egy hatalmas idegen flotta is, ami elkezdi romba dönteni a bolygót, J-nek pedig el kell indulnia egy veszélyes utazásra a múltba, hogy megtalálja a fiatal K-t (Josh Brolin), a félelmetes Boris-t, és megakadályozza a bogloditok invázióját! Vajon sikerrel jár majd vagy K a múltban is olyan hajthatatlan meg maradi, mint a jelenben és emiatt /vagy a Vadállat miatt/ elbukik? 

tumblr_mlg017mNMk1r0ic0mo1_500.jpg

Már az első 5 percben rájöttem, hogy ez egy isteni film lesz, egész pontosan mikor a szabadítási jelenetben megismerhettem az új főgonoszt, aki mind külsejében, mind képességeiben veri a korábbiakat - nem túl erős, mint Serleena a kettőben és kevésbé ostoba, mint Edgar az elsőben. A humor-faktort a későbbiekben is csúcsra járatják, plusz kivették/háttérbe szorították az idegesítő mellékalakokat /a kutyát meg a bogarakat/, helyükre viszont megalkották az aranyos és kedves új segítőtársat, a már-már isteni hatalmú Griffint (Michael Stuhlbarg). 

Smith remekel a már bejáratott szerepében, Brolin pedig méltó "utódja" a csupán kb. 20 percet szereplő Jones-nak. Sajnáltam Z ügynök hiányát, a helyére érkező Emma Thompson meg csak háttéralak lett, Michael Stuhlbarg viszont kárpótol értük. A látvány ezúttal is óriási, ám nem lőttek túl a célon a már említett csápos kisasszonyhoz hasonló marhaságokkal, a felbukkanó űrlények hitelesek, életszerűek, tetszetősek /figyeljük a kínai étteremben a konyhapulton helyet foglaló izét:D/ és emellett a sztorira sem lehet panasz. A fordulatok jók, az események izgalmasak és a jófiúknak (is) lehet szorítani, ami nagy pozitívum a mai filmek közt. Mivel 1969-be mehetünk vissza, ezért a korabeli remek zenéket hallhatjuk és találkozhatunk akkoriban jellegzetes arcokkal. Az egyetlen apróság, ami csak utólag tűnt fel, az egy szép nő hiánya, ugyanis a fiatal O ügynök helyes, de annyira keveset van képernyőn, hogy elsikkad - viszont a nézés közben ez egyáltalán nem zavart. A rendező, mint már említettem, ismét Barry Sonnenfeld volt (MiB 1-2, Addams Family 1-2, Totál káosz), az egyik producer Steven Spielberg, a zeneszerző Danny Elfman, az alapot pedig Lowell Cunningham 1990-ben indult képregénye szolgáltatta. A rövid ideig látható mellékszereplők közt ott van Chloe Sonnenfeld /hippilány/ meg Susan Ringo /feleség a tv előtt/ (a rendező lánya és felesége), Rick Baker maszkmester /az agyas űrlény a temetésen/ és Nicole Scherzinger /Boris csaja/; valamint észrevehetetlenül, de megbújik a szereplők közt a direktor /lezuhanó wall streeti pénzember és férj a tv előtt/, Tony Shalhoub /újságárus 1969-ben/ meg Rip Torn /a nagyfejű űrlény a temetésen/. 

12-05-23-mib3_boris.jpg

Érdekességek: A sztori magja Will Smith-től származik, aki még a második rész forgatásán vetette fel az ötletet Sonnenfeldnek, amit jó sokáig tartott kidolgozni, az időutazás bonyodalmai miatt. A rendezőnek és Smith-nek voltak kreatív vitái, éppen ezért előbbit nem nagyon akarták visszavenni, de sikerült meggyőznie a stúdió-vezetőket, hogy ő az emberük. A munkálatok úgy indultak meg, hogy csak félkész szkript volt, ami óriási kockázatvállalás. Rengeteg utalás van a kettőre, én ezeket nem vettem észre, de kiszúrtam két utalást az egyre, amiknek a neten nincs nyoma: Az egyik az a hatalmas fém földgömb, amibe a kezdő rész végén a csótány űrhajója beleütközik /emellett hajtanak el/; a másik meg az a pillanat, mikor J egy kocsi tetejéről akar tüzelni Boris-ra, ez főhajtás az ominózus "zajos tücsök-szekvencia" előtt. Jemaine Clement maszkját négy és fél órába tellett feltenni. Nicole Scherzinger Led Zeppelint hallgatott, hogy megfelelő hangulatba kerüljön rocker karaktere eljátszásához. Smith a saját fiát akarta az ezredes gyermekeként, Sonnenfeld azonban ebbe nem egyezett bele (és emiatt lett később A Föld után, hehe). Mikor J felébred '69-ben, a MiB-központban mászkáló űrlények között ott van Griffin. A Sötét zsaruk 3. 225 millió dollárból lett és 624 milliót hozott vissza; a kritikusok meglepő módon pozitív értékelésekkel díjazták. 

Men in Black 3-Griffin.png

Összefoglalva az eddigieket: Ez egy baromijó film, dacára annak, hogy harmadik epizód. Látványos, de nem túlerőltetett; vicces, de igazi humorral; valódi karakterekkel, jó zenékkel és izgalmas történettel. Ajánlom mindenkinek, aki szerette az első részt!

Pontozás: 

imdb: 6.8 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Szívesen látnám újból!) 

Hírek: 

- Több mint valószínű, hogy lesz Men In Black 4 és ha lesz, akkor mind Smith, mind Jones visszatérnek ismert karaktereikként. 

- Barry Sonnenfeld pénzeli a Bűbáj 2-t (biztos kell?), aztán rendezi a Lore-t, ami fantasy és egy fiatalemberről szól, akinek népmesék szörnyeivel kell felvennie a harcot a világ megmentésének érdekében. /Az eddigi egyetlen biztos szereplő Dwayne Johnson.../ 

- Will Smith csupa folytatásban vállalt szerepet: Én, a robot 2 /mi a fene?!/, Hancock 2 /na ez érdekel/ és állítólag készül még a Bad Boys 3 is. Smith ezeken kívül a most még izgalmasnak hangzó Winter's Tale-ben kapott szerepet; valamint támogatja a Karate kölyök 2-t /naná, hiszen a fia lesz a főszereplő újból/, a Legenda vagyok 2-t /ez miért kell?/ és a The Legend of Cain című drámát, amit rendez is! Utóbbiról nem sokat lehet tudni, de a posztere nagyon hatásos, biztos vagyok benne, hogy érdemes figyelni rá! 

- Josh Brolin az új Oldboy (ha minden igaz) és tovább erősíti a Sin City: A Dame To Kill For egyébként is illusztris szereplőgárdáját /ha jól vettem ki, akkor Clive Owentől veszi át Dwight figuráját/. (Igazából belőle lesz Owen Dwightja, erről írtam.)

- Jemaine Clement szinkronizál a Rio 2-ben /ki látta az első részt?/. 

- Rick Baker készíti a nagy durranásnak ígérkező mese-feldolgozás, a sötétebb hangulatúra vett Csipkerózsika-történet, a Maleficent maszkjait. (Ezt is láttam, szintén készült belőle cikk.)

- Steven Spielberg pénzeli a Halo tv-sorozatot /igen, az a Halo/. 

Jelenleg két dvd elemzésén dolgozom, az ezekről szóló írás legkésőbb hétfőre elkészül. Hogy utána mi következik, azt még egyelőre nem tudom, de ideje lenne megnézni a Silent Hill 2-t és/vagy a Small Apartments-et...

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr885361230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása