Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.09. 13:52 Tévésámán

A köd (The Mist, 2007)

Kérdéses, hogy egyértelműen kijelenthető-e az, hogy Stephen King műveinek filmes adaptációi jók. Vannak olyanok, mint a kétségkívül nagyon jól sikerült Állj mellém!, az imdbn a világ legjobb filmjének választott A remény rabjai vagy a nyomasztó, de felemelő Halálsoron. Aztán vannak olyanok is, mint a nem túl jó Cujo, a hihetetlenül hosszú tv-sorozat Ragyogás vagy például az eléggé elcseszett A fűnyíróember. John Carpenter 1980-ban rendezte meg The Fog nevű horrorját, ami nagy mértékben táplálkozik King A köd című írásából, azonban nem annak feldolgozásaként készült. 27 évvel később a már említett A remény rabjait és a Halálsoront dirigáló Frank Darabont vezetésével jött létre az említett írást egy az egyben alapul vevő, a Mester műveinek jobb adaptációi közé tartozó horror.

Egy óriási vihart követő reggelen David (Thomas Jane) kisfiával és még egy csomó emberrel bent ragad a helyi bevásárlóközpontban, amikor az utcákat elönti egy megmagyarázhatatlan köd. A helyszínre utoljára bemenekülő Dan (Jeffrey DeMunn) pedig pánikba esve állítja, hogy a ködben valami elragadta egy ismerősét. Az emberek tanácstalanok, egyesek ki akarnak menni, mások bent akarnak maradni. A dolog még azután is így áll, hogy David és az áruház karbantartói szembesülnek Dan állításának igazságával: a raktárban ugyanis az egyik fiatal dolgozót óriási csápok ragadják magukkal. A bajt pedig még tetézi a vallási fanatikus Mrs. Carmody (Marcia Gay Harden), aki folyamatosan a végítélet napjáról prédikálva pánikot kelt. Vajon kinek lesz igaza? Ki kell menni, vagy bent kell maradni? Mik ezek a lények? Tényleg itt az utolsó óra? És higgyétek el, nem lesz sokkal jobb azután sem, hogy a válaszok kiderülnek...

Annak idején olvastam a már megszűnt, de rendkívül jó Magyar Fangoriában erről a műről, ám különösebben nem keltette fel a figyelmemet. Szerencsére a (volt) barátnőm rátalált, megnézte, majd odaadta nekem, így én is részesülhettem ebben az élményben. Stephen King-horror, de ennek ellenére nagyon tetszett benne, hogy a Mesterre olyannyira jellemző végső magyarázat hiányát itt elkerülik, van ok és van okozat. A feszültség folyamatosan nő, egy percre sem érezhetjük biztonságban magunkat, ráadásul a CGI-osok fantasztikus kreatúrákat alkottak, ezeket most nem részletezném, de aki megnézi, nem fog csalódni bennük!

A színészek szerintem első osztályú munkát végeztek. Akik anno leírták Thomas Jane-t A Megtorló után, azok nagyot tévedtek, a pofa marhajó itt. Mellette a fenti képen látható Marcia Gay Hardent kell elsősorban kiemelni, aki meggyőző, borzasztó, irritáló és félelmetes. Toby Jones, aki az áruház egyik pénztárosát alakítja, szintén óriásian hozza karakterét, a kisembert, aki a lehetetlen helyzetben képes helytállni. Fontos még megemlíteni William Sadler Jimjét, aki nagyon érdekes figura. Minden alkalommal teljesen meg van győződve saját igazságáról, mindig úgy cselekszik, ahogy szerinte jó és minden egyes alkalommal elbukik. Bukásai után pedig átáll egy másik oldalra és azt hangoztatja jónak és igaznak, pedig előtte ő szidta a leghangosabban. Jim egy archetípus, de nem csak nála, hanem a többi embernél is ijesztő figyelni a változást. Azt, hogy ki hogyan reagál erre a katasztrófára: a menő ügyvéd, a katona, az eladónő, az idős asszony, a kisfiú, a motoros, mind-mind más utat választanak... Érdekességként megjegyezném, hogy az említett motorost játszó Brian Libby a direktor úr eddigi összes filmjében szerepelt.

A befejezés nagyon mellbe vágott, baromi erőteljes az utolsó 10 perc. Más egyebet nem is kell mondanom. Kitűnő színészi játék, remek rendező, borzasztó szörnyek, félelemmel vegyes izgalom és elgondolkodtató mondanivaló az emberiségről. Csak ajánlani tudom.

imdb.com felhasználói szerint: 7.2/10 (7 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Frank Darabont íróként működik közre a készülő Fahrenheit 451-újrában, producerként pedig egy "The Walking Dead" című horror-sorozatban vesz részt. (Utóbbi az egyik leghíresebb sorozat manapság, előbbiből asszem nem lett semmi.)

- A Stephen King írásaiból készült rengeteg film közül az Azt, a Creepshow-t és a Kedvencek temetőjét dolgozzák fel ismét, a középsőt 2011-ben láthatjuk majd, a többinek egyelőre nincs dátuma. (Asszem ezekből se készült még el egyik sem.)

- Toby Jones a Harry Potter-filmek házimanójának, Dobby-nak a hangja, ezt a szerepet pedig a készülő utolsó HP-moziban, a The Deathly Hallows I. és II. részében is megtartja. Valamint játszik még a híres képregényből, a Tintinből készülő moziban.

Videót nem kaptok, de aki már látta (ÉS CSAKIS AZ!) keressen rá a youtube-on erre: "A Beautiful Scene from The Mist" és a legelső találat az - remélem nem veszik le mire ideértek:) Ma este talán megnézem az UltraViolát, de nem biztos.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr441585783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása