Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.04.25. 23:32 Tévésámán

Hamis a baba (1991)

tn6_f1651.JPG

Gondolom férfitársaim nem fognak meglepődni, ha azt mondom, ebből a filmből mindössze két dolog maradt meg: a Bögyös Maca és a tank. Hát igen, nehéz letagadni, hogy ezek miatt akartam újra látni „azt a részt, amiben benne vannak” és ennek köszönhetően láttam a Csak semmi pánikot, amihez korábban még sose volt szerencsém; meg Az elvarázsolt dollárt, amit meg összekevertem ezzel. De végre megérkezett az eredeti (?) Ötvös Csöpi-széria záró darabja is a Filmrajongóra! 

Ellopott műremek, háborús aranykincs és hamis pénz után Ötvös Csöpi (Bujtor István) ezúttal nagy elődje, Piedone nyomába lépve drog után nyomoz rendkívül hozzáértő kollégájával, Kardos doktorral (Kern András). A szálak immár külföldre vezetnek, München után Athén a következő állomás, és miközben egy rejtélyes rosszfiú (Sörös Sándor) sorra gyilkolja le bűntársait, a Purci és Tsa. Kft. válogatott kommandójával árveréseken, autópályákon, hajók fedélzetén és női hálószobákban kutat mázas porcelánok meg műnarancsok belsejében. Purci úr (Kozák László) szó szerint és képletesen is beveti a nehéztüzérséget, miközben egy élelmes kissrác (Tuza Bálint) szintén Csöpi segítségére siet. Vajon együttes erővel elkapják majd a homályban rejtőző magyar drogbárót? 

A legnagyobbaktól lopni sohasem bűn, de azért itt már nagyon-nagyon ismerősek voltak a dolgok (csempészés ételben – Szuperzsaru; zene - …és megint dühbe jövünk!; beszólások – Piedone-sorozat). Bujtor szájából elhangzik két olyan mondat, amit korábban Spencer karaktereinek szinkronizálása során egy az egyben elmondott; a rosszfiúkat jelző zenei aláfestést mintha a Halloweenből emelte volna át Frenreisz Károly (tudom, ez hülyeségnek hangzik, de tényleg ez jutott eszembe róla), viszont ezek mégse tekinthetőek negatívumnak. Azért, mert ez a széria sosem titkolta, hogy külföldi mozikból vett alapokra építkezik, és mert ennél a résznél tényleg mindent beleadtak a készítők! A poénok nagyszerűek és sok van belőlük, a sztori izgalmas, végig leköt, a zene tök király, a tank űberfasza, és mindezt megspékelték egy kis meztelenkedéssel is. [Csodálkoztam, hogy a tvgettó főműsoridőben káromkodást és csöcsöket mutogat 12-es karikával, de hát fejlődünk, ez már nem számít korhatárosnak.] Az összképen talán csak az igen feltűnő utószinkron ront valamicskét, de ez megbocsátható.

p1160031233348.jpg

A már említett színészek mellett a korábbi epizódokból visszatér Avar István (Rendőrfőnök), Szilágyi István (Purci úr egyik embere/dinnyés Az elvarázsolt dollárban) és Piroch Gábor (az első részben játszott hasonló rosszfiút). Új, de ismert arcként láthatjuk Hollósi Frigyest (babaszállító, pl. Kisváros), Körtvélyessy Zsoltot (igazgató és az én generációmnak Hoffer Józsi), Nyertes Zsuzsát (az egyik csábító szőkeség és a Gálvölgyi Show állandó szereplője), plusz Kerekes Józsefet (kamionos, Jim Carrey magyar hangja). Két ember még külön kiemelést érdemel: az egyik Kamuti Jenő (a doktor), az egykori híres vívóbajnok és sportorvos; a másik Juhász Illés (Kardos embere), akit például a Família Kft. Vilijeként ismerhetünk, de őt azért emelem ki, mert városom, Székesfehérvár színházának tagja és közel áll a munkahelyemhez is. Most pedig jöhet az elmaradhatatlan Szomszédok-kör, ahol felsorolom azokat, akiket jelen filmünkön kívül a kultikus teleregényben szintén láthattunk már: Sörös Sándor (Szűcs apuka Jutka sulijából), Papadimitriu Athina (Rezső nője), Kállay Ilona („Szép” Ilonka), Gór Nagy Mária (Vilma), Kökényessy Ági (Gitta, aki Mara helyett jön a stúdióba), Závodszky Noémi (Antónia), Kaszás Géza (Alma presszójában rendőr/testőr/gengszter?) és Raksányi Gellért (Kutya úr). 

Érdekességek: Bujtor a főszerep mellett íróként meg rendezőként is(mét) megcsillogtatta tehetségét. A Ricsit alakító Tuza Bálint később felbukkant a Zsaruvér és Csigavérben. A Bögyös Macát alakító Kopekin Györgyi valójában számos művésznéven pornószínésznő volt a ’90-es években, Németországban. Az említett Zsaruvér és Csigavér utódsorozat első felvonására, ami tulajdonképpen a következő rész, éppen 10 évet kellett várni. 

p785314681054.jpg

Jöjjön néhány komment a port.huról! Adrián29 írja: „Nekem is a kedvencem. Az a vicces az egészben, hogy szerintem, az összes Ötvös Csöpis film közül az sikerült a legjobban. Ami előtte volt, még csak gyenge próbálkozás, ami utána volt, arról ne is beszéljünk.” 5i némi háttérinfóval szolgál BM-ről: „A tube8-on mint Georgina Lempin van fent a hölgy.;-) Ajánlom az érdeklődök figyelmébe.:-)” irredenta84 egy kis extra Szomszédok-adalékot nyújt: „az a Tuza Bálint, aki a Bujtor óráját lopkodja, később a Szomszédokban tűnik fel a 213. fejezetben. persze, azt a részt Bujtor rendezte épp.” Végül Csonger egy nyilvánvaló, de nem zavaró butaságra hívja fel a figyelmet: „Görögországban az utolsó taxis is beszél magyarul?” 

Még néhány plusz információ a magyar nyelvű wikipédiáról: „1991 legnézettebb filmje Magyarországon. A Ricsit játszó Tuza Bálint elmondta, hogy úgy kaphatta meg a szerepet, ha el tudja lopni Bujtor István óráját. Kardos doktor a filmben egy helyen ezt mondja Ötvös Csöpiről: „Igen [megütötte Lajoska urat], mert nem akarta visszaadni neki a nagyapja éttermét. És ráadásul cégérként még mindig az öreg Csöpi bácsi nevét használják.” Ez utalás a rendező családjára. Bujtor István nagyapja a híres étterem tulajdonosa, Gundel Károly volt, akitől 1949-ben államosították a Gundel éttermet. A rendszerváltozást követően, a privatizáció során a Gundel család nem kapta vissza az éttermet. 2008-2009-ben az m1 egy vágott verziót mutatott be, ami 5 perccel rövidebb volt, így nem tartalmazott néhány jelenetet, mint például a kaszinóst, amikor Csöpi és Doktor a soproni kaszinóban játszanak, és Kardos melléfogásainak köszönhetően sikerül nyerniük. A történet egyik pontján Kardos a tengerben evickél, segítségért kiabál, a helikopteren érkező Ötvös pedig egy palack Unicumot dob neki. A jelenet nyilvánvaló utalás az Unicum híres reklámképére.” 

Bár A pogány madonnát már igen régen láttam, az utóbbi 3 epizód közül ez viszi a pálmát. Humorban, akcióban, izgalomban, de ökörségben is bővelkedik; jellegzetesen Bud Spencer és közben jellegzetesen magyar; gyöngyszem a ’90-es évek legelejéről, aminek még 24 évvel később sem kell szégyenkeznie a hazai vígjátékok felhozatalával szemben. Mozsárágyúnak meg nekem is nagyon tetszett, csak ajánlani tudom! 

Pontozás: 

port.hu: 8.9/10

imdb: 7.2 (2 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Hamarosan újabb magyar filmmel jelentkezem, a köztes időben pedig megpróbálom elkészíteni végre azt a videót, amit már régen meg akarok csinálni. 

Ja és még valami: Az elvarázsolt dollárra elképesztő módon több mint 6300 klikk és 25 komment érkezett (utóbbiakból néhány én voltam, de akkor is), ez szerintem minden tekintetben rekord az oldal történetében, úgyhogy köszönöm mindenkinek, aki ebben részt vett!:) 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr37399174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása