Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.01.16. 12:29 Tévésámán

Csak semmi pánik (1982)

www_tvn_hu_a1761c5895de584abe5a5eeb3857f196.jpg

Még évekkel ezelőtt írtam A pogány madonnáról, ami igazi klasszikus a magyar akciófilmek között, és a múlt héten láttam, hogy lesz ez, aztán gondoltam, megnézem, hátha ez a másik Ötvös Csöpi-film, amit már korábban láttam, de nem. Viszont legalább jól szórakoztam, mert beváltotta a reményeimet: szerettem volna röhögni, és egy gyors cikket összehozni – mindkét vágyam teljesült! 

Kardos doktor (Kern András) ismét a Balaton körül működő szuperzsaru, a mindenkit ismerő, kemény öklű Ötvös Csöpi (Bujtor István) segítségét kéri, mikor híre megy, hogy találtak egy második világháborús repülőgép-roncsot a magyar tengerben, amin állítólag anno kincseket szállítottak. Ám ami a bombázóból megmaradt, abban semmiféle kincs nincs, de a leleteket szállító matrózt mégis azonnal agyonlövik. Németországból ideutazik a repülőt vezető pilóta lánya, akire az apja utolsó missziója előtt egy levelet és egy térképet hagyott a kincs lelőhelyéről, ám a hölgyet komoly veszély fenyegeti, mert egy csapatnyi gazember is feni a fogát a szajréra. A rendőrség csúcs-nyomozói sorra csődöt mondanak, de szerencsére Csöpi, a fineszes Matuska (Bánhidi László) és Matuska unokája (Kossovits Mónika) együtt verhetetlen csapatot alkotnak, amivel még a profi gazfickók se tudják felvenni a versenyt! Már csak az a kérdés, hol van a zsákmány, kié lesz, és ki lehet a rejtélyes megbízó? 

Az összesen hét részből álló Csöpi-filmek második darabja ez, ami sok dologban hasonlít elődjére, A pogány madonnára, de mégsem teljesen ugyanolyan. Visszaköszön a segítő kisgyermek (ezúttal lány), az ostoba társ (ezúttal Bodrogi Gyula, Kern inkább csak mellékszereplő), az idős, vicces segéd (Bánhidi) és a „Tűz, Csucsu!”-vezényszó. Utóbbi egyébként igen fura, mert mindenkinek mondják, én az első részben még azt hittem, annak a konkrét Ladának a sofőrjét hívták Csucsunak, de ezek szerint ez inkább valamiféle divatos parancs. A sztori maga a Columbohoz hasonlóan megmutatja, kik a tettesek, de a gyilkost és a megbízót nem, így azért lehet izgulni, bár a gyilkos nemére elég gyorsan rá lehet jönni. A bunyók elég jól koreografáltak, viccesek és a kaszkadőrök elismerésre méltó munkát végeztek (köztük van a világhírű Piroch Csaba). Külön tetszettek az autós üldözések, ahol lerepül a dísztárcsa, a kocsik ide-oda csúsznak a földúton, mindezt a Skorpió együttes muzsikája kíséri. Ez a zene végig marhajó és fel lehet ismerni, hogy egy régi, magyar zenekart hallunk, még akkor is, ha a neve nem ugrik be. A poénok ütnek, akadnak jó csajok (pl. Rák Kati) és rengeteg ismert arc bukkan fel, néhányan csupán rövid időre.

Az említett színészek mellett láthatjuk Koncz Gábort (a rosszfiúk vezére), Dzsoko Roszicsot (a francia milliomos, Szomjas György műveinek visszatérő alakja), Reviczky Gábort (őt lövik le az elején), Kibédi Ervint (két mondata van, épp csak áthalad a háttérben), Kozák Lászlót (a gondnok, A tizedes meg a többiekben ő a bajuszos katona, aki Szabó Gyula mellett van mindig), Farkas Antalt (a nagy hasú gengszter, egyike a csendőröknek az Indul a bakterházban), valamint Medveczky Ilonát (Éva) és Temessy Hédit (a milliomos felesége). Ezen kívül felvonul egy csomó Szomszédok-alak: Zenthe Ferenc (Csöpi felettese – Taki bácsi), Csányi János (a lángvágós gengszter – Góliát), Sunyovszky Szilvia (a gengszterfőnök társnője – a szép röntgenasszisztens és Julcsi tanárnője), Székhelyi József (a dadogós – Farkas úr), Miklósy György (a térképész – a gyermekorvos) és Kiss Jenő (szállodaigazgató – Bakonyi elvtárs). Bujtor a főszerep eljátszása mellett forgatókönyvet írt és rendezett, utóbbiban társa Szőnyi G. Sándor (Jó estét nyár, jó estét szerelem) volt. A zenét a már emlegetett Skorpió együttes feje, Frenreisz Károly írta. 

Néhány saját észrevétel: Több, mint 10 évvel A szomszéd nője mindig zöldebb előtt itt már megjelenik az autóval kukákat felborító poén. A kislány egyszer kiszáll a kocsiból a nádasban és anélkül, hogy visszaszállna, onnan valahogy eljut a művésznő házához, aztán a következő akció színhelyére és Bodrogi meg közben felszívódik. A film címe háromszor hangzik el a szereplők szájából. 

capture-20131226-084451.png

Vélemények/észrevételek/érdekességek a port.hu komment-szekciójából: 

szinészbob írja:

„Bujtor István a nyolcvanas években büszkén nyilatkozta, hogy több országban is hatalmas mozisiker, és ott Bud Spencert nem is ismerik. Az IPM-ben jelent meg a cikk. Persze a magyarázat egyszerű, a keleti blokk nálunk is begyepesedett agyu cenzorai nem engedték az olasz filmek vetítését, az Ötvös-filmek meg megfeleltek a szocialista közerkölcsnek. Sokáig őríztem a képeket a kínai moziplakátjairól.” 

DjMcMaster hozzászólása:

„Akkoriban Székhelyit szinte csak dadogós szerepben láttam, akármiben is játszott. Hogy ez innen jött-e vagy régebbről azt nem tudom.” 

Végül egy negatív értékelés Sorozatfüggőtől:

„Nagyon gyenge film. Ez különösen annak fényében mutatkozik meg, hogy közvetlenül /5 perc múlva / adták a Pogány Madonna után, így összehasonlításkor nem igazán lehet a megkopott emberi emlékezetre hivatkozni. Nekem kicsit úgy tűnt, mintha a Pogány Madonna nagy sikere után most hirtelen nagyon sok régi-új népszerű színész szeretett volna kisebb-nagyobb szerepecskék erejéig megfürdőzni az újabb film sikerében Pl. Medveczky Ilona, Bodrogi, Koncz,Temessy Hédi, Székhelyi, Dózsa. Székhelyi egyenesen szánalmas volt, Bodrogi meg önmaga paródiája. Nem nézem meg mégegyszer.” 

Egyéb érdekességek a magyar nyelvű wikipédiáról: A gondnok leírásából készített fantomképek közül az egyik feltűnik Dobray György 1979-es Áldozat című filmjében. A később Matuska bácsit felváltó Purci úr megformálója, Kozák László ebben a filmben is megjelenik egy remek epizódszerepben, a sárkányrepülős klub gondnokaként. A filmet két alkalommal újították fel, először 2006-ban, majd ezt a felújított változatot 2012-ben a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet újra digitalizálta. 

Összesítésben: Kellemes esti szórakozás volt, olyan film, ami tényleg csak kikapcsolni akar. Érdemes megnézni, nem csak Bud Spencer-rajongóknak! 

Pontozás: 

Port.hu: 9.2 (2 év alatt 0.1-et emelkedett.) 

imdb: 7.4 (Itt is.)

Szerintem: 5/5 (Végülis egyel felhúztam a végső pontszámot, mert az a pár apróság lényegtelen, hibának nem nevezhető.) 

Várható írások: Cyberbully és még néhány egyéb dolog!

4 komment

Címkék: magyar akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr367079393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2015.01.17. 18:16:19

Ez a negatívan hozzászóló ember még életében nem látott magyar filmet...jesszusom. Elég okos mindig mindenki a magyar filmeket és színészeket illetően, de hogy például a Brad Pittre bármi csúnyát mondjunk, azt aztán nem. Amit írt, az meg csak a Medveczky művésznőre illik, ő mindig képes volt úgy csinálni, mintha értene bármi máshoz is a táncművészeten kívül. De hogy a Bodrogi önmaga paródiája lenne?! Barom. Ő úgynevezett színész és speciel az általam említett hálivúdi szürke úr a közelébe nincs a mi Süsünknek. Csak úgy mondom.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2015.01.17. 18:25:05

És, ha rájönnének az emberek, hogy nekünk mennyi kiváló filmünk van, nem éreznék szükségét például a Brad Pitt filmeknek...most csak ő jutott eszembe, de szinte bármilyen, manapság agyonreklámozott amerikai sztárt megnevezhetnék, akikről a világ azt állítja, hogy jó színész. Bujtor meg a Bánhidi Laci bácsi meg a Kern színésznek születtek és nem kellett tökölniük szánalmas pénzkidobálós trükkökkel - mondjuk nem is tudtak volna akkortájt -, mint például a "hogyan készüljek föl erre a rendkívül összetett szerepre sok százmillió dollárból és közben meg valójában csak utazgatok és koktélokat fogyasztok" elnevezésű program.

Terézágyú 2015.06.02. 11:27:16

"Temessy Hédit (a milliomos felesége, én leginkább mint Béni feleségének hangját ismerem őt a Flintstones-ból)"

Speciel Irma hangja egy másik Hédi nevű színésznőé: Váradi Hédié.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2015.06.02. 22:48:16

@Terézágyú: Valóban. Tévedtem, a hibát javítottam, és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!
süti beállítások módosítása