Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.09.11. 16:44 Tévésámán

Fűrész VI. (Saw VI, 2009)

"Egy játék része vagy!" - mondogatja előszeretettel egyik volt főiskolai csoporttársam. Anno a Fűrész nagyot szólt és a remekül megalkotott csapdákkal az élet értékére "tanító" Jigsaw karaktere ezután még két filmben büntette az embereket, majd elhalálozott. Ám a poén az, hogy a sorozat azóta még négy részt megért, úgy, hogy a gyilkos rég nincs az élők sorában... Míg az alapul szolgáló mozi egy ötletes, jól kidolgozott kamaradráma/horror volt, addig a későbbi folytatások a miértre és hogyanra próbáltak fényt deríteni, majd szépen lassan a széria átment a kendőzetlen módon a néző képébe vágott brutális kínzások mutogatásába. Egyszer volt egy Motel című mozgókép, ami viszont már alapvetően csak ebből állt; itt pedig ugyanezen "mondanivaló" előtérbe kerülése a Fűrészek minőségének romlásával magyarázható.

Emlékszem, mi volt az elsőben, aztán asszem a háromnak vagy a kettőnek a végét mesélte egy haverom, mielőtt láttam, és tudom, hogy a négy meg az öt csak együtt értelmes, de mittudomén már, hogy mi volt bennük. Szerencsére az alkotók gondoltak a hozzám hasonló átlagnézőre is, és visszatekintések garmadájával emlékeztetnek, hogy ki kicsoda, meg mit miért tesz.

A Saw VI. lényegében annyiról szól, hogy John Kramer (Tobin Bell) "játéka" még mindig nem ért véget, de már a második segédje, Hoffman (Costas Mandylor) hajtja végre az instrukciókat. Ez az illető pedig mindent elkövet, nehogy bárki rájöjjön, hogy ő áll a háttérben, de mialatt Jigsaw egyik nagy "ellenfelét", a biztosítós Williamet (Peter Outerbridge) helyezi bele egy gigászi csapdába, maga is megmérettetésre kerül Kramer utolsó kívánságának megfelelően...

Az első öt percet alig bírtam nézni, olyan ocsmány volt, de egyben ez a film egyik hibája is, hogy a leggusztustalanabb gyilkosságot ellövik már az elején. Aztán jönnek a "látomások", mikor régen halott szereplők (Bell, Shawnee Smith, stb.) térnek vissza, hogy magyarázatot adjanak a történtekre - de ez nem valami értelmes, mert már rögtön William megismerésekor sejtjük, hogy miért fog ő és hat sorstársa a játékba kerülni. Ugyanakkor itt van Kramer özvegye, Jill (Betsy Russell), aki eddig minden alkalommal a férje ellen volt, most viszont oka van rá, hogy beszálljon a buliba.

A csapda-labirintus remek, legtöbbször az éli túl, akit én is életben hagytam volna és ez tetszett. Peter Outerbridge (Jég veled!) egy alapvetően antipatikus karaktert játszik, ám amikor ott van bent, szurkolunk neki. A végkifejlet csavaros, de nem annyira, és a legkevésbé sem meglepő, sőt, azon gondolkodtam, hogy ez most mi? Mi az utolsó jelenet értelme? Azt jelenti, hogy jön a következő rész?

Nem tetszett, hogy a múltba tekintéseket nincsenek elkülönítve a jelentől. Bár rá lehet jönni, hogy Jigsaw halott, de ha kihagytuk az előző részeket, akkor néha csak nézünk, hogy mi a fene van? Honnan kerültek most ők ide? Gagyi, hogy a gyilkost magyarul Kirakósnak nevezik (igaz, hogy ezt jelenti a neve, de akkor is), az pedig egyenesen nevetséges, ahogy Bell kopasz fejéről lerí, hogy maszk. Viszont az jó, hogy beszólnak a tetű biztosítós fejeseknek, akik báááármit megtennének, csak nehogy valamiért valaha fizetniük kelljen az ügyfeleiknek - én csak tudom, mert nekik dolgoztam.

A színészekről annyit, hogy akinek látványosan szenvednie kell, az jól csinálja, Mandylor egészen hüllőszerű ridegséget sugároz, Bell pedig ismét a mindent tudó, mindenki előtt két lépéssel járó fickó, aki a túlvilágról áll bosszút mások által elrontott életéért. Smith mellett visszatér a negyedik részből ismert Athena Karkanis (Perez ügynök). A rendező az elsőfilmes Kevin Greutert, aki az eddigi öt epizódnál vágóként működött közre, a producerek közt pedig megtaláljuk James Want és Leigh Whannellt, az eredeti Saw megalkotóit.

Érdekességek: Ez a második trilógia része, ami Kramer poszthumusz "ügyködésével" foglalkozik. Az előző rész bemutató dátumától számított egy évvel később, mindig az azt megelőző napon mutatják be a következőt (pl. a Sawt 2004. október 28-án, a Saw II-t 2005. október 27-én). Az első jelenetben látható néger színésznő, Tanedra Howard a VH1 Scream Queens című valóságshowjának győzteseként került a filmbe. Mivel többféle befejezést forgattak, így Costas Mandylor nem sejtette, hogy az általa játszott figurának mi lesz a sorsa. A stáblista végén van még egy plusz jelenet (amit ugye nem láthattam), ebben Amanda (vagyis Shawnee Smith) az előző epizódban Hoffman által megmentett kislánynak mondja, hogy ne bízzon a megmentőjében - hogy ennek mi az értelme, azt valaki mástól kérdezzétek. Cikkem tárgyából létezik egy Rendezői Változat, ami sokban különbözik a mozis verziótól. Végül két vicces név: Karen Cliche (a neve klisét jelent) és Mpho Koaho - mindketten mellékszereplők voltak.

A Fűrész VI. 11 millió dollárból lett és majdnem 28 milliót hozott vissza, ám ez a széria történetében a legkisebb bevételnek számít. A kritikusoknak nem tartottak külön vetítést és bár főként vegyes értékeléseket kapott, így is ez lett a sorozatban a második legjobb kritikákat elnyerő epizód.

Röviden összefoglalva: a Fűrész VI. egyszer nézhető vérontás, de aligha nevezhető nagy számnak, bár a legelső halál marhára gyomorforgató és a későbbiekben fröcsög a vér rendesen. A kaszabolós-belezős alkotások rajongóinak biztosan tetszeni fog!

Pontozás:

imdb: 6/10 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 4/5 (A végén elmaradt a meglepetés.)

Hírek:

- Elkészült a hetedik rész, a Saw 3D, amit szintén Kevin Greutert rendezett, és abban is Tobin Bell a gonosz.

Várható írások: Battle Royale.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr453218292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása