Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.25. 16:50 Tévésámán

Tökfej (Pumpkin, 2002)

Még a középiskola elején kezdtem rajongani Christina Ricciért és azóta is ő a kedvenc színésznőm. (2016-ra ezt a címet átvette tőle Juno Temple.) Akkoriban, mikor megkedveltem, próbáltam megkeresni és megnézni az összes fellelhető filmet, amiben szerepelt, és így akadtam például erre is. Semmit nem tudtam róla, csak hogy ő a női főhős, de ez már pont elég volt ahhoz, hogy érdekeljen. Nézzük a történetet:

Carolyn (C.R.) élete maga a tökély. Egy gazdag pár egyetlen gyermeke, a férfiak odavannak érte, a lányok irigylik, a pasija élsportoló, ő maga majdnem színötös tanuló az egyetemen, munkáját csak az egyik lányszövetségben vállalt szerepe rontja le kissé. Most is, mint minden évben, Carolyn csapata akarja megnyerni a kupát, amiben eddig 22 éve mindig csak a másodikok lettek, így mindent elkövetnek a sikerért - a versenyben elért pluszpontszámokért még elvállalják sérült atléták edzését is. A sznob, szenteskedő lányoknak azonban nehéz együtt dolgozniuk a nekik kirendelt szellemi fogyatékos partnereikkel, így hősnőnknek szintén nehezére esik a Tökfej becenévre hallgató srác (Hank Harris) pesztrálása. Fél tőle, de attól a pillanattól, hogy először a szemébe néz, képtelen elfelejteni az ott látott szenvedést - és valami mást is, szépséget... Innentől pedig a szőke lány élete gyökeresen megváltozik: rádöbben, hogy az élet nem egy cukormázas álom; hogy a célok, amikért küzd, értéktelenek; és elkezdi érezni a fájdalmat, amit eddig még sosem tapasztalt meg. Közben hirtelen mindenki élete mintha tőle kezdene függeni, mindenki őt akarja, minden rajta múlik, ő pedig megpróbál menekülni, megpróbálja visszacsinálni az egészet, de ez lehetetlen - és ahogy telik az idő, beleszeret Tökfejbe, aki pedig elképesztő erőfeszítéssel óriási fejlődésen megy keresztül érte. De senki sincs felkészülve ennek a szerelemnek a következményeire, hamarosan pedig Carolyn körül elkezd összedőlni a világ...

Drámáról van szó, bár a neten azt írják, hogy fekete komédia - van benne valami... Ha az első fél órát kibírjuk, akkor egy nagyszerű élményben lehet részünk, ugyanis ez a film az egyik legjobb, ami bemutatja, hogy hogyan működik az ember, a szerelem, a párkapcsolat és az egész társadalom. Indiában például több évszázados hagyomány a kasztrendszer - ott nem csinálnak titkot az ember kirekesztő alaptermészetéből. Mivel a világ egyre inkább egységesedni próbál - lásd, mondjuk ezt az Európai Unió nevű förmedvényt - ezért már egyre jobban elfogadottabbak az ilyesféle kapcsolatok (különböző bőrszínű, vallású vagy azonos nemű emberek közt kötődők), de azért a legtöbb helyen (pláne ahol pénz is van) a konzervativizmus dívik. (Mára ez sajnos megváltozott...) Most megint arról van szó, hogy két társadalmilag különböző ember szerelmes lesz egymásba: végülis Tökfej fogyatékossága leginkább abban nyilvánul meg, ahogyan az anyja és az összes többi "normális" tekint rá - pedig ő az egyetlen tiszta, őszinte ember az egész történetben. Nem hazudik, és sokkal több van benne, mint amit kinéznek belőle, a többi szereplő viszont köpönyegforgató, érdek-vezérelt akciókban résztvevő, a társadalmi elvárások rabigájából kitörni képtelen (és nem is akaró) személy. 

Eleve itt ez a lányszövetség-dolog: A film végére Carolyn rájön és kimondja, hogy ez a hagyomány rossz, értelmetlen és sok embernek megkeseríti az egyetemi éveit - ennek legjobb példája a duci lány, aki hősnőnk "barátnője". Viszont mikor Ricci karaktere rádöbben, hogy baromság az, amiért eddig harcolt, megnyílik előtte a valóságra való tiszta rálátás lehetősége. Amint kiderül számára, hogy eddig álomvilágban élt és az ezt védelmező falak leomlanak, elveszíti a hamis boldogságot, amiért sosem kellett tennie és bár szembesül a világ zord és rideg valóságával, mégis megtalálja az igazi boldogság kulcsát - azét, amiért keserves küzdelmet kell folytatni. Érdekes, hogy míg a hősnő "tökéletes" élete alapjaiban rendül meg és lassan összeomlik, addig az idáig passzívan élő, beletörődő fiú elkezd dolgozni, tenni azért, hogy fejlődjön, hogy több lehessen, hogy erősödjön - hogy tetsszen a lánynak. Itt jön képbe az anya, aki évek óta próbál elérni valamit a srácnál, de mindig kudarcot vall és még most is úgy tekint a fiára, mint egy magatehetetlen kisfiúra - holott korántsem az. Bizonyos, hogy féltékenységből nem hajlandó elismerni Carolyn jótékony hatását, képtelen tudomásul venni, hogy Tökfej végre lelt magának egy célt az életben, mert az ő mércéjével ez túl sok a fiacskájának. Ezzel párhuzamosan Carolyn anyja azt gondolja a lányáról, a szövetség "vezetői" pedig a szövetségről, hogy ez nem hozzá(juk) illő – ám egyik se nézi azt, hogy mi a jó a főszereplőnőnek, mindegyik csak a saját érdeke miatt akarja eltiltani különös választottjától. Jól van, még se mesélem el az egész történetet, akkor mi értelme lenne megnézni? Szóval inkább rátérek a színészekre meg az alkotókra.

Christina Ricci most is nagyszerű, nagyon cuki ezzel a rövid, szőke hajjal, csak kár, hogy kisgyerek-szinkront adtak neki. Ő volt az egyik producer, ami (és a szerep elvállalása is) azt jelenti, hogy hitt ebben az alkotásban. Hank Harris kitűnően alakítja a fogyatékos fiút, nekem egyetlen kifogásom volna ellene, hogy az általa életre keltett karakter mintha túl gyorsan kezdene el normálisan járni - bár, lehetséges, hogy azért kényszerül alapvetően tolókocsiba, mert nem akart járni és elsorvadtak az izmai... A mellékszereplők közt van a nagyon tehetségesnek és szépnek kikiáltott Amy Adams (nem tudom kit játszott) és Shaun Weiss, aki a Kerge kacsák-sorozatban volt a kapus Goldberg. Ezt a filmet Anthony Abrams és Adam Larson Broder rendezték, utóbbi írta a forgatókönyvet és az egyik betétdalnak is szerzője volt - a páros még egyetlen közös munkát készített 1998-ban, de azon és ezen kívül semmi egyebet.

Néhány érdekesség: Az útról leszáguldó és felrobbanó autó jelenetét egy az egyben a Hudson Hawkból vették át - ha jól megfigyeljük, a motorháztetőn rajta van egy bábu, ami a rosszfiút szimbolizálta – és egyáltalán vajon miért és mitől robban fel az a kocsi?! És hogy lehet, hogy a srác nem ég meg?! A dagi csaj nevét Sziszinek ejtik, ám így kell leírni: Cici:D A Tökfej készítési költségét nem ismerem, bemutatójával viszont csak 305 ezer dollárt hozott. Jó és rossz kritikákat is kapott, a DVD-s kiadása óta viszont kultuszfilmmé vált, több helyen az évtized egyik leginkább alulbecsült mozijának tartják.  

Nekem az alábbiakat sugározta a film: A lányszövetségek hülye kurváknak valók. A tökéletlen jobb a tökéletesnél és az ember nem választhatja meg, kibe szeret bele. A pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve - lásd a tengerpartos jelenetet. "Csak azok sugároznak szépséget, akik szenvednek."

A téma és az események ellenére vicces, gondolatébresztő, érzelmeket kiváltó alkotás a Pumpkin. Csak intelligens, érzelmes embereknek ajánlom.

Pontozás:

imdb: 6.3 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Az első fél óra elég rossz, de összességében jó film, ezért nem vonok le.)

Hírek:

- Amy Adams lesz Lois Lane a Man of Steelben jövőre. (Kár érte...)

Várható írások: Fránya macska, Sucker Punch Rendezői Változat.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr643014076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása