Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.09.05. 11:38 Tévésámán

Elnökcsemete (First Kid, 1996)

Újra itt vagyok! Az utóbbi több mint egy hétben rákattantam a Team Fortress 2-re, valamint úgy voltam vele, hogy a videokazettás listát egyszerűen nem vagyok hajlandó most folytatni, és a tévé se adott semmi jót (kivétel A katedrális, de az meg minisorozat). Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a látogatottság csökkent, de nem tudom egyértelműen megmondani, hogy a sulikezdés miatt, vagy, mert lusta voltam új cikket írni... Na, mindegy, a lényeg, hogy megint indul a mókuskerék, az itt tárgyalt First Kid mellett még legalább 3 új írás lesz ezen a héten! De akkor térjünk is rá erre a bizonyos Első Gyerekre!

Mindenkinek van olyan filmélménye, amit még kiskorában szerzett és meghatározó lett a későbbi életében vagy csak nosztalgiával tekint vissza rá - mindegy, milyen színvonalú. Régen rengeteg ostoba vígjátékot néztem és közülük ez volt az egyik, amit már jó egy évtizede nem láttam, így örültem, hogy újra megnézhetem. Már eleve tudtam, hogy korántsem annyira jó, de mivel tíz napos film-elvonásom volt, így kapva kaptam az alkalmon:)

Az amerikai elnök fia, Luke (Brock Pierce) nagyon utálja a protokolláris életet. Unja magát, nincsenek barátai, szabadidejében pedig a védelmére kirendelt ügynök, Woods (Timothy Busfield) orra alá tör borsot. Aztán egy napon az egyik nagy bevásárlóközpontban az édesanyjával vásárló fiúval történik egy apró "incidens", amit viszont a testületbe nem igazán beillő Simms ügynök (Sinbad) hárít el. A nagydarab, folyton komolytalankodó fickót így megbízzák Luke védelmével és innentől indul a közös kalandjuk, amiből persze óriási barátság születik. Ám az Első Gyerek szerez magának pár ellenséget - vajon Simms-nek ismét akcióba kell lépnie?

Tipikus '90-es évekbeli gyerekeknek szóló vígjáték. Az alapszituáció a kelletlen együttlétből indul, hiszen a megtermett négernek mindenhová el kell kísérnie az aprócska fehér fiút - ebben persze már kapásból benne van az "éncsakazértutállakmertezamunkád", az "énmegazértutállakmertegyelkényeztetettkölyökvagy" és a szokásos "felnőtt az iskolapadban"-klisé. Az első fél óra elég szar, semmi érdekes sincs, az igazán jó dolgok a boxedzéstől indulnak be, és az ominózus sulibuliig meg sem állnak. Ott egy picit leül a sztori, majd jön egy kis akciófilmes beütés, hogy végül aztán minden jóra forduljon. Tetszik benne, hogy tényleg a srác a főszereplő és az akkoriban nagy sztár Sinbaddal egyenlő szerepet/időt kapott, sőt, még többet is. Az erőltetett poénok és a "mondanivaló" viszont már kissé visszásak...

Simms alakítójának kb. minden filmje ugyanolyan: vannak bennük nagyon király poénok és humoros helyzetek, de az egész körítése fájdalmasan béna. Ez itt sincs másképp, emberünk humorzsákat szór mindenfelé, de közben próbál egy komoly szituációt megjeleníteni - ennek viszont nem sok értelme van. Brock Pierce elviselhető, picit idegesítő kiskrapek, de feltételezem, hogy bárki más ugyanígy, vagy még jobban el tudta volna játszani Luke-ot. A Woods-ot életre keltő Timothy Busfield kifejezetten visszataszító alak, színészileg ő a legjobb. Ismertebb arc még Art LaFleur (pl. Oscar, de még 1000 helyen láthattátok), Robert Guillaume (Drágám, add az életed!), Bill Clinton és Sonny Bono (az egykori Sonny & Cherből). A rendező David M. Evans, aki elsősorban kis költségvetésű vígjátékokat és kétes hírnevű folytatásokat dirigált (pl. Beethoven 3-4 és az általam nem látott, de valami rémesen szarnak tűnő Ace Ventura: Pet Detective Jr.).

Néhány érdekesség: Sinbad producer is volt. Brock Pierce a Kerge kacsák 1-2-ben a visszaemlékezések fiatal Gordonját alakította, '97 óta nem filmezik. Timothy Busfield elsősorban tévés színész és rendező. Sonny Bono tényleg képviselő volt akkoriban, Palm Springs polgármestereként kezdte, majd Kalifornia küldöttjévé vált a Fehér Házban. Ez az utolsó mozis megjelenése. Végül egy vicces név: Bob Child (Gyerek Vili, kb.) - egy biztonsági őrt játszott. Az Elnökcsemete 5 millió dollárból készült és több mint 26 milliót hozott vissza, a kritikai fogadtatásáról nem tudok.

Összesítésben: Közepes filmnek mondanám, de a vasárnap délutáni matinéban megállja a helyét - a fiatalabb korosztálynak persze nyilván jobban tetszik, mint nekünk, huszonéveseknek:)

Pontozás:

imdb: 5.1 (5 év alatt 0.5-öt emelkedett!)

Szerintem: 3/5 (Az elején sorakozó sok unalmas/béna rész nélkül eggyel jobb pontszámot kapna.)

Hírek:

- Art LaFleur következő szereplése az ázsiai feldolgozásnak tűnő House Hunting című thrillerben lesz. Az előző munkája, a Dahmer vs Gacy érdekesnek tűnt, ám imdbs pontszáma (2.6) alapján biztos, hogy rosszul sikerült és ez a Házvadászat se tűnik valami bizalomgerjesztőnek. Szóval úgy látszik, szegény Art bácsi mostanában mellényúl a szerepeivel...

Várható írások: Pókember 3, A régi környék, Terminátor.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr873203794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása