Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.09.20. 13:17 Tévésámán

Fránya macska (That Darn Cat, 1997)

Jó rég jártam itt, már több mint egy hete nem volt új írás. Nos, eddig az időm nagy részét a Battle Royale manga (kurvajó, mindenkinek ajánlom) olvasása és a Team Fortress 2 töltötte ki, de szerencsére normális programjaim is voltak:) A visszatérésre kiválasztottam három Christina Ricci-filmet, így most ezek következnek sorban. Az első a Fránya macska, aminek tulajdonképpen a főszereplő leányzón kívül kevés pozitívuma van - csak miatta néztem meg. Már 15 évvel ezelőtt is voltak olyanok Hollywoodban, akik régebbi mozik újrázásával akartak nagyot kaszálni. Az 1963-ban íródott Undercover Cat című regényt két évvel a megjelenése után filmre vitték, majd jó harminc évre rá ismét, ezúttal a feltörekvő ifjú Ricci és a komikus Doug E. Doug (Jég veled!) főszereplésével.

A sztori nagyon egyszerű: a magának való, a kisvárosi életet utáló Patti (C.R.) egyetlen barátja a macskája F.M. (angolul D.C., annyit tesz, Fránya Macska), aki pedig egyik szokásos esti portyáján rálel egy nemrég elrabolt szobalányra. A nő ráakasztja óráját a cica nyakára és ezzel elindul a kaland, melyben fiatal hősnőnk mellé szegődik a balfácán FBI-os Kelso (Doug) és ketten próbálnak fényt deríteni Edgefield lakóinak különös titkaira - mialatt követik az informátor macsekot...

Ez a mozi kicsiknek szól, hiszen állat+gyerek=siker. A bugyuta alaptörténetet szerencsére megtámogatták egy egészen jó alapzenével (plusz ott van az I'm Too Sexy:D) meg néhány ismert mellékszereplővel, így láthatjuk Michael McKeant, Peter Boyle-t és Megan Cavanaugh-t (pl. Micsoda csapat!). Ricci szerethető figurát kelt életre, Doug E. Doug karaktere elviselhető, a városkában pedig a sok-sok bugyuta ember ostoba kis ügyei jó okot adnak a nevetésre. Én konkrétan talán kétszer kacagtam a teljes játékidő alatt, de valahogy képtelen vagyok utálni ezt a filmet, még ha nem is valami jó. A színészek közül ki kell emelnem Bess Armstrongot, aki Patti anyukája, szerintem remek volt, meg Ned Bellamy-t, aki az Ed Woodból a csontkovács:) A rendező az a Bob Spiers, aki az Egy kis Fry és Laurie teljes negyedik évadját, valamint a rossz hírű Spice Worldöt dirigálta anno, ezek a címek talán elmondják, hogy mit is várhatunk ettől.

Érdekességek: A That Darn Catet ihlető regényt a The Gordons nevű írópáros készítette, ők egy házaspár voltak. A férfi, Gordon Gordon (ez a valódi neve:)) a '40-es években az FBI-nál dolgozott, majd miután visszavonult, feleségével, Mildreddel együtt készített néhány regényt. A Fránya macska 18 millió dollárt hozott be, a készítési költségeiről nincs adat, de azt hiszem pénzügyileg sikeresnek mondható. A kritikai fogadtatásáról nem tudok, de az imdbs pontszáma árulkodó.

(Íme egy egészen friss kép kedvenc színésznőmről, egy divatmagazin ehavi számából.)

Kicsit gagyi, kicsit unalmas, de szerethető filmecske. Azért 12 éven felülieknek nem ajánlom, de a kisebbek biztosan jól szórakoznak majd rajta!

Pontozás:

imdb: 4.6 (Az eredeti verzió 6.7-et kapott.) [5 év alatt 0.3-at emelkedett; az eredeti szintúgy.]

Szerintem: 4/5 (Kevesebbet érdemel, de nincs szívem lepontozni:))

Hírek:

- Doug E. Doug soron következő filmje a The Projectionist című nyomozós, misztikus thriller. 

Várható írások: Áldott a gyermek; Korán keltem aznap, mikor meghaltam.

2 komment

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr253240761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ryuzaki92 2023.01.11. 15:06:08

Én igazából előzetesen nem sokat vártam ettől a filmtől, de megnézve kellemesen csalódtam, mert jót szórakoztam rajta 30 éves létemre. Illetve picit vonakodva álltam neki, mert annyira nem vagyok oda a macskákért, de hát Christina miatt muszáj volt (az eredeti filmet nem láttam). Előítéleteim szükségtelennek bizonyultak, és bár nem ez a legszínvonalasabb film Christina Ricci filmográfiájában, családi vígjátéknak elmegy, a legtöbb poén és humoros szöveg betalált nálam (kedvencem mikor az ügynök haver macska gondolkodással próbál nyomokat keresni, a két konkurens autószerelő civakodása is élvezhető volt, illetve amikor a macskát követő rendőrök a startmezőre jutnak vissza végül, meg a "Most feji a tehenet?" beszólástól is szakadtam az elején).
De úgy gondolom ez a film nem is próbál meg többnek mutatkozni, mint amilyennek szánva van. A sok bugyuta karakter (köztük csodálkozásomra feltűnt a Biffet alakító színész a Vissza a jövőbe! filmtrilógiából) közül egyértelműen a kicsit flegmás, szarkasztikus, unatkozó, a szürke hétköznapok medréből kitörni vágyó, de szerethető Patty karaktere emelkedik ki, ő és a humoros Doug E. Doug viszik a hátukon az egész mozit. Christinára mintha ráöntötték volna a szerepet, még akkor is öröm nézni, ha ebben a filmben nem is erőlteti meg különösebben magát, simán hozza a karaktert. És szubjektív ranglistám szerint Christina Ricci ha még nem is itt néz ki a legszebben, de a TOP3-ba simán belefér, nagyon aranyos volt, főleg amikor F. M. cicával volt közös jelenete. Plusz ahogy olvasom, ő is szereti a macskákat a magánéletben, így biztos jól elvoltak a színész Elvis cicával (aki az IMDB szerint a Sylvester Stallone-féle A specialistában is játszott) a kamerákon kívül. Illetve Christina karrierje számára ez a film mérföldkövet, más szóval egy korszak lezárását jelenti, mert ez volt az utolsó gyerekesebb témájú alkotás, amiben részt vett, a gyereksztár jelzőt kinőve ezután már felnőttesebb filmekben láthatjuk.
Annyit sajnálok, hogy már az elején kikövetkeztethető az emberrablók kiléte, ha egy kicsit odafigyelünk a szinkronhangokra, és ez az amerikai kritikusok visszajelzései szerint ugyanígy van eredeti hanggal is.
Szóval csodák csodájára nekem bejött ez a kis csekélység, annyira, hogy pár nap múlva ismét megnéztem. :)

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2023.01.11. 15:12:58

@Ryuzaki92: Köszönöm az újabb kommentet, jól kiegészíti a cikket a véleményed!
süti beállítások módosítása