Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.06.17. 21:07 Tévésámán

Rémálom az Elm utcában (A Nightmare on Elm Street, 2010)

Nincs új a Nap alatt. Először 2003-ban érkezett A texasi láncfűrészes mészárlás újrája, aztán jött a Halloween 2007-ben, a Péntek 13. 2009-ben és tavaly a Rémálom az Elm utcában felújított változata is.

Egy kis történelem: 1979-ben a The Last House on the Lefttel és a The Hills Have Eyes-zal már hírnevet szerzett Wes Craven benyújtotta legújabb horrorfilm-ötletét a Paramount filmstúdiónak. Ugyanakkor egy bizonyos Victor Miller (avagy egy bizonyos Sean S. Cunningham) szintén felmutatta művét és a stúdiónak utóbbi jobban tetszett - ez lett a Péntek 13. Négy évvel később Craven Rémálmát mégiscsak megfilmesítették a New Line Cinemánál - ez a mozi pedig elindította Johnny Depp karrierjét, horrorikonná tette Robert Englundot és a populáris kultúrának újabb gyilkos szörnyeteget adott: az áldozataival álmukban végző Freddy Kruegert. (Utólagos szerkesztés: Már nem tudom, honnan van ez az információ az 1979-es közös ötletbeadásról...) A Nightmare on Elm Street hat hivatalos folytatást ért meg, plusz ott van még a Freddy vs. Jason, ahol az egykori rivális filmek két "sztárja" mérkőzik meg, valamint a rövid életű Freddy's Nightmares című sorozat. 2009-ben pedig a New Line, látva az új trendet, elkezdte a munkálatokat még egy Rémálmon. A klasszikus átalakításához mellőzték Wes Craven segítségét, Freddy szerepét nem Robert Englundra osztották, a rendezéssel pedig a videoklip-direktor Samuel Bayert bízták meg - erősen bukásszagú a dolog, igaz?

Nagy vonalakban a történet arról szól, hogy tragikus módon meghal egy fiatal az amerikai Springwood kisvárosában - sokan öngyilkosságot emlegetnek, ám az elhunyt barátnője, Kris (Katie Cassidy) mást sejt. Az örök vadászmezőkre távozott ugyanis halála előtt ismétlődő lidércnyomásról panaszkodott és hamarosan Kris-t is elkezdi üldözni álmában egy szörnyen összeégett arcú, egyik kezén pengéket viselő férfi (Jackie Earle Haley). Az álomgyilkos pedig nemsokára felbukkan még néhány helyi tini éjjeli vízióiban, és mialatt a fiatalok az ébrenlétért (ezzel együtt életükért) küzdenek, nyomára bukkannak egy évtizedes összeesküvésnek. Az idő azonban vészesen fogy, mert mindenkinek muszáj aludnia; ám egyre biztosabb, hogy a tollasbálba igyekvők már nem fognak felébredni másnap reggel. De vajon miért akarja ez a lény megölni őket, hogyan lehet megállítani és mi az, amit e kisváros már oly hosszú ideje titkol?

Itthon Freddy bácsi kalandjai ismertebbek az összes többi nagy horror-gyilkosénál, hiszen anno még 2005 környékén az 1-6-ig leadta mindet az RTL Klub, pár évvel később megismételték a szériát (a hetedik egyszer sem volt), és kb. 2 éve nagyon olcsón felbukkant eredeti dvd-kiadásban a teljes Nightmare-sorozat a boltok polcain. Én minden részt láttam, úgy a 90%-uk megvan ilyen vagy olyan formában, és rendelkezem egy Krueger-figurával, így rajongónak mondhatom magam. Szerintem egyes körökben elég divatos rajongani a horrorokért és az elérhetősége miatt Craven agyszüleménye gyakran került előtérbe náluk - bár, ma már a Fűrészek és az ázsiai borzongatós históriák dömpingjében még Freddy is elveszik. Mit vártam, mikor ezt megnéztem? Az eredeti és még néhány folytatása (nem mind) igen jó lett, ezért a léc máris magasan volt. Plusz a pengeujjú utolsó felbukkanása, az FvsJ nagy kedvencem, ez, és a megformálására választott Jackie Earle "Rorschach" Haley még feljebb tették a mércét. Az új Friday the 13th és a Rob Zombie-féle Halloween tetszettek, az új Texas Chainsaw Massacre pedig nagyon véres és undorító lett, ezért legalább ezeknek a színvonalát vártam.

SZPOJLER, CSAK AZ OLVASSON TOVÁBB, AKI MÁR LÁTTA!

Mit kaptam? Az első dolog, ami kicsit összezavart, hogy az elején Kris a főhős - ugyanakkor a kajáldás nőcit Nancy-nek hívják, ahogy az eredeti Rémálmos lányt is, így sejtettem, hogy nem végig a szőkeség áll majd a középpontban (ami el is szomorított volna, mert rondának találom:P). (A véleményemet A zöld íjász című bugyuta szarság se változtatta meg...) Úgy a 35-40. percnél jön a hitchcocki váltás, vagyis az eddigi hősnőt elfelejthetjük, jön egy újabb. Az viszont tetszett, hogy úgy a játékidő háromnegyedéig megválaszolatlan marad a kérdés: vajon Fred Krueger valóban perverz volt, vagy ártatlanul lincselték meg? A régi részekben ez sosem kérdéses, de itt megjelenik ez az eddig fel sem merülő lehetőség. Persze később kiderül az igazság és igazán senki se fog meglepődni rajta.

INNENTŐL MÁR BÁRKI OLVASHATJA.

Jackie Earle Haley-vel korántsem vagyok megelégedve, mert Fred Kruegerként a visszaemlékezésekben remekel, de Freddy-ként már nem olyan karizmatikus, mint Englund - és a feje olyan csúnya, fura lett, inkább gyomorforgató, mint ijesztő. Katie Cassidy antipatikus, jó alakja van, de a játéka rossz; Rooney Maráé viszont annál jobb! (Ő egy lány, csak azért írom, mert a nevéből nem derül ki:)). A férfi főhősnek választott Kyle Gallnernek olyan tipikus tucatarca van, helyette lehetett volna valaki mást választani, képtelen nyomot hagyni a nézőben.; egyetlen ismert arc az igen keveset szereplő Clancy Brown, a többi ember szót se érdemel. Azon túl, hogy Samuel Bayernek ez az első filmje, még a Transformers-ből trendi rágógumit készítő Michael Bay neve is felbukkan a stáblistán - igaz, itt csak producer volt, de ez már rossz jel. Vannak olyan dolgok, amiket most láthatunk először (pl. a gyilkos új védjegye, a játék a pengékkel), kedvenc csíkos pulóveres kaszabolónk az eddiginél sokkal több szöveget kapott és az információkat sokkal nehezebb róla kideríteni, mint addig. Viszont olyan motívumok is megjelennek, amiket egy valódi Rémálom-rajongó már rögtön izgatottan, vigyorogva fogad - mondjuk, hogy mi fog történni, ha a hősnő fürdik, vagy ha nagy, üres falfelület van az ágya felett.

Néhány érdekesség: Eredetileg előzményt akartak csinálni a '84-es műnek, de aztán inkább újraértelmezték a démoni főfigurát. Az alkotók elsődleges szándéka az volt, hogy a vicceskedő, egysoros poénokat bemondó Freddy-t komorabbá, gonoszabbá, betegesebbé, meg ijesztőbbé tegyék. (Mondjuk ezzel épp a lényegétől fosztották meg, nem?) Legalább tizenöt különböző forgatókönyvet írtak és végül ezek közül négynek a kombinációjából lett a végső sztori; ami nagy vonalakban az első Elm utca történetét követi, de sok megoldást a többi részből vettek át. A sorozatból ez kapta a legnagyobb premiert, 4700 moziban mutatták be. Ez az első alkotás, amiben nem Englund játssza Freddy-t - ő egyébiránt örült a feldolgozásnak, támogatását fejezte ki az alkotók felé és az új Krueger választásával is egyetértett. Vele ellentétben Wes Craven megsértődött, amiért kihagyták és ahol lehetett, felszólalt a készülő mozi ellen. A "barlang"-jelenetnél a fényképeken gyerekek fotói közé sebészeti műtétekről készülteket kevertek, hogy Mara és Gallner könnyebben tudjon undorodni tőlük. A csoportkép hátulján olvasható nevek nagy része stábtagoké. Bayer kétszer is visszautasította a felkérést, végül Bay beszélte rá, hogy mégiscsak üljön a rendezői székbe.

Freddy Krueger-rovat

Az itt látható zöld-vörös csíkos pulcsit ugyanaz a Judy Graham kötötte, aki a '84-esben használtat. Freddy arca jobban hasonlít egy valódi szétégett archoz, azonban az alkotók a nézőkből kiváltott undor elkerülése végett finomítottak rajta, így nem teljesen valóságos. Az első napon hat, később három órába tellett felrakni a maszkot, az arc néhány részletét számítógépes animációval kreálták. Újságírói kérdésre válaszolva Haley azt nyilatkozta, hogy a gyilkos eljátszásához szükséges hangulatot a minden áldott nap átélt több órás maszk-felvitel hozta meg neki:) Legtöbbször improvizálta a szövegeit, így a többi színészt a szenvedéses jelenetekhez megfelelően kellemetlen helyzetbe hozhatta:) Haley-nek két különböző kontaktlencse-párt kellett viselnie és egy alkalommal megsértette velük a szaruhártyáját, így a forgatás egy időre leállt, ráadásul két hétig a szemfehérje vérvörös volt.

A 2010-es Rémálom az Elm utcában 35 millió dollárból készült és 115 milliónál többet hozott, ám mind a kritika, mind a közönség részéről nagyon negatív visszajelzéseket kapott. Szerintem pedig nem volt rossz, de inkább ajánlom az eredetit, a 2009-es Péntek 13-at vagy a 2007-es Halloweent.

Pontozás:

imdb: 5.2 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5 (Azért lehet, hogy megnézném újra...)

Hírek:

- Várható a folytatás, mert a pénzügyi siker megvolt és mind a főgonosz alakítóját, mind az általa üldözött lány megformálóját több filmre szerződtették. (Szerencsére ezek sose valósultak meg...)

- Jackie Earle Haley a vámpíros képregény-feldolgozásban, a Dark Shadows-ban játszik - rendezi Tim Burton, főszerepben Johnny Depp és Eva Green. (Érdekes, hogy a tényleges filmről szóló cikk után beírtam az Éjsötét Árnyékot a hírekbe... És nem képregény, hanem sorozat feldolgozása.)

- Rooney Mara lesz Lisbeth Salander az amcsi A tetovált lányban, partnerét Daniel Craig játssza. (Láttam, írtam róla.)

- Clancy Brown a Cowboyok és űrlényekkel hamarosan megérkezik a hazai mozikba is, emellett a Hellbenders névre hallgató horrorban szerepel még Dan Foglerrel.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr322993436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása