Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.20. 17:48 Tévésámán

Rémálom az Elm utcában 3: Álomharcosok (A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, 1987)

A pénz mozgatja a filmipart - így volt ez régen és így van ma is. 1984-ben bemutatták a Rémálom az Elm utcábant, ami váratlanul hatalmas siker lett, annak ellenére, hogy sok stúdió alig látott benne fantáziát. A Nightmare bankot robbantott, ezzel megmentette a New Line Cinemát a csődtől, akik ezt úgy akarták meghálálni Freddy-nek, hogy készítettek egy újabb mozit, amiben kedvére gyilkolászhat. A '85-ös Freddy bosszúja felemás megítélésű, furcsa alkotássá vált, de a cím garantálta a sikert. 3 évvel az első epizód premierje után Wes Craven, a széria kiötlője visszatért a New Line-hoz, hogy segítsen tető alá hozni egy harmadik Elm utcai mészárlást. Craven kijelentette, hogy nem tetszett neki az első rész lezárása, a másodikból pedig semmi sem volt ínyérére - vajon mi győzte meg arról, hogy újból ringbe szálljon? Természetesen a lóvé... Viszont ellentétben a manapság pusztán bevételi szempontokból készülő folytatásokkal (lásd bármelyik animációs filmet), itt minden egyes stábtag, minden szereplő a maximumot nyújtotta és összehoztak egy fantasztikus horrort! Nézzük meg közelebbről, mi az Álomharcosok:

Az induló stáblista alatt női kezeket látunk, amint papírmaséból építenek fel valamit - mintha csak az első rész bevezetése lenne, szolidabb módon. A kezek tulajdonosa Kristen (a már itt médiumi képességekkel bíró Patricia Arquette), akit egy ideje lidércnyomás gyötör. A szörnyű víziókban mindig ugyanott jár: a házban, aminek makettjét most készíti el. Egyik este ismét meglátogatja az őt kísértő rémség (Robert Englund) és ezúttal súlyos sérülést is szenved - ám úgy látszik, a lány maga sebezte meg csuklóját, így zárt osztályra kerül. Az intézet tele van olyan srácokkal, akiket szintén ez a "mumus" üldöz éjjelente, ám hiába a gyógyszerek, az orvosok, az ápolók, senki se tudja megakadályozni, hogy a "betegek" meghaljanak. Ekkor érkezik frissen az egyetemről egy fiatal álom-szakértő, bizonyos Nancy Thompson (Heather Langenkamp), aki azonnal ráeszmél, hogy pácienseit ugyanaz a Freddy Krueger próbálja meggyilkolni, aki évekkel ezelőtt őt is el akarta tenni láb alól. Az új orvos és az ifjú ápoltak összefognak, hogy együtt próbálják meg legyőzni Freddy-t, de szükségük van valakire, aki segít nekik a valós világban - aki eltemeti a szörnyeteg csontjait, hogy a bolyongó lélek végre megnyugvásra találjon. Vajon sikerül a vakmerő terv, vagy Nancy és a többiek örökre lehunyják szemüket?

Ilyet is ritkán lehet látni: az alap film nagyon magasról indít, az első folytatás hatalmas színvonalbeli esést mutat, és ekkor jönnek valakik, akik felhúzzák a padlóról az elesett Freddy-t. De nemcsak, hogy talpra állítják, hanem még segítenek neki, hogy pengéi ismét a régi fényükben csillogjanak! Azonnal érezni lehet, hogy Craven a fedélzeten van, mert ismét ötletes és ocsmány halálnemeket láthatunk; ezen kívül megtapasztalhatjuk a gyilkosra a későbbiekben oly jellemzővé váló humort. Igen fontos szerepe van továbbá a trükkmesterek építményeinek és a maszkoknak, de itt már megjelenik a korai számítógépes grafika is. Tehát a látvány kitűnő, már csak jó színészek kellenek.

A legnagyobb húzás Heather Langenkamp visszahozása, mert ő még ekkor is szép volt és remekül játszott. Mellette ott van cuki tinilányként az elsőfilmes Patricia Arquette; de felbukkan még Larry Fishbourne, meg Gábor Zsazsa (az egy vicces jelenet:D). A férfi főszereplő Craig Wasson (ezen a szinten a szerepét szerintem én is el tudtam volna játszani egyébként:)), mellé pedig érkezett szintén az első részből a Nancy apját alakító John Saxon. Akad pár fehér folt a cselekményben, például Nancy és a doki most akkor járnak, vagy csak barátkoznak egymással? Mondjuk ez lényegtelen... Mindenképp meg kell még említeni Jennifer Rubint, aki az ügyeletes rockercsaj, meg Rodney Eastmant, akinek Joey nevű karaktere az egyik fő fegyver a pengeujjú ellen és ez a bizonyos srác a negyedik részben szintén felbukkan. Wes Craven segített a forgatókönyv-írásban és pénzügyileg támogatta a filmet; a rendező, meg a másik író pedig az a Chuck Russell volt, aki évekkel később A Maszkkal tarolt hatalmasat.

A sztori szerintem tök jó! Igaz, hogy a hipnotizálós részek elég gagyik, és a hírhedt Freddy-féregbe is bele lehet kötni, de a "Hol a whiskey?!" meg a hozzá hasonló poénok feledtetik ezt:) Végülis minden a helyén van, a szereplők közt pedig mindenki találhat olyat, akivel azonosulhat. Van itt dohányos tévéfüggő, egykori drogos, nagyszájú keménylegény, némaságba burkolózó fiú, szerepjátékozó tolószékes, meg csodás képességekkel megáldott lány. Őket pedig kiegészítik a felnőttek: a szabályokhoz ragaszkodó főorvos, a jólelkű ápoló, a hitében megingó doktor, a rejtélyes apáca és a sötét múltú, fiatal doktornő. Mindenki kiválaszthatja a kedvencét.

Néhány egyéb érdekesség: Az eredeti elgondolás a valós valóságba áttörő álom-ölő története volt, aki a színészeket és a stábtagokat rémisztgeti; de a stúdió visszautasította az ötletet - később azonban a 7. részben ez is megvalósult. Egy másik alapból kiindulva Freddy tinédzsereket vett volna rá, hogy megöljék magukat, ám ez meg annak idején tabutémának számított, így csak nagyon kis mértékben jelenik meg a kész műben. Robert Englund egy héten át napi 24 órában dolgozott, mert nappal a Downtown című tv-sorozatban szerepelt, éjjel pedig magára öltötte a csíkos pulcsit a Rémálom 3. forgatására. Az Álomharcosok főcímdalát, a Dream Warriort valamint a tévés változatban hallható Into The Fire-t a Dokken együttes adja elő. A filmbeli rockerlányon többször is Dokkenes póló látható; az ehhez a filmhez készült kislemez hatalmas siker lett. Ettől kezdve szinte minden horrorfilmben hallhatunk rockot. Az A Nightmare on Elm Street 3 4 és fél millió dollárból készült, kis híján 45 milliót hozott; több pozitív kritikát kapott, mint elődje.

Ez egy minden tekintetben kitűnő folytatás: látványos, vicces, ronda; visszahozták az első rész nagyszerű főhősnőjét és szerepeltettek néhány későbbi/korábbi nagy nevet is. Röviden: Wes Craven visszajött és feltámasztotta a tetszhalott Rémálom az Elm utcábant. Szerintem nagyon jó volt, ajánlom mindenkinek - sőt, mi több, azt mondom, a kettőt nyugodtan ki lehet hagyni, hacsak nem vagytok homoszexuálisak (aki nem érti, olvassa el a második részről szóló kritikámat). A kérdés már csak az, hogy vajon a negyedik epizód fenn tudta-e tartani ezt a színvonalat? A jövő héten kiderül!

Pontozás:

imdb: 6.6 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Chuck Russell következő rendezése az Ezeregyéjszaka meséiből készülő fantasy, az egy év múlva látható Arabian Nights.

- Patricia Arquette megint horrorban játszik: a jövőre látható Gluttonban a Vészhelyzetből ismert Abraham Benrubi is felbukkan.

Egyelőre nem tudom, mit nézek legközelebb, de ezen a héten még biztosan jelentkezem!

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr633084005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása