Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.06.07. 15:48 Tévésámán

Éjsötét Árnyék (Dark Shadows, 2012)

dark_shadows_ver3.jpg

Még az év elején összeírtam (némileg a VOX Magazin segítségével) azokat a mozikat, amiket meg akarok nézni 2012-ben és ez rajta volt a listán. De jelen írásom tárgyát mindenképpen látnom kellett, mert Tim Burton, Johnny Depp, Eva Green, Chloe Moretz meg Jackie Earle Haley neve is vonzóvá tette számomra a Dark Shadows-t. Ugyanakkor benne volt a pakliban, hogy a visszanézve nem igazán nekem való Sweeney Todd és a fura Alice Csodaországban után Burton úr újból mellényúl, de szerencsére másként alakult. A véleményemet viszont majd később, először ismertetem a történetet: 

Dark-Shadows-2-3.jpg

Barnabas Collins (Johnny Depp) szerencsésnek mondhatja magát. Családja nagyon gazdag, mindene megvan, szerelmes egy szép lányba és előtte áll az egész élet. Ám ő sem makulátlan, mert képtelen ellenállni a formás cseléd, Angelique (Eva Green) csábításának... Viszont nem hajlandó a szolgáló szeretőjévé válni, és sejtelme sincs arról, hogy amaz sátáni erőknek parancsol és bosszúból romlást, halált, meg szenvedést hoz a Collins-házra. Így Barnabas-ból vámpír válik, aki kénytelen elviselni szíve választottjának halálát és aztán az ellene uszított városlakók haragját. Bezárják az élőholttá lett férfit egy koporsóba és elföldelik, ám megölni nem tudják... Eltelik 200 év és egy csapat munkás véletlenül rátalál a koporsóra, amiből vesztükre kiengedik Barnabas-t, ő pedig elindul, hogy felderítse 1972. különös korszakát és megismerje régi-új családját (Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Chloe Moretz, Jackie Earle Haley, Jonny Lee Miller és Gulliver McGrath). Bizony, sok minden megváltozott az elmúlt két évszázad alatt, így vérszívó főhősünk kezébe veszi az irányítást és elhatározza, hogy ismét gazdaggá és előkelővé varázsolja a Collins nevet. De arra még ő sem számít, hogy újfent szembe kell néznie ősi ellenfelével, Angelique-kel és hogy felbukkan a nevelőnőnek jelentkező Victoria (Bella Heathcote), aki kiköpött mása a férfi elvesztett Josette-jének. Vajon a két természetfeletti erejű lény összecsapásából melyikük kerül majd ki győztesen - és mi lesz a jutalma? 

dark_shadows_ver5.jpg

Tim Burtonnek megint sikerült tökéletes összhangban elegyítenie a vígjátékot a horrorral; ezen felül pedig nagyszerűen hozta vissza a '70-es évek mozijainak hangulatát a zenékkel, a stáblistával (van stáblista az elején, emberek!) és a látványvilággal. Ehhez hozzájön még a XVIII. század összeütközése a rock aranykorával, mindez megspékelve a Burtonre olyannyira jellemző túlságosan élénk színekkel, őrült karakterekkel és eszement poénokkal. A Dark Shadows alapjáraton vígjáték, amiben a múltból jött ember megpróbál beilleszkedni a furcsa jelenbe, de ott van még a természetfeletti faktor és a film egy pillanatra sem felejtkezik meg saját horror-mivoltáról - vagyis Barnabas nem csak egy kirakat-vámpír, mint amilyenek a tvájlájtban meg (sajnos) az Underworldben vannak, hanem gyilkos, vérivó szörnyeteg, aki képtelen elkendőzni valós természetét. 

dark-shadows-eva-green-.jpg

Minden szereplőben van valami igazán egyedi, ami humorossá teszi őt. Depp például a Jack Sparrow-pofavágások mellett az Ed Woodban látható Lugosi Béla-féle kézmozdulattal hipnotizálja áldozatait, Láthatatlan Ember-napszemüvege és London After Midnight-kabátja van; az "őskori" dumája pedig baromijó:D Eva Green most is szép és szexi, ráadásul (ahogy Mozsárágyú később rámutatott) tényleg jól áll neki ez a gonosz, romlott szerep. Michelle Pfeiffer és Helena Bonham Carter a tőlük elvárható szokásos szintet hozzák, Jackie Earle Haley pedig az egyik leginkább valóságos alak, a részeges inas, szerintem óriási volt:) Jonny Lee Miller és a vicces nevű Gulliver McGrath nem sok vizet zavarnak (jó, hát a kisfiú aranyos szereplő, de ezt így bárki más eljátszhatta volna), Chloe Moretz viszont remek, ő szolgáltatja a zenéket és kitűnően alakít egy szinte ott sem lévő, szétcsúszott karaktert (figyeljétek, amikor a háttérben táncol!).

Új arc a palettán Bella Heathcote, akinek mindössze ötödik mozija ez - szép, szép, de semmi különleges nincs benne, Mozsárágyú szerint nagy szemével olyan, mintha maga A halott menyasszony lenne hús-vér alakban, szerinte az Isten is arra teremtette, hogy Tim bácsi munkáiban szerepeljen:) Kiemelném még a pár percig látható Christopher Lee-t, aki nélkül nincs Burton-film, és Alice Cooper mestert (bizony ám!), aki személyesen jelenik meg, hogy előadja a No More Mr. Nice Guy-t és a Ballad of Dwight Fry-t. Az egyik legviccesebb figura az eddigi egyetlen szerepében látható, szöveg nélküli Ray Shirley, vagyis Mrs. Johnson - aki látta az Éjsötét Árnyékot, az tudja, mire gondolok:D Még egy kis mellékszereplőt meg akarok nevezni, ő pedig Hannah Murray, aki az egyik hippilány, őt a Trónok Harcában láthattuk a dagi „varjúnak” tetsző Szegfűként. Depp producer is volt, a zenét újból Danny Elfman szerezte. 

dark-shadows-breakfastjohnny-depp-.jpg

Az eddig felsorakoztatott pozitívumok mellett azonban akad negatívum, ez pedig a végső csata. Amikor a boszorkány ismét a város lakóinak haragját készül Barnabas nyakába zúdítani, akkor úgy tűnik, mintha a történet kiötlői nem tudták volna, mivel zárják le a cselekményt. Egyértelmű, hogy mi lesz a vége, de előtte viszont olyan kliséhalmazt ontanak ránk, amilyet az első hatvan perc után korántsem vártunk volna. Leginkább a modernizált The Haunting köszön vissza, de a Moretz figurájával történő dolog mindent egybevéve is szörnyen erőltetett. Magyarul az első kb. hetven perc jó, a vége pedig közepes... 

dark shadows chloe-moretz.jpg

Érdekességek: A mozi alapját az 1966-tól 1971-ig sugárzott Dark Shadows tv-sorozat adja, melyet Dan Curtis talált ki. 1970-ben és 1971-ben már készült film a sorozatból (House of Dark Shadows és Night of Dark Shadows). A happeninges részben vendégként két alkalommal is megjelennek az akkori főszereplők: Kathryn Leigh Scott (Maggie Evans/Josette), Lara Parker (Angelique), David Selby (Quentin Collins) és Jonathan Frid (Barnabas). Egyszer akkor vannak jelen, mikor a főhős az ajtóban köszönti őket, majd később Pfeiffer tőlük fordul el, hogy a többiekhez szóljon. Jonathan Frid alig egy hónapja, április 13-án hunyt el, 87 éves korában, így ez lett az utolsó munkája. Kathryn Leigh Scott azt mesélte, hogy a felvétel során úgy bántak velük, mintha egy királyi család tagjai lennének. Burton, Depp és Pfeiffer nagy rajongói a sorozatnak, utóbbi telefonon kérte a rendezőt, hogy hadd szerepelhessen; Tim bácsit pedig Johnny beszélte rá a rendezésre. Deppnek gyerekkori álma volt eljátszani Barnabas-t, egy speciális diéta segítségével 70 kilóra fogyott a szerep kedvéért. A producereknek sehol nem sikerült találniuk egy megfelelő halászfalut, így az egészet fel kellett építeni. A szellem-Josette-et víz alatt vették fel. A betétdalok közt a két Alice Cooper-szám mellett elhangzik a Nights in White Satin a The Moody Blues-tól, a Season of the Witch Donovantől, a Superfly Curtis Mayfieldtől, a Paranoid a Black Sabbath-tól (igaz, ezt nehéz észrevenni, mert halk és végigbeszélik), a You're the First, the Last, My Everything Barry White-tól és a Get It On a T-Rextől - hogy csak a legjobbakat említsem. Pár vicces név: Mayo Oliver (Majonéz Olivér), tűzoltó volt; Ian Floodgate (a neve Gátat jelent), gyári dolgozót keltett életre; és Benjayx Murphy (ez meg csak simán hülye név), építőmunkás volt. 

Az Éjsötét Árnyék 150 millió dollárból készült, eddig 192 milliót hozott vissza; az alacsony bevételt sokan az Avengers sikerének tudják be. Vegyes értékeléseket kapott: negatívakat a szétesőnek ítélt történet miatt, pozitívakat a látványért; de volt, aki a lapos poénokat (nem is laposak), a rosszul megírt karaktereket vagy a műfaji kevertséget szidta. Sokan megkérdőjelezték, hogy hasonlít-e a sorozatra, és hogy akar-e egyáltalán hasonlítani rá vagy sem? A pozitív értékelők szerint sikerült visszahozni az első Dark Shadows hangulatát, Pfeiffer és Depp játékát dicsérték és kiemelték, hogy milyen jól idézik meg a '70-es éveket. 

Nekünk nagyon tetszett, kitűnő poénok, jó színészek, szép nők, isteni zene, igazi vámpír és valódi Tim Burton-hangulat jellemzi. Akit ebből csak egy is érdekel, az mindenképp menjen el rá, bátran ki merem jelenteni, hogy az utóbbi 10 év talán legjobban sikerült Burton-filmje ez. 

Pontozás: 

imdb: 6.2 (Hiába, ami tényleg jó, az nem kaphat többet hatnál...) (5 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Csak azért nem mentem feljebb, mert a vége kicsit barmóság.) 

Utólagos szerkesztés: Másodszorra, angolul nézve már nem ütött akkorát, mert emlékeztem az összes poénra, de az eredeti szinkron sokkal jobb, mint a magyar! Depp ezúttal érthetően és szépen beszél, Moretz-nek meg tök jó hangja van. Most még a lezárásnál is volt egy részlet, ami jobban tetszett, mint elsőre, ám például Jackie Earle Haley angolul már kevésbé meggyőző, mint magyarul, ami baromi fura. A zenék pedig isteniek mindenhogy:) Ha most kellene értékelni, akkor 1 pontot talán levonnék, de valószínűleg több időnek kell eltelnie ahhoz, hogy igazán értékelni tudjam az újranézést. 

Hírek: 

- Egyesek rebesgetik, hogy a Dark Shadows nyitott befejezése folytatást sugall, de ezt egyelőre mindenütt elutasították. Burton szerint a sorozatra való utalásként olyan a vége, amilyen. 

- Lesz Karib-tenger kalózai 5... Johnny Depp ismét felszáll a Fekete Gyöngyre, de vajon marad-e mellette valaki a régi csapatból? Már a negyedik is gyengébb az előzőeknél, így kérdéses, hogy van-e értelme ezt tovább folytatni? 

- Helena Bonham Carter az új Nyomorultak-feldolgozásban szerepel legközelebb (meg persze Tim Burton munkáiban). 

- Eva Green lesz a címszereplő a 300: Battle of Artemisiaban. Ebből még készül majd egy külön Xerxész-mozi is, de a rendező már nem Zack Snyder és el sem tudom képzelni, hogy ennek ténylegesen mi köze a 300-hoz... Abban a világban játszódik majd, oké, de ezen kívül? (Ebből lett a 300: Rise of an Empire, amiről azóta írtam, a Xerxész-mozi pedig mégse valósult meg.)

- Jonny Lee Miller megint vámpíros horrorban bukkan fel, mégpedig a Byzantiumban, Gemma Arterton és Saoirse Ronan oldalán. (Ez remek volt, szintén írtam róla azóta.)

- Danny Elfman következő munkája az Epic című animációs családi kalandfilm zenéjének megalkotása. 

- Chloe Moretz testesíti meg az új Carrie-t, Stephen King regényének harmadik adaptációjában. Emellett biztosan visszatér Hit-Girlként a Ha/Ver 2-ben, ha az valaha elkészül; és állítólag főszerepet kap a Maggie névre hallgató zombis horrorban. Rebesgették, hogy készül az Emily the Strange, ami az azonos nevű goth reklám/képregényfigura vászonra lépése lenne, ha ez beindul, akkor itt is Chloe-t láthatjuk a címszereplőként. (Az első elkészült, a mozis változata nem jó, a Rendezői picit jobb, mindkettőről írtam már. A Kick/Ass 2-ről szintén készült bejegyzés, sajnos ez se kiemelkedő... A Maggie elkészült, de Abigail Breslinnel, az Emily-t meg leállították, még a munkálatok elején.)

Lezárásul hadd küldjem el a kurva anyjába a Film+-ot, amiért tegnap a meghirdetett időponthoz képest 1 órával korábban (!) kezdték a Dűnét, amiről így lemaradtam. Ilyet azért nem lehet csinálni, mert az oké, ha 10-20 perccel előbb-később kezdik, de egy teljes óra már rohadtsok! Ja és még valami: Az új Batman-mozi Székesfehérváron bemutatott trailerje ultraszar, semmi nincs benne, amitől izgalmasnak látszódna, ez alapján meg nem nézném. Már csakis Juno Temple miatt érdekel... 

Várható írások: Prometheus, Hófehér és a Vadász.

Muzsika rovat:

1 komment

Címkék: zene horror vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr994571866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2012.06.07. 18:48:40

Azannya ez marha jó film! Nagyon beteg és nagyon vicces, ezt le se kell írni, ha a rendező szó mellett Tim Burton bácsi neve található. És nekem se nyerte el olyan nagyon a tetszésemet a vége, viszont az a kép az égő házban Angelique-kel...az mint valami festmény. Vááóóó és Alice Cooper!!!!!!! Kiváló kiváló. Viszont a kiscsaj, akit külön kiemel Tévésámán, az valami szembántóan béna színészpalánta. 15 évesen ekkora ripacs hogy lehet valaki? Borzasztó. És szegény Pfeiffernek annyira gagyi mondatai voltak...és én egészen véletlenül meghallottam a Paranoidot háhá. Amikor meg felcsendül a leggusztustalanabb nóták egyike a Földön a Carpenterséktől, ott majdnem megfulladtam a röhögéstől, mivel az Osztály, vigyázz! című legendás vígjáték-klasszikus nyitózenéjéről van szó.
süti beállítások módosítása