Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.22. 22:12 Tévésámán

A tetovált lány (The Girl With The Dragon Tattoo, 2011)

Kb. egy évvel ezelőtt láttam az eredeti filmet, a Man som hattar kvinnort, ami érdekes, izgalmas és nagyon különleges volt. Amint lehetett, megnéztem a folytatásait és hát nagy Millenium-trilógia-rajongó lettem, igaz, hogy még egyik könyvet se olvastam... Ezek után eléggé felkeltette a figyelmem, hogy az amcsik ezt (is) el akarják lopni, hogy kaszálhassanak vele és kíváncsi lettem, vajon mit tudnak kihozni belőle? Miben lesz más, mit tesz hozzá az egészhez, ami A tetovált lány 2009-es svéd verziójából hiányzott? 

Asszem aligha van értelme a sztoriról írni, hiszen talán elég sokan látták ezt vagy a régit, esetleg olvasták a könyveket. A lényeg az, hogy az éppen padlón lévő oknyomozó újságíró, Mikael Blomkvist (Daniel Craig) és az extravagáns külsejű, öntörvényű hackerlány, Lisbeth Salander (Rooney Mara) együtt próbál egy negyven éves rejtély végére járni. Ki akarják deríteni, hogy mi történt a szép és okos, 16 éves Herriet Vangerrel, aki a milliárdos Henrik (Christopher Plummer) unokahúga volt. Az idős férfi szerint a lányt megölték, a család több tagja szörnyen gyanús, de vajon mi az igazság? A kutatás közben pedig a furcsa pár tagjainak meg kell küzdenie saját démonaikkal is... 

Felvezetésnek annyit, hogy Hollywoodban a kedvcsinálás nagymestere Zack Snyder. A Sucker Punch és a Watchmen nyitó-stáblistái annyira hihetetlenül királyak, hogy utána már akárki meg akarja majd nézni a hátralévő két órát - ha aztán később kijelentik, hogy de szar volt, mégis kiemelik, hogy az eleje mennyire jól sikerült. A recept egyszerű, de a megvalósítás már korántsem az: válassz egy marhajó zenét, aztán csinálj hozzá egy klipet, amiben szerepelnek a stáb legfőbb tagjainak nevei. Az Álomháború első hat perce egy komplett videoklip, Az Őrzők stáblistája pedig öt perc alatt mesél el évtizedeket. Nos, a Snydernél jóval többre tartott David Fincher ugyanezt a módszert alkalmazza a The Girl With The Dragon Tattoo elején és mit ne mondjak, kurvajól sikerült neki! Engem a 2011-es első Millenium ezzel már megvett - de felmerül a kérdés, hogy ha már egy ilyen "klisének" számító, hatásvadász indítással kezd, akkor mi lesz később? Röviden annyit mondanék, hogy Fincherék rámentek a látványra és néhány helyen kiküszöbölték/kibővítették a sztorit, ami egyáltalán nem rossz dolog, de korántsem annyira szükséges. A könyvet svéd író írta (Stieg Larsson) és a svédek vitték filmre, amit az Egyesült Államokban megirigyeltek és mivel Larsson már nem tud beleszólni, mit csinálnak a művével, az amcsik levágtak egy szeletet a profitból. Nézzük, hogy látatlanban mi a bajom vele (tehát alapvetően): 

Először is, a direktor úr művei közül, amiket eddig láttam, mindössze a Hetedik tetszett. Az Alien3 szerintem a sorozatának leggyengébb darabja, a Harcosok klubja meg túlértékelt. Fincher úr mégse rossz filmes, csak a stílusa nem annyira egyezik az enyémmel. Másodszor: ismét ott tartunk, hogy egy három filmben bejáratott, egekig magasztalt színészt (Noomi Rapace) lecserélnek - igaz, ő maga visszautasította az újrabeli szereplést, ami érthető, hiszen három éve ment el Lisbeth megformálására, de akkor is, fogják és odaadják a szerepet egy "kezdőnek", akit ezek után azonnal Oscarra jelölnek - Rapace-t háromszori szereplése után sem terjesztették fel ugyanerre a díjra, ugyanezért a karakterért és ez felháborító. Egyébiránt semmi bajom Rooney Marával, az új Rémálom az Elm utcábanban szinte ő volt az egyetlen jó dolog, de nem ér elődje nyomába. Aki látta az eredetit, gondoljon bele: Lisbeth totál antipatikus a Man som hatar kvinnor elején, sőt, szinte semmilyen nőies vonása sincs. Ellenben csupa izom és apró termete ellenére azonnal látszik rajta, hogy nem érdemes kikezdeni vele. Mara lövetett magának pár piercinget és kész. Megcsinálták a haját, de a teste szinte tökéletes, árad belőle a nőiesség. Ez már ellene szól, mert bár a könyvvel való ismeretségem hiányos, de biztos vagyok benne, hogy Lisbeth-et alapvetően nem kell kedvelnünk. Az eredeti filmről szóló írásomban kiemeltem, hogy engem a figura a bosszúállós rész után fogott meg, ami a játékidő első órájánál van, de addig taszítóan hatott. Harmadszor: Van olyan ember, aki ebben a reklámtengerben úszó világban tud úgy Daniel Craigre nézni, hogy nem James Bond jut az eszébe? Nekem akaratlanul is ő ugrik be róla, pedig a Quantum csendje meg a Casino Royale kimaradt az általam látott mozik közül. Ennél fogva Craig hiába teljesít jól, egyszerűen hiteltelen. Michael Nyqvist arcával sokkal jobb volt az újságíró alakja, akiben egyébként az újrában a külsejének megváltoztatása csak egy a negatívumok közül. Nagyobb gond, hogy átalakították a személyiségét, és míg a 2009-es moziban Mikael rajongott Lisbeth-ért, meg akarta szerezni a lányt, itt fordítva van, még a végén lévő vágyakozósdi is eszerint alakul.  

SZPOJLER ÁLÖRT 

Néhány dolog, amiben a két mű különbözik: Az eredetiben volt lánya Blomkvistnek? Szerintem nem, vagyis totál elfelejtettem. Itt olyannyira fontos ez az "új" szereplő (Josefin Asplund), hogy ő jön rá a bibliai utalásokra Lisbeth helyett. Salander az eredetiben a magatehetetlen anyjához járt látogatóba, itt a hasonló állapotban lévő volt tartótisztjéhez, akit apjaként szeret. Mikor rálőnek Mikaelra, az itt jobb: az előzőben totál sejthető volt, hogy ez fog történni, itt viszont meglepő, mert jó pillanatban jön, amikor nem számíthatsz rá. Ugyanakkor, mivel már láttad az eredetit, mégse fogsz meglepődni:D A megoldás valahogy érthetőbb, logikusabb az eredetiben, ott Herriet Ausztráliában él álnéven, itt meg azt se tudom, mi a fene történt, hogyan lett Anita Herriet? Annyira zavaros a vége, hogy fel se fogtam. Az utolsó különbség pedig, hogy ezúttal a lány marad hoppon a pasi helyett.

SZPOJLER VÉGE 

Akad néhány érdekes jelenet, amit kiemelnék: A csúcspont számomra az alig egy perces liftes rész, amikor Lisbeth megfenyegeti Bjurmant (Yorick van Wageningen), ott Mara baromi ijesztő hatást kelt, ez az egyetlen alkalom, amikor úgy éreztem, hogy eléri Noomi Rapace szintjét. Mivel már ismertem a sztorit és tudtam, mi fog történni, meg tudtam figyelni két bakit. Az első: mikor az ügyvéd felveszi Mikaelt a vonatnál, emberünk még nem annyira borostás. Mikor a kocsiban ülnek, akkor már tök szőrös, direkt visszatekertem és megnéztem újra:D A második: Lisbeth visszajön a zürichi útról, belép a lakásba és ég a villany az asztalán - elutazik napokra és úgy hagyja? Ez nem vall rá, de az sem, hogy amikor a megfigyelt alagsorába telepít egy hacker-cuccot, akkor azt olyan kesztyűben teszi, aminek nincs ujja, így ujjlenyomatokat hagy. És hát a vak is látja az igen feltűnő reklámokat: Coca-Cola, Marlboro, Nokia, Epson, Apple, McDonald's... 

Még megemlíteném az ismertebb arcokat: Stellan Skarsgard (Martin Vanger), Goran Visnjic (Lisbeth főnöke) és Robin Wright (Mikael főnöke), valamint a Ragályt játszó Tony Way-re emlékeztem valahonnan, de nem bírtam rájönni, honnan. Hát az Ali G Indahouse-ból, ahol ő volt a dagadt srác, aki csak a végén szólal meg (szegény fickónak igencsak könnyen megjegyezhető arca van, hogy finoman fogalmazzak:D). Robin Wright különben elég rossz volt, a svéd eredetije neki is jobb, plusz az első Harriet sokkal szebb. A zeneszerzők egyike Trent "NIN" Reznor, neki és Atticus Ross-nak köszönhető a király felvezető muzsika, a Led Zeppelin Immigrant Songja, remixelve. 

Érdekességek: A forgatás Svédországban zajlott, az utóbbi 20 év egyik leghidegebb telében. A film szlogenjei közül kettő (A gonoszt gonosszal kell kiűzni. Amit a hó eltakar, előjön tavasszal.) svéd közmondás, amiket Skarsgard mondott a rendezőnek, akinek megtetszettek és fel is használta őket. Rooney Mara minden piercingje valódi, csak a film kedvéért csináltatta őket. A könyv, amit a tetovált lány ajándéknak szán a leépült tartótisztjének, a 60 emlékezetes játszmám, Bobby Fischertől, ez pedig utalás a forgatókönyvíró-producer Steve Zaillianre, akinek egyik híres munkája a Searching for Bobby Fischer című mozgókép. Ragályon NINes póló van, ami pedig főhajtás Trent Reznor előtt:) David Fincher nem olvasta Stieg Larsson könyvét - van, aki ennek ellenére azt írja, hogy ez a mű jobban visszaadja a regényt. Az egyik mellékalak, a fiatal Morell nyomozó bőrébe bújó David Dencik szerepelt a Man som hatar kvinnorban is, de ott egy Janne Dahlman nevű karakterként. A forgatás egyik helyszínén, a kávézóban, totál véletlenül kiderült, hogy Michael Nyqvist lánya, Ellen ott dolgozik felszolgálóként, diákmelóban. Mikor ez napvilágot látott, kicsit több teret adtak neki, hogy lehetősége legyen együtt játszani apja egykori figurájával. Az Immigrant Song Fincher ötlete volt, a Led Zeppelin csak a filmhez és a trailerjéhez való felhasználásra adta el a jogát, vagyis a soundtrack-albumra nem került fel. Az énekesnő, akinek a hangja ebben a számban hallható, Karen O a Yeah Yeah Yeahs-ből. A tetovált lányt pont december 20-án mutatták be, azon a napon, amikor a könyvben a cselekmény elkezdődik. Az abszolút oda nem illő Orinoco Flow Enyától (nagy kedvencem) úgy került a filmbe, hogy kerestek egy számot, Daniel Craig bekapcsolta az IPadjét és ez volt az első dal, amit talált - jól ki is röhögték miatta, de így lett ez az egyik kulcsjelenet aláfestő zenéje.  

MÉG EGY KIS SZPOJLER 

Yorick van Wageningent annyira megviselte a megerőszakolási jelenet, hogy utána egy napra bezárkózott a szobájába és sírt. Viszont Rooney Marára is maradandó hatással volt, mert a testén látható sérülések jó része valódi, amiket az említett részlet felvételekor szerzett.  

TÖBB NINCS 

A The Girl With The Dragon Tattoo 90 millió dollárból készült és 231 milliót hozott vissza. A sors fintora, hogy a csúcs-bevételi listán csak harmadik lett, és pont két olyan film előzte meg, amiben külön-külön, de benne van az eredeti Mikael (Mission Impossible: Fantom Protokoll) és az eredeti Lisbeth (Sherlock Holmes: Árnyjáték). Marát és Craiget elismerték munkájukért, a Legjobb Vágás kategóriájában Oscarral jutalmazták ezt a filmet. Rengeteg pozitív kritikát kapott, de jó pár negatívat is, a rajongók közt, nekem úgy tűnik, a legtöbben negatívan szólnak róla.

Egészen rendben van ez a mozi, de alig pár dologban különbözik a régitől és azért a pár extráért nem érdemelt volna akkora felhajtást, mint amekkorát kapott.  

Pontozás: 

imdb: 7.8 (4 év alatt 0.2-t csökkent, az eredeti még mindig 7.8.)

Szerintem: 4/5 (Az érthetetlen befejezés miatt.)

Hírek: 

- A tetovált lány két folytatását (A lány, aki a tűzzel játszik; A kártyavár összedől) 2012 őszén kezdik majd el forgatni, a két film együtt készül. A főszereplő páros marad, a rendező nem biztos. 

- Steve Zaillian írja a Freezing People Is Easy című vígjáték/horror forgatókönyvét, amiben a hősök a '60-as években próbálkoznak holttestek lefagyasztásával. A főbb szerepekben Kristen Wiig és Owen Wilson. 

- Stellan Skarsgard benne lesz az Avengers-ben, amit április 26-án mutatnak be hazánkban. (Erről írtam azóta.)

Várható írások: Sucker Punch Blu-Ray Extended Cut, Az éhezők viadala.

Szólj hozzá!

Címkék: thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr234334012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása