Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.11. 01:19 Tévésámán

Freddy halála - Az utolsó rémálom (Freddy's Dead: The Final Nightmare, 1991)

Itt vagyunk hát, a hatodik Rémálomnál, ami a sorozat első befejezéseként készült. Ugyebár az eddigi epizódok végén mindig akadt egy kisebb-nagyobb emlékeztető, hogy Freddy bizony vissza fog jönni, így szóba se került, hogy a széria véget érhet. Hozzá kell tennem, hogy Krueger kiagyalója, Wes Craven, sosem akarta, hogy az eredeti Nightmare-nek nyitva hagyott befejezése legyen és kezdetben a folytatásokat is ellenezte. (Aztán a pénz persze meggyőzte...) Ugyanez volt a helyzet még 1980-ban a Péntek 13-mal, amit önálló filmnek csináltak és nem volt benne lehetőség a következő epizód elkészítésére. De láss csodát, az egyik abszolút mellékes szereplőt, a torz külsővel született Jasont felturbózták és főszereplésével elkészült a Part II, ahonnan pedig nem volt megállás egészen 2009-ig. Ők két alkalommal is megpróbálták lezárni a sorozatot, sőt, a Jason X úgy ér véget, hogy a karakter már egyszerűen nem térhet vissza - de ez sem állhatott a két évvel ezelőtti újra, meg a Freddy vs. Jason útjába. Na, de térjünk vissza az Elm utcába! A lényeg tehát az, hogy az alkotógárda egy utolsó, nagy filmre akarta visszahozni Freddy-t, akivel aztán le lehet(ett volna) számolni. Ennek érdekében mindent bevetettek, ami az addig elkészült öt részben működött, ráadásul megmagyarázták a gonosz erejének forrását és még egy fél-motivációt is adtak neki. Szóval több szempontból jó ez a film, lássuk csak kicsit közelebbről:

Az elején kijelentik nekünk, hogy 10 évvel a most előtt vagyunk, tehát elvileg 2001-ben járunk. (A cikk ugye 2011-ben készült, ettől a dátumtól számoltam vissza, de a sztori nyilván előrefelé számolt 10 évet.) Springwood teljes gyermek- és fiatalkorú lakossága eltűnt/meghalt, Freddy Krueger (Robert Englund) ténykedése miatt. De gyorsan kiderül, hogy van még egy utolsó túlélő (Shon Greenblatt), aki egy végtelennek tűnő lidércnyomás után ismeretlen helyen ébred fel. A helyi rendfenntartó erők beviszik őt a közelben található javítóintézetbe (vagy mibe), ahol felkelti Maggie doktornő (Lisa Zane) érdeklődését. A doki rájön, hogy a fiú fél elaludni és álmaiban ugyanazokat a képeket látja, amiket ő. A srác zsebében talált újságkivágás alapján beazonosítják a problémá(i)k gyökerét Springwoodban és a terápia keretében elutaznak oda, szembesülni a múlttal. Az őket szállító furgonban elbújik az intézet három lakója - a füvet szívó, videojátékozó Spencer (Breckin Meyer); a hallókészüléket hordó Carlos (Ricky Dean Logan) és a bunyós csaj, Tracey (Lezlie Deane). Az elhagyatott, félelmetes kisváros mindenkinek szörnyű meglepetéseket tartogat, és közben felsejlik Freddy múltjának egy újabb darabkája - az, hogy még életében született egy gyermeke! De vajon hol van ő most és mi lesz akkor, ha apja rátalál?

Az ötödik rész korántsem igazán jó, az eddig látott második legbénább darabja a szériának, így kevés esélyt láttam arra, hogy a hatodik jó lesz. Bár, ha a másodikból indulunk ki, az volt a legszarabb és utána mégis jött a harmadik, ami pedig nagyon király! Itt a helyzet hasonló: a Freddy's Dead jó, de mégsem éri el nagy elődei - a Rémálom az Elm utcában vagy az Álomharcosok - szintjét. Ellenben benne van az összes addigi Nightmare legjava, néhol vicces, máshol tényleg ijesztő, és majdnem végig szórakoztató is.

Elsőként egy hatásos lidércnyomást vetítenek elénk, de jön a buszozás és ekkor az emberben felsejlik a Freddy bosszúja. Az első fél órában az ismeretlen túlélő fiú szála nagyon hasonlít ahhoz a borzalomhoz, de szerencsére ott a három másik srác, akik valamennyire mégis érdekessé teszik ezt az időt. A cselekmény igazán Springwoodban indul be, itt jönnek a különböző, személyre szabott rémálmok és az igazán horrorisztikus, kihalt város a megbolondult lakóival. Krueger kezdetben humorizál, aztán átvált kegyetlenbe, így az eddigi összes arcát láthatjuk. A speciális effektes fiúk Spencer halálához mindent bedobtak, van itt animáció, tévéből bugyogó vér, stb. A kétszer látható zuhanás különösen jó rész, mert bár annyira nem ijesztő, mégis sokan álmodnak ilyet a valóságban, ez pedig félelmetessé teszi. Az Álmok Urában bevált ismétlődő jelenet újból felbukkan, csak kicsit másképp; valamint ott van még a Yaphet Kotto által életre keltett pszichiáter, aki pedig az Álomharcosok Kristenjéhez hasonlóan álombeli különleges képességgel rendelkezik. Az első rész végéről mindannyian emlékszünk, hogyan csalta lépre Nancy Freddy-t, hogy magával hozhassa az ébrenlétbe - ezt is újra láthatjuk. (Hogy lehet, hogy a többi négy rész alatt ez a módszer senkinek se jutott eszébe?) Kiegészítésnek még annyi, hogy tök jó a zene - a szerző Brian May viszont nem azonos a Queen gitárosával.

Sajnos van pár igen súlyos barmóság, a legdurvább maga a konzoljáték-szekvencia. Az ötlet jó és az animáció se rossz, de ami a valóságban ekkor történik, az egyszerűen nevetségesen szar. Meyer haját rendkívül idióta stílusban vágták le, már-már bántja a néző szemét:) Utólag pedig eszembe jutott még egy homályos részlet, az, hogy mi lesz Carlos-szal? Eltűnik álmában Freddy miatt, aztán megjelenik a közös álomban vagy hol, de kiderül, hogy már halott, miután John és Spencer is távoznak az élők sorából. Ráadásul hogy van az, hogy mindkét fülére működik ugyanaz a hallókészülék?

Lássuk a színészeket! Shon Greenblatt és Lisa Zane antipatikusak és tehetségtelenek, nekem Lezlie Deane Tracey-je volt a kedvencem, érte tudtam szurkolni. Az álom-irányító doktor totál lényegtelen, csupán pár dolgot mond el, amit jó, ha tudunk, meg egyszer összeverekedik Freddy-vel, de annyi. A főbb szereplők közül Breckin Meyer ismerős lehet a Garfield-mozikból, a Dr. House-ból, a Cool túrából vagy a Kate & Leopoldból. A mellékszereplők közt ott van egy-egy jelenetig Alice Cooper (Krueger apja) és Johnny Depp (Spencer látomásában a karmos kezű leüti egy serpenyővel:D), mellettük ismertebb név még a springwoodi házaspárt alakító Tom Arnold és akkori neje, Roseanne; a buszos látomásban a jegyárus pedig a producer Robert Shaye. A rendező a sorozat történetében először (és eddig utoljára) egy nő, Rachel Talalay volt, ő találta ki a sztorit is. Talalay nevéhez fűződik a Tank Girl, azonban főként sorozatokat dirigált; de részt vállalt a Rémálom elsőtől negyedik részeinek munkálataiban.

Néhány egyéb érdekesség: Peter "Gyűrűk Ura" Jacksont anno felkérték forgatókönyv-írásra, ám nem az ő ötletét használták fel a kész filmben. Jackson agyszüleményében Freddy megöregedik, elgyengül az álomvilágban, a fiatalok pedig drogos álmokba merülve folyton elverik őt, de aztán kedvenc pengeujjú mészárosunk persze visszavág(ott volna). Miután Maggie álmában felveszi a 3D-szemüveget, a film is átvált 3D-re. A bemutatáskor a mozikban minden néző kapott Rémálmos szemüveget, hogy azzal nézhesse; sőt még a VHS és a korai DVD-kiadásaihoz is járt kék-piros lencséjű nézőke:) Ez volt a New Line első térhatású alkotása és Breckin Meyer első filmje. A vége-stáblistában (amit ugye a kereskedelmi televíziózás átka miatt sose láthatunk) egy montázs van az addig elkészült hat filmből, ez alatt szól a már említett Iggy Pop-dal (hol említettem?), a legvégén pedig kiírják Freddy születési és elhalálozási dátumát. A filmből egy háromrészes képregény-minisorozat is készült, ami az előzményeket mondta el, azonban a készítő cég csődbe ment, így a történet hiányos maradt...

Az utolsó Rémálom 11 millió dollárból készült és kis híján 35 milliót hozott vissza. A kritikai fogadtatásáról nem tudok, de majd nézzétek meg az imdb-pontszámát, az árulkodik róla. Nekem összességében tetszett, bár voltak benne unalmas részek, gagyi dolgok és a főszereplőket se tudtam megkedvelni. A zene, Englund, Lezlie Deane, a humor és a megőrült város bemutatása viszont kárpótolnak a hülyeségekért. Nyugodt szívvel ajánlom.

Pontozás:

imdb: 4.9 (5 év alatt 0.9-et emelkedett!)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Alice Cooper állítólag felbukkan a Dark Shadows-ban, amiben Johnny Depp a főhős, a rendező meg Tim Burton. (Tényleg benne van, olvassátok el az erről szóló cikkemet a részletekért!)

- Lezlie Deane egy újabb borzongatós műben játszik legközelebb: a Devotion című horror/drámában, Billy Zane oldalán.

- Breckin Meyer mellékszereplő lesz a Geezers!-ben, ami valami vicces komédia. Már a szereposztás miatt is érdekes: Tim Allen, J.K. Simmons, Kevin Pollak és Sam Raimi!

Várható írások: Amerika Kapitány, Piedone Afrikában, Wes Craven's New Nightmare.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr363144999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása