Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.03.16. 23:35 Tévésámán

Spíler (RockNRolla, 2008)

 

Van olyan, aki nem látta a Blöfföt? Biztos van, végülis én se láttam a Mátrixot... De azért ismeritek Guy Ritchie-t, nem? Legalább azt tudhatjátok róla, hogy Madonna volt férje. De nekem elsősorban ő A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső; meg a már említett Blöff megalkotója és ezáltal az Argo inspirálója. Pár napja adta az HBO a legutóbbi, hasonló témájú munkáját, a RockNRollát, amivel úgy voltam anno, hogy van, jó, majd egyszer megnézem és most eljött ennek is az ideje:)

 

 

Manapság Londonban már nem a maffiózók vagy a politikusok irányítják az alvilágot, hanem az ingatlanspekulánsok. Köztük is a legnagyobb Lenny (Tom Wilkinson), aki mindenkit megvásárolt már magának a városban. Legújabb palimadarai a Vad Banda néven ismert kisstílű csapat tagjai: Egy-Két (Gerard Butler), Motyesz (Idris Elba) és Jóarcú Bob (Tom Hardy). A fiúk rendesen belemásznak a szarba, merthogy kétmilliós adósságot csinálnak maguknak - két hetük van, hogy összekaparják a lét...  Ezalatt Jurij (Karel Roden), az orosz milliárdos, fel akar építeni egy stadiont az angol fővárosban, ehhez pedig szüksége van pár dologra, így Lenny-hez fordul, és barátsága jeléül kölcsönadja neki kabala-festményét. A biznisz lebonyolításához kellő hétmillió fontnyi készpénz azonban eltűnik, aztán a festménynek is lába kel; hamarosan pedig mindenki a szajré nyomában lesz. Orosz bérgyilkosok, buzik, drogosok, politikusok és egy dögös ügyvédnő (Thandie Newton) keverik a szalámit, ami egyre jobban elnyeli Egy-Kétet meg a komáit - de őket nem olyan fából faragták, hogy egykönnyen feladják, pláne ha ekkora a tét. A kérdés már csak az, hogy hol a kép és hol a pénz?

 

 

A másik két Ritchie-féle gengsztermozihoz képest ez nagyon gyorsan indul és az elején marhára kell figyelni, hogy felfogjuk, ki kivel van, meg mi történik. Aztán amikor már egyértelmű, hogy mi a pálya, onnantól rendes tempóban pörögnek az események. Van itt mindenféle vicces jelenet, bunyó, kis lövöldözés, rockzene és a szokásosan egyre bonyolultabbá váló cselekmény.  A szövevényes eseményekbe a remek színészek visznek életet. Gerard Butlert eddig sosem láttam még vígjátéki szerepben, de nagyon jól nyomja:) Thandie Newton olyan nagyon rideg, de valahogy mégis vonzó (őt egyébiránt a Vészhelyzetben láthattuk Carter doktor nőjeként); Karel Roden pedig igazán meggyőző, visszafogott alakítást nyújt a Roman Abramovicsról mintázott Jurijként. A legjobb viszont Tom Wilkinson, már csak miatta érdemes megnézni ezt az egészet. Ismertebb arc még a rapper Ludacris (ő az egyik producert, Mike-ot kelti életre, én nem ismertem fel), Jimi Mistry (pl: Döglött hal) és Gemma Arterton (egykori Bond-görl, itt pedig csak néhány másodpercet szerepel titkárnőként). Egyszer a háttérben kerékpárral elkarikázik a szereplők mögött maga a rendező és az imdb szerint benne volt Dennis Farina, de ezt kötve hiszem, mert őt azért felismertem volna! Ritchie egyébként a rendezés mellett pluszban írói meg produceri feladatokat végzett.

 

A történettel csak egy bajom van: hogy kerül a festmény a nőhöz?! Ez az egyetlen dolog, amit nem tudtam megérteni, pedig utána többször is átgondoltam az eseményeket. Aki tudja, írja meg:) Minden más teljesen érthető és világos - de vannak dolgok, amiket csak a végére mutatnak meg nekünk és addigra majd kifúrja az oldalunkat a kíváncsiság.

Utólagos szerkesztés 2021-ből SZPOJLERREL: A két drogos ellopja Johnny-tól, aztán eladják Cookie-nak, ő odaajándékozza Egy-Kétnek, ő adja a nőnek.

 

Érdekességek: Az egyik legviccesebb rész, az ágyjelenet, azért lett olyan, amilyen, mert Butler éppen meg volt fázva, Newton pedig nem akarta megcsókolni, nehogy megfertőzze őt:) Egy vicces név a mellékszereplők közül: James Puddephatt - ő valami zsarut alakít. A stáblista alatt érdemes még maradni, mert a bárban táncolós jelenetet megtekinthetjük teljes hosszában, valamint az alkotók neveinek felsorolása után kiderül, hogy "a Vad Banda visszatér a következő epizódban" - vagyis hogy terveznek folytatást! A Spíler 18 millió dollárból készült, nem tudom pontosan mennyit hozott, elsősorban pozitív kritikákat kapott. Guy Ritchie valóban tervezi a folytatást, egészen pontosan a folytatásokat, a Spílterugyanis trilógiának álmodta meg. Ha minden igaz, a második rész forgatókönyve már kész, csak a stúdió jóváhagyására vár - elvileg a következő epizód címe The Real RockNRolla lesz.

 

Nekem nagyon tetszett, csak az a kis fordulat a sztoriban az, ami fejfájást okozott:) Mindenesetre sokkal viccesebb és kevésbé komolyabb, mint az elődei, remekül szórakoztam rajta!

 

Pontozás:

 

imdb: 7.3

 

Szerintem: 5/5 (Azért nem vonok le pontot, asszem meg kéne nézni újra, lehet, hogy akkor rájönnék a megoldásra.) (Így van.)

 

Utólagos szerkesztés 2021-ből: 10 év után ismét megtekintettem ezt, közvetlenül a bevezetőben említett két nagy előd után. A legfeltűnőbb az első 20-25 perc, ami valahogy rém unalmas és eseménytelen. Az első rablás után lassan beindul a dolog, mondjuk a közepétől lesz izgalmas meg vicces. A fordulat a végén nagyon jó, egyáltalán nem emlékeztem rá, és ki kell emelnem még a vékony Csecsent játszó Alex Kovas-t - na ez a pasi baromi durván néz ki, a játéka is gyilkos:) Szóval jó, de az eleje lapos, ettől függetlenül marad az 5 pont.

 

Hírek:

 

- Gerard Butlert az Így neveld a sárkányodat 2-ben hallhatjuk. (Ez tényleg ennyire jó volt, hogy folytatni kell?) (Azóta már 3. rész is van...)

 

- Mark Strong (aki itt Lenny jobbkeze, Archie volt) a Zöld Lámpásban lesz a gonosz Sinestro (talán a főellenség!) és felbukkan még a John Carter of Mars sci-fi/kalandfilmben is. (Mindkettő nagyot bukott, előbbiről elolvashatjátok a véleményemet a Filmrajongón.)

 

- Idris Elba két képregényhősös moziban fog szerepelni: a Thorban és a Ghost Rider: Spirit of Vengeance-ben - valamint a Prometheus című fantasztikus filmben. (Ebből a háromból az elsőről meg a harmadikról írtam.)

 

- Tom Hardy lesz a The Dark Knight Rises-ben Bane, vagyis Átok (külsőleg nem igazán tartom alkalmasnak erre a szerepre, de már anno Liev Schreiber is meglepett Kardfogként a Farkasban). (Végülis nagyon jól helytállt, aki akarja, olvassa el a cikkemet róla!)

 

- Karel Rodent A Lonely Place to Die nevezetű hegymászós akció-horrorban nézhetjük majd legközelebb.

 

- Toby Kebbel (a rocknrolla Johnny Quid) a Wrath of the Titans-ben játszik legközelebb, Liam Neeson oldalán. (Erről is írtam azóta.)

 

- Ludacris a Halálos iramban: Ötödik sebességben bukkan fel újból. (Ebből minek öt rész?)

 

- Gemma Arterton szintén felbukkan a Wrath of the Titans-ben, amiről egyébként eddig nem volt számomra egyértelmű, hogy a Clash of the Titans folytatása, de mivel ő mindkettőben Io karakterét alakítja, így most már biztos (ez nem bukott meg amúgy?). Ezen kívül az igencsak figyelemfelkeltő Hansel and Gretel: Witch Hunters névre hallgató horror-vígjátékban az egyik címszereplőt alakítja - Jancsi és Juliska a hírhedt mézeskalácsházas incidens után tizenöt évvel boszorkányvadászként harcol a gonosz ellen:) Ezt látnom kell! (Megnéztem, tetszett, írtam róla.)

 

Ma este lesz valami tinihorror az HBOn, talán azt meg tudom majd nézni, ha nem, akkor Az éhséget tekintem meg.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr612745971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása