Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.04.04. 14:36 Tévésámán

Boszorkányvadászok (Hansel & Gretel: Witch Hunters, 2013)

hansel_and_gretel_witch_hunters_ver4.jpg

Szombaton Mozsárágyú kitalálta, hogy menjünk moziba, én pedig ezt a filmet választottam, mint azt, amit igazán meg akarok nézni. Semmi érdekesre nem számítottunk, egy jó csaj és egy jó pasi majd biztosan Van Helsing-szerű gagyi közepette fogja irtani a boszorkányokat. És láss csodát, nem az lett belőle, hanem egy szórakoztató, látványos és kitűnő akció-horror-fantasy, amiben még poénok is vannak! 

Hansel_and_Gretel_by_FillGood.jpg

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy testvérpár, Jancsi és Juliska, akiket egy sötét éjjelen az apukájuk kivitt az erdőbe, aztán magukra hagyta őket. A gyerekek csak egymásra számíthattak, elindultak, hogy hazataláljanak, és út közben ráakadtak egy színes, furcsa házra. Amint hozzáértek, rájöttek, hogy mézeskalácsból van, éhesek voltak, így megettek egy-két darabot belőle; ám nem tudták, hogy a varázslatos kunyhó egy rémisztő boszorkány otthona! A banya foglyul ejtette őket, és míg a lánykát dolgoztatta, addig öccsét hizlalta, mert meg akarta enni! De a testvérpár túljárt a rémes öregasszony eszén, sikerült kiszabadulniuk és legyőzniük a gonoszt - mindenki hallotta már a történetüket. De vajon mi lett velük ezután? 

gemma-arterton-hansel-and-gretel-witch-hunters.jpg

Jancsiból János (Jeremy Renner), Juliskából Júlia (Gemma Arterton) lett; mivel valamilyen rejtélyes oknál fogva a boszorkányok varázslatai nem hatnak rájuk, így ezeknek a torz lelkű és testű nőknek a levadászásából élnek. A módszereik kemények, alaposak és kíméletlenek, hírnevük messze földön megelőzi őket. Most éppen Augsburg városába érkeznek, a polgármester hívására, mert az utóbbi időben számos gyermek tűnt el a településről. A vadászoknak szembe kell nézniük a helyiek paranoiáival és egy minden addiginál erősebb ősboszorkánnyal (Famke Janssen), meg a követőivel. A háttérben valami nagy dolog készülődik, a ritka Vérhold rituáléja, amit mindenképpen meg kell akadályozni, de vajon sikerülhet-e ez nekik a hatalmas túlerővel szemben? 

Jeremy-Renner-Jan-05-2013-Hansel-And-Gretel-Press-Conference-jeremy-renner-33411211-1428-2000.jpg

Amikor megláttuk, hogy MTV Movies, aztán hogy a producerek egyike Will Ferrell, akkor kicsit felszisszentünk - lehet, hogy hülyeség lesz ez az egész? A felvezetés aligha nevezhető izginek, bár Mozsárágyú szerint a boszorka igen félelmetes külsőt kapott, de aztán később jött a jól kitalált animációs rész, ami olyan, mintha régi kódexek rajzai elevenednének meg. Ezután már az augsburgi belépőjüktől kezdve tényleg remekül szórakoztam, mert annyi kis apróság jön, amit az igazi filmrajongóknak tettek bele, hogy lehetetlenség nem szeretni a Hansel & Gretelt. Először is a két hős tényleg király: jól néznek ki, fasza a dumájuk, oltáriak a fegyvereik és nem legyőzhetetlenek, rendesen véreznek minden csata után. Aztán ott vannak az ósdi köntösbe bújtatott dolgok napjainkból: akad egy rajongójuk; a felszerelésük olyan dolgokból áll, amiket ma már ismerünk, de akkor még nem voltak, és a poénok nagy része a XXI. századi kontextusban működik. Ugye az alap egy népi eredetű mese, ami az új trend Hollywoodban, de itt azért elrugaszkodhatnak tőle, hiszen végülis maga a mese már az első negyed órában lezajlik; éppen ezért a készítők elkerülhették azokat a buktatókat, amikbe a két Hófehérke ütközött, nevezetesen, hogy a mesének megfelelően kell történniük a dolgoknak, emiatt végig nyilvánvaló a végkifejlet. /Na nem mintha itt képtelenség lenne kitalálni a soron következő eseményeket, de azért voltak meglepetések./ Egyetlen részlet azért akad, amit hiányoltam: a morzsákból elszórt út vagy legalább egy utalás rá, nekem hiányzott... 

hansel-gretel-023.jpg

Az egyik legjobb dolog mégis az, hogy nem csak ráragasztottak egy-egy címkét, hanem a Boszorkányvadászok tényleg az, aminek mondják. Fantasy, mert van benne varázslat, szörnyek, a Jó és a Gonosz harca; de horror is, mert bizony fröcsög a vér, robbannak a fejek. Mindez pedig úgy, hogy lehet röhögni a poénokon, a veszély valós és az ellenfelek kitűnőek - rondák, erősek, nehéz őket legyőzni. A norvég rendező, Tommy Wirkola ragaszkodott hozzá, hogy régebbi filmes módszerekkel alkossák meg a speciális effekteket, így a számítógépes rajzok inkább kiegészítik a látványt, mint hogy az alapját adnák - a trollról például nem bírtam eldönteni, hogy maszk vagy CGI, erről lesz még szó. A történetről annyit, hogy megpróbáltak eredetiséget belevinni: a boszorkányoknak létrehoztak egy egész kis mitológiát (megmagyarázzák a külsejüket, az erejük természetét és így tovább), Jánosnak van egy gyengesége (a mai korban ez igencsak ideillő), a testvérek árvaságra jutása fontos szerepet játszik (azért erről lehet sejteni valamit), van egy rendkívül finom "szerelmi" szál és egy pillanatra sem éreztem, hogy "ez nem való ide, ez így szar". A zene tök jó, tükrözi, felerősíti a néznivaló hangulatát és ez volt az első eset, amikor egy moziban megtekintett mű kapcsán úgy véltem, hogy tényleg jól működik, abszolút ideillik a 3D. 

Gemma Arterton most a jobbik arcát mutatja, egy kemény, de intelligens nőt játszik, akinél a szépsége ezúttal teljesen másodlagos. Jeremy Renner nagyszerűen oldotta meg, hogy figurájában egyszerre legyen jelen a király akcióhős és a zavarban lévő kisfiú alakja, plusz ő mondja a legjobb poénokat. Famke Janssent a játékidő legnagyobb részében maszk takarja el, így fel sem ismerhető és inkább a boszorkány arcát jegyezzük meg, mint az övét. Az egyetlen ismertebb név az előbb felsoroltak mellett Peter Stormare, aki a rosszindulatú, erőszakos bíró megformálója, itt ugyanúgy emeli a film színvonalát, ahogy anno a hasonló Grimmnél tette. A többiek európai színjátszók, elsősorban német, finn és norvég nemzetiségűek, nekem (érthető okokból) leginkább a Mina bőrébe bújó Pihla Viitala tetszett. Tommy Wirkola a rendezés mellett megírta a forgatókönyvet, ő találta ki az egész sztorit, a nevéhez leginkább a Dead Snow című horror-vígjáték kapcsolható. 

HG-02684.jpg

Érdekességek: Wirkolát mindig is foglalkoztatta, hogy egyik kedvenc meséjének vajon mi lenne a folytatása? A konkrét ötlet még 2007-ben jött, amíg Tommy az Ausztráliában lévő Bond Egyetemen folytatott filmes és televíziós tanulmányokat. Eredetileg rövidfilmet akart csinálni belőle, de az egyik oktatója azt tanácsolta neki, hogy próbálkozzon Hollywoodban és az ötlet kifizetődőnek bizonyult. A rendezőt leginkább Peter Jackson és Sam Raimi horrorjai ihlették meg, valamint Quentin Tarantino munkái. A Hansel & Gretel egyike az új boszorkányos trend mozijainak. Mikor a Boszorkányvadászok zöld lámpát kapott, bejelentették három, ugyanerre az ötletre épülő, kis költségvetésű másolatmozi bemutatását. 

Arterton és Renner egy hónapon át intenzív kiképzésben részesültek a szerepeikhez, fegyverkezelést, harci koreográfiát és kaszkadőrmutatványokat tanultak. Gemma azt mondta, hogy nagyon élvezte a forgatást és a sok akciójelenet segített neki leküzdeni a sérülésektől való félelmét. (Talán azért, mert sikerült kificamítani a bokáját.) Jeremy maga csinálta majdnem minden kaszkadőrmutatványát. Famke Janssen bevallottan elsősorban a pénz miatt vállalta a főgonosz szerepét, de később remekül beilleszkedett a stábba és jól kijött a rendezővel is. Mindössze a maszk zavarta, ezt ugyanis három órába tellett feltenni és még egy volt, amíg levették róla, ráadásul elvette tőle a mimikai játék lehetőségét. Ugyanakkor emiatt a közeli akciójelenetekhez nem használhatott dublőrt sem, egyszer megsérült, de nem komolyan. Derek Mears, aki a troll bőrébe bújt, egy különleges, gépesített jelmezt viselt, amit belülről, mintegy pilótaként irányított, de rajta kívül még öt ember kellett az Edward-ruha mozgatásához.

A bíró egyik segédje maga Tommy Wirkola. A Júliát helyettesítő kaszkadőr elég súlyos sérülést szenvedett, mikor az ablakon kizuhanást vették fel, ugyanis előtte a karaktert keresztüldobják egy falon és a díszlet egyik szöge beleállt a hölgy koponyájába - szerencsére túlélte a dolgot, pedig kis híján az agya is megsérült. A trollt Robin Atkin Downes szólaltatta meg. Ki kell még emelnem Monique Gandertont, aki a hősök anyját és a mézeskalácsházas boszit keltette életre, ezeken kívül Famke Janssen kaszkadőre volt (az Álomháborúban ő a Pénzeszsák egyik kísérője). Eredetileg 2012. márciusában lett volna a bemutató, de 10 hónapot késleltették, mert akkoriban Jeremy Rennert láthatták az emberek az Avengers-ben és a Bourne-hagyatékban, ezért nem akarták, hogy a nézők megunják őt. Ennyi idő alatt még hozzátoldották a mozihoz a sivatagos pluszjelenetet, ami a stáblista elejénél látható. 2013. januárjában még két hetet halasztották a premiert, egyrészt az IMAX 3D konvertálás, másrészt egy nagy kalózkópia-felbukkanási sorozat miatt. 

Wirkola ezeket mondta el alkotásáról: "Először is, ez egy akciófilm, horror elemekkel. És némi fekete humorral. De az akció és a horror a két legfontosabb dolog benne. (...) Mindegyik boszorkány valamilyen állatot reprezentál, a főboszi például farkast. Ez segített a megalkotásukban, mert úgy éreztem, hogy ők igazából a természet sötét erőinek megtestesülései. Emiatt vadállatiasnak kell lenniük. (...) Szerencsénk volt, hogy Németországban forgathattunk, hiszen ez a föld a mese szülőhelye. (...) A felét 3D-ben vettük fel, a másik felét pedig utómunkával tettük háromdimenzióssá. Először nem is volt róla szó, hogy ilyen lesz, de aztán a stúdió javasolta, mi belementünk és azt hiszem, jól döntöttünk, mert tényleg segíti a nézőt, hogy átélje ezt a mesevilágot. (...) Tudom, miért lett R besorolású és azt is, miért akarták PG-13-nek. Rengeteg pénz forog kockán és a lehető legszélesebb körben akarják terjeszteni a filmet, de maga az eljárás nem megfelelő, ebben biztos vagyok." Renner még ezeket tette hozzá: "Mikor először olvastam a forgatókönyvet, azt gondoltam, 'Nem értem, miért nem csinálták meg ezt korábban.' Óriási ötlet, rengeteg kiaknázható lehetőséggel. (...) Az effektek nagy része trükkfelvétel, még a repülés is. Mindannyian (a boszorkányok) drótokra voltak felfüggesztve, nagyon király volt! Van egy jelenet, mikor kisétálok egy tisztásra és hatvan boszi vesz körül. Maga a helyszín jó húsz méter magas, masszív építmény és én elkezdem lőni a boszorkányokat, ők meg a drótokon függve elrepülnek. (...) Ez volt az egyik legszórakoztatóbb munkám, mert van valami igazán mágikus ebben a régi fantáziavilágban." 

n_oUWjgxQjogMxuzRjuvFgdj3xyev2yBZI7DCuLQcqwA.jpg

A Hansel & Gretel: Witch Hunters 50 millió dollárból lett, világszerte eddig 216 milliót hozott vissza. A kritikusoknak nem tartottak külön vetítést, a legtöbben közülük leszólták, ám a horrorra specializálódott szakértőknek tetszett - ez a lényeg! 

A túlságosan lebutított mai filmszínházas kínálatban felüdítő kivételt képez a Boszorkányvadászok, mert nem csak szórakoztató, humoros, látványos és akcióban dús, hanem még kellőképpen véres is! Nem kendőzik el az erőszakot, de túlzásba se viszik, annyi van, amennyi kell. Nekem tetszett, aki teheti, az még nézze meg, mert, ahogy már mondtam, ezt érdemes 3D-ben látni! 

Pontozás: 

imdb: 6.1 (4 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Mozsárágyú szerint annyira nem volt nagy szám, de neki is jobban tetszett, mint amire számított.) 

Unrated Cut: Két napja éjjel megnéztem a nemrég kiadott Vágatlan Változatot, amit már vártam. Angolul és vágatlanul jobb a film, összességében viszont csak annyi a különbség, hogy többet káromkodnak és több erőszak-ábrázolás van, néhány extra verekedős-harcolós-mészárlós jelenettel. Az összes újdonság együtt kb. 10 percet tesz ki. Akinek az eredeti tetszett, annak keveset fog javítani az élményen, de aki meg még nem látta, az inkább ezt nézze meg!

Hírek: 

- A Hansel & Gretel június 11-én jelenik majd meg dvdn és blu-rayen, utóbbi verziója hosszabb és vágatlan lesz - én máris készülök rá! Valamint, nem titkoltan egy trilógia első részének szánták, a folytatáson nemrég kezdtek el dolgozni, vagyis a jövőben újra találkozhatunk a bosziölő árvákkal! (2017-ig még nem tértek vissza.)

- Jeremy Renner állítólag benne lesz a Mission: Impossible 5-ben (mi a francér kell ez...) és valószínűleg újból Sólyomszem bőrébe bújik az Avengers 2-ben. Ezeken kívül Al Pacinoval és Julianne Moore-ral együtt játszik az Imagine című drámában, amiben "egy öregedő zenész egy régi, John Lennon és Yoko Ono által neki írt levél miatt elhatározza, hogy változtat az életén és megkeresi sosem látott fiát" - valószínűleg ez a fiú lesz Jeremy. (Ez a dráma gyorsan eltűnt a süllyesztőben...)

- Gemma Artertonnal a brit sci-fi/vígjáték Absolutely Anythingben találkozhatunk legközelebb, amiben "egy tanár furcsa események sorozatát éli át, miután rájön, hogy mágikus hatalom birtokosa". Rendezi Terry Jones, a további főbb szerepekben Benedict Cumberbatch-et és Robin Williams-t láthatjuk. (Meg Simon Pegget.)

- Famke Janssen negyedszer is Jean Gray-jé válik a Farkasban, valamint egy misztikus mozgókép, az In the Woods szereplőgárdáját is erősíti. (Az előbbit láttam, írtam róla.)

- Derek Mears a Lost Time névre hallgató időutazásos sci-fi/thrillerben bukkan fel jövőre. 

- Will Ferrell hangját adja a The Lego Movie-hoz (még mindig nem tudom elképzelni, mi lesz ez) és megint bemondóvá avanzsál az Anchorman: The Legend Continues kedvéért. (A Lego-film óriási volt, erről szintén született bejegyzés!)

Még valami: Aki látta a Hansel & Gretelt, az árulja el nekem, honnan tudja Ben a vezérboszi nevét a vége felé, mikor egyszer sem hangzott el addig? (Amúgy Murielnek hívják.)

Szólj hozzá!

Címkék: horror akció fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr475194859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása