Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.09.03. 18:39 Tévésámán

Argo (2004)

Kezdjük az elején: én nagyon szeretem ezt a filmet, úgyhogy elfogult vagyok vele, tehát senki se lepődjön meg ha túl sok túl jót írok róla:)

Tudjátok ki az az Árpa Attila? Régen én se tudtam. Valami góré volt az RTL Klubnál, aztán kirúgták, ő erre kavart egy jó nagy botrányt, majd megrendezte ezt a filmet, mostanában pedig a tvgettón vezet műsort és egy következő mozifilmet készítget. Szóval Árpa úr gondolt egyet, és saját pénzéből megcsinálta ezt, amit a Blöff, A Ravasz, Az Agy... és hasonló alkotások ihlettek. Szerintem ez lazán van olyan jó mint a Blöff maga, csak ez magyar és itthon játszódik.

A Strix Aurum, vagyis az Aranybagoly, egy évszázadokig legendának hitt műtárgy, ami azonban létezik! Ezt viszont kevesen tudják. Egy volt náci háborús bűnös, aki mára iszonyatos pénzmennyiséggel rendelkezik (Csurka László), meg akarja szerezni magának ezt a római kori kincset, ezért felbéreli a szakmájában legjobbnak ítélt Tejesembert (Oszter Sándor) és csapatát, hogy hozzák el neki. Egy dák fejedelmi palást és egy római tekercs kell a megtaláláshoz: a palástot meg is szerzik, de a tekercs bizony egy váratlan helyen van: Magyarországon... Alvállalkozónak a Tejesember felbéreli Balogh Tibit (Kovács Lajos) és "kemény legényekből" álló bandáját, hogy szerezzék meg a tekercset. Ez a brigád viszont nem akármilyen arcokból áll, és Tibit se lehet átverni, így magyar hőseink elhatározzák, hogy megkeresik a kincset, és szarnak a megbízó fejére. A hajsza megindul keresztül-kasul hazánkon, záporoznak a lövések és nő a hullák száma - de ki fogja hazavinni az Aranybaglyot?

Nagyon furcsán indul az egész. Egy remekül koreografált ókori csatával, majd egy kommandós-akcióval. A baj ezzel csak az, hogy sokan már ennyi után (vagy közben) átkapcsolnak, pedig nem tudják mit hagynak ki. A szereplők iszonyatosan sokat káromkodnak, rengeteget lőnek, viszont emellett olyan fantasztikus poénokat nyomnak, hogy halálra röhögöm magam, pedig elég sokszor láttam már. Lássuk a színészeket:

Íme ez itt a képen Tibi bandája. Kovács Lajos, akit azóta már Kossuth-díjjal is jutalmaztak, óriási, a legjobb dumák, a legjobb fordulatok mind hozzá kötődnek. Scherer Péter hozza a megszokott vígjátéki formáját. Kiss József alakítja Tysont, a legkeményebb keményfiút - erről a paliról se ezelőtt. se ezután nem hallottam, de remekel ebben a szerepben, mintha csak rá öntötték volna a figurát. És itt van még nekünk a film kabala-alakja, az őrült Psycho, akit a nagyszerű Bitskey Lukács formál meg.

A másik oldalon Oszter Sándor, aki elegáns, hatékony, igazi profi látszatát kelti. Mucsi Zoltán haláli pofákat vág, nagyon királyul néz ki és ő is hozza a szokott remek formáját. A többi 3 fickót nem érdemes külön megemlíteni, mindegyik elviselhető. És ott az a fura harmadik szál. Nagyon sokáig nem értettem, miért rakta bele Árpa a teljes Thézeusz-vonalat a moziba... Görög László, Steiner Kristóf és 2 ismeretlen színész alakítja ezeket a fura figurákat... És azért kellenek, hogy őket is össze lehessen ugrasztani a többiekkel.

Mellékszerepekben, a senkihez sem tartozók között felbukkan még pár ismert arc, például a képen látható 2 úriember, akiket remélem mindenki felismer. Mit mondhatnék még? A Kontroll mellett szerintem ez az utóbbi idők egyik legjobb magyar vígjátéka. Akik mindenhol ledorongolják, azok meg nem értenek a népnek szóló filmekhez, csak a fennkölt, drámai szarokhoz, amik senkit se érdekelnek...

imdb.com felhasználói szerint: 7.1/10 (Valami okos hazánkfia jól összeszarozza ott angolul, ezzel elvéve mindenki kedvét tőle...) [8 év alatt 0.6-ot így is nőtt.]

port.hu felhasználói szerint: 6.7/10 [Ez meg 0.8-at emelkedett.]

FilmO: 3.1/5

szerintem: 5/5 (És igazából a Thézeusz-hülyéskedés miatt nem adok rá 6-ost.)

Itt pedig egy remek jelenet következik:

5 komment

Címkék: magyar krimi akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr71646913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2008.09.03. 21:07:49

Amikor először nekiálltam ezt megnézni, én is majdnem lekapcsoltam az elején, de jó, hogy nem tettem. Egyébként meg méltatalanul meg sem említetted, a betörős jelenetet!:)

Koimbra · http://filmdroid.hu 2008.09.04. 16:07:34

Jó kis amerikai akcióparódia volt

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.04. 18:48:23

Persze Guy Ritchie nyúlás az egész, de nagyon szórakoztatóan magyaros :D
Különösen az első fele tetszett. A betöréses jelenet sírva röhögős, de nekem a kedvencem a rádiós poén :D

Btw, a Kontroll szerinted vígjáték?

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2008.09.04. 19:04:07

A Kontrollt nehéz besorolni. A Bulcsú múltja körüli események (pl mikor a volt tanárával találkozik) meg az összes olyan rész, ahol egyedül van, azok olyan lélektaniak... Mikor a lány felviszi a felszínre, meg a bagoly ami ott van néha a föld alatt, maga a Lökdösődő, ezek mind olyan furcsák. De az eleje, amikor a csapat van középpontban az egyértelműen vígjáték. Amikortól látjuk, ahogy Pindroch, Mucsi meg az a fiatal srác ülnek a kajáldában és jön Badár, egészen addig, amíg az a Laci nevű pasi el nem vágja egy másik torkát, egész addig vígjátéknak lehet nevezni.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.09.05. 19:05:58

Ez igaz. De onnantól már inkább thriller. Legalábbis szerintem talán ez illik rá a legjobban :)
süti beállítások módosítása