Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.03.25. 14:05 Tévésámán

Sucker Punch (Álomháború, 2011)

 

Már hónapokkal ezelőtt, mikor még csak egy képet meg egy címet láttam, tudtam, hogy meg kell néznem ezt a filmet, mert kurvajó lesz. Anno ugyanezt éreztem a Watchmennél és a Megaagynál is, mindegyiknél bejött. (Utóbbinál azért nem annyira...) Persze ismerve Zack Snyder munkásságát, tudni lehet, hogy a lehengerlő látvány mellett mindig igényes történettel dolgozik, így garantált a siker. Anno megcsinálta a 300-at, ami Frank Miller történelmi alaptémából merítő kultikus képregényén alapult és egy addig soha nem látott, fantasztikus világot tárt elénk, amiben szinte bármi megtörténhet. Aztán évekkel később az egyetlen, a Times bestseller-listájára feljutott grafikus novellát, a megfilmesíthetetlennek tartott Watchment választotta, amiben egy alternatív 1985-ös Egyesült Államok történéseit láthatjuk, a középpontban hat elkeseredett "szuperhőssel", akik saját démonaikkal éppúgy küzdenek, mint a külvilág gyilkosaival és pszichopatáival; majd belekeverednek egy világméretű, hihetetlen összeesküvésbe. Eddig minden bejött Snyder úrnak és mostanra már a neve egyet jelent a jó filmekével, nem csak számomra. (2016-ra ez a helyzet alaposan megváltozott...)

 

2007-ben, még Az Őrzők munkálatainak megkezdése előtt a rendező úgy gondolta, hogy kipróbálja magát egy új területen, mégpedig úgy, hogy nem egy másik médiumban már létező művet visz filmre, hanem saját ötletét dolgozza át mozgóképpé. Segítségére volt felesége, Deborah, és Steve Shibuya, aki már több a filmezéshez kapcsolódó területen kipróbálta magát. Együtt elkészítették a történetet, de aztán mégis a Watchmen lett az első, ami megvalósult - ennek sikere pedig zöld lámpát adott a Sucker Punch-nak. Utólagos szerkesztés: Shibuya Snyder volt osztálytársa, régóta barátok, ezért kérte pont az ő segítségét. A film címének jelentése: váratlan ütés; olyan csapás, amire nem készülhetsz fel és ezzel a szöveggel is hirdetik. (You will be unprepared. - Erre nem készülhetsz fel.) A sztoriról nagyon nehéz lesz úgy írni, hogy ne áruljak el fontos részleteket, de azért mégis megpróbálom:

 

 

Baby Doll (Emily Browning) elveszíti családját és bekerül egy helyre, ahonnan nincs kiút. Ő azonban megtervezi a szökést, és hogy el tudja viselni az iszonyatos valóságot, négy újdonsült társával/barátnőjével elmenekül egy kitalált világba, ami csupa fény, csillogás, erotika és kín. Ő vezeti a csapatot, aminek négy dolgot kell összeszednie, hogy elérjék a szabadságot - a négy dolgot a négy barátnőnek kell megszereznie. Sweet Pea (Abbie Cornish), Rocket (Jena Malone), Blondie (Vanessa Hudgens) és Amber (Jamie Chung) Baby Doll vezetésével elindul, hogy szörnyek és kéjsóvár férfiak hordáján átverekedve magukat kijussanak a fogságból - de vajon sikerülhet a vakmerő terv? Utólagos szerkesztés: Már a trailerben megmondja a Wise Man, hogy öt dolog kell, de én nem véletlenül írtam négyet... 

 

 

Az alapkoncepció nagyon egyszerű: Egy olyan film, amiben akármi megtörténhet, a fizika törvényeit fel lehet rúgni, bármilyen lény felbukkanhat, és mégis van értelme, vannak benne összefüggések és az egész valami sokkal nagyobb felé mutat. A több síkon játszódó események leírhatatlan látvánnyal, istenkirály ötletekkel és baromijó csajokkal kecsegtetik a nézőt. Van itt minden, amit a férfiak kedvelnek: szép nők, lövöldözés, bunyó, szörnyek, háborúsdi. Azt már nem tudom garantálni, hogy a hölgyeknek is tetszeni fog, éppen ezért voltam tegnap este meglepődve, hogy hány srác hozta el a csaját magával - kétlem, hogy nekik is tetszett volna, de hát ki tudja?

 

 

Emily Browningot láthattuk még kislányként a Lemony Snicketben, ahol egy elég idegesítő gyerektrió egyik tagját alakította, de itt, minden tekintetben felve, gyönyörű, halálos és kitűnő főhős. Mellette ismert arc még a hájszkúl mjúzikeles Vanessa Hudgens, aki nagyon örült, hogy végre kap egy másfajta szerepet, bemutatkozhat egy új közönségnek, és egyáltalán nem volt rossz a talpig fekete Blondie-ként (a neve egyébként szőkét jelent, ami így tök poén). A személyes kedvencem Abbie Cornish, vagyis Sweet Pea (édes borsó vagy borsókavirág), neki van a leginkább nő formája, ráadásul magas és a karaktere is szimpatikus - ő az, aki mindig bizonytalan, fél, de aztán mégis belevág. Jena Malone (Rocket, vagyis rakéta) valahonnan nagyon ismerős volt, ő olyan aranyos; Jamie Chung (Amber – borostyán) pedig a Dragonballban volt Chi Chi, őt láthatjuk a legkevesebbet az ötösfogatból, mert általában ő vezet minden gépezetet. Mindegyik lány nagyon szép és szexi, én főleg Baby Dollnak meg Sweet Pea-nek szurkoltam közülük, ők voltak a kedvenceim:) A mellékszereplőkből mindenképp ki kell emelnem az alig pár perceket megjelenő, de mégis nagyon fontos és marhajól játszó Scott Glennt, aki külsőre olyan, mintha Lance Henriksent és Leonard Nimoy-t egyesítenék egy személyben:), valamint felbukkan még a Watchmenben is látható Carla Gugino, a férfi főhős pedig a nagyon visszataszító figurát alakító Oscar Isaac.

 

 

Kb. úgy a harmincadik percben tűnt fel, hogy mennyire manga/anime-szerű az egész látványvilág, és bár maga Snyder talált ki mindent, ennek ellenére nem elképzelhetetlen, hogy ihletet merített a távol-keleti rajzolt cuccok stílusából. Az Álomháború mindenkinek megadja azt, amire vágyik: van benne dráma, horror, sci-fi, kaland, manga-utánérzetű akció, és csillogó musical-szerűség is. Plusz, ami óriási dolog, nem lehet kitalálni, hogy mi fog történni, sokszor csak utalásokat kapunk és így a saját szájízünk szerint képzelhetjük el a folytatást. A történetvezetés fontos része a zene, ami mindent elindít és átjárót képez a világok között. Hallhatjuk Emily Browningot énekelni (Sweet Dreams, Where Is My Mind, Asleep), felcsendül néhány klasszikus átdolgozása (Queen, Beatles, Roxy Music, Iggy Pop), kapunk lendületes rockot, depressziós melódiákat, mindig éppen azt, ami kell.

 

 

Az elején egyébként, mikor kiderült, hogy kb. miről fog szólni, eléggé meglepődtem, a kitalált világban ugyanis végig ott motoszkál valahol a tudatunk felszínén, hogy itt bármelyik pillanatban jöhet valami nagyon durva, egy megerőszakolás vagy valami hasonló és ez végig fenntartja a feszültséget. Ehhez hasonlóan az első húsz percben látott képek valahogy lassan elfelejtődnek, de valójában csak megbújnak és várják, mikor térhetnek vissza újból - ez is szinte fenyegeti a nézőt. Én nagyon szurkoltam, hogy hajtsák végre a tervet, legyen szó bármiről és szinte féltem a végkifejletet...

 

 

Néhány érdekesség: A film címe azt sugallja, hogy miközben nézed, nem tudhatod, mire számíts, fel sem készülhetsz a következő eseményre - és ez igaz, vagyis nem lehet rá azt mondani, hogy igen, ez erről és erről szól, lehetetlenség már az elején beskatulyázni, mint mondjuk egy romantikus filmet. Snyder találta ki a történetet, Shibuyával együtt írta a forgatókönyvet, pénzelte és rendezte is a filmet. Az inspiráció egy részét Lewis Carroll Alíz Csodaországbanja szolgáltatta, a rendező úgy foglalta össze filmjét, hogy „Alíz Csodaországban gépfegyverekkel”. Míg a 300-ban teljesen férfiakból álló főszereplő csapat volt, addig itt az összes hős nő. A lányoknak keményen kellett edzeniük, hogy formába hozzák magukat szerepeikre: egy héten öt napon át, minden nap hat órát gyakoroltak harcművészeteket, kardforgatást, lőfegyver-kezelést és betanulták a csaták koreográfiáját, mindezt tizenkét héten át. Az elvárás sem volt kicsi, mindannyiuknak el kellett érnie arra a szintre, hogy képesek legyenek 95 kilót felemelni! 

 

 

A Sucker Punch 82 millió dollárból készült, az imdbn egyelőre nincs elég pontszáma, de a népszerűsége egyre növekszik, bár a kritikusok már húzzák le... A hivatalos bemutatója Amerikában ma lesz, így mi már egy nappal korábban láthattuk ezt is. Egyébiránt nekem ez a mozizás volt a szülinapi ajándékom a családtól:) 

 

Szerintem kibaszott jó volt, mindent teljesített, amit elvártam, sőt, sokkal többet is. Bátran ajánlom minden heteroszexuális férfinak, pláne ha szorult beléjük némi intelligencia is. Higgyétek el skacok, tetszeni fog - a lányoknak viszont nem hinném, hogy bejön majd:)

 

2016-os imdb pontszáma: 6.1 (2021-re 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 6/5 (Már alig várom, hogy újra lássam, negatívumként csak a kb. a tizediktől a huszadik percig tartó lassulást említhetném.)

 

Szerkesztés: Másodszori megtekintés után újfent úgy álltam fel a képernyő elől, hogy "Úristen, ez egy iszonyatosan jó film, ehhez foghatót még nem láttam és csak szuperlatívuszok jutnak róla eszembe! Nagyon megéri megnézni angolul (pláne a Rendezői Változatot), mert hatalmas a különbség a magyar szinkronhoz képest. Nekem ez az év filmje, ennél jobb már nem jöhet és kétlem, hogy valaha is lesz bármi, ami csak hasonló ehhez!

 

A dvdről: Sajnos a Warnernek nincs hazánkban irodája, így itthon csak a mozis verziót adták ki, egészen pontosan tegnap. Már elsőre nagyon feltűnő, hogy a borítón Vanessa Hudgens-t előbbre tették és majdnem akkora a képen, mint Emily Browning - a többiek háttérbe szorulnak. Az első meglepetés a tok kinyitása után ért, ugyanis a lemez jellegtelen, fekete, nincs rajta semmilyen kép, csak egy felirat. Rögtön FreddyD régi játékbemutatóinak korongjai jutottak eszembe róla, sajnos tényleg azokhoz hasonlít. Aztán jött a menü, ami gyakorlatilag nincs: a plakát alatt adott három gomb, a háromszög a Lejátszás, a csillag az Extrák, a földgömb a Beállítások; de ezekre csak akkor jöhetsz rá, ha rájuk kattintasz. A zenének sincs sok köze a filmhez, extraként meg a youtube-on is fellelhető négy darab animációs rövidfilmet találjuk, plusz egy pici dokumentumocskát a zenéről, ahol Snyder, Marius de Vries és Tyler Bates beszélnek a muzsikáról. Mindennek a tetejébe a képminőség se a legjobb, és a Rendezői Változat után nézve elég bénának tűnik a mozis verzió, mert annyival kevesebb. Szerintem ez a film sokkal többet érdemelt volna - ezt 3000-ért csak akkor éri meg megvenni, ha hozzám hasonlóan igazán elkötelezett vagy az irányába. Ja és még valami: Szinkronnal NE nézzétek meg, mert szörnyű:)

 

 

 

Hírek:

 

- Emily Browning legközelebb az ehhez kissé hasonlónak látszó Sleeping Beauty-ban szerepel majd, ami szintén valami álomvilágban játszódó, erotikus drámának látszik. (Itt hazudtam, ez ugyanis prostikról szól, akik mély álomba merülve idős férfiaknak szolgáltatják ki magukat.)

 

- Abbie Cornish gyermekét elvesztett embercsempésznő lesz a The Girl című dráma/horrorban, ami nem tűnik valami ijesztőnek pusztán az alapötletből ítélve; meg még valami bugyuta szarságban játszik majd, amit Madonna rendez (!) - ugyanebben az akármiben Oscar Isaac-et is láthatjuk. (És senkit se érdekelt, mikor elkészült...)

 

- Jena Malone az általam várt következő nagy durranásban, a Jack and Diane-ben mellékszereplő lesz. (Ezért a filmért nagy kár...)

 

- Jamie Chung a Másnaposok 2-ben szerepel legközelebb.

 

Alig egy hete, 94 éves korában elhunyt Michael Gough, az igazi Alfred a Batman-mozikból. Hosszú pályája alatt játszott Drakula-filmben és az Álmosvölgy Legendájában is - utolsó pár szerepében Tim Burtonnek szinkronizált. Nyugodjék békében!

 

További várható írások: A nagy csapat, Machete.

 

Ja és még valami: Ha a ti helyetekben lennék, megnézném az Álomháborút!

2 komment

Címkék: akció fantasy bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr872770847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edy12 2012.01.19. 15:23:11

Ne haragudj, de nekem sántít a "Megaagy" szöveg rész, mert annak semmi köze Snyderhez, véletlenül nem Az Őrzők legendájára (Legend of the Guardians - The Owls of Ga'Hoole) gondoltál?

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.01.19. 17:52:14

@Edy12: Nem. A kontextus a lényeg: "Ezt éreztem a Megaagynál és a Watchmennél is." A Megaagyat valóban nem Snyder csinálta, de az is egy olyan film volt, amit tudtam, hogy meg kell néznem. Az ott nem a rendező életművének felsorolása, hanem két olyan mozi, amiknél a megérzésem bejött - ahogy itt is. Ezeknek nem feltétlenül van közük Zack bácsihoz.
süti beállítások módosítása