Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.03.29. 15:03 Tévésámán

Az Álmosvölgy Legendája (Sleepy Hollow, 1999)

 

Születésnapom alkalmából néztem meg, általában ezzel szoktam ünnepelni:)

 

A kedvenc horrorom és a szívemnek egyik legkedvesebb film!

 

 

Szerintem mindenki látta, ismeri, és talán rengetegen szeretik is, ami nem csoda. Akik azonban mégsem ismerik, azok most egy egészen átfogó képet kaphatnak róla, hogy mi Az Álmosvölgy Legendája!

 

Washington Irving az 1800-as években élt Amerikában, író és történész volt, az ő novelláján alapszik a film. A The Legend of Sleepy Hollow 1820-ban jelent meg először nyomtatásban, kísérőtörténetével, a Rip Van Winkle-lel együtt a The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. című novelláskötetben. Irving álnéven írta meg ezt a művet, ami máig a legkorábbi amerikai fikciós történet, amit még mindig olvasnak az emberek. A sztori legelső filmes feldolgozása 1922-es (The Headless Horseman), később pedig még több mozgóképet inspirált. De eljutott a színpadra és már hangoskönyv formában is meghallgathatják az angolul tudók.

 

1994-ben Kevin Yagher effektmester elérkezettnek látta az időt arra, hogy Irving novelláját átültesse a mozivászonra. Mellé a Paramount jóvoltából betársult Andrew Kevin Walker forgatókönyvíró (pl. a mostani Farkasembert is neki köszönhetjük) valamint Scott Rudin producer. Eredetileg Yagher lett volna a rendező, azonban később ő maga kérte fel kollégáival egyetértésben az éppen a Támad a Mars! romjai alól kikecmergő Tim Burtont. Burton anno nagy névnek számított, hiszen túl volt a legendás Karácsonyi lidércnyomáson, az Oscar-díjas Ed Woodon és a máig népszerű Batman-sorozat első két részén. Azonban a már említett Mars Attacks! bukása miatt nem kapkodtak érte a stúdiók...

Rudin, Walker és Yagher azonban bíztak benne, hogy ő lesz az emberük. Ezek után Burton kérésére Tom Stoppard forgatókönyvíró elvégzett egy utolsó kozmetikázást a szkripten (szép magyar szó), producernek pedig (egyébként a rendező tudta nélkül) Francis Ford Coppola is beszállt. Az operatőri munkát a nagyszerű Emmanuel Lubezkire bízták, és innentől már csak kitűnő színészeket kellett találni.

 

Burton magával hozta "örök" társát, Johnny Deppet a férfi főszerepre, és két nagy öreget, szintén megszokott színészeit, Christopher Lee-t és Michael Gough-t egy-egy epizódszerepre. Női főhősnek a számomra oly kedves Christina Riccit, és a Fekete Viperával már bizonyított Miranda Richardsont kérte fel, de hagyott némi helyet akkori kedvesének, a különös szépségű Lisa Marie-nek is. A férfi színjátszók sem kisebb nevek, hiszen itt van az azóta a HP-szériával világhírűvé vált Michael Gambon, a '90-es években szinte minden filmben megforduló Jeffrey Jones, a például a Csupasz Pisztoly 2 és félben szereplő Richard Griffiths, és Ian "Palpatine Császár" McDiarmid! Mellettük pedig az ekkor még ismert akciósztár, Casper Van Dien is kapott egy mellékes figurát, néma szerepekben pedig láthatjuk Martin Landaut és Christopher Walkent. Már csak hab a Torgyán a felismerhetetlen Ray "Darth Maul" Park, és a muzsikáért felelős koronázatlan filmzene-király Danny Elfman.

 

 

Némi ízelítő a történetből: 1799 végén New York elküldi különös nyomozóját, Ichabod Crane-t (Depp) az isten háta mögötti Álmosvölgybe, hogy derítsen fel egy hátborzongató gyilkosság-sorozatot. A tudományban és az ész erejében bízó Crane pedig belecsöppen a boszorkányság, a megmagyarázhatatlan és a természetfeletti éjsötét elegyébe, melyből látszólag nincs menekvés. Egy árván maradt fiúval (Marc Pickering) és egy fehér mágiát gyakorló lánnyal (Ricci) karöltve indul az elpusztíthatatlan, megállíthatatlan pokoli lény, a Fejnélküli Lovas (Walken, Park és Rob Inch kaszkadőr) nyomába - a szálak pedig egy elképesztő összeesküvéshez vezetnek!

 

 

Jack Sparrow kapitány és Ollókezű Edward életre keltője harmadik alkalommal dolgozott együtt a sötét mesék mesterével, és itt sem okozott csalódást! Ichabod vicces, őrült, de komoly és megfontolt is egyszerre; szerethető, könnyen tudunk azonosulni vele, szerintem mindenki megkedveli őt.

 

 

Christina Ricci sosem volt még ilyen szép, mint itt (és szerintem már nem is lesz), néha olyan, mint egy törékeny porcelánbaba. Éppen a főhős mellé való, mert sokban kötődik a mágiához és kiegészíti őt a szeretetének erejével. Ahol Ichabod tudománya megáll, ott jön Katrina varázslata!

 

Walken és Jones kifejezetten ijesztőek ezekben a vad és gonosz figurákban, de Michael Gough külseje is elég félelmetes. Megemlíteném még Peter Guiness-t, aki Crane apját alakítja, szintén meglehetősen félelmet keltő módon. A többieket külön nem kell említeni, még a mellékalakok teljesítménye sem kevesebb, mint kimagasló.

 

 

A Lovas borzasztóan jó. Bármelyik alakjában, bármelyik fegyverével. Ahogy megforgatja a kezében a kardot, az annyira tetszik! Egyébként van egy nagyon a Star Wars I. részére emlékeztető harc, Depp, Park és Van Dien között - Darth Maul megformálója itt is két harcossal néz szembe egymaga és valaki ismét derékban kettévágva végzi:) Egyébként Park mellett McDiarmid és Lee szintén egy-egy Sith Lord megformálói, így ez a mozi bővelkedik a Csillagok Háborúja-rajongóknak kedves színészekben.

 

 

A látványvilág leírhatatlanul komor, sötét és ijesztő még nappal is, majdnem fekete-fehér hatását kelti, valóságossá teszi a hihetetlent (az alkotók szerint). A főcímzene és az egyéb zenei aláfestés csak erősíti ezt a kripta-hangulatot, melyet egyébiránt a híres Hammer Stúdió késői horrorjai és Mario Bava Fekete Vasárnapja ihlettek. Kellően brutális, ugyanakkor néhol meglepően humoros a cselekmény - szerencsére nem tocsog úgy a vérben, mint a Sweeney Todd, és nem megy el annyira a komolytalanság felé sem. Egyetlen apróság van, amit máig nem értek: Honnan tudja Crane, hogy a végén a malomhoz kell menni? Ez az, ami semmilyen módon nem derül ki a filmből, de az értékéből így sem von le.

Szerkesztés: Most, 2015-ben vettem észre, hogy a kissrác ott van, amikor Katrinát elrabolják, így látja, hogy hová viszik a lányt. Nyilván ő mondja el Crane-nek, amikor találkoznak.

 

 

Néhány érdekesség: Éppen 11 éve mutatták be itthon, holnaphoz (márc. 30.) számítva. Valóban létezik egy Sleepy Hollow nevű városka Amerikában és a Van Tassel család sem kitalált. Irving Crane-t több élő személyről mintázta, azonban szintén létezett egy fickó, akit így hívtak, de neki vajmi kevés köze volt az Álmosvölgy hőséhez. Burton azért választotta Riccit, mert szerinte olyan volt, mintha Bette Davis és Peter Lorre szerelemgyermeke lett volna:D A "hesszeni" kifejezés (ahogy a Lovast nevezik) a Függetlenségi Háborúban a Brit Hadsereg oldalán az amerikai lázadók ellen harcoló német zsoldost jelenti.

 

 

Cikkem tárgya Oscar-díjat nyert, mégpedig a Legjobb Művészi Rendezés-Legjobb Díszlet (Rick Heinrichs és Peter Young) kategóriákban. BAFTA-t kapott a Legjobb Jelmezek (Coleen Atwood) és a Legjobb Produkciós Tervezés (Rick Heinrichs), Saturn Awardot Legjobb Színésznő (Christina Ricci) és Legjobb Zene (Danny Elfman) kategóriákban; valamint Elfman külön BMI Filmzenei Díjat is nyert szerzeményeiért - de ezek csupán egy részét képezik az Álmosvölgy által nyert díjtömegnek!

 

 

Egyszerűen imádom, óriási film, mestermű, a tökéletesség határát súrolja, mindenkinek látnia kell!

 

imdb.com felhasználói szerint: 7.3/10 (13 év alatt 0.2-t csökkent.)

 

Szerintem: 6/5 (Hat fölé mégse akarok menni egy 5-ös skálán:D)

 

Kiegészítés 2023-ból: Kis híján 24 év távlatából nézve ez a film semmit sem veszített a hatásából. Most először láttam eredeti nyelven, blu-ray-en és talán angolul még jobb mint magyarul. Felnőttebb fejjel nagyon tetszik, hogy Ichabod nem tökéletes főhős, hanem esendő ember; nincsenek szuperképességei; nem szuperintelligens, csak használja a fejét; nem ő a legerősebb, a legszebb vagy a legjóképűbb - sőt, még csak nincs is magas pozícióban, mert constable-nek, tehát közrendőrnek szólítják. Az 1999-es számítógépes effektek még ma is megállják a helyüket, de főleg a hatalmas, valóban felépült díszletek, a szépséges jelmezek, a lehengerlő maszkok és az "ósdi" trükkök teszik felejthetetlenné a látványt. A drámát, a humort, a krimit és a horrort olyan kitűnően vegyítették benne, hogy egyik sem nyomja el a másikat; ez pedig végeredményül a SZÓRAKOZTATÁSnak azt a szintjén hozza, ami már nagyon-nagyon régen eltűnt a nagy költségvetésű amerikai filmekből. A fantasztikus zene, a hihetetlenül sötét, ám mégis csodálatosan szép látványvilág, a szereplők magával ragadó játéka és az elsőrangúan életre keltett mitikus szörnyeteg nagyszerű atmoszférát teremtenek. Egyetlen dolog tűnt fel most, több mint egy évtized után, ami talán megkérdőjelezhető: Vajon a karakterek miért mindig az erdő irányába menekülnek a Lovas elől? Miért nem a faluban keresnek menedéket?A Sleepy Hollow-ban minden csodálatos, ijesztő, de mégis szép. Mindent egybevetve azt mondom, hogy aki még mindig nem látta, nézze meg, mert ez egy igazi FILMÉLMÉNY, olyan, ami már valószínűleg soha nem lesz többé... 

 

Hírek:

 

- Burton úr producere lesz egy készülő Addams Family újrának (vagy folytatás lesz?). Én már csak a poén kedvéért is szerepeltetném benne Christina Riccit, legalább egy mellékszerepben pár pillanatra:) [Ez 2016-ig nem készült el.]

 

- Danny Elfman a készülő Forbidden Zone 2. zenéjét írja és állítólag ezen felül még szerepel benne. [Ebből se lett még semmi.]

 

- Christina Ricci rob pettinszon oldalán játszik majd a jövőre látható Bel Amiban, amit április 5-től Budapesten forgatnak! (Jó lenne látni őt élőben:))

 

- Miranda Richardson, Michael Gambon és Richard Griffiths mind benne lesznek az utolsó Potter-epizód valamelyik részében. [Erről már azóta olvashattok a blogon.]

 

- Christopher Lee tovább emeli a Season of the Witch című lovagos film színvonalát, azonban félek, hogy sem ő, sem Ron Perlman nem lesznek elegek, hogy ellensúlyozzák Nicolas "Hajamhullik" Cage-et, így a film szinte biztosan bukásra van ítélve... (Megjegyzés 2023-ból: Ebben szerencsére tévedtem.)

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr291877825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása