Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.28. 12:09 Tévésámán

Megaagy (Megamind, 2010)

 

Vannak olyan filmek, amikről már egyetlen képből vagy akár a címéből meg tudom mondani, hogy jók lesznek-e. Anno készítettem egy ajánlási bejegyzést, még talán 2009 elején, amiben az akkor még messze lévő Szörnyek az Űrlények ellent és a The Haunted World of El Superbeastot ajánlottam, és bár nagyon-nagyon mások, mindkettő rendkívül szórakoztató animációs mozi. Aztán ebben az évben láttam az imdbn pár képet a Megaagyról és ugyanígy megéreztem, hogy ez lesz az "én filmem"! Egyáltalán nem csalódtam, de először lássuk a sztorit:

 

Metro City polgárait már hosszú évek óta védi a szupererős, szuperjóképű és szuperkedves Metro Man (Brad Pitt hangján szólal meg), így a városban béke és nyugalom uralkodik. Annak ellenére van ez így, hogy Metro Man ősi ellenfele, Megaagy (Will Ferrell) mindent megpróbál, hogy terrorizálja a lakosságot és elpusztítsa nemezisét. Általában mindig befuccsolnak a tervei, hiába van egy csomó multifunkciós Agybotja, futurisztikus fegyverzete és egy hűséges segítőtársa, a groteszk külsejű, de gonosz létére egészen kedves Talpnyali (David Cross). Aztán egy szép napon a kék, nagyfejű "rosszfiú" újfent elrabolja Roxanne Ritchi riporternőt (Tina Fey) és csapdába csalja a megmentésére siető hőst - csakhogy ezúttal a terve mindenki őszinte meglepetésére sikerül! Metro City így Megaagy kezébe kerül, de vajon mihez kezd a szupergonosz, ha végre elbánik a szuperhőssel? Mi lesz a város sorsa - vajon lesz valaki, aki megmenti őket a tényleges gonosztól?

 

 

Az írók - Alan J. Schoolcraft és Brent Simons - azt az ötletet vetették fel, hogy mi történne akkor, ha Lex Luthor végül legyőzné Supermant? Mit tenne akkor, mi történne Metropolis-szal, egyáltalán mi lenne Lex célja ezek után? Valóban nagyon érdekes felvetés, hiszen, ha végiggondoljuk, mindegyik hősnek van egy vagy több arknemezise (Spawnnak ott van Violator és Malebolgia; V-nek Sutler (Susan) kancellár; Batmannek Joker; Pókembernek Venom; a Fantasztikus Négyesnek Dr. Doom (Dr. Fátum); az X-Mennek Magneto és bandája; stb.), de általában ezek a gonoszok valami olyan célért küzdenek, ami értelmetlen, vagy egyáltalán nincs céljuk. Sokszor eljátszottak a figurák kitalálói is, a gondolattal, hogy mi lenne, ha? Például az Igazság Ligájában van egy rész, ami megmutatja, mi történne, ha Flash meghalna; Superman is életét veszti az Ítéletnappal vívott csatában; de arra is van példa, hogy a hős szögre akasztja a jelmezét valami miatt. Egy ideig a gonosz persze bármit megtehet, de az olyan kisebb ellenfelek, mint Batman Macskanője, Superman Bizarroja vagy Pókember Zöldmanója nem hiszem, hogy világuralmi terveket szövögetnének.

 

 

Megaagy szintén azzal szembesül, hogy Metro Man halála után azt tehet, amit csak akar és egy idő után felvetődik benne, hogy mit kezdjen magával? Az események pedig igazán csak itt indulnak be! Azért azt tegyük hozzá, hogy a nagyfejű űrlény és cimborája nem igazi rosszfiúk; senki sem fél tőlük, mert örök vesztesek; ráadásul mindketten fogékonyak a jó cselekedetekre is. Nem velejükig romlottak vagy őrületk és tulajdonképpen nem hatalommániásak. A játékidő alatt a remek viccek mellett górcső alá kerül a hősmítoszok néhány érdekes aspektusa, nevezetesen: hogy találsz meg valamit, ami láthatatlan; tényleg be lehet-e indítani egy gombnyomással bármilyen bonyolult szerkezetet; ha rendelkezel a képességekkel, amik alapján hős lehetsz, vajon tényleg (automatikusan) azzá válsz-e?

 

 

A már említett színészeken kívül hallhatjuk még Jonah Hillt (pl. Superbad), J.K. Simmons-t (Juno, Pókember-mozik), Justin Longot (Aki bújt, aki nem) és Ben Stillert. Kifigurázásra kerül a Superman-film, néhány ősrégi sci-fi és az ezekhez kapcsolódó klisék tömege, de néha egészen érzelmes részek is vannak. A rendező Tom McGrath, aki a Madagaszkárt és a belőle sarjadó marhaságokat készítette, a producerek közt ott van Stiller, Justin Theroux (a Trópusi vihar és a Vasember 2. forgatókönyvírója) és Guillermo del Toro:) Néhány nagyszerű, igazi klasszikus rockzene is megszólal, csak hogy a nekem tetsző két legjobbat említsem: a Crazy Train Ozzy-tól és a Bad to the Bone George Thorogoodtól.

Tényszerűen elmondható, hogy a Megaagy 130 millió dollárból készült, eddig körülbelül 136 (más forrás szerint 149) milliót hozott, a kritika nagyrészt pozitív fogadtatásban részesítette.

 

Nekem nagyon tetszett, voltak benne csavarok, sok-sok vicces esemény és az összes pozitív szereplő szerethető, kedves figura. Ráadásul két új szállóigét is szereztem belőle: Ökölpumpa! és A Felejtő (The Forget Me Stick) :D

 

Pontozás:

 

imdb: 7.3 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 (Szívesen látnám újra, bár a csavarok így már nem ütnének...)

 

Hírek:

 

- Brad Pitt a készülő Táncoló talpak 2-ben is szinkronizál majd, valamint látható lesz a The Tree of Life című fantasy-drámában és a World War Z névre hallgató világvégés-zombis akció-horrorban.

 

Jövő héten vasárnap 16.00-tól adja majd a Viasat3 Varázsapu címmel a Hogfathert!!! Ugyanaznap késő este pedig az m2n lesz a Metropolis, mindkét filmet nyugodt szívvel ajánlom, ahogy a Megamindot is! Itt pedig következzen egy teaser trailer, hátha valaki kedvet kap hozzá:

 

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr752478574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása