Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.12. 11:36 Tévésámán

Neveletlen hercegnő 2: Eljegyzés a kastélyban (The Princess Diaries 2: Royal Engagement, 2004)

Tegnap ezt néztem, pedig már láttam egyszer, aztán utána meg leültem és végignéztem az összes FreddyD által kiemelt jelentkezőt a Rossz PC Játékok 2. nyereményjátékából - hajnali egyig tartott:) Viszont most már megvan a Stranger than Fiction (mittomén mi a magyar címe), így ma azt megnézem majd éjjel. De megint az lesz, hogy 3 jó film, egy időpontban. Na de térjünk rá a cikkem alanyára:

Mia hercegnő (Anne Hathaway) már beleszokott a királyi sarj szerepébe, amikor a genoviai parlament újabb akadályt gördít elé: 30 napon belül meg kell házasodnia, ha el akarja foglalni a trónt. Régi szerelme már elhagyta őt, így kénytelen lenne belemenni egy elrendezett házasságba a jóképű Andrew-val (Callum Blue), de sajnos nem szerelmes belé. Ellenben ott van Nicholas (Chris Pine), aki egyrészt nagyon tetszik neki, másrészt viszont mivel maga is távoli ágon leszármazottja az uralkodóháznak, ezért igényt tart a trónra, így ellenfelek. Nicholas-t ráadásul még hatalommániás bácsikája (John Rhys-Davies) is hajtja, hogy csábítsa el hercegnőnket. A szorult helyzetben Miának szerencsére van segítsége, hiszen újból mellette áll nagymamája, Clarisse királynő (Julie Andrews); a legjobb barátnője, Lily (Heather Matarazzo); az anyukája, és a hűséges alattvalók. Vajon melyik férfi lesz a szerencsés választott?

(Az első résznél azt írtam, olyan mint a Brigdet Jones tinilányoknak.) Ez is kb. olyan, mint a Bridget Jones 2. Itt már nem szükséges a ciki felvezetés, már ismerjük a figurákat, mehet egyből a cselekmény, jobb poénok vannak, viszont az első részből beleerőltettek egy hajvágós részt, ami meg sem közelíti az eredeti humorosságát. Egy baki akad, amit észrevettem, hogy a templomban elvileg van egy kamera, ami közvetíti Miát a világnak, de a nagytotáloknál nem látszik ez a kamera. (2023-as megjegyzés: Még két hiba feltűnt, az első, hogy Lionel hajában hol vannak szőke tincsek, hol nincsenek; a pizsama-partin pedig ugyanaz a hosszú hajú inas áll bent és kint az ajtó előtt is, holott neki nincs ikertestvére.)

A színészekről: Hathaway már másodszor játssza a hősnőt így nincs nehéz dolga, most mindössze szebbnek és kevésbé szerencsétlennek kell lennie. Julie Andrews és Hector Elizondo ezúttal is jók, bár utóbbinak jelen műben sokkal kevesebb szerep jutott. A legjobb alakítást talán John Rhys-Davies nyújtja, mert ilyen hatalommániás, ordítozó kékvérűek bizony nem csak a való világban lehetnek, hanem más filmekben is találkozhatunk velük. A képen a Lily-t alakító Heather Matarazzo, aki olyan esztétikusan csúnya a vásznon, vicces és laza, szeretem ezt a karaktert.

A két férfi főhős elviselhető, igazából rossz alakításokról nem beszélhetünk, mert itt nem a színészkedésen van a hangsúly. Még néhány érdekesség: Egy apró mellékszerepben feltűnik a Szupersuliból és A kölyökből ismert Spencer Breslin (illetve húga, Abigail Breslin); az esküvői résznél a kórusvezető Anne Hathaway anyukája, a pizsamapartis jelenetben a táncoló hercegnő pedig Julie Andrews unokája. Amúgy a rendező, Garry Marshall már mindenben kipróbálta magát a filmezésben, írt, rendezett, színészkedett, igazi polihisztor Hollywoodban.

Néha ilyet is kell nézni:)

2023-as kiegészítés: Most, a karácsonyi szünet alatt egymás utáni napokon adta a tv2 ezt meg az elődjét. Egyértelmű, hogy a The Princess Diaries felett elszállt az idő, a Royal Engagement viszont még most is kitűnő! Az első 25 percben rengeteg szó szerint ismétlődő mondat vagy teljesen azonos jelenet van az előző részből, ráadásul szinte minden pici mellékalak visszatér (pl. a kopasz báró a csúnya feleségével; a parlamentben mintha ott ülne a kitüntetett kövér néger rendőr; stb.), a lényeg azonban az, hogy itt már eltérhettek az alapműtől. Hathaway és Pine nagyon jól játszanak, a viccek még mindig nevettetőek, a sztori meg valahogy átélhetőbb, valóságosabb. A rendkívül sok fekete háttérszereplő újfent feltűnő, viszont örültem neki, hogy a régi alakok közül senkit se cseréltek le másik színészre. Valószínűleg ez a rész önmagában is megállja a helyét, hiszen a felvezető utalásos nyitány megmutatja azt, amit tudnunk kell Miáról, onnantól meg csak hátra kell dőlni és nevetni. Kár, hogy ilyen filmek ma már nem készülnek!

imdb.com felhasználói szerint: 5.7/10 (8 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Este lesz a Szörny Rt., aztán valószínűleg a Mindenütt jót vagy a Hanta Boy-t nézem. (Szerkesztés: A középsőről azt se tudom mi, az első és a harmadik már olvasható.) Utánuk meg majd a bejegyzés elején már említett Will Ferrell-filmet.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr75464763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása