Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.04.28. 21:02 Tévésámán

Bakkermann (2007)

Magyar filmként moziban utoljára a Kontrollt néztem; se előtte, se utána semmi ilyet. Ezt most két dolog miatt vállaltam: 1. a suliban egyik órára kell írni valamit, és valószínűleg akkor filmkritika lesz; 2. a húgom, mint elkötelezett Szőke Kapitány-rajongó, nagyon meg akarta nézni. Persze ő tudta mire ül be, mert látta a Hasutasokat, de én nem...

Mivel Szőke úr egyetlen másik rendezéséhez sem volt szerencsém eddig, ezért nekem meglepő volt, amiket a stáblista alatt csináltak. Pl: a Bon-Bon énekel egy színpadon és ezt megszakítva jönnek a feliratok, amik végülis poénosak, de nem annyira. Aztán a másik érdekesség, hogy a Godot Dumaszínház oszlopos tagjai, akiket egyébként szerencsére most már minden hétfőn (így ma is) láthatunk a tvben, különféle szerepeket alakítva egy fekete háttér előtt narrátorként mondják a szöveget, ami egyben a karaktereik véleménye. (Szerkesztés: Bödőcsöt kivéve már az összeset utálom...) Történetet, mint olyant elég nehéz összehozni. Ahány ember, annyi szál.

A főszereplő 3 züllött, ittas alak, akik egész nap nem csinálnak semmi értelmeset. Suzumi (Badár Sándor), Multiplex (Gáspár Tibor) és Csöröge Pista (Szőke András) a kocsmában vedelnek; meglesik a tanárnőt, miközben az átöltözik pizsamájába; elrabolják a polgármestert és mindenbe beleütik az orrukat. Haverjuk az egyetlen ember, akinek még van tisztességes munkája: ő Kiskovász, a pék (Zelei Gábor), mellesleg a legnormálisabb közülük, és korántsem iszik annyit, mint cimborái. Az ő fejéből pattan ki az ötlet, hogy süssék meg a világ legnagyobb kenyerét, ami ideának nem rossz, segítené a falut is, de se pénz, se kemence, se semmi. Csak lelkesedés van, meg hozzánemértés. 

SZPOJLER

A rekordból végül nem lesz semmi, a kitörési kísérlet nem sikerül, minden marad a régiben.

SZPOJLER VÉGE

Itt van viszont a tanítónőt alakító Kerekes Éva Vica, aki valami elképesztően jó nő, nekem legalábbis nagyon tetszik (mivel őt lesik meg a komák, ezért nekik is:D). Az ő karakterénél csupa homályos utalás által, de érzékeltetik, hogy ilyen meg olyan úton, de munkához fog jutni, bár annak köze sincs a tanításhoz...

Valamint ott a rejtélyes Ádám nevű, feltehetőleg zsidó úriember, akinek valahonnan rengeteg pénze van, állandóan mobilon hívják külföldről és a falu minden lakója hozzá jár kuncsorogni. Azért írom, hogy zsidó, mert akcentussal beszél magyarul és Suzumi egyszer azt mondja neki (ha jól emlékszem ő volt), hogy "a te Istened áldjon meg minket". Dúsgazdag mellékszereplőnk felajánl egy nagyobb összeget Kiskovász anyjának (Lázár Kati), hogy ezzel segítse a rekordot, de ez a pénz rejtélyes módon eltűnik. A kemence megépül, de emberekből, a legnagyobb kenyér meg kis kenyerekből, így a rekordkísérlet sajnos nem érvényes. Hőseink röhögnek egy jót, majd fülig malterosan hazaindulnak - ezután a stáblista alatt még táncra is perdül az összes színész.

Mi a bajom a filmmel? Gyakorlatilag 5 perces jelenetsorok, amiket csak a szereplők személye fűz össze, megszakítva tök oda nem illő részekkel és közbeszólásokkal. A színészek közül Zelei Gábort kiemelném, ő jó benyomást tett rám, szerintem tehetséges. Viszont leginkább a két főszereplőnő, Kerekes Éva Vica és Lázár Kati viszik el az egészet a hátukon. Meg még feltűnik Györgyi Anna, aki ismert magyar szinkronszínésznő (pl. Cuddy hangja a Dr. House-ból), Bon-Bonék színészkednek kicsit, és saját magát parodizálva Stohl András is megjelenik egy percre.

Ilyen filmet én is tudnék csinálni. A csalódás igazából az, hogy Szőke nevével reklámozzák, és korántsem rajta van a hangsúly, bár gyakran még én is viccesnek találtam ahogy részegeskedik. Mind az ő, mind Badár, mind pedig Gáspár Tibor szerepe végülis ennyiből áll. A zene végig ugyanaz az egy szám, de szerencsére a stand-uposok nagyon feldobják az egész mozi hangulatát. És abszolút pozitívum, hogy magyar film, mégsincs benne Gesztesi Károly.

imdb.com felhasználói szerint: 3.8/10 (8 év alatt 1.8-at csökkent.)

port.hu felhasználói szerint: 4.6/10 (8 év alatt itt is pont 1.8-at csökkent.)

Szerintem: 4/5

Csak felhúztam a pontszámot, mert így jobban átgondolva megnézném újra. Sajnos videó még nincs róla sehol, így ezzel egyelőre nem szolgálhatok. 

2 komment

Címkék: magyar vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr58446042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.04.29. 13:22:16

A filmet nem láttam, nem is fogom. A Hasutasokat viszont elkezdtem, de fél óra után kénytelen voltam lelőni. Ekkora szánalmat régen láttam (ez persze nem igaz: KIs Vuk! Kis Vuk!! Kis Vuk!!! :))

hunterbear 2008.05.02. 01:14:36

estiskola.hu
csak hogy színesedjen a képed.

ja, meg bakkermann.hu
ott van werk és miegyéb.

a filmklub.estiskola.hu oldalon meg régi szőke filmek vannak-lesznek.
süti beállítások módosítása