Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.05.09. 22:10 Tévésámán

Superman elszabadul (Superman: Unbound, 2013)

superman-unbound-poster-artwork-matt-bomer-molly-quinn-stana-katic-small.jpg

Mindig szívesen nézek DC-rajzfilmeket az HBO-n, ugyanis a DC meg a Marvel között az a különbség, hogy míg utóbbiak főleg élőszereplős filmeket csinálnak a szuperhőseiknek, addig az előbbieknek van egy jól bejáratott, régen működő „rajzfilmgyára”, ami évente egy-két alkotást leszállít. És végülis ugyanaz a kettő, csak éppen az animációs mozik töredékébe kerülnek az élőszereplősöknek, de általában legalább olyan érdekesek/izgalmasak. Az előző hónapokban a két részes Sötét Lovag-rajzfilmet kihagytam, mert nem volt időm rá, viszont ma pont szabadnapom van, így megnézhettem Superman legutóbbi kalandját.

Superman_Unbound.jpg

Metropolis Acélemberének (Matt Bomer hangján szólal meg az eredeti szinkronban) meggyűlik a baja a nőkkel. Egyrészt titkos párja, Lois (Stana Katic) szeretné, ha a nyilvánosság előtt felvállalhatnák a kapcsolatukat, másrészt unja már, hogy Clark mindentől óvja; mellette meg ott van Kara, azaz Supergirl (Molly C. Quinn), aki csak nemrég jött a Földre és próbálja megtalálni a helyét. Supermannek azonban hirtelen kisebb gondja is nagyobb lesz a lányok problémáinál, amikor különös robot jelenik meg Arizonában. A küldött a félelmetes hírű Braniac (John Noble) drónja, aki hírnevét bolygók elpusztításával és egész városok elrablásával szerezte. A címszereplő elindul, hogy szembenézzen a rejtélyes rombolóval, ám ezúttal legendás ereje nem lesz elég, hogy legyőzze kegyetlen ellenfelét. Vajon ki nyeri az elmék csatáját?

brainiac-superman-unbound-fix.jpg

Ez a film két szempontból érdekes. Egyrészt a kryptoniakat emberi oldalukról mutatja be, lehozva a földre a mindenható Supermant és unokahúgát, akikről kiderül, hogy lélekben sebezhetőek; másrészt a főgonosz az egyik legemlékezetesebb a mellkasán S-betűt viselő hős ellenlábasai közül. Azt az elpusztíthatatlan erőt képviseli, amit a Star Trekben a borg, vagy a horrorokban a zombik, ám a célja nem csak a sima megsemmisítés, hanem valami sokkal érdekfeszítőbb. Brainiac miatt van értelme megnézni az Unboundot, de sajnos azután, hogy fény derül a céljára, majd megtörténik az első összecsapás, sejthetővé válik, hogy a jófiú milyen módszerrel győzedelmeskedik majd. Ezzel elérkeztünk a problémámhoz: A Superman elszabadul nem valami izgalmas. Persze szerettem volna tudni, hogy végül hogyan kerekedik felül Braniac-en, de ugyanakkor Lois problémái abszolút hidegen hagytak és Supergirl kálváriája se hatott rám. Továbbá azt sem értem, hogy vajon Lois szeme miért bíbor színű? Ezt tudja valaki?

SupUnbC_19511.jpg

Az animációval nincs gond, minden újabb DC animációs mozinál tetszik, hogy más a látványvilág, máshogy néznek ki a karakterek és így tovább. Az erőszak most kevésbé prominens, de azért néhány ember meghal és fröcsög a vér, ám ezeket a jeleneteket nem mutatják, a gyilkolás pillanatában a kamera mindig elmozdul egy kissé, szóval alig látunk valamit. Kivéve, ha az áldozat űrlény vagy robot, ott mindent elénk tárnak. A harcok a korábbi filmekben látottaknál kevésbé látványosak és csak egy ellenfél van, így változatosságra sem számíthatunk. (A vége felé, Braniac hajójában jön egy elég nevetséges jelenet, ahol a számtalan, különböző formájú robot nyugisan végignézi, ahogy elpusztítják a társait és ugyanilyen türelemmel várnak a sorukra, hogy aztán a roncstelepre kerülhessenek.) A befejezés picit fura, mert az eddigiektől eltérően van egy extra jelenet a vége-stáblista elején, ami kissé értelmetlen (nem maga a jelenet, hanem Superman mögöttes motivációja).

dcuobox-1328741784.jpg

Érdekességek: A rendező James Tucker volt, aki korábban főleg Batman-rajzfilmek készítésén dolgozott. Tucker vezette a producerek munkáját és a karakterek megtervezésének folyamatát. A történet Geoff Jones és Gary Frank 2008-as Superman: Brainiac című képregényéből táplálkozik, ez egy 5 részes minisorozat volt. Az Unbound a 16. a DC egész estés rajzfilmjeinek sorában. Molly Quinn és Stana Katic együtt dolgoznak a Castle-sorozaton, utóbbi pedig már járt ebben a képregény-univerzumban - a Batman: Arkham City-ben Talia Al Ghulként hallható. John Noble-t a Gyűrűk Ura-trilógiából ismerhetitek, ő alakította Boromir és Faramir apját, Denethort; valamint Unicron hangja a Transformers Prime-ban. Egyetlen igazi érdekességet találtam, egy hibát: Amikor az elején lévő üldözés során a kommandós-külsejű rosszfiú másodszor lő a páncélököllel, akkor a valóságban a fegyver hátuljából felcsapó lángok megölték volna a mögötte ülő pilótát és elégették volna az irányító-paneleket. A Superman elszabadul a Rotten Tomatoes-on egészen jó értékelést kapott, a költség/bevétel-oldalról nem találtam adatot. 

Egyszer meg lehet nézni, de kapásból tudnám mondani a Superman szemben az Elitekkelt, ami sokkal jobb. Aki esetleg rajong Braniac-ért vagy Supergirlért, az viszont ne mulassza el! 

Pontozás: 

imdb: 6.7 (3 év alatt 0.1-et emelkedett.) 

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- James Tucker már dolgozik a következő DC-rajzfilmen, amivel visszatér a Denevéremberhez. A Batman: Assault on Arkham a legutóbbi Batman-videojátékok történetéből építkezik, elvileg ebben az évben lesz kész. (Írtam róla azóta.)

- Jerry Siegel és Joel Schuster kryptoni hőse legközelebb 2016-ban lép az ezüst vászonra, ekkor jön ugyanis a már most nagy hírverésnek örvendő Batman vs. Superman. A Sötét Lovagot Ben Affleck, az Acélembert Henry Cavill kelti életre, valamint felbukkan még Wonder Woman, akit Gal Gadot alakít. (Rendkívül megosztó alkotás született ebből...)

- Matt Bomer a Magic Mike XXL-ben tér vissza a férfi-sztriptíz világába, majd ő lesz Montgomery Clift a Monty Clift névre hallgató életrajzi filmben. 

Mostanában dvd-ket nézek este, de először azokra koncentrálok, amikről nem kell írni, ugyanis az elkövetkezendőkben rengeteg munkám lesz a munkahelyemen, szóval aligha fogok ráérni új cikkeket készíteni…

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr846146208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása