Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.05.26. 19:50 Tévésámán

Bloody Birthday (1981)

bloody_birthday_poster.jpg

Bevallom, nem vagyok igazán egyetlen filmes műfaj szerelmese sem, talán az egyetlen kivételt a szuperhősös mozik jelentik. (Hála Istennek, ez a helyzet 2016-ra megváltozott és inkább a kis költségvetésű, érdekes mozik felé fordultam.) Azonban tény, hogy jobban érdekel a fikció, mint a valóság, ezért a horrorok, a fantasy-k és a tudományos-fantasztikus alkotások közelebb állnak hozzám. A cinegore-os kollégáim mindegyike sokkal járatosabb az ijesztgetős mozgóképek világában nálam, éppen ezért örülök, hogy a mostani különleges, gyereknapi akciónk keretében adtak nekem egy filmet, mert nem jutott eszembe egy sem az adott témakörben. Hogy pontosan mi volt ez, azt majd csak a spoiler-részben mondom el, de akit bővebben érdekel, az látogasson el a horroroldalra vasárnap - link jobb oldalon található:) Szóval szinte semmit nem tudtam erről a moziról, de kellemes meglepetésben volt részem, mert a Bloody Birthday jó és valahogy még szórakoztató is. Néhány szót a történetről: 

bloodybirthday-b.jpg

Meadowville egy amerikai kisváros, ahol 1970. június 9-én teljes holdfogyatkozás következik be, és éppen ezen a napon születik három gyermek... Tíz évvel később a városkát megrázza egy kettős gyilkosság: egy fiatal szerelmespárt öl meg valaki a helyi temetőben. Miközben a lakosság az azonos napon született három gyerek ünneplésére készül, egyre több rémes esemény történik, az ifjú Timmy (K.C. Martel) és nővére, Joyce (Lori Lethin) pedig kezdenek biztosak lenni abban, hogy a félelmetes történéseknek közük van a kilencedikei trióhoz (Elizabeth Hoy, Billy Jayne és Andy Freeman). De vajon ki a tettes, mi az indítéka és ki lesz a következő áldozat?

SZPOJLER ITT 

A megoldás rém egyszerű és kb. úgy a harmincadik percben meg is mutatják: a három gyerek kezd el gyilkolni. Még egy egészen jó magyarázatot is kitaláltak, miszerint a Nap-Hold-együttállás kitakarta a Szaturnuszt 1970. június 9-én, ezért a három gyereknek nem lett lelkiismerete (kicsit Halloween-utánérzete van a dolognak, elvileg abban van valami ilyesmi). A rémület éjszakája mellett a Péntek 13-ra (íjjal történő lövöldözés, "álarc" viselése, szeretkező párocska kinyírása) és a thriller műfajra jellemző motívumok tűnnek fel (megfojtás, lelövés, autóval elgázolás). 

SZPOJLER VÉGE 

bloody birthday Debbie.jpg

A sztori korántsem bonyolult, de a megvalósítás tetszett. A néző elég gyorsan megtudja, ki a rosszfiú, de a hősnőnek magától kell rájönnie ugyanerre. A gyilkos motivációja is minden esetben teljesen logikus, így gyakorlatilag nincs mibe belekötnöm. Azért feltűnt a kb. tizenötödik percnél lévő ordító 7UP-reklám és felmerült bennem, hogy a golyóálló üvegű, biztonsági rendszerrel ellátott házban vajon miért nincsen elzárva a papa stukkere? A borzalmakon túl azért a Bloody Birthday-ben benne van az átlagos amerikai gyerekkor érzése is baseballozással, faházzal, szülinapi zsúrral, játékkala roncstelepen és ezen túl még ott a találkozás A Nővel (a vetkőző csajos rész), ami óriási poén:D Ezen kívül meg kell említenem, hogy ellentétben a többi '80-as évekbeli horrorral, itt a borzongató események java része nappal játszódik - de ez talán betudható a szereplők fiatal korának is, magyarul nem akartak éjszaka forgatni velük. Lori Lethin szép, egy kicsit Betsy Palmerre emlékeztetett, így szimpatikus volt; mellette a főjócsaj Julie Brown (Beverly), a három gyerek közül a kislányt játszó Elizabeth Hoy meg olyan, mint egy angyalka. K.C. Martel szimpatikus kissrác, Billy Jayne igen visszataszító, Andy Freeman meg csak háttérszereplő, teljesen lényegtelen. Ismertebb arc a mellékalakok közt a kb. összesen két percet szereplő Michael "Akciófilm" Dudikoff és a '84-es Dűne császára, José Ferrer; az író-rendező a leginkább a B-kategóriás ijesztgetős mozikon dolgozó Ed Hunt volt. 

Pár érdekesség: Lori Lethin maga csinálta meg az összes kaszkadőrmutatványát. A srácok közül a később az E.T.-ben is szereplő K.C. volt a legidősebb (13), a többiek kb. tényleg 10-11 évesek voltak. A gyerekszínészek közül mindössze Billy Jayne aktív a mai napig, társai legtöbbje még a '80-as évek végén abbahagyta a színjátszást. Sem a Bloody Birthday készítési költségeit, sem a bevételét nem sikerült megtudnom, de biztosan elég olcsó volt. A kritikai fogadtatása úgyszintén ismeretlen, talán az imdbs pontszámmal kárpótolhatlak titeket érte. 

Röviden összefoglalva ez egy jó kis horror/thriller, amiben ott van a '80-as évek nagyszerű hangulata; ráadásul a sztorija izgalmas, a megvalósítása remek, vagyis nekem tetszett. A slasherök és a szokatlan gyilkossal operáló borzongatós mozik rajongóinak biztosan tetszeni fog! 

Pontozás: 

imdb: 5.7 (Nem valami kiemelkedő...) (De 4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Várható írások: Pánikszoba.

Szólj hozzá!

Címkék: horror thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr94547996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása