Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.07.13. 13:59 Tévésámán

Rémálom az Elm utcában 2. - Freddy bosszúja (A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge, 1985)

1984-ben jött a kitűnő Rémálom az Elm utcában, ami minden elvárást teljesített. Véres volt, ijesztő, jó effektekkel, király főgonosszal és egy erős, szimpatikus főhősnővel. Azonban ezzel is az történt, ami a hasonló mozikkal szokott: ha "túl" sok pénzt termelnek, elkerülhetetlen, hogy folytatásuk készüljön. Így járt a Péntek 13, a Halloween, a Texasi láncfűrészes mészárlás, a Fűrész, a Sikoly és még sorolhatnánk... Tehát 1985-ben a New Line Cinema az álomgyilkost megalkotó Wes Craven kifejezett tiltakozása ellenére elkészíttette a Freddy bosszúját - lássuk mi lett a remek első epizódból:

Öt évvel a Nancy Thompsonnal és barátaival történt szörnyűségek után járunk, mikor az Elm utca sokáig lakatlanul álló 1428-as házába új család költözik. Hősünk e család fia, Jesse (Mark Patton) lesz, akinek már a beköltözés után nem sokkal borzalmas rémálmok teszik szenvedéssé az éjszakáit. Egy éjjel valaki meggyilkolja a helyi iskola szadista hajlamú tornatanárát és ezután nyilvánvalóvá válik, hogy a Jesse lidércnyomásaiban megjelenő démoni figura (Robert Englund) valódi és olyan tettek elkövetésére sarkallja a fiút, amit józan ésszel sohasem tenne meg. A srác egyre gyakrabban ébred olyan helyen, ahová fogalma sincs, hogyan került és rajta van az iszonyatos, pengés kesztyű - immár alig bírja irányítani a saját testét. Szerencsére mellette van egy kedves lány (Kim Myers) és egy jó haver (Robert Rusler), de vajon nem fog-e nekik is ártani - és hogyan állíthatják meg a valóságba átlépő Freddy-t?

Az első pár jelenet, az iskolabuszos rémálom-szekvencia nagyon hatásos, ám miután ennek vége, elindul a színvonal lassú romlása. Először is, Mark Patton egy ronda, nyafogós hülyegyereket játszik, egyszerűen lehetetlenség megkedvelni; aztán a kb. 90 perces játékidőből Krueger bácsi csak 13-at szerepel; a magyar szinkron szinte elviselhetetlen; az effektek hol ocsmánynak, hol nevetségesen szarnok és ráadásul ott van a nyilvánvaló homoszexuális beütés a sztoriban.

Gondolom itt most néztek, hogy "miről ugat ez itt?!", hát kifejtem: Az író David Chaskin szándékosan tette bele ezt a vonalat, ami végülis a tinédzserkor nemi identitás-kereséséről szól. Jesse bizonytalan, mert hiába van ott a cuki lány, ő valahogy vonzónak találja legjobb fiú haverját - ezt a dolgot jelképezi a tornatanár, a logikátlanul felépített éjszakai buzibáros rész, a sok félmeztelen férfi és maga Patton, aki ekkor már nyíltan homokosnak vallotta magát. Érdekes módon a rendező Jack Sholder (Halálosztó 2:D) és a stáb többi tagja nem is tudott erről; viszont Englund igen. Egy interjújában sok évvel később a pengeujjú alakítója azt mondta: "A második Rémálom szándékosan biszexualitással foglalkozó film. A nyolcvanas évek elején volt, az AIDS-paranoia kirobbanásakor. Jesse harcol önmagával, hogy bevallja-e a másságát, és ezeket a szexuális vágyakat testesíti meg Freddy. A barátja ennek a vonzalomnak a tárgya. Ez mind benne van a filmben. Rejtve tettük bele, de Mark Patton szerepeltetése például direkt, mert ő már akkor felvállalta homoszexualitását..." Ha viszont nem olvasunk utána és figyelmen kívül hagyjuk, hogy most ez vagy az jelzés-e, akkor is eléggé feltűnő lehet, hogy a főszereplő gyerek majdnem mindig szinte teljesen meztelen; több ruhátlan férfit látunk, mint nőt; és még sorolhatnám - szóval azért észrevehető.

A szereplők közül egyedül Kim Myers-t emelném ki, szerintem cuki volt anno a vörös hajával és fehér bőrével – őt egyébként láthattuk a Hellraiser 4-ben (egyszer majd az a széria is felkerül ide - 2016-ra majdnem minden darabja megvan már). A Jesse barátját alakító Robert Rusler a Babylon 5 második évadjában volt Warren Keffer hadnagy, de nem ismertem fel (kedvenc sorozatom, így muszáj megemlítenem:)). Az apa figurája nagyon idegesített, a másik irritáló dolog pedig az angolul nagyon jól hangzó Freddy-dalocska-félrefordítása. Azt is észrevettem, hogy a partis jelenet nagyon hasonlít a Freddy vs. Jasonben látotthoz. A készítők biztosan óriási sikert reméltek e műtől, mert a végére megint odatettek egy, az eredeti Nightmare befejezéséhez hasonlító csavart - de minek...

Néhány érdekesség: Wes Craven visszautasított mindenfajta együttműködést a Freddy bosszújával kapcsolatban. Egyrészt nem akarta, hogy a Rémálom folytatódjon, másrészt az sem tetszett neki, hogy Freddy az álmok helyett a valóságban öli az embereket. Ezen kívül már az alapötlet se volt kedvére való és még mindig fájt neki, hogy az előző Elm utcai film másként végződött, mint ahogy szerette volna. David Chaskin összesen 6 filmen dolgozott, 2000 óta pedig semmilyen munkát nem kapott Hollywoodban - ez érthető. Mark Patton '86 óta a filmiparon kívül munkálkodik, volt színházi rendező, most pedig Mexikóban lakberendező. A kezdő jelenetekben a buszsofőr Robert Englund, csak maszk nélkül - hátulról mutatják, nézzétek meg a haját, tök könnyen felismerhető róla, sejtettem is, hogy ő az! A buzibár csaposa a producer Robert Shaye. A 2. rész az egyetlen a Nightmare-ek közül, amiben semmilyen formában nincs benne az ismert nyugtalanító főcímdal; és az utolsó, amiben Freddy annak a bizonyos háznak a lakóit terrorizálja. (Utóbbi állítás nem teljesen igaz, mert az FvsJ egyik kimaradt jelenete szerint a szőke hősnő pont ott éldegél.) Cikkem tárgya 2 200 000 dollárból készült és több mint 32 milliót hozott, a kritikusoknak és a rajongóknak viszont nem tetszett. Legtöbben abba kötöttek bele, hogy bár folytatja az előző részt, a Freddy's Revenge mégis teljesen más irányt vesz a főgonosz viselkedését és tetteit illetően.

Összefoglalva: Béna sztori, antipatikus főhős, pár érthetetlen dolog, Freddy kevés szerepeltetése és buziskodás - a Rémálom az Elm utcában 2. nem valami jó.

Pontozás:

imdb: 5.4 (5 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

Szerintem: 2/5 (Kim Myers és Robert Englund összesítve hozza ezt.)

Hírek:

- Robert Englund lesz a legújabb Pókember-rajzfilmben a ritka gagyi ellenség, Vulture hangja.

- Jövőre elkészül a második A Nightmare on Elm Street 2., ami a tavalyi Jackie Earle Haley-s mű folytatása - kíváncsi vagyok, mit tudnak kihozni belőle... (Szerencsére ez csak ötlet maradt.)

Várható írások: Hívatlan vendég.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr903063323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása