Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.08.03. 21:43 Tévésámán

Penge: Szentháromság (Blade: Trinity, 2004)

 

Kevés néger szuperhős van. Én most kapásból csak az Igazság Ligás Green Lanternt, Black Panthert és Spawnt tudom felsorolni. Ezt a listát erősíti a félig ember, félig vámpír Blade, aki a vérszívók esküdt ellensége. És itt jön Wesley Snipes - az ő csillaga már leáldozott… A ’90-es évek nagy akciósztárja volt, mára viszont kiöregedett ebből a szerepkörből, de megcsinálta a nagy filmet, mert azóta is mindenki Pengeként emlékszik rá. A trilógia első része nem volt rossz, mindössze a rémesen béna főellenség maradt meg, mint gyenge láncszem. A másodikban benne volt Ron Perlman és mint az Alien-sorozatnál, itt is az ő nevével fémjelzett epizód a legkirályabb! Aztán következik a Szentháromság, aminek már a címe is béna. A „trinity” tényleg Szentháromságot jelent, de mitől lennének ők szentek? Mindegy, szóval a magyarok hülyén fordították – de nem ez az egyetlen gond vele…

 

A vérszívók vezetője megkeresteti a popkultúra Drakulájának ihletőjét, az első vámpírt, Drake-et (szörny alakban Brian Steele, egyébként Dominic "Szökött" Purcell), aki Irakban van egy zikkurat padlója alatt.  Penge közben csapdába sétál és felkelti az FBI figyelmét – sorozatgyilkosnak titulálják és lecsapnak rá… Szótlan, napszemüveges hősünk végül elveszti idős barátját, Whistlert (Kris "Gumikacsa" Kristofferson) és főhadiszállását, azonban váratlanul szövetségesekre lel az Éjcserkészek (a Nightstalkers nagyszerű fordítása…) nevű amatőr vámpírvadász-banda képében! Megismerkedik a megtért Hannibal Kinggel (Ryan "mostanában minden szuperhőst eljátszó" Reynolds), Whistler lányával (Jessica "Nagysztár" Biel) és „bájos” haverjaikkal (köztük egyik kedvenc színésznőmmel, Natasha Lyonne-nal, aki egy vak kutatónőt kelt életre). De vajon elegen vannak és elég erősek, hogy legyőzzék a fővámpírt és arrogáns bandáját?

 

 

Már itt bajok vannak. A csapda és a film első 20 perce tök jó, de utána elindul ez a Drakulás marhaság. A szörny nem rossz, de valamiért minden egyes jelenetben máshogy néz ki. Az azóta a süllyesztőben eltűnt Dominic Purcell meglepően jól alakít, annak ellenére, hogy előttem Vlad bácsi semmiképp nem egy rövid hajú izomagyként jelenik meg. A képességeivel nincs gond, csak egy bibi van: Miért táncol úgy, ahogy a többi vámpír fütyül, és hogyhogy nem tudja lazán, fél kézzel lenyomni Pengét? [Azért a World of Darkness-ben, mikor a Ravnos Ősatya feléled (kb. ugyanannyi idős, mint a jó Karóbahúzó Vlad itt), akkor egy fél kontinenst elpusztít, mielőtt végül legyőzik…] És hogy lehet, hogy szörnyként erősebb, mint emberi alakban? Nem ugyanaz mindkét esetben?

 

 

Most nézzük a logikai bukkanókat! Még a kettőből megmaradt, hogy Penge hű társa, Whistler maga is vámpírrá vált – itt viszont már semmi baja. (Lehet, hogy csak én nem emlékszem, hogyan gyógyult meg...) Ezen kívül Kristofferson egy alkalommal mindenfajta magyarázat nélkül felbukkan a film közepén – Drake az öregember alakját ölti magára, hogy lecsapjon hőseinkre, ez viszont ostobaság, mert Abigailt (Biel) kivéve semmi nyoma nincs annak, hogy a Nightstalkers-ből akárki is találkozott volna vele valaha. Ha pedig mégis, akkor is mindenki tudja, hogy halott, így Drakula még nagyobb feltűnést kelt, mintha saját alakjában menne oda… Hannibal King (aki maga is képregényhős) meg úgy gagyi, ahogy van. Egy poénja sem vicces, béna dolgokat csinál, szóval irritáló – de engem nem zavart, mert bírom Reynolds-ot, szerintem ideális képregényfilm-mellékszereplőnek. (Jövőre kiderül, hogy boldogul a Green Lanternben…) [Megjegyzés: Nem valami jól. Akit érdekelnek a részletek, az keressen rá a Zöld Lámpásról szóló cikkemre!]

 

 

Jessica Bielről most se tudom eldönteni, hogy jó nő-e vagy sem. Bizonyos jelenetekben tök jól nézett ki, máskor meg egyszerűen ronda volt – viszont maga a karaktere nagyon tetszik! Natasha Lyonne üdítő színfolt, csak kár, hogy olyan keveset szerepel. A vámpírfőnök Parker Posey egészen hiteles (olyan Vampire: The Masquerade-beli Ventrue-nak látszik), Paul Levesque (alias Triple H), a profi pankrátor pedig igazi verőlegény-jobbkéz karaktert kelt életre, szerintem ő is tök hihető volt. Nagy, erős, de buta (az említett szerepjátékból ismert Gangrelnek tűnik). Levesque egyébként a készítők szerint is nagyszerű munkát végzett, ugyanis látva a teljesítményét, sokkal több szerepet kapott, mint amennyit egyébként szántak neki. Vezli Snájpsz viszont sajnos ripacskodik. Erőltetett, izzadtságszagú amit csinál, szerintem csak ott nevezhető jónak, ahol kihallgatják, mert ott erőtlen és kezd belőle előtörni a vámpír. Külön gagyi részlet még a "kutyák" nyelve, aki megnézi, az látja majd…

 

Érdekességek: Guillermo del Toro azért nem vállalta a rendezést, mert inkább a Hellboy-t választotta – az eredmény ismert, de biztos vagyok benne, hogy ő jobban csinálta volna. Snipes és Kristofferson nem voltak megelégedve se a sztorival, se a Stanley Tuccira emlékeztető direktorral, David S. Goyerrel. Penge megformálója pedig később még be is perelte mind őt, mind a stúdiót, mondván annak ellenére, hogy producer volt, sok dologba nem engedték beleszólni, elvettek tőle a képernyőn töltött idejéből és állítólag a pénze nagy részét se fizették ki neki. A per máig húzódik… Snipes szerint a sok veszekedés és összetűzés okozta a csúfos kritikai bukást – az ítészek utálták, bevételben pedig lekörözte a 2. rész. Goyer maga viszont nagyon elégedett volt a művével, olyannyira, hogy belefogott egy Blade: The Series című széria legyártásába, ami viszont egy évad után megbukott… Ezen felül tervezett egy Éjcserkészek-központú 4. részt is, ami a már említett bukás miatt lehetetlenné vált – én pl. nem is lettem volna kíváncsi rá… A Trinity-nek háromféle befejezése van, az unrated-verzió tűnik a legjobbnak; amit pedig mi is láthatunk a tvben, az a legbénább megoldás.

 

 

Összegzés: Másodszorra láttam, de nem igazán tetszett. Van benne pár jó karakter, vannak benne izgalmas harcok, de túl sok barmósággal nyakon öntve, és még a főhősökért sem lehet szurkolni, mert bénák, antipatikusak. Aki szerette az első részt, az nézze meg a másodikat, aki szerette a másodikat, az inkább nézze meg az Alien 4-et, aki pedig oda van a ’90-es évek horrorral és szuperhősökkel kombinált akciófilmjeiért, az nézze meg ezt! Ugyanis ez a legnagyobb baja: túlságosan akciófilm, nem eléggé horror-képregény-mozi.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.9 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 3/5 (Limonádé-kategória.)

 

Hírek:

 

- David S. Goyer producerként az alábbi mozgóképek gyártásán dolgozik: Ghost Rider: Spirit of Vengeance (A bukott Cage-féle Szellemlovas folytatása. Én reménykedek egy újraértelmezésben, mert különben a figura baromijó.) és The Invisible Man (Tán Wells mester örök klasszikusa éled újjá?). 

Íróként pedig ezekben vesz részt: X-Men Origins: Magneto (Ha egy fokkal jobb lesz, mint a Wolverine, akkor imádni fogom! Remélem nem Eric Lensherr zsidóságára hegyezik ki az egészet…) Superman: Man of Steel, Untitled Batman Project (Lásd őket: A tökéletes trükk hírek-részében). [Ezek közül a Láthatatlan Ember kivételével mindegyik megvalósult. A második Szellemlovast még nem láttam, az Origins: Magnetoból lett Az elsők, a Man of Steelt ne kell magyarázni, az utolsó meg a The Dark Knight Rises. Ezekről van már cikk a blogon.]

 

- Vezli Sznájpszot most sittelik le adócsalásért, de ez nem jelent akadályt abban, hogy mozikba kerüljön a 2011-re várható Gallowwalker című vadnyugati zombi-horror, amelynek elátkozott főszereplőjét játssza majd. Év elején egyébként az úriember kijelentette, hogy szívesen lenne megint Penge – nyilván már nem hívják sehova szerepelni, lásd a bejegyzés elejét. (Ez a film asszem nem készült el.)

 

- Mint mondtam, Ryan Reynolds lesz a Green Lantern-film címszereplője – ha jól vettem ki! És én már nagyon várom a Deadpool-mozit is! (Előbbiből van már cikk, utóbbiból még nincsen.)

 

Hamarosan várható írások: Fanboys, Halálmester 2., új Sziklák szeme.

4 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr382196908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2010.08.05. 11:38:02

@Bar Kochba: Most hogy mondod, ott van még Ciklon az X-Menből.

Ezt a listát csak azért kerested meg hogy belém köthess?:)

Egyébként én az ISMERT szuperhősökre gondoltam. Főleg az ÁLTALAM ismertekre;)

Bar Kochba 2010.08.09. 22:30:06

@Tévésámán: Valamibe muszáj volt belekötni, mert amúgy nagyon jó lett a cikk.
süti beállítások módosítása