Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.04.12. 10:06 Tévésámán

Alien 4: Feltámad a Halál (Alien: Resurrection, 1997)

Ez a bejegyzés már tegnap kész volt, de a választási buli miatt nem tudtam feltenni, mert túlterheltek voltak a szerverek...

Az Alien-széria befejező része, amit most láttam mindössze másodszor. Köszönet az HBO-nak, amiért leadta, ugyanis kereskedelmiék ezzel is eljátszották ugyanazt, mint a Rémálom az Elm utcábannal. Vagyis: leadták a sorozatot, de az utolsó részt csak sokkal később, nézhetetlen időpontban; majd újból leadták a sorozatot, de az utolsó részt nem... Amikor mostanában volt a tvben a Nyolcadik utas-kvadrológia, nagyon vártam ezt az epizódot, de mint az előbbiekből kiderül, nem sugározták. Felettébb bosszús lettem, mert ez a kedvencem mind közül!

A Nyolcadik utas: a Halál remek film. Izgalmas, bár mára kicsit lassú, viszont egy  fantasztikus szörny és egy szép főszereplő hősnő emlékezetessé teszik - de említhetném a legendássá vált "chestbursting"-jelenetet vagy az android-ember harc feszültségét, a végzetes összeesküvés szálaival. A bolygó neve: Halál sokban más. A már megismert hősnő, Ripley (Sigourney Weaver) ebben anyaként védelmez egy árván maradt kislányt az idegenektől hemzsegő planétán. Szembeszáll az elképesztő Királynővel és végül a két nőstény harcából az ember kerül ki győztesen. Az Alien 3 (a magyar címe most nem jut eszembe) az általam leginkább rühellt rész. Az egyetlen egy Alien ronda és gagyi, a történet és az események totál érdektelenek és erőltetettek, mindössze a legutolsó zárójelenet a lényeges, mikor Ripley a forró mélységbe veti magát a hasából kirobbanó Királynő-palántával együtt... Hogy lehet, hogy mégis készült folytatás, mikor az ikonikus főszereplő meghalt? Nos, ahogy az bevált (?) a Jason X-nél a későbbiekben, itt is a jövőbe ugrunk, ahol aztán Joss Whedon forgatókönyve (a Serenity-t is ő írta) és Jean-Pierre Jeunet (Amélie, Elveszett gyerekek városa, Delicatessen) rendezése kalauzol minket végig az Auriga tudományos űrhajó sötét folyosóin!

Ripley-t 200 évvel halála után a hadsereg klónozza, hogy hozzájussanak a benne élősködő, növekvő Királynőhöz és újból feltámasszák a Halált (resurrection=feltámasztás). A kísérlet végül sikerül, a 8-as klón (Weaver) életképes és a hasából kioperált lárva is az. Azonban az új Ripley nem várt módon félig ember, félig idegen génekkel rendelkezik...

Ezalatt bedokkol a Betty nevű űrhajó, melynek zsoldosokból álló bandája (Michael Wincott, akit a Lió DiCaprio-féle Vasálarcosban láthattunk fél szemmel; Jeunet kedvenc színésze, Dominique Pinon; Ron "Pokolfajzat" Perlman és Winona "Bolti Szarka" Ryder; meg még 2 ismeretlen arc) valami furcsa megállapodás keretében két napra beköltözik a hatalmas hajóba. De sem az új képességeit próbálgató mutáns, sem a válogatott gazemberek nem tudják, hogy a kutatók eközben Istent játszanak a felső szinteken és kitenyésztenek egy falka Alient. Természetesen most is alábecsülik őket és hamarosan elkezdődik a mészárlás!

Nem tudom, miért nem szeretik ezt a részt az emberek. Jeunet teljesen egyedi látásmódja még sötétebbé és groteszkebbé teszi a Nyolcadik utas univerzumának itt bemutatott darabját, a színészek kitűnőek és a szörnyek minden eddiginél ocsmányabbak, vadabbak és ijesztőbbek (gondolok itt elsősorban a "Newborn" rémségre).

Weaver még ekkor is nagyon jól nézett ki, Perlman brutális és vicces, Pinonért pedig szerintem mindenki szurkol majd. Ryder karakterének erőltetése most így második alkalommal már nem volt olyan zavaró, de talán kicsit túl sok rivaldafényt kap. A mellékalakok közt ott van az őrült tudóst alakító Brad "Chucky" Dourif; a Vészhelyzetbeli dr. Dubenko, azaz Leeland Orser, és a már-már vígjátéki módon vicces ezredes, Dan Hedaya. Az elején lévő párbeszédek kissé bénák és van pár olyan dolog benne, ami az előző 3 rész után fura lehet (pl. az erőteljes fekete humor), de én még így sem értem, hogy mi a gond a Resurrectionnel. 

A lények mozgatásáért Tom Woodruff Jr. volt a felelős, akit Sigourney Weaver az ezerarcú Lon Chaney-hez hasonlított, mikor kérdezték róla - ez pedig nem kis dicséret! Mind a borzasztó Királynő, mind a fürge és halálos köz-Alienek nagyon meggyőzőek, az említett "Newborn" pedig a sorozat legijesztőbb lénye. Az olyan emlékezetes jelenetek, mint Ripley és Johner (Perlman) konfliktusa a kosárpályán (a dobást maga Weaver csinálta!), a víz alatti üldözés (ahol mind Winona Ryder, mind Ron bácsi majdnem vízbe fúlt!) vagy a Királynő végső szülése örökre bevésődnek a néző fejébe.

Néhány érdekesség még a végére: Alapjáraton a rendező hülyeségnek tartotta az egészet, de végül mégis belement (hála neki érte:)). Joss Whedon forgatókönyvét egyáltalán nem úgy valósították meg, ahogy ő szerette volna, ezért nagyon utálta ezt a filmet, de annyiban hasznos volt számára, hogy a Betty legénységéről mintázta a későbbi Firefly csapatát (lásd - Serenity). Az Alien 4 jót és rosszat is kapott a kritikusoktól, az USA-ban a négy rész közül ez hozta a legkevesebbet a konyhára, de nem bukott meg! Külföldön (például itthon) kifejezetten sikeres volt! Ezek után tényleg nem tudom, mit nem szeretnek ezen a filmen a "nagy" rajongók, hiszen minden megvan benne, amitől nagyszerűvé válik!

imdb.com felhasználói szerint: 6.3/10 (7 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Sigourney Weaver állítólag ismét eljátssza régi karakterét a jövőre elkészülő Szellemirtók III-ban, valamint részt vesz az első két részről készülő dokumentumfilm forgatásán is. Ezeken túl pedig a vámpírok királynőjét alakítja majd egy erősen tváljált-koppintásnak tűnő csajos vérszívó-moziban, a Vamps-ben, ami szintén jövőre kerül a vetítővásznakra. (Előbbiből nem lett semmi, helyette egy átalakított, csak nőkből álló Szellemirtó-csapat ostromolja meg a vásznakat 2016-ban; utóbbi pedig egy förmedvény, amit 20 perc után kénytelen voltam lekapcsolni, annyira rossz!)

- Jön a Gyerekjáték újrája... Állítólag Brad Dourif lesz újból Chucky hangja, de hogy ennek négy rész után mi értelme egy újrát csinálni? Mért nem találnak ki valami újat? (Ez szerencsére azóta se valósult meg.)

- És ismét: nem csak az ördögi játékbaba történetét, de a John Carpenter-féle The Thinget is újrázzák - ennek Tom Woodruff Jr. lesz a lényekért felelős fő embere, így legalább a gusztustalan és ijesztő szörnyek garantáltak. (A dolog elkészült, de se a régit, se az újat nem láttam még.)

Hamarosan olvashatjátok majd a szombat esti Domino című film elemzését is - megint tőlem:)

4 komment

Címkék: horror sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr641913869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gubb 2012.08.07. 18:50:09

"Nem tudom, miért nem szeretik ezt a részt az emberek"

Talán az egyik oka, hogy semmi történetszerű nincs benne, csak menekülnek szörnyek elől. Ez talán így furán hangzik, hiszen az Alien sorozat minden része erről szól, de ... akkor is. Valahogy nincs értelme, tétje az egésznek. A második ok, hogy talán már kezdenek belefásulni az egyforma megoldásokba. Kommandósok jönnek, kommandósok pusztulnak, a háttérben gonosz kísérletek folynak ... láttunk már ilyet, és az jobb volt. Én a magam részéről, ha szörnyektől való félelemra vágyom, inkább leülök a géphez, és előveszem a jó öreg Doom -ot. Ez a film egy gyenge Doom élmény. Ennyi. Vagy ennyi sem.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.08.08. 10:08:03

@Gubb: "Valahogy nincs értelme, tétje az egésznek." - a hibrid minen addiginál veszélyesebb szörny, tehát nem maradhat életben. A kutatóhajót elárasztják az Alienek és ha lezuhan a lakatlanná vált Földön, akkor övék lesz a bolygó és egy bolygónyi Alien mindenképpen baromi rossz dolog.
"Kommandósok jönnek, kommandósok pusztulnak" - milyen kommandósokra gondolsz? Perlman és csapata csempészek.
Ha pedig Doom, azt is éppen elég sokat szidták anno és egyszer nekem valaki azt mondta, hogy az a film akkor lett volna jó, ha sztárszínészeket szerződtetnek hozzá. Itt ők adottak és bár én nem láttam a Doomot, de mégsem tudom elképzelni, hogy az mitől lehet jobb ennél.

Gubb 2012.08.10. 11:46:41

OK, van tétje, csak épp nem izgalmas. Nekem. Valahogy nincs meg az Alien 1-2 atmoszférája, ha van, én nem érzem. És akár csempészek, akár kommandósok, zavaróan, irreálisan bénák. Persze ez csak egy nézői vélemény, nem kell elfogadni, de nekem a 3.-4. rész nagyon nem tetszik.

A Doom film kapcsán egyetértünk, én nem a filmre céloztam, ami nekem nagyon nem tetszett (és ez az első percekben kiderült), hanem a játéksorozatra.

Gubb 2012.08.10. 11:47:49

Azt fenntartom, hogy az Alien 3.-4. gyenge Doom-élmény :-).
süti beállítások módosítása