Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.02.29. 21:04 Tévésámán

St. Trinian's 2: The Legend of Fritton's Gold (2009)

Megint itt. Múlt héten bejelentettem, hogy májusig nem lesz több Juno Temple-film, de mint látható, hazudtam:D Most ő az abszolút kedvencem és sajnálom, hogy a magyar tévék csak két moziját adják, amikben csupán nyúlfarknyi mellékszerepe van (2016-ra ez a helyzet pozitív irányba változott); de éppen ezért meg kellett ragadnom a lehetőséget, hogy megnézzem az egyiket, hogy legalább lássam őt:) Ez pedig a St. Trinian's volt, ami régebben is tetszett - bár nem egy olyan hűdejó film, de vicces, és tele van szép csajokkal. Jól szórakoztam rajta, ezért megjött a kedvem a folytatásához, hogy a "kötelező" írások között legyen egy olyan is, amit poénból választok. Mindössze annyit vártam a The Legend of Fritton's Goldtól, hogy legyen benne Juno, de sokkal többet kaptam tőle, úgyhogy jól jártam! Innentől viszont csak az olvasson tovább, akinek az első rész tetszett, meg akinek még nem jön ki a könyökén a mániám:D 

Új tanév kezdődik az anarchia melegágyában, a St. Trinian's-ben és Miss Fritton (Rupert Everett) kinevezi koleszfőnöknek Annabelle-t (Talulah Riley), ám a lánynak nincs ideje azon tanakodni, hogyan álljon helyt új pozíciójában, mert társaival máris kalamajkába keverednek. Ugyanis egy ismeretlen férfi 20 ezer fontot ajánl fel Celianak (J.T.) egy gyűrűért, ami a könyvtár pókhálós mélyén rejtőzik, és az igazgatónő rájön, hogy a megbízó egy legendás kincs, a Fritton-arany után kutat! Ráadásul a fickót semmi sem állíthatja meg, kommandósai rátörnek az iskolára - de persze nem sejtik, kikkel állnak szemben:) A St. Trinian's lányai ellentámadásba lendülnek: a top dívák, az emósok, a környezetvédők, a durva csajok, az elsőévesek és a stréberek ismét összefognak egy közös cél érdekében! Indul a kincskeresés Anglia-szerte, de vajon kié lesz a zsákmány: kedvenc lányainké vagy a nőgyűlölő ellenségé - és egyáltalán mit rejt a Fritton-kincsesláda? 

Én már az elején meg voltam elégedve, mert Juno karaktere indítja be az eseményeket és rögtön van egy nagyjelenete, plusz jóval többet szerepel, mint az előző felvonásban. Rajta kívül visszatér még Holli Mackie és Cloi Mackie (az ikrek), Tamsin Egerton (Chelsea, a fő top díva), Gemma Arterton (Kelly, aki koleszfőnökből titkosügynök lesz), Celia Imrie (az alkoholista felügyelőnő), Jodie Whittaker (a portáscsaj), Toby Jones (a könyvelő) meg Colin Firth (Geoffrey) is; plusz az első epizód végén hallható főcímzenét előadó Girls Aloud egyik tagja, Sarah Harding szintén a főbb szereplők sorába lép. A strébereket vezető Lily Cole helyett a sokkal hitelesebb külsejű Ella Smith van (nem mintha nem kedveltem volna Cole-t:)), a főemó Paloma Faith helyét pedig Monserrat Lombard vette át (talán még jobb is elődjénél). A rosszfiú David Tennant (az áruló a Harry Potter és a tűz serlegében, plusz egyike a Doctor Whoknak), valamint a vége felé látható Georgia King, aki a Vadóckában Emma Roberts ellenfele. A rendező-producer megint Oliver Parker ( az előző epizódnál ugyanezeket a feladatokat látta el és ő dirigálta a Johnny English 2-t meg a Dorian Gray-t) [és Barnaby Thompson, az előző epizód producere], Rupert Everett pedig társproducerként vett részt a munkálatokban.

 

A történet korántsem olyan buta, mint amilyennek látszik, igaz, a vége eléggé furcsa; de több a poén, Rupert Everett meg Gemma Arterton kevesebb időt kapnak és mindketten sokkal jobbak, plusz a tehetségtelen szépfiú Russell Brandet kiírták a francba:D Juno Temple újfent cuki, több szerepe van és fontosabb a cselekményben, de az rossz, hogy a játékidő felénél eltűnik és csak a végén tér vissza, ezt pedig semmilyen módon nem magyarázzák meg. Érdekesség, hogy az első St. Trinian's-ben azért van olyan keveset, mert a figurája alapvetően drogos, ezért a legtöbb jelenetét kivágták, itt meg környezetvédőt csináltak belőle - de így legalább többet van képernyőn:) Az egyik legjobb rész a fiúiskolás (az itt látható összeszerkesztett két kis kép onnan van, magam vágtam ki őket a filmből), de a flashmob, az ostrom, meg a befejező buli is király. Kivettek majdnem minden utalást a szexre (pl. top dívák és a Flash által eljátszott homokos az egyben) meg a drogokra (a portáscsaj tablettái, maga Celia), viszont sokat beszélnek az akkoriban trendi dolgokról. Jobbak a zenék, mint az előzőben, a viccek szintén és nincsen annyi baromság sem, végülis ez szinte minden tekintetben remekebb! 

Érdekességek: Ez a hetedik az összes St. Trinian's film közül, amik Ronald Searle rajzain alapulnak. A trailerben látható aranyérmék valójában bolgár aprópénzek:) Ha jól megfigyeljük, akkor a két összeillesztett gyűrű egy ismert jelképet ad ki, amiből következtetni lehet a sztori befejezésére. Talulah Riley és David Tennant már dolgoztak együtt a Doctor Who 4. évadában. A St. Trinian's 2: The Legend of Fritton's Gold összesen 7 millió fontot hozott be és bár a készítési költségeiről nem találtam adatokat, az elődje 12 milliót kaszált, tehát azt alulmúlta. A kritikusok porig alázták, de nekem úgy tűnt, az első rész rajongói oda voltak érte.  

Nekem (szintén) nagyon tetszett a St. Trinian's 2. Juno Temple az elsőhöz képest jóval többet szerepelt, volt egy csomó jó csaj (rajta kívül is:D), remek poénok, frankó zene és az előző filmben lévő sok baromságot sikerült minimálisra csökkenteni. A The Legend of Fritton's Gold sokkal jobb a szimpla St. Trinian's-nél, akinek az tetszett, ezt is biztosan élvezni fogja! 

2023-as kiegészítés – A dvd bemutatásával: Az eltelt évek alatt sokszor megnéztem ezt a mozit és valahogy mindig jó kedvem lesz tőle. Izgalmas látni, hogy a brit színjátszás néhány nagyágyúja hogyan ökörködik, plusz a 2008-2009-es évek hangulata nagyon-nagyon nosztalgikus számomra. Nemrég a Media Marktnál 500 Ft-ért meg lehetett venni cikkem tárgyát dvdn, ez pedig újabb ürügyet szolgáltatott az újranézésére.

Ez a 2012-es kiadás igen alacsony színvonalú, mert a korongon és a hátsó borítón az első rész csoportképe szerepel, a kedvcsináló szövegben pedig azt írják, hogy „Mrs.” Fritton és hogy Piers Pomfrey az ő „gonosz unokabátyja”, holott semmiféle rokoni viszony nincs közöttük. Ellenben pozitívum, hogy kiemelik Junot, mint visszatérő szereplőt, a neve mellett a Vágy és vezeklés, illetve a TDKR szerepelnek – ez mindkettő sajnos csak mellékszerep, de talán a forgalmazó Cinetel a saját kiadványait helyezte előtérbe.

A tok belseje üres, fehér. Ha betesszük a korongot, akkor nincs forgalmazói logo vagy ilyesmi, egyből a menübe kerülünk, ahol választhatunk a Lejátszás, Beállítások vagy az Extrák közül. A régi videokazettás időszak felelevenítésére a bemutatókkal kezdtem, a The Legend of Fritton’s Goldé jó, nevettem is rajta, ez alapján simán megnézném, ha nem ismerném. Ez egy külön almenüben van, a Bemutatók pedig csupa más filmet reklámoz, vagy negyed órán át. Néztem őket és sose hallottam egyikről sem, talán a valamelyik északi államból származó A tini boszorkányt megnézném, de a többit nem – amúgy a 6 bemutatóból csak 2-nél látható az eredeti cím… A Képgaléria egy 1 perc 50 másodperces videó, amiben nagy felbontásban látható pár tényleges promóciós beállítás meg néhány a forgatás alatt készült fotó (az ide beillesztett kép innen van).

strinians1.png

A film képminősége nem a legjobb, sőt, valószínűleg pontosan ugyanaz a kópia, amit anno 2012-ben letöltöttem. Most a hazai szinkront választottam, Juno magyar hangja (Hermann Lilla) nagyon jól illik hozzá, de általánosságban mindenki remekel. A rébuszokat, szójátékokat meg az ezekre épülő poénokat egészen jól lefordították, különösen tetszett mikor Zoe vadbaromnak nevezi Biancát a temetőben:D Pici hiba, hogy amikor besurrannak a titkos társaság gyűlésére, akkor Firth egyik kínos, humorosnak szánt pillanatából hiányzik a szinkron, ezért erről a rossz poénról a hazai néző lemarad. Ezen kívül Toby Jones karakterének nevét (bursar = gazdasági igazgató/”könyvelő”) nem tudták lefordítani, ezért mindenki Bürszörnek nevezi, ami igen furcsán hat, mert valójában ez a munkaköre. Ha jól emlékszem, az első részben mintha Velőnek szólították volna? Felmerült még bennem a hajós összecsapásnál, hogy a kisebb hajó miért áll meg? Ha tovább mennének, teljes gőzzel, akkor simán átférnének a híd alatt, a vitorlás nem tudná követni őket.

Mivel immár 11 éve ismerem ezt a mozit, észrevettem pár dolgot: 1. Könnyen meg lehet figyelni, hogy amikor Annabelle és Kelly leverik az őröket a széfnél, akkor nyilvánvalóan nem Talulah Riley-t és Gemma Artertont láthatjuk, bár mindkettejüknek hihető kaszkadőrt választottak; a testarányok megfelelőek, de sose mutatják az arcukat. 2. A flashmobos résznél az énekesnők láthatóan tátognak. 3. Celia eltűnésére magyarázat, hogy nem az egész suli megy a flashmobra, csak egy részük; még kevesebben mennek be a színházba; és Juno karaktere a végén érkező erősítés része – nekem ő a vezetőjük is:)

A nemzetközi hírnévnek örvendő Colin Firth eléggé lejáratja magát, az ő jelenetei egyébként a film mélypontjai; a transzvesztita Rupert Everett viszont nem zavar, mert paródia-jellege van. Érdekesség, hogy David Tennant itt még csak 10. Doktor volt, azóta ő a 14. is (elvileg), Jodie Whittaker pedig a 13. lett. Gabriella Wilde (Saffy, az egyik top díva) és Freddie Fox (a fiú, aki igazoltatja őket a fiúiskolánál) együtt játszottak Junoval A három testőrben, ahol Temple volt Anna királynő, Fox Lajos király és Wilde a királynő komornája. Temple és Tennant felbukkannak még együtt a Dicső ’39-ben is.

Az egyetlen dolog, amivel lehetne kötözködni az a mondanivaló átadásának módja. Az üzenet annyi, hogy a lányok menők, ők is képesek bármire, szóval igazából a tizenéves csajoknak szóló megerősítés. Ezt viszont erőteljes feminizmusba burkolták, amit a nőgyűlölettel állítanak szembe; de mindezt szórakoztató formában teszik. Itt még a liberális üzenet kimerül annyiban, hogy mennyire királyak a nők mindenben, nem erőltetik a homoszexualitást (Everett karaktere ebben a világban ténylegesen nő), az egyetlen prominens fekete szereplő, Zawe Ashton pedig vicces, tehát nincs miért utálkozni. Sajnálom, hogy ilyen és ehhez hasonló filmek ma már nem készülhetnek!

Összehasonlítás az első résszel: 13 év után másodszor megnéztem a 2007-es St. Trinian's-t, közvetlenül ez után, így más megvilágításban láttam a folytatást.

Olvastam az imdbn, hogy a The Legend of Fritton's Gold sokkal inkább családbarát, ezt megerősíthetem. Az első rész tele van szexuális poénokkal, a szereplők isznak, dohányoznak, drogoznak és ahogy az erről szóló cikk végére odaírtam, mindenki érintett valamilyen bűntényben. Itt viszont csupán úgy tűnik, mintha mindnyájan kicsit flúgosak lennének, akik nem illenének be egy normális suliba, de amúgy nincs velük igazi gond.

Ha már suli: A St. Trinian's a második részre elvesztette iskola-jellegét, mert a felnőtt szereplők szinte kivesznek. Mindössze egyetlen órát láthatunk, ahol egy névtelen, egyjelenetes tanárnő van; említés szintjén előkerül a "voodoo-óra" és láthatjuk a vicces "szakkört", de a helyszín inkább hatalmas kommunának tűnik, mint tanintézménynek. A felnőttek közül csak a gondnoknő, a gazdasági igazgató és a recepciós térnek vissza, azonban e trióból csak Toby Jones kap nagyobb szerepet a vége felé, a többiek egy-két soros szövegekkel bíró háttérszereplők.

st-trinians-2-st-trinians-2-10227703-1280-1024.jpg

Ha már szereplők: Itt nincsen indiai a főhősök között; mivel nincsen másik iskola, akivel rivalizálnának, így eltűnik Geoffrey lánya; a végső bulijelenet/stáblista alatt feltűnő riporternő viszont ugyanaz, aki az első részben a helyszíneken van minden eseménynél, de ő is csak egyetlen jelenetet kapott. Juno egyik filmben sincs ott a végén a buliban, mindkét stáblistában egy korábbi jelenetét vágják be a neve mellé; az első részben kis pötty-piercing van az orrában, itt karika. Chelsea eddigre már magabiztosabb lehetne az eszét illetően a tanulmányi verseny után, de olyan, mintha az agya visszaállt volna egy korábbi verzióra:) Itt Zoe úgy is viselkedik, mint egy goth, az elődje, Andrea viszont nem. Érdekes módon az első "szakadt"-vezér Taylor ellenséges Andreával szemben, de visszafelé ugyanez nem működik. A kettőben Zoe és a Taylort váltó Bianca viszont rendesen egrecíroztatják egymást - a megölelős-poént mindkét filmben ellövik. A Fritton arany legendájában a lányoknál semmiféle halálos távolsági fegyver nincs, kivéve a nyílpuska, de azt nem használják, Lucy csak fogja és rázza az ostromnál.

A két St. Trinian's egymáshoz való viszonyát talán úgy lehetne összefoglalni, hogy mintha egymás alternatív valóságai lennének, amiket a mindkét realitásban jelenlévő szereplők meg a helyszín kapcsol össze - de minden kicsit más az egyik helyen meg a másikban is (a második résznél például a pár másodpercig mutatott Trinski Vodkás üvegen kívül semmi se utal arra, hogy az első megtörtént). A változásokat másképp nehéz lenne megmagyarázni (hová tűnik Flash meg a teljes tanári kar; miért vált törzset Celia; miért lesz "buddhista" Beverly-ből, stb.). Az első film talán a Ronald Searle-rajzok testet öltött, az adott korhoz igazított verziója; a második pedig ennek meseszerű paródiája. Engem viszont a folytatás majdnem minden tekintetben jobban elszórakoztat, mint az első.

Pontozás: 

imdb: 5.3 (7 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 6/5 (Másodszori nézés után felhúztam a pontszámot. Azt gondoltam, nem lesz olyan jó, mert tudom, mi fog történni, de másképp lett. Ez valami baromijó, kövezzetek meg érte, de tényleg így gondolom:D)

Hírek: 

- Több mint biztos, hogy 2012 végén jön a harmadik új St. Trinian's-mozi, a Versus the World, ám az eredeti szereplőgárdából már szinte senki nem lesz benne, kérdéses, hogy így kíváncsi-e rá valaki... (2023-as megjegyzés: Ez sose valósult meg.]

- Juno Temple egy történelmi romantikus drámában, a Girls' Night Outban Margaret hercegnőt, II. Erzsébet testvérét játssza majd, aki anno válásával és viharos szerelmi életével vált híressé. A film a II. világháború alatt játszódik, amikor az egyetlen szabad estéjükön szerelem és veszélyek várnak a hercegnőkre. Emellett még a Small Apartments című krimi-komédiában lesz női főszereplő. Ennek sztorija: "Egy férfit különös események és furcsa szomszédok veszik körbe Chris Miller regényének adaptációjában.", szerintem egész érdekesnek hangzik. (Az elsőben végülis más játszotta a hercegnőt, a Small Apartments viszont jó volt, írtam róla.)

- Colin Firth egy még dátum nélküli, harmadik Bridget Jones-ban, a Bridget Jones's Baby-ben megint Marc Darcy lesz. (2016-ra készült el.)

- Gemma Arterton a Byzantium névre hallgató horror/fantasy-ben anyavámpírt alakít majd, a lánya bőrébe Saoirse Ronan bújik. Gemma még egy fantasy-ben, a Jancsi és Juliskán alapuló Hansel and Gretel: Witch Hunters-ben Juliskát fogja életre kelteni:) (Mindkettőt láttam és készítettem róluk bejegyzéseket.)

- Tamsin Egerton szinkronhangként közreműködik a Justin and the Knights of Valourben. 

- Holly és Cloe Mackie újfent együtt dolgozik a Covenen, ami feltehetőleg vámpíros horrornak készül. 

Várható írások: Kojak Budapesten, A király beszéde, Mulholland Drive, Underworld 4 és valami Juno Temple-ös:D 

Végezetül pedig a fülbemászó dallamú betétdal, a Banned of St. Trinian's-től (értitek, bend, mint zenekar:)) az Up and Away: 

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr974227240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása